O simulované srážce a polepených motorácích

24.9.2014 8:00 Jiří Řechka

O simulované srážce a polepených motorácích

Jménem Českých drah si Vás dovolujeme pozvat na preventivně-bezpečnostní akci Besipu a Českých drah, simulovanou hromadnou dopravní nehodu na železnici, která se bude konat pod záštitou starostky města Žďár nad Sázavou Dagmar Zvěřinové. Slavnostní zahájení proběhne v pátek 19. září na žďárském nádraží od 8:30. Pořadatelé připravili tři simulované ukázky železničních nehod.

 

 

 

 

První dvě ukázky, srážky vlaku s chodcem při rychlosti 5 a 10 km/h, proběhnou mezi 9. a 10. hodinou. Ukázka hromadné dopravní nehody, při které drážní vozidlo narazí do autobusu se sedmi cestujícími, proběhne mezi 10:00 a 10:45. V rámci preventivní akce proběhne od 10:45 za účasti zástupců vedení města Žďár nad Sázavou a Českých drah také slavnostní předání a křest vozu ReioSpider s polepem města. Žďár nad Sázavou se přidá k sedmi městům Vysočiny, které se touto netradiční formou již prezentují. Ke Žďáru nad Sázavou se ve stejný den připojí i Havlíčkův Brod. Starosta města Jan Tecl spolu s dalšími zástupci pokřtí "svůj" vlak na havlíčkobrodském nádraží ve 13:00.


Ukázka z preventivní kampaně Drážní inspekce (kliknutí do náhledu ji otevře celou)

Tak zněla pozvánka, která přišla na adresu redakce našeho internetového magazínu. Byl jsem dotázán, zda se mohu této akce zúčastnit. Naštěstí jsem mohl odpovědět kladně. V pátek 19 .září jsem nastoupil na pražském hlavním nádraží do rychlíku a vydal se do Žďáru nad Sázavou. Na žďárském nádraží  jsem vystoupil v čase, který je uváděn v jízdním řádu, a mně tak zbývalo půl hodiny do zahájení akce. Na nádraží mne upoutal kocour 742.429, který má od roku 1996 dosazenou EDB s přirozeně chlazeným odporníkem umístěným na střeše kabiny.


742.429 s EDB ve Žďáru nad Sázavou © Jiří Řechka

A pak již následoval pěší  přesun na plochu, kde se ona akce měla konat. Na místě již byla přítomna školní mládež, pro kterou byla tato ukázka hlavně připravena. Akci zahájila tisková mluvčí ČD Bc. Kateřina Šubová, která přivítala hosty v čele se starostkou města Žďár nad Sázavou Ing. Dagmar Zvěřinovou, místostarosty města a zástupce Kraje Vysočina, Českých drah a BESIP. V projevech bylo zmíněno, že tato akce má upozornit, jak se chovat na železnici, respektive čeho se vyvarovat. Bylo zdůrazněno, že lidský život je nenahraditelný.


Tisková mluvčí ČD Bc. Kateřina Šubová a pozvaní hosté © Jiří Řechka

Zástupce BESIP uvedl, že v roce 2013 došlo z celkového počtu 72 000 dopravních nehod na území ČR k 160 takovým, kdy došlo ke střetu automobilu a vlaku. Došlo k usmrcení  11 osob. V letošním roce je k datu 31. srpna evidováno již 103 dopravních nehod na železničních přejezdech a došlo k usmrcení již 19 osob. Bylo proto rozhodnutu uspořádat ve spolupráci s Českými drahami a městem Žďár nad Sázavou tuto preventivní akci. Byla také připravená ukázka brzdných vzdáleností auta a lokomotivy na suchu a na mokru.


Střet lokomotivy s osobou v kolejišti © Jiří Řechka

Vrcholem ukázky byl střet autobusu s lokomotivou, přičemž odstraňování následků této simulované nehody probíhalo v reálném čase. To znamenalo, že jednotlivé složky záchranného integrovaného systému se na místo události dostavovaly podle svých skutečných možností a schopností od doby, kdy jim byla nehoda nahlášena, a zasahovaly stejně, jako by tomu bylo ve skutečnosti. Ukázky se zúčastnila také letecká záchranná jednotka, která je umístěná v Jihlavě, se svým vrtulníkem, jehož přistání u kolejí vzbudilo patřičnou pozornost.


Byla povolána letecká záchranná služba © Jiří Řechka

Po skončení této ukázkové akce akce proběhl křest motorové jednotky 841.004 RegioSpider s motivy Žďáru nad Sázavou, mezi nimiž dominuje památka UNESCO, poutní kostel sv.Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Po skončení křtu žďárské motorové jednotky následoval přejezd s havlíčkobrodskou motorovou jednotkou 841.005 do Havlíčkova Brodu. Zde, na rozdíl od Žďáru nad Sázavou, bylo teplo a slunečno. Slavnost zahájil umělecký soubor Kalamajka. Poté tisková mluvčí ČD Kateřina Šubová zahájila samotnou slavnost a pozvala starostu Havlíčkova Brodu Jana Tecla a další hosty na pódium.


Křest v Havlíčkově Brodě © Jiří Řechka

Starosta Jan Tecl ve svém projevu poděkoval za spolupráci s Českými drahami a Krajem Vysočina na vzniku tohoto polepu a popřál zkrášlenému motorovému vozu mnoho šťastných kilometrů. Bylo také řečeno, že toto je nejlevnější způsob propagace dotčených měst. Na závěr slavnostních projevů jsme se dověděli, že ještě zůstávají poslední dva krajské motorové vozy nepolepené, takže se podobným způsobem mohou prezentovat další dvě lokality. Po slavnostním křtu následoval můj návrat do Prahy, vlakem vedeným stejnou lokomotivou, která mne vezla ráno, jak jsme zjistil až při prohlížení pořízených snímků.


362.161 přivezla R 980 „Vysočina“ na pražské hlavní nádraží © Jiří Řechka

Jestliže jsem svou reportáž začal citací pozvánky na akci, ukončím ji textem tiskového sdělení ČD, vydaném po jejím ukončení: Již jedenáct vozů RegioSpider se na Vysočině pyšní originálními polepy, prezentují region a zvou na návštěvu turisty i domácí. Ke Kraji Vysočina a sedmi městům - Jihlavě, Náměšti nad Oslavou, Jaroměřicím nad Rokytnou, Chotěboři, Bystřici nad Pernštejnem, Velkému Meziřící a Novému Městu na Moravě se připojila města Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod. "Své" vozy dnes pokřtili zástupci obou měst.


Oba nově polepené vozy ve Žďáru nad Sázavou © Jiří Řechka

„Města i Kraj zaujala tato nevšední možnost reklamy. V pravém slova smyslu se jedná o mobilní poutač a pozvánku na návštěvu města a jeho okolí. Každé vyzdvihlo svá »nej« a pestrobarevnost jednotlivých vozů tvoří unikátní prezentaci nejkrásnějších míst kraje,“ vysvětluje Lenka Horáková, ředitelka Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Jihlavě. Vysočina se dnes může pochlubit vysokým podílem nových či modernizovaných vozidel na jednotlivých spojích. Patří ke krajům s nejmladším vozovým parkem. To je nezbytná podmínka pro získání nových pasažérů do železniční veřejné dopravy.


Ředitelka KCOD Jihlava Ing. Lenka Horáková promlouvá v Havlíčkově Brodě © Jiří Řechka

Hlavní roli sehrávají právě motorové vozy RegioSpider. První vůz svezl cestující koncem října 2011, dnes už v kraji jezdí celá flotila třinácti vozů. České dráhy za ně zaplatily celkem 412 mil. korun, nákup podpořil i Regionální operační program Jihovýchod částkou 274 mil. Kč. Cestující se s nimi setkají na téměř všech tratích kraje. Například mezi Slavonicemi, Telčí a Kostelcem u Jihlavy jezdí výhradně tyto vozy. Velký podíl mají i na spojích mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou či Žďárem nad Sázavou nebo také z Křižanova a Velkého Meziříčí. K významnému zkvalitnění cestování přispívají také modernizované patrové vozy či oblíbené Regionovy.


Ještě nepolepený vůz 841.003 v Havlíčkově Brodě © Jiří Řechka

Motorové vozy RegioSpider nabízí 71 míst k sezení. Samozřejmostí je prostor pro kočárky, kola nebo lyže, standardem je bezbariérový přístup včetně bezbariérové toalety s uzavřeným systémem a elektricky ovládanými dveřmi. V létě zpříjemňuje cestujícím jízdu klimatizace. Okna vlaků jsou opatřena fólií proti poškrábání, sedačky jsou ze speciálních materiálů a povrchová úprava vlaků umožňuje snadnou údržbu.


841.013 „Jihlava“ ve Žďáru nad Sázavou © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. BESIP – Wikipedie
  2. BESIP – oficiální stránky
  3. České dráhy, a.s. - osobní doprava
  4. ČD v Kraji Vysočina
  5. Kraj Vysočina – Wikipedie
  6. Kraj Vysočina - oficiální stránky
  7. Motorové vozy 840 a 841 – Wikipedie
  8. Motorové vozy ř. 841 na stránce Železniční zajímavosti – Vozidla DKV Brno
  9. Žďár nad Sázavou – Wikipedie
  10. Havlíčkův Brod - Wikipedie

Úvodní snímek: Autobus versus lokomotiva © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy