Tovačovský portál 2013 s muzejní „zamračenou“

30.8.2013 8:00 Radek Hořínek

Tovačovský portál 2013 s muzejní „zamračenou“

Každý rok v srpnu ožije díky Tovačovskému portálu a hodům v Kojetíně trať známá mezi fandy železnice jako Tovačovka. Letošní srpnové ježdění bylo v režii T 478.1010 a trojice vagónů Bt-k ve vojenské úpravě. Celé dění začalo v pátek jízdou této soupravy z Pardubic po Moravské západní dráze přes Chornice a Prostějov do Kroměříže, které jsem se taky zúčastnil, a to z České Třebové do Prostějova.

Při vzpomínce na loňský rok, kdy jsem pěkně zmoknul, se mi moc nemuselo chtít. Však od pátečního nastoupení do vlaku v České Třebové jsem byl cílem poznámek o mém já a dešti. V sobotu 17.6.2013 ale panovalo počasí přímo k výletu nabádající.

 

Tak jsem se ráno vydal směr Kojetín. Doufal jsem, že před prvním průjezdem soupravy složené z T 478.1010 a trojice vagónů Bt-k, si vyfotím něco z provozu normálního. Došel jsem na místo, kde jsem vloni fotil vlaky jedoucí z Kojetína směr Přerov u vjezdového návěstidla. Tam jsem se vyděsil. Prostor byl zarostlý a fotit tam nemělo absolutní cenu. Tak jsem se posunul na trať z Kojetína na Kroměříž a čekal na Sp 1643 Radhošť. V jeho čele byla klasicky 754.023 a souprava celá pěkně sladěná do zelena. 


754.023-0 v čele Sp 1643 „Radhošť“ © Radek Hořínek

Brejlovec projel a mne nezbylo, než se vydat na pouť po Tovačovce a někde na okraji Uhřičic si počkat na první jízdu směr Tovačov. Zpočátku jsem šel hodně rychle, neboť mne tlačil čas, ale povedlo se mi dorazit na místo s dostatečným náskokem. Krásně se nesl zvuk bublajícího šestiválce a byl slyšet již od jeho odjezdu z Kojetína. Mne nezbylo, než si zavzpomínat na setkání s 751.151 a 751.374 na této trati. Ty časy jsou už dávno pryč. Rychle byla pryč i souprava, která kolem mne projela, a já se vydal dál.


Muzejní „bardotka“ veze první vlak k Tovačovu © Radek Hořínek

Předem jsem měl vybrané místo, kde si počkám na návrat od Tovačova. Nebyl jsem jediný, kdo takový nápad měl. Sešlo se nás tam několik. Jízda vlaku vystrašila nějakého domorodce, který ač byl vlak ještě dostatečně daleko, počkal se svým jízdním kolem a po jeho průjezdu polní cestou pokračoval dál. Naše skupinka se rozešla. Já nabral kurz Lobodice a zbytek se vydal k Uhřičicím.


Os 31157 v úseku Lobodice - Uhřičice © Radek Hořínek

K Lobodicím jsem dorazil krátce před druhou jízdou směr Tovačov. Opět jsem nebyl sám. Navíc jsem využil nabídky, že se můžu přidat, moje maličkost nasedla do gumukola. Dalším cílem byla cílová stanice, kde se udělalo pár fotek při objíždění soupravy a taky jedna autobusová. Nemohl jsem si nevyfotit autobus Škoda LŠ11, který ten den vozil cestující mezi Tovačovem a Boleloucí.


K historickému vlaku patří dobový autobus © Radek Hořínek

Po posilnění v cukrárně jsme vydali dál. Kousek od bývalé zastávky Uhřičice obec jsme si počkali nejprve na vlak směřující do Kojetína a posléze i opačným směrem. Díky horku naše kroky vedly do místní hospody, abychom dodržovali pitný režim a zároveň si ukrátili čas do dalšího focení. Zůstali jsme v Uhřičicích, ale tentokráte u místního hřbitova. Opět se nás tam sešlo víc. Souprava projela a my se posunuli o kousek dál.


T 478.1010 v čele Os 31159 © Radek Hořínek

Čekaly nás poslední dva páry vlaků tažených T 478.1010. Tak jsme kousek za Uhřičicemi počkali na ten první pár. Po jeho průjezdu jsme vyrazili do Kojetína, abychom si vyfotili objíždění soupravy a dění na stanici před odjezdem posledního obratu. Po zdokumentování dění na stanici jsme se vrátili zpět na trať. Prvním místem byly opět Uhřičice, které nejen nás přitahovaly jako magnet, a tím druhým byl Tovačov. Díky prostoji v Kojetíně se nám povedlo dostat do tohoto města a vyfotit ještě odjezd směr Kroměříž, kam celá souprava jela spinkat. Nás čekala cesta domů.


Tovačov a jeho dominanty © Radek Hořínek

Po letošním srpnové ježdění na Tovačovce třeba přestanu být cílem posměšků některých, že vždycky přivezu špatné počasí. To letošní bylo opravdu perfektní a díky němu a vlakové soupravě byla na některých místech podél trati místa na focení vyprodána. Tak na shledanou na Tovačovce třeba 28.9.2013, kdy tam bude jezdit pára 314.303 nebo při výlovu Hradeckého rybníka v říjnu!

Úvodní snímek: T 478.1010 na Os 31164 v Uhřičicích © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy