Dopravné správy

Železnice jako mediální téma

K železniční dopravě se novináři i laická veřejnost rádi vyjadřují. Bez konkrétních znalostí se však pouze staví pro, anebo proti železnici. V ustálených schématech se však ztrácí snaha o funkčnost tohoto způsobu dopravy. Někdy mám pocit, že v českých médiích existují tři témata, o kterých nedokáží psát objektivně. Nazývají se Polsko, Venezuela a železniční doprava.

Celé zamšlení najdete na této stránce.

Politické hrátky kolem pražského metra

Ve výběrové komisi, která řeší spornou zakázku za miliardy, sedí David Vodrážka z ODS a i Karel Březina z ČSSD. Firmy si stěžují, že soutěž není férová. A straničtí lídři se vzácně shodují: Ta zakázka musí počkat na nové vedení pražského magistrátu. Jen pražský dopravní podnik, ovládaný nynějšími radními za ODS, trvá na svém. I přes všechny pochybnosti chce co nejdříve vybrat vítěze tendru za 3,3 miliardy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový generální ředitel ŠKODA TRANSPORTATION, a.s.

Josef Bernard (45), dosavadní výkonný ředitel ŠKODA HOLDING, bude od 8. listopadu jmenován členem představenstva a generálním ředitelem společnosti ŠKODA TRANSPORTATION. V pozici nahradí Tomáše Krska, jednoho ze spolumajitelů, který tuto pozici vykonával od roku 2005.

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst tady.

Soud rozhodoval o vlacích pro Eurotunel

Soud v Británii zamítl žádost francouzské společnosti Alstom o zablokování dohody mezi společnostmi Eurostar a Siemens. Eurostar provozuje železniční spojení pod kanálem La Manche a vlaky tradičně nakupoval od Alstomu. Nyní je chce koupit od Siemensu, což se Francouzům nelíbí. Hodnota kontraktu podle agentury AP dosahuje asi 612 milionů liber (zhruba 17,3 miliardy Kč).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky máme zašlé, ale jezdí včas

Provoz vlaků stojí daňové poplatníky ročně dvanáct miliard korun, počet cestujících přitom klesá. S nabídkou levných jízdenek se objevil i nápad, procestovat vlaky během 24 hodin republiku. Stačilo přemluvit kamaráda Zdeňka a v sobotu z Prahy vyrazit. Záměrně jsme zkusili vlaky všech možných kvalit: od EuroCity přes lokálky až po zašlé dálkové rychlíky.

Celý "test" najdete na této stránce.

OSŽ k ''úspornému'' návrhu ministra dopravy

V předcházejícím čísle Obzoru jsme avizovali rozhovor s vámi na téma „Současná situace OSŽ po komunálních a senátních volbách“, ale ve středu 20. října se situace na ČD nečekaně zdramatizovala a myslím, že by to měl být asi hlavní bod našeho rozhovoru.

Rozhovor s Bc. JAROSLAVEM PEJŠOU, před­se­dou OSŽ, najdete na této stránce.

25 let trasy B pražského metra

Přesně 2. listopadu 1985 se sešli komunističtí pohláváři ve stanici metra B Sokolovská. Přestřihli tady pásku a zahájili provoz na lince B. Trasa měla celkem sedm stanic a měřila 4,9 kilometru. Výstavba třetí trasy pražského metra označené jako I.B začala již v roce 1979. Výstavba prvního úseku "béčka" trvala vzhledem ke geologickému podloží celých šest let. V prvním plánu projektanti navrhli a vyprojektovali trasu se sedmi stanicemi. Konečnými stanicemi byly Sokolovská (nyní Florenc) a Smíchovské nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sleva ''Vlak + letiště Praha'' úspěšná

Každý den vozí cestující mezi pražským hlavním nádražím a letištěm v Ruzyni Airport Expressy ČD a DPP. Spoje odjíždějí v půlhodinovém intervalu a zákazníci je využívají výrazně častěji než dřív. Od ledna do září cestovalo Airport Expressy přes 177 tisíc lidí, meziročně se tak počet zákazníků zvýšil skoro o 30 tisíc.

Více najdete v přiložené tiskové zprávě.

Audit v Národním technickém muzeu vynesl trestní oznámení

Na základě auditu v Národním technickém muzeu padne trestní oznámení na exředitele Horymíra Kubíčka. Trestní oznámení se týkají porušení povinností při správě majetku. Odhad škod se pohybuje v řádech milionů, oznámil ministr kultury Jiří Besser na tiskové konferenci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další tři tratě SŽDC na odpis

Soubor tratí poslaných do správních řízení směřujících k jejich zrušení se rozrostl o další tři. V průběhu minulého týdne ministerstvo dopravy zahájilo toto řízení i na tratě Čelákovice–Mochov, Krásný Jez–Nové Sedlo u Lokte a Meziměstí–Otovice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky v novém jízdním řádu, nejen do ŽMZ

Vážení přátelé, v příloze zasílám tiskovou zprávu o vlacích do našeho muzea, které pojedou v období jízdního řádu 2010/2011. Jelikož je tento jízdní řád dosud v ČR veřejně nedostupný, je součástí zprávy i odkaz na švýcarský jízdní řád, kde si lze české vlaky najít již nyní.

