Malovaní „pavouci“

15.7.2014 8:00 Luděk Šimek

Malovaní „pavouci“

Už rok, od loňského června, se denně do Havlíčkova Brodu sjíždějí motorové vozy, lišící se nápadně od šedomodro-šedomodré Najbrtovy uniformy. Září pestrými barvami, obrázky, nápisy, velkoplošnými fotografiemi. Vyrobila je v letech 2011 – 2012 švýcarská firma Stadler pod označením Regio-Shuttle RS1, u nás tvoří řadu 841 a byly pokřtěny na RegioSpider.

Jejich povrch si na 10 let pronajala jednotlivá města kraje Vysočina, aby je vyzdobila svými polepy a využila je tak k propagaci svých historických, kulturních i přírodních zajímavostí.

 

 

Předesílám, že řada 841 si moje přílišné sympatie nezískala. Mám výhrady zejména k interiéru (nízkým počtem a uspořádáním sedadel a šířkou prostoru ke stání spíš připomíná MHD; nemám rád ani dnes módní šeď interiéru – působí na mne depresivně). Vadí mi, že narozdíl od těch sportovních silničního spiderů má pevnou nejen střechu ale i okna. Rovněž jsem nepřekousl, že se i vozidlo regionálních tratí musí jmenovat poanglicku. Čeká se snad nápor cizinců na naše lokálky?


Jedním z významů anglického slova „spider“ je pavouk; zdroj: České dráhy (varianty loga)

Havlíčkův Brod je důležitá železniční křižovatka. Dovolím si tvrdit, že významnější než hlavní město Vysočiny Jihlava. Vedou sem koleje z pěti směrů – z Kolína, Žďáru nad Sázavou, Jihlavy, Pardubic, Humpolce a zajíždí sem ze Světlé nad Sázavou i některé vlaky Posázavského Pacifiku. A tak právě sem se sjíždějí i ty krajské Spidery, právě tady se s nimi občas setkávám a napravily si u mě svým pestrým kabátem trochu reputaci. Tady mě taky napadlo pořídit si sbírku jejich fotografií. Čímž jsem se vrátil do dob, kdy mi bylo 6 – 10 let a sbíral jsem nálepky ze zápalek.

Na vysvětlenou pro mladší čtenáře: Tehdy před půl stoletím se na zápalkových krabičkách vydávala pestrá škála nálepek, celé série třeba reklam určitého podniku nebo naučné série historických artefaktů, přírodních zajímavostí, zdravotní a bezpečnostní osvěty atd. My kluci jsme je odlepovali a snažili se nasbírat kompletní série, jenže – většinou nebyly očíslované, takže jsme ani nevěděli, kolik obsahuje kompletní série, a když, tak obvykle tu poslední jednu nebo dvě do kompletu ne a ne získat ...

V podobné situaci jsem se ocitl teď na stará kolena: Do Brodu jezdívám aspoň jednou týdně, vždy čekám na nádraží na kýžené spoje, vím už, že těch malovaných Spiderů už není jen původních 6, jak bylo zveřejněno loni v červnu, ale 9, a že jeden jediný ne a ne dostihnout (však ono se to podaří, jen co tento článek odešlu redakci) a je to zrovna ten, zasvěcený hlavnímu městu Vysočiny.

Samozřejmě, bylo by nezdvořilé nepřipomenout, že nejsem první, kdo tu na VLAKY.NET o nich píše – viz Zbyněk a jeho článek o prezentaci polepených vozů. Seznamuje v této reportáži i s tím, jak se na nákupů Regio-Shuttle podílela EU a kraj Vysočina. (Editor si na tomto místě dovolí podotknout, že první článek na téma nových vozidel pro Kraj Vysočina vyšel už dávno před tím a byl následován dalšími, které najdete níže v rubrice Súvisiace odkazy.)

Tolik na úvod. A teď si dovolím vám představit jednotlivé fešáky tak, jak jsem je nasbíral:


Velké Meziříčí nabízí zimní sporty i cyklistiku © Luděk Šimek

841.002-9 v barvách červené a bílé propaguje zimní sporty i cyklistiku, vše ostatní o Velkém Meziříčí nechť si zájemce přečte na webových stránkách, uvedených velkým písmem na boku. Já ještě prozradím, že toto město je na trati 252 Křižanov – Studenec.


Pozvánka na zámek Jaroměřice nad Rokytnou © Luděk Šimek

841.006-0: To Jaroměřice nad Rokytnou jsou méně skoupé na informace. Zvou nás do muzea Otakara Březiny, na Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského a samozřejmě na architektonický skvost tohoto města, barokní zámek. Jsou na trati 241 z Okříšek do Znojma.


