Člověk vs. vlak: nerovný souboj s předvídatelným koncem

6.6.2014 8:00 Jiří Řechka

Člověk vs. vlak: nerovný souboj s předvídatelným koncem

Tak je nadepsána tisková zpráva SŽDC, která pojednává o tomto problému. A 3.6.2014 byla uspořádaná praktická ukázka v rámci celosvětové kampaně ILCAD – Mezinárodního dne bezpečnosti na železničních přejezdech, ke které se Správa železniční dopravní cesty tradičně připojuje. Do této kampaně se zapojuje přes 45 železničních společností z celého světa. A když se objevila v mé poště pozvánka na tuto akci, nebylo co řešit.

 

 

Ukázka byla předvedená v areálu Odstavného nádraží Praha-jih. Jak zdůraznil v zahajovacím projevu tiskový mluvčí SŽDC Mgr. Jakub Ptačinský v prvních pěti měsících letošního roku zemřelo při střetu s vlakem již 109 lidí. Ročně zemře přes 200 lidí. A ve většině případů je to jen nedodržováním zákona ze strany automobilistů a chodců. Zároveň klesá počet usmrcených lidí na železničních přejezdech. Je zajímavé, že více než 80% obětí jsou sebevrazi. Velkým nebezpečím pro chodce je používání sluchátek, telefonování i kapuce na hlavě, kdy vlak není slyšet, případně vidět. Špatné rozhlédnutí nebo neopatrné přiblížení ke kolejím a následky jsou fatální. Bylo zdůrazněno, že vlak ze stokilometrové rychlosti dokáže zastavit na vzdálenost 1200 – 1500 metrů. Při ukázce jela lokomotiva rychlostí 40 km/h.

 

Po srážce dorazili záchranáři HS SŽDC a předvedli, jakým způsobem se provádí zásah na místě nehody. Podle slov velitele zásahu je pro záchranáře nejhorší, když účastníkem střetu jsou děti. Výjezd záchranářů HS SŽDC vychází na cca 20 tisíc korun, výjezd vyšetřovatele na cca 5 tisíc korun. Myslím, že připojené fotografie řeknou více jak slova.

Po skončení ukázky byla možnost si prohlédnout a také vyzkoušet výstroj a vybavení záchranářů. Osobně jsem potěžkal hydraulické nůžky, část speciálního obleku do hořícího prostředí a člověk musí smeknout před těmito záchranáři. Na závěr byla ještě předvedena ukázka slaňování záchranářů do nepřístupného prostředí. Jako zajímavost byla vyzdvižena skutečnost, že záchranáři HS SŽDC jedou na mistrovství světa záchranářů do Belgie.

 

Prameny a odkazy: Tisková zpráva SŽDC

Galéria

Súvisiace odkazy