S pozdravem
Ing. Tomáš Čech, předseda občanského sdružení Klub Železničního muzea Zlonice

Tiskovou zprávu si můžete přečíst tady.

Dnes začíná předprodej rezervací na mezistátní vlaky, které pojedou po 12. prosinci

Evropské železnice jsou připraveny k přechodu na nový jízdní řád. Dnes začíná předprodej rezervací na mezistátní vlaky, které pojedou po 12. prosinci, kdy nový grafikon začne platit. Rezervace pro vnitrostátní vlaky nabízely České dráhy se standardním 60denním předstihem, jízdenky přes hranice však jsou k dispozici až nyní 40 dnů před začátkem platnosti nového jízdního řádu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční most v Kolíně: nový, zvedací (a zbytečně drahý)

Stavba nového železničního mostu přes Labe v Kolíně dnes končí. Od pondělí po obou jeho částech začnou jezdit vlaky, které byly posledních 16 měsíců odkázány vždy pouze na jednu kolej. Zatěžové zkoušky na novém mostě proběhly v uplynulém týdnu. Současně se stavbou nového mostu zmodernizovala Správa železniční dopravní cesty přilehlé tři kilometry kolejí, část kolínského nádraží, zabezpečovací zařízení, trakční vedení, dva přejezdy a postavila protihlukové stěny. Práce celkem přišly na 1,23 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

''Uerdingeny'' zmizí z českých kolejí

Poslední měsíce zbývají do razantního omlazení vozového parku na českých kolejích. Přispěje k tomu ukončení pravidelného provozu hned několika prastarých vozidel nejenom české výroby. Poté, co provoz na trati Liberec – Zittau – Rybniště převezme dopravce Arriva, zmizí z pravidelného provozu na českých kolejích německé motorové vozy "Uerdingen", které byly od 50. až do 90. let minulého století symbolem západoněmeckých lokálek. Na českých kolejích se objevovaly od roku 2004, kdy je společnosti Sächsisch-Böhmische Eisenbahngesellschaft a Railtransport nasazovaly na linku Seifhennersdorf–Varnsdorf–Zitau–Liberec, na které ale letos v prosinci skončí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ekologické vlaky Siemensu pro USA

Německá společnost Siemens v USA vyhrála půlmiliardový tendr na "zelené" vlaky. Koncernu Siemens se v posledních měsících daří. Minulý týden získal v USA kontrakt na stavbu 70 elektrických lokomotiv City Sprinter v hodnotě 466 milionů dolarů (asi 338 milionů eur) pro státní železniční společnost Amtrak, která je jednou z největších železničních společností v USA.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pro lanovku na Sněžku se našly peníze

Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj uvolnily přidělování dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod. Peníze tak dostane 128 projektů, například stavba nové lanovky na Sněžku. Výbor regionální rady původně v polovině září přidělování dotací pozastavil. Reagoval tím na srpnové rozhodnutí vlády, že stát nebude od roku 2011 na spolufinancování programů ROP přispívat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podle ministra musí ČD Cargo expandovat na východ

Pod vedením ministra dopravy Víta Bárty se mohou uskutečnit největší změny v uspořádání české železnice za poslední léta. Ministr (...) připustil opětovné propojení Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a Českých drah do jednoho holdingu, nákladní dopravce ČD Cargo by zase měl expandovat do zahraničí, především na východ.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémy souprav 843 + 943 na zubačce

Slavnostní uvedení nové zastávky Desná–Pustinská, která leží v nejstrmějším úseku ozubnicové trati Tanvald – Harrachov, do provozu s sebou přineslo „nečekané“ problémy. Pravidelně zde jezdící soupravy složené z motorových vozů řady 843 a řídících vozů 943 totiž jen ztěží zvládají rozjezdy proti stoupání 58 promile.

Celou zprávu najdete na této stránce.

MDPT sa zmenilo na Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR

Ministerstvo kultúry podľa novely kompetenčného zákona nadobúdajúcej účinnosť k 1. novembru už nebude mať na starosti cestovný ruch, táto právomoc prejde na ministerstvo dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

60 čtverečních metrů železničích modelů

Dokonalý "pidisvět", v němž si bezmála 40 vláčků vytrvale razí cestu v jednom rohu romantickou krajinou a ve druhém pak rušnou městskou aglomerací, budují už sedmým rokem dva nadšenci v Brně. Jejich modelové kolejiště s asi půl kilometrem kolejí, 140 výhybkami a 1500 postavičkami se rozkládá na 60 metrech čtverečních, a je tak největším trvale vystaveným kolejištěm na Moravě.

Celou zprávu s obrázky a videem najdete na této stránce.