Záběry z okolí Náměště n.O. © Luděk Šimek

841.008-6: I Náměšť nad Oslavou má co nabídnout. Přímo ve městě zámek i slavný most, zdobený sochami, interiér zámecké kaple. V okolí pak je to rozhledna Babylon i technické dílo 20. století – přehrada Dalešice (trať 240 Jihlava – Brno).


Upozornění na romantické údolí Doubravy u Chotěboře © Luděk Šimek

841.009-4: Chotěboř tvrdí, že u nich „stojí za to vystoupit“ a na důkaz polepila svůj vůz velice pestře, velkoplošnými fotografiemi náměstí i své přírodní chlouby – skalnatého kaňonu Doubravy pod Sokolohrady a Čertovým stolcem, opředenými romantickými pověstmi. Vystoupit v ní můžete na trati 238 H.Brod – Pardubice.


Nové Město na Moravě je rámováno (ne)olympijskými kruhy © Luděk Šimek

841.010-2 v barvách Nového Města na Moravě (nacházejícího se na trati 251 Žďár nad Sázavou – Tišnov) jsem zachytil v Kostelci u Jihlavy. Nové Město je sídlem známého sportovního střediska, což zdůrazňuje i tento Spider.


Mapa“ okolí Bystřice nad Perštýnem © Luděk Šimek

841.011-0 propaguje Bystřici nad Pernštýnem, která je také na trati 251, jako Nové Město na Moravě, a tvořil s ní v Kostelci i jednu vlakovou soupravu. Jeho provedení je pojato originálně – na žlutém podkladě je stylizovaná mapa okolí se všemi přírodními i historickými zajímavostmi končin, kde už Vysočina nabývá spíš charakteru pohoří.


Šťastní důchodci se SeniorPasem © Luděk Šimek

841.012-8 teď na chvíli opusťme města Vysočiny a věnujme se reklamě. Patří totiž do stejné série a slouží ve stejném regionu, čili ji pro úplnost řadím také do sbírky: Rodinné pasy i SeniorPasy, s nimiž důchodci tančí a děcka řičí štěstím, na žlutavé skříni RegioSpideru.


Nakonec se podařilo ulovit i „Jihlavu“ © Luděk Šimek

841.013-6: V první verzi této reportáže tento sníme chyběl a text zněl: Nešťastná třináctka. Chybí mi, zahlédl jsem ji jen jednou na brodském nádraží, zrovna když jsem neměl u sebe foťák. Věděl jsem, že zafunguje zákon schválnosti a že se mi třináctku podaří ulovit, jen co článek i s fotoalbem odešlu do redakce. Vyplnilo se – proto teď v klidu mohu doplnit, že jihlavský vůz v barvách města červené a bílé a okolní přírody – zelené – vás zve na výšlapy i cyklotrasy v okolí a hlavně do ZOO Jihlava, která je opravdu krásná a stojí za návštěvu. (Ty domečky, namalované nad okny, představují matong – africkou vesnici, což je jeden z exponátů ZOO.) Že Jihlava je křižovatkou tratí 225 a 240, jistě víte.


Masarykovo náměstí v Pelhřimově © Luděk Šimek

841.014-4 to je taková tečka za celou sérií. Tvoří souhrn dalších měst Vysočiny:
Pelhřimov (224 Horní Cerkev - Tábor) – fronta domů na náměstí.
Lipnice nad Sázavou – známý hrad (můžete vystoupit na trati 230 Kolín – Havlíčkův Brod ve Světlé nad Sázavou, Pohledu nebo Okrouhlici – vždycky je to 7 km).
Bazilika sv. Prokopa
v Třebíči a kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru patří k světově nejproslulejším unikátům české architektury.


Pracovní vlak TSS Grade © Luděk Šimek

Při lovu pavouků se mi naskytla i možnost zachytit zvláštní pracovní soupravu firmy TSS Grade, kterou připojuji ke své sbírce. Co dodat závěrem? Navštivte naši Vysočinu. Zveme vás já i RegioSpidery!

Odkazy:

  1. Motorové vozy 840 a 841 – Wikipedie
  2. Pestrobarevné polepy pro RegioSpidery na Vysočině - České dráhy, a.s.
  3. Vlaky RegioSpider vyjely z Brodu do svých měst - Deník.cz
  4. RegioSpider Vysočina - 6 vozů s originálními polepy vybraných regionálních měst - YouTube

Úvodní snímek: 841.002-9 dne 14.5.2014 v Havlíčkově Brodě © Luděk Šimek

Galéria

Súvisiace odkazy