Prodloužený víkend s Kroměřížskou dráhou

20.9.2013 8:00 Stanislav Plachý

Prodloužený víkend s Kroměřížskou dráhou

Tak jako tomu bylo v loňském roce, tak i letos nesměla chybět v kalendáři jízd zvláštních vlaků srpnová jízda na Tovačovce. Od roku 2007, kdy se zrodila tato tradice, vyráží s železnou pravidelností zvláštní vlaky k akcím Tovačovský portál a Kojetínské hody. To vše již tradičně pod taktovkou Kroměřížské dráhy, především zásluhou hlavního pořadatele Rosti Kolmačky.

 

 

 

 

Již před samotnou jízdou se od organizátorů portálu dostala na veřejnost informace, že letošní 15. ročník hudební festival v Tovačově bude závěrečný. Za poslední roky došlo k velkému návštěvnickému propadu, který tento festival do dalších let pozastaví, což naštěstí neplatí o hodech v Kojetíně.


Fiktivní odjezd z Tovačova v podání Pavla Krybuse a Jirky Hlaváče © Stanislav Plachý

Bylo proto důležité se s tímto festivalem rozloučit velkolepě. Nejen běžní cestující, ale také železniční fandové ocenili jízdu s rychlíkovou soupravou v čele s lokomotivou T478.1010. Muzejní bardotka, o kterou se dnes starají zaměstnanci Výzkumného ústavu železničního ve Velimi, patřící do majetku NTM Praha, byla v plném nasazení po celé tři dny, kdy najezdila několik stovek kilometrů.
 

Souprava při křižování s osobním vlakem v Mladějově na Moravě © Stanislav Plachý
 
Pátek 16.8.2013
 
První den bardotky na cestách se nesl ve znamení návozu soupravy do Kroměříže. Při této příležitosti byla uspořádána zvláštní jízda po moravské západní dráze přes Chornici, kde v současné době nejezdí pravidelná osobní doprava. Jízda vlaku byla uspořádána jako veřejná a přinesla ze strany cestujících značný ohlas. Zvláštní soupravy v řazení T478.1010 + 3 vozy řady Bt-k využili nejen fotografové, ale také skupina Angličanů a jejich vůdce Russell Sedgwick.
 

Prodej jízdenek hostům z Velké Británie v Pardubicích © Stanislav Plachý
 
Ještě před samotnou jízdou došlo ráno na pardubickém nádraží k vykolejení motorového vozu 843.025-8 na výhybce. K vyproštění motorového vozu se na místo dostavil i nehodový vlak, jehož posádka pomocí hydraulických zvedáků dostala krátce před půl druhou odpolední vozidlo zpět na koleje. Tím se zprůchodnila odstavná kolej, na které byly připraveny vozy pro vlak do Kroměříže. Doba odjezdu z pardubického nádraží byla odsunuta o 70 minut.
 

Vykolejená „rakev“ na pardubickém hlavním nádraží © Stanislav Plachý
 
Tento neblahý fakt museli přijmout i otrlí fotografové, kteří nedočkavě vyhlíželi vlak při průjezdu mezi Třebovicemi v Čechách a Prostějovem. Mezi vytrvalce, kteří si nenechali takový úlovek ujít, patřil i veterán Jaroslav Valeš, který na svém skútru Manet ČZ 125 (vyráběný v letech 1965 – 1967), dojížděl nejen vlak, ale také ostatní fotografy v moderních autech.
 

Z jízdy v úseku Mladějov na Moravě - Chornice - Dzbel © Stanislav Plachý

Aby taky ne, když strojvedoucím vlaku byl sám generální ředitel VUŽ Ing. Antonín Blažek, který si tuto jízdu nenechal ujít a fotografům v průběhu jízdy vycházel vstříc. I když tento usměvavý pán nejezdí již v běžném provozu jako strojvedoucí, ze své bývalé profese nic nezapomněl. Málo kdo by ho v bílém triku a kšiltovce tipoval na čerstvého padesátníka.
 

Antonín Blažek coby fíra při zastávce v Třebovicích © Stanislav Plachý
 
O tom, že nálada ve vlaku byla veselá, svědčí následující snímek.
 

Z jízdy v úseku Mladějov na Moravě - Chornice - Dzbel © Stanislav Plachý
 
Sobota 17.8.2013
 
Druhý den byl ve znamení otevření malého muzea v Tovačově. Návštěvníky, kteří využili jízdy prvního vlaku z Kroměříže do Tovačova, čekala malá oslava. Při příležitosti jízdy na Tovačovský portál přichystali členové Kroměřížské dráhy, za podpory nových majitelů nádražní budovy v Tovačově, malou výstavku o historii místní železnice.
 

Slavnostní otevření malé výstavy mapující historii trati © Stanislav Plachý
 
Otevření této výstavy byl přítomen také generální ředitel Ing. Antonín Blažek VUZ a přednosta Zkušebního centra VUZ Velim Miloš Klofanda. Oba pánové po krátkém proslovu slavnostně přestřihli připravenou pásku a uvedli do provozu nové železniční muzeum. Pro všechny přítomné bylo přichystáno rovněž malé občerstvení v podobě dětského šampaňského a perníčků s logem KMD. Mezi mediálními hosty nechyběl ani Železničář v zastoupení redaktora Martina Haráka.
 

Slavnostní otevření malé výstavy mapující historii trati © Stanislav Plachý
 
V poledne se vážení hosté odebrali spolu s členy Kroměřížské dráhy na krátkou jízdu historickým autobusem Škoda ŠL11 po Tovačově. Cílem cesty byla restaurace Klárka. Kdy byl již připraven oběd. Po obědě došlo na nádraží k památečnímu focení u velimské barči.
 

Tovačovská restaurace „Klárka“ © Stanislav Plachý
 
Pro cestující bylo v Tovačově přichystáno kromě již zmiňované výstavy i občerstvení, jež zajistili noví majitelé nádražní budovy, manželé Peřinovi. V pravidelných časech vozil zájemce i autobus ŠL11 mezi nádražím v Tovačově a Boleloucí. Nechyběl také prodej upomínkových předmětů s železniční tématikou. V odpoledních hodinách bylo možné také svezení na koních.
 

Společné focení u T 478.1010 v Tovačově © Stanislav Plachý
 
V podvečer se celá souprava vlaku vydala zpět do Kroměříže. Jak už bývá zvykem, tak se vypravil z Kroměříže do Tovačova i speciální večerní fotovlak. Letos si udělal vyjížďku do Tovačova motorový vůz 810.639-5.
 

Noční focení v Tovačově © Stanislav Plachý
 
Neděle 17.8.2013
 
Třetí den byl ve znamení hodů. Již tradiční hanácké hody přilákaly davy lidí na Masarykovo náměstí v Kojetíně.
 

Dokumentační snímek kojetínského průvodu z loňské akce © Stanislav Plachý
 
Přilehlé restaurace praskaly ve švech. Své o tom ví i majitel Maďarské bašty, pan Tomáš Aranyosi, který tradičně na tento svátek chystá Maďarský guláš extra, jenž je v širokém okolí znám svou pikantností a kvalitou.
 

„Maďarská bašta“ a šékuchař Tomáš Aranyosi © Stanislav Plachý
 
I v tento velký svátek v Kojetíně si hodně lidí našlo cestu na vlakové nádraží, aby se s vláčkem svezli na malý výlet do Tovačova. Zde proběhla mimo jiné i malá oslava 18. narozenin jednoho průvodčího - Marka Gajdácse. Ostatní členové KMD mu nachystali kromě dárků i hobla.
 

Oslava narozenin Marka Gajdácse v Tovačově © Stanislav Plachý
 
I když to zatím vypadá, že letošní hudební festival byl v Tovačově posledním, tak se Kroměřížská dráha nevzdává jízd v letním období do Tovačova. Pro příští rok má za úkol najít nové lákadlo pro sobotní svezení.
 

Tovačovský portál + Kojetínské hody 2013 © Stanislav Plachý
Odkazy:
Úvodní snímek: T 478.1010 na točně v Kroměříži © Stanislav Plachý

Galéria

Súvisiace odkazy