Dopravné správy

Pendolina ČD sníží provozní ztrátu

Soupravy pendolino, které provozují České dráhy jako jediné vlaky na komerční bázi, sníží letos účetní ztrátu zhruba na polovinu. Zatímco v minulém roce generovalo sedm souprav téměř půlmiliardovou celkovou ztrátu, letos to bude zhruba 250 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O protihlukových stěnách odborně

Článek je věnován problematice dopravního hluku a jednomu z možných opatření vedoucích k jeho eliminaci - protihlukovým clonám. Úvodem jsou zmíněna základní fakta o hluku z dopravy a dále následují pasáže věnované již samotným protihlukovým clonám. Zmíněna je jejich historie, technické parametry i materiálové provedení, hlavní důraz je kladen na jejich estetické ztvárnění. Závěr příspěvku pak patří působení protihlukových clon na lidskou psychiku.

Celý článek najdete na této stránce.

Švýcarská Pendolina nespolehlivá

Průměrně jedna třetina vlaků sestavených z jednotek ETR 610 dosahuje zpoždění přesahující 5 minut, v případě jednotek ETR 470 pak dokonce dvě třetiny. Týdně pak musí být z provozu stažena z důvodu poruchy cca jedna souprava ETR 610, ovšem 10 souprav ETR 470.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusy a električky s reklamou MS v hokeji 2011 v Bratislave a Košiciach

Vo vozovni bratislavského dopravného podniku predstavili autobusy a električky, ktoré sú označené logami a motívmi Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Vozidlá mestskej hromadnej dopravy budú jazdiť v Bratislave a v Košiciach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Změny jízdních řádů a tarifu ČD přehledně

V neděli 12. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2011. Podívejte se na přehled změn ve vnitrostátní, dálkové a mezistátní dopravě. Změní se i některé tarify a služby.

Přehled změn najdete na této stránce.

Pět let provozu Pendolina ČD

Pro někoho se stal rychlovlak pendolino symbolem rychlého a pohodlného cestování, pro jiné zase zbytečným luxusem nevhodným pro zdejší tratě. Původně mezinárodní expres, který zahájil v České republice běžný provoz s několikaletým zpožděním 29. listopadu 2005, je dnes nejaktivnější mezi Prahou a severní Moravou. Výhledově by ale České dráhy pendolino rády viděly na trase z Prahy do Berlína či Frankfurtu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stínový ministr dopravy kritizuje skutečného. Kvůli ČD

Je pro mne zklamáním, že vláda premiéra Petra Nečase akceptuje nekoncepčnost práce Ministerstva dopravy a to zvláště v tak citlivých oblastech, jako je výkon kontrolní činnosti u jedné z největších akciových společností vlastněných našim státem.

Celou výtku najdete na této stránce.

ČD nabídnou více pohodlí

Průměrná kvalita českých vlaků by se měla v dohledné době značně zvednout. České dráhy objednaly řadu nových souprav a zároveň nechávají předělat ty starší. Stovky nových či alespoň zrenovovaných vagonů by měly brzy vyjet na české tratě. České dráhy objednaly nové soupravy a řadu těch starších nechávají zmodernizovat. Průměrná kvalita vlaků by se tak měla značně zlepšit. První nové a zrekonstruované vozy se objeví na železnici už během několika měsíců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

AWT myslí na obyvatelstvo Paskova

Společnost Advanced World Transport a.s. (dříve známá pod jménem OKD, Doprava) zahájila na svém otevřeném terminálu Ostrava-Paskov výstavbu protihlukové stěny. Více než půl kilometru dlouhá stěna ochrání obyvatele Paskova nejen před hlukem z provozu terminálu a železniční dopravy na vlečce, ale i před hlukem z rychlostní komunikace Místecká.

Celou zprávu najdete na této stránce.

4.12. zdarma vlakem do Retzu

Advent na české a rakouské straně letos opět propojí bezplatná vlaková doprava. Obyvatelé Retzu tak mohou vyrazit do Znojma na slavnostní rozsvícení vánočního stromu tuto neděli, Znojmáci pak do Retzu v sobotu o necelý týden později.

Další podrobnosti najdete na této stránce.

Co umí zemětřesení s kolejemi

Dokumentaci toho, co může napáchat zemětřesení na železnici, pořídili na Novém Zélandu. Trať nedaleko Christchurch znehodnotily v září otřesy země do tvaru bizarní horské dráhy a zcela ji pro vlaky zablokovaly. Dráhy tak čekal nezbytný úkol zdeformované koleje odřezat a nahradit je novými, nepoškozenými. Snímky se dostaly do světových agentur až nyní.

Článek se snímky najdete na této stránce.

Svaz cestujících doufá v blahodárnost železniční konkurence

Změna jízdního řádu si od 12. prosince vyžádala novinky: někde vlakové spoje budou zrušeny, jinde se mají na tratích objevit nové vlaky společnosti RegioJet. Na Liberecku má jezdit na jedné trati společnost Arriva a ohlášen je také soukromý noční expres z Prahy do Košic. Vstup soukromých subjektů na železnici vítá prezident občanského sdružení "Svaz cestujících ve veřejné dopravě" Miroslav Vyka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy připravuje „superkoncepci“

Superkoncepce má určit priority státu v dopravě, vymezit místo pro jednotlivé druhy dopravy a určovat úkoly pro veřejnou dopravu hrazenou z veřejných zdrojů. Ačkoliv dokument ještě není hotov, ministr dopravy Vít Bárta postupně jednotlivosti zveřejňuje. Chce například zvýšit mýtné, podpořit přesun zboží ze silnic na železnici a výstavbu komunikací za pomoci soukromého kapitálu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

40 let kombinované dopravy

Kulaté výročí čtyřiceti let trvání kombinované dopravy se stalo impulzem ke konání mimořádné valné hromady sdružení osmnácti významných evropských operátorů, kteří na železnici přivádějí více než polovinu veškeré evropské kombinované dopravy. Během dvoudenního setkání členů Mezinárodní unie kombinované dopravy železnice/silnice UIRR se v Bruselu ve dnech 21. a 22. října uskutečnila slavnostní konference a následně také jednání společného výboru operátorů a drážních podniků INTERUNIT.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do německého příhraničí za víc peněz

Vydat se vlakem třeba za nákupy do Německa od 12. prosince výrazně podraží. České dráhy v rámci svých změn tarifů mění také ceníky jízdenek, které mohou využívat lidé pro cestování z příhraničních krajů do Saska a Bavorska. Nejcitelnější bude zdražení hlavně pro cesty ve všední dny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Británie bude investovat do železnice - a zdraží jízdné

Britská vláda bude investovat do železnic přes 20 miliard liber (přes 600 miliard Kč), odložila ale rozhodnutí, jak nahradit stárnoucí rychlíky Intercity. (...) Vládní kroky sklidily kritiku opozičních labouristů za to, že schválené výrazné zvýšení jízdného od ledna přijde roky před tím, než budou v dopravě vidět změny k