Dopravné správy

Rapid Expres - další konkurent ČD?

Českým drahám podle dnešního deníku E15 roste na trati z Prahy do Ostravy další konkurent, společnost Rapid Expres. Ta je vedle Student Agency druhým dopravcem, jenž si troufá soutěžit s pendolinem Českých drah. Podle dostupných informací už Rapid Expres nakoupil pět osobních vlaků od švýcarské společnosti Stadler, jezdit chce v pravidelných dvouhodinových intervalech od prosince 2012, píše E15.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posílení dopravy ČD v období státního svátku 28. října

V souvislosti se zvýšeným počtem cestujících v období kolem svátku 28. října posílí České dráhy spoje na nejvytíženějších trasách v republice, celkově půjde o cca 5 000 míst. V úterý a ve středu nabídne dopravce dodatečných zhruba 2 000 míst k sezení více. V neděli, kdy se bude řada lidí vracet domů z prodlouženého víkendu, dráhy nabídnou o zhruba 2 500 míst více. Posilové vozy budou řazeny v dálkových vlacích, které spojují Prahu s Brnem, Ostravou, Vsetínem, Děčínem, Plzní a Chebem a dále na trasách Ostrava – Brno, Brno – Olomouc nebo Brno – Bohumín. Kapacita bude vyšší také v dopoledních vlacích v pondělí 1. listopadu.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nádraží v Česku budou ještě dlouhá léta chátrat

České dráhy totiž potichu upustily od svého projektu Živá nádraží. To je nepříjemná zpráva pro všechny, kteří cestují vlakem. Navíc chce ministr dopravy Vít Bárta (VV) všechny pronájmy nádraží prověřit. Podle něj jsou tam velké podivnosti.

Podívejte se na reportáž pod titulkem článku. 
Na této stránce.

Škoda Electric dodá 30 trolejbusů do Hradce králové

Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) koupí v následujících třech letech 31 trolejbusů za 332 milionů korun. Vozidla mu dodá plzeňská Škoda Electric. Na nákup dopravní podnik získal dotaci 120 milionů korun z fondů Evropské unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S pokladníčkou na bratislavskej hlavnej stanici iba po slovensky

Angličtinu v priestoroch železničnej stanice počuť často. Nie však z úst pracovníčok, ktoré predávajú cestovné lístky či poskytujú informácie. Vstupná brána na Slovensko je tak pre mnohých cudzincov zároveň aj bariéra, ktorá ich hneď pri vstupe znechutí. Potvrdzuje to aj čínsky občan Liung Li, ktorý sa rozhodol s batohom precestovať Európu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlonické muzeum připravuje novou expozici

V srpnu zprovozněnou úzkorozchodku Železničního muzea Zlonice doplní expozice zaměřená na technologii dopravy uvnitř cihelen. Potřebné trojrozměrné exponáty právě dorazily do areálu muzea z Cihelny Časy na Pardubicku.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Obce pro záchranu lokálek

Švestková dráha mezi Mostem a Lovosicemi, konkrétně úsek železniční trati z Obrnic u Mostu do Čížkovic, je opět v ohrožení. Ministerstvo dopravy ČR totiž před pár dny vydalo dokumenty, ze kterých vyplývá, že se trať společně s dalším ohroženým úsekem z Libochovic do Račiněvsi ocitla ve správním řízení o zrušení. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce rušením tratí ušetřit finanční prostředky. S tím však nesouhlasí starostové obcí, které na zmíněných úsecích leží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Od zítřejšího rána nejedou vlaky mezi žst. Hradec Králové hl.n. a Jaroměř

Od pondělí 25. října od 8:00 do pátku 29. října do 17:20 hod. bude státní organizace Správa železniční dopravní cesty opravovat výhybky ve stanici Předměřice nad Labem a kolejiště v úseku Hradec Králové – Jaroměř. Během výluky budou všechny vlaky v úseku Hradec Králové – Jaroměř nahrazeny autobusy, které pojedou podle výlukového jízdního řádu. V provozu bude několik různých linek náhradních autobusů. Vyjedou jak zastávkové spoje, které obslouží všechny stanice a zastávky na trati, tak i přímé spoje pro cestující, kteří cestují rychlíky Praha – Hradec Králové – Trutnov nebo Pardubice – Liberec. Cestující upozorňujeme, že některé náhradní spoje odjíždějí oproti vlakům dříve.

Informujte prosím své čtenáře, příp. diváky. Tiskovou zprávu posíláme v příloze.

Svaz cestujících ve veřejné dopravě protestuje

Regionální tratě, dědictví našich předků, přežily dvě světové války, většina z nich i období komunismu, ale pokud někdo nezasáhne, krátkozraké hurá-manažery z počátku 21. století ve službách ministerstva dopravy nepřežijí. Veškeré kroky, které ministerstvo dopravy ve věci rušení tratí v současné době činí, lze vyhodnotit jako velice promyšlené a s jediným cílem – za každou cenu úředně zrušit regionální tratě a následně vytrhat koleje!

Celu tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Tunelová bitva o Británii

Němci jsou na něj hrdí víc než Češi na pendolina a chlubí se s nimi podobně jako Francouzi s rychlovlaky TGV. Řeč je o vlajkové lodi německých železnic, bleskových vlacích ICE. Ty by už brzy měly začít jezdit tunelem pod Lamanšským průlivem. Z Kolína nad Rýnem, Frankfurtu a Bruselu byste se tak mohli svézt od roku 2013 přímo až na 5. nástupiště londýnského nádraží St. Pancras. Skrz Francii rychlostí 300 kilometrů za hodinu, v tunelu o něco pomaleji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozvoj železniční dopravy v Praze má své vážné ale

Dozvěděli jsme se, že pražský organizátor integrované dopravy ROPID sjednal od nového jízdního řádu posílení osobní železniční dopravy v pražském regionu - prodloužení městské linky Roztoky u Prahy – Bubeneč – Holešovice – Libeň do Hostivaře při náhradě dvouvozových regionov starými třívozovými pantografy (při růstu zájmu o první městskou železniční linku regionovy již svou kapacitou nestačí) a zachování větší osobní železniční dopravy na tzv. semeringové trati z Prahy-Smíchova do Prahy-Zličína.

Celé zamyšlení najdte na této stránce.

Nová železniční vlečka DB Schenker v Pardubicích

Téměř třicet milionů korun si vyžádalo vybudování nové železniční vlečky u logistického centra Zelená louka v Pardubicích – Semtíně. Její oficiální křest se konal ve středu dopoledne. „Vlaky budou do distribučního centra pro jednoho z největších globálních dodavatelů v oblasti svařovacích materiálů a techniky převážet týdně až dva tisíce tun svářečského zboží. Do pardubického terminálu budou proudit výrobky ze závodů ve Švédsku, Polsku, Maďarsku a z českého závodu ve Vamberku,„ konstatoval za investora Tomáš Holomoucký, ředitel společnosti Schenker.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vláda pro zrušení jízdních výhod ústavních činitelů

Souhlasné stanovisko ve středu od vlády získal návrh sociálně demokratických poslanců na zrušení bezplatného jízdného v hromadné dopravě pro ústavní činitele. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas (ODS). "Pro řadu z nás je to redundantní otázka, protože si nedovedeme představit, že bychom za veřejnou dopravu neplatili," poznamenal Nečas. Klíčové podle něj je, že bezplatné jízdné bude zrušeno a ne to, kdo poskytne "legislativní nosič".

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestující vybraných regionálních spojů čekají do tří let radikální změny v komfortu

Modernější a pohodlnější. Tak lze shrnout budoucnost, jakou vybraným regionálním tratím i nádražím v Olomouckém kraji slibují České dráhy. Jako důkaz už koupily od poloviny září do včerejška pro užívání v regionu postupně čtyři nové soupravy Regionova Trio za sto padesát milionů korun. Nákup je součástí soukromými přepravci kritizované desetileté smlouvy o zajišťování osobní přepravy, kterou loni v prosinci podepsalo olomoucké hejtmanství s Českými drahami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odsun nádraží brání Zeleným ve vstupu na brněnskou radnici

Zastupitelé za Stranu zelených v úterý formálně ustavili svůj klub zastupitelů. Jeho předsedou se stal volební lídr SZ Martin Ander. Zelení se na prvním jednání klubu shodli, že vzhledem k neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží budou zelení v příštím volebním období pracovat v opozici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Karlovy Vary dostanou nové nádraží

Přední český architekt Petr Franta pokládá k nohám největších českých lázní nové nádraží. Unaveným karlovarským uším to zní jako pohádka se šťastným koncem. České dráhy zbaví město nádoru v podobě nejošklivějšího nádraží v zemi, a to již brzy. Na jeho místě vyroste zbrusu nová dvoupodlažní budova.
„Zasadili jsme ji do svažitého terénu se vzrostlou zelení. Směrem k centru města má organický tvar,„ říká Petr Franta. Muž, který stvořil nové Horní nádraží. „Ústřední veřejná část je prosklená dvorana s horním světlem přes obě patra. Úroveň přízemí navazuje na prostor přednádraží. V patře je hala s pokladnami a s přístupem na první nástupiště,„ dodává.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obří železniční model v Hatích

Dvacet vlakových souprav supí krajinkou v podhůří rakouských Alp, před přejezdy se zdvíhají návěstidla, v malém městečku věsí na pavlači žena prádlo, muž v pruhovaných plavkách se chystá ke skoku do vody na dně kamenolomu, před klášterem se baví farář s jeptiškami a na dvou nádražích čekají desítky lidí na svůj vlak.

Fotoreportáž najdete na této stránce.

Aféra kolem stuttgartského nádraží

Bádensko-württemberská vláda zastavila práce na kontroverzním projektu Stuttgart 21 a jmenovala vyjednavače, který má moderovat rozhovory mezi odpůrci a investory. Kdyby se v zemi dnes konaly volby, vládu by nejspíše sestavila strana zelených.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Anketa Dopravce roku 2010 Ústeckého kraje

Ocenění Dopravce roku získá ta dopravní společnost, jejíž hodnocení v očích veřejnosti bude nejlepší. Cestující mohou posuzovat kvalitu dopravců i ve vedlejších kategoriích: spolehlivost, pohodlí a čistota dopravních prostředků a jednání dopravní obsluhy. Vedle hlasování veřejnosti probíhá také hodnocení nezávislé poroty, která rozhodne o vítězi zvláštní „ceny poroty„. Letos již podruhé mohou cestující vyjádřit svůj názor i na drážní dopravu a porovnat ji tak s autobusovou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Monopoly pod patronací státu

Čeští politici a státní úředníci ničí konkurenci a pomáhají vytvářet monopoly a oligopoly. Nebojuji proti globalizaci, nemám nic proti silné konkurenci, ale tohle není žádná konkurence a globalizace, to je normální bordel. Toť jadrná slova Marcela Klause, většinového akcionáře západočeské dřevařské společnosti Klaus Timber.

Rozsáhlou analýzu, dotýkající se také železnice, najdete na této stránce.