Moje loňské návštěvy na „Tovačovce“

18.1.2016 8:00 Radek Hořínek

Moje loňské návštěvy na „Tovačovce“

Jako v letech předchozích, tak i v tom loňském roce ožila několikrát trať z Kojetína do Tovačova, kde je už nějaký ten pátek osobní doprava zastavena. Provoz na ní ožívá díky skupince nadšenců a taky díky několika tradičním a všeobecně přitažlivým akcím konaným v Kojetíně a v Tovačově. Já jsem se ale v roce 2015 vypravil zdokumentovat jízdy po oné trati pouze dvakrát.

 

 

 

 

Oproti jiným předchozím rokům jsem se poprvé vydal na tuto trať až při srpnových jízdách, přesněji v neděli 16.8.2015. Jelikož jsme druhý den ráno měli nabrat kurz dovolená na Slovensku, tak jsem rozhodl pouze pro dopoledně-polední návštěvu. Sice jsem mohl již v sobotu vyrazit na jízdu s hurvínkem, ale já jsem dal přednost T 334.090, která brousila koleje s dvojicí rybáků.

Moc daleko od Kojetína se mi nechtělo, tak jsem zůstal v Uhřičicích, odkud to pěšky do Kojetína na vlak zpět do Olomouce není zase tak daleko. Zde jsem u hřbitova a bývalé zastávky Uhřičice obec pořídil několik snímečků. Jelikož jsem byl líný, tak jsem rozhodnul pro návrat do Kojetína využít vlak na této zastávce zastavující.


T 334.090 vjíždí do zastávky Uhřičice obec © Radek Hořínek

Druhá návštěva byla v září. Tovačkovka tentokrát ožila ve znamení oslav svého 120. výročí a jezdilo se dva dny. Tím mým dnem byla neděle 27.9.2015. Onen den totiž brumlala v rámci oslav bertička T 478.1010 se sedmi „kočáry“. Zvuk netlumeného šestiválce je rajským zvukem pro mé uši. A myslím, že nejen pro ty mé.

Opět jsem se vydal do Uhřičic na osvědčená místa, abych si udělal něco málo snímečků a zaposlouchal se do charakteristického zvuku. Dál se mí jít po svých dolních končetinách nechtělo. Počasí přálo a lidiček dokumentující druhou návštěvu T 478.1010 na Tovačovce bylo přiměřené množství.


T 478.1010 v úseku Uhřičice - Lobodice © Radek Hořínek

O den později na státní svátek se místo T 478.1010 vydala na trať 464.202, jejíž jízdy oslavu završily. To už jsem si ale nechal ujít. Přece jenom jsem měl jiné plány. Stejně tak jsem si výjimečně nechal ujít jízdy v rámci výlovu Hradeckého rybníka v Tovačově v říjnu loňského roku, kde v čele soupravy stanula 740.770.

Dle nástřelu hnacích vozidel v rámci letošních jízd na stránkách Tovačovky bych i letos rád vyrazil zdokumentovat si některou z plánovaných jízd. Snad všechno klapne dle představ organizátorů, jimž závěrem popřejme v jejich záslužném konání jen samé úspěchy.


T 478.1010 v Kojetíně © Radek Hořínek

Odkazy:

  1. Železniční trať Kojetín–Tovačov – Wikipedie
  2. Místní dráha Kojetín-Tovačov na webu www.prototypy.cz
  3. Kojetín – Wikipedie
  4. Tovačov – Wikipedie

Úvodní snímek: T 334.090 dne 16.8.2015 v úseku Lobodice - Uhřičice © Radek Hořínek

Upravil a odkazy doplnil Phdr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy