Nadace Okřídlené kolo představovala a „kremák“ jezdil

7.12.2009 8:00 Radek Hořínek Zdroj: Nadace Okřídlené kolo

Nadace Okřídlené kolo představovala a „kremák“ jezdil

Ve čtvrtek 3.12.2009 proběhlo v Depu kolejových vozidel Olomouc 21. zasedání správní rady Nadace Okřídlené kolo, kde byla představena již provozní parní lokomotiva 314.303. Kromě ní bylo možné zhlédnout přechodně neprovozní populární rosničku 464.202 a znovu obživnuvšího kremáka 534.0432, který měl pak v sobotu 5. 12. 2009 odvézt svůj první vlak ve svém novém působišti.

 

 

 

Krátce před jednou hodinou odpolední se toho dne v rotundě olomouckého depa chystalo vše potřebné k představení lokomotivy 314.303 za přítomnosti členů Nadace Okřídlené kolo a pozvaných hostů. Sice došlo k malinkému zdržení, ale to nikomu z přítomných nevadilo. Závěrky fotoaparátu cvakaly a vedla se debata nejen o parních mašinkách. Po příjezdu náměstka generálního ředitele ČD a.s. pro osobní dopravu Ing. Antonína Blažka se slova ujala tisková mluvčí ČD a.s. Bc. Kateřina Šubová, která přivítala všechny účastníky této slavnosti.

Tisková mluvčí Bc. Kateřina Šubová zahajuje program © Radek Hořínek

Po ní se ke slovu dostal vrchní přednosta DKV Olomouc Ing. Dušan Tylich, následován ředitelem Nadace Okřídlené kolo Mgr. Josefem Tomečkem, z jehož rukou dostal rodný list lokomotivy 314.303, která do vínku dostala jméno „Tyliška“. Po všech proslovech přišel na řadu samotný křest lokomotivy. Nejprve přestřihla pětice pozvaných hostů pásku. Pro krátkém proslovu kmotra lokomotivy, jímž byl Emil Efler, místopředseda správní rady Nadace Okřídlené kolo, následoval křest láhví. První pokus se bohužel nepovedl, ale ten druhý už úspěšný byl a láhev se rozbila. Nechejme teď oficialit a pojďme si představit práci pracovníků DKV Olomouc, PJ Valašské Meziříčí, kde tato parní mašinka ožila.

314.303 vyjíždí z rotundy © Radek Hořínek

Stroj 314.303 je nejstarší lokomotivou, určenou pro posun, dochovanou v České republice. Vyrobena byla ve strojírnách Společnosti státní dráhy r. 1898 a sloužila do r. 1968, kdy dojezdila v lokomotivním depu Přerov. Pochází z 37 kusové série určené pro Severní dráhu císaře Ferdinanda. Po vyřazení z provozu byla postavena na pomník v železniční stanici Valašské Meziříčí, kde stála do roku 1994. Poté byla z podstavce přemístěna do lokomotivního depa ve Valašském Meziříčí, kde postupně došlo k jejímu zprovoznění místní skupinou nadšenců za spolupráce Nadace Okřídlené kolo. První představení zatopené lokomotivy se uskutečnilo 19. 6. 2009 v Olomouci při příležitosti Setkání přátel železnice. Společnost při jízdách jí bude dělat trojice vagónků : Ci 3-9425, Ci 4-4694 a Ci 4-2262. Setkávat se s touto soupravou budeme při nostalgických jízdách v kraji Olomouckém a Zlínském.

Vůz Ci 4-4694 © Radek Hořínek

Dalším vystaveným exponátem byla legendární rosnička 464.202, patřící do sbírek NTM. Kvůli ní přijel ředitel Železničního muzea NTM Mgr. Jiří Střecha a připomenul veřejnou sbírku na opravu této lokomotivy, která byla před pár dny vyhlášena a potrvá až do 31. 12. 2011. Pokud by někdo z našich čtenářů chtěl přispět na opravu této lokomotivy, tak může libovolnou částku poslat na zvláštní bankovní účet č. 215592525/0300, který byl zřízen v ČSOB a.s., pobočka Přerov. Patronem této sbírky je moderátor pořadu Svět na kolejích Václav Žmolík, který byl celé akci v Olomouci se svým štábem přítomen.

Václav Žmolík © Radek Hořínek

Posledním představeným exponátem byl do PJ Olomouc dočasně zapůjčený kremák 534.0432, který po dobu příprav i vlastního průběhu oprav rosničky bude tahat nostalgické vlaky v olomouckém regionu. Tato byla lokomotiva vyrobena v roce 1947 v Českomoravské Kolben – Daněk, národní podnik s továrním číslem 2335. Tendr této parní lokomotivy nese označení 935.1102. Lokomotiva dnes formálně patří Depu historických vozidel Českých drah a před časem byla jen neprovozním exponátem jejich Železničního muzea v Lužné u Rakovníka.

534.0432 se o dva dny později v Olomouci chystá na svou jízdu © Michal Boček

V sobotu 5.12.2009, tedy v den, kdy u nás slavíme Mikuláše, se kremák poprvé vydal na cestu ve svém dočasném působišti. Jeho pouť vedla z Olomouce po trati č. 310 do Bruntálu. Jako každá jízda parní lokomotivy, tak i tato se setkala s velkým zájmem veřejnosti. Kdo by si přece nechal ujít něco tak krásného, jako je lokomotiva, která při jízdě za sebou nechává dým a nádhernou vůni. Bohužel v Olomouci nejsou historické vozy a souprava byla tvořena šesti vozy Bt a jedním Cm, řazeným uprostřed. Bylo tedy potřeba vzít s sebou i postrk na vytápění soupravy. On ten se postarala jedna z místních zamračených, konkrétně 749.107-9.

Postrková 749.107 v Jjívové při sobotní jízdě © Radek Hořínek

Sobotní mikulášskou jízdu kremáka si můžete vychutnat také na videu. Jeho autorem je Jakub Gregor, který také přispěl svými snímky do připojené galerie, stejně jako další autoři v popiscích uvedení. (Povšimněte si zejména jisté Radky, na takovéto aktivity značně podměrečné.) 

Odkazy:
  1. Nadace Okřídlené kolo na stránkách ČD
  2. Nadace Okřídlené kolo na dočasných stránkách
  3. Revitalizace unikátní parní lokomotivy 314.303
  4. 314.303 se vrací mezi živé
  5. Stoletá lokomotiva vstala z trosek

Titulní snímek: 314.303 na točně olomouckého depa © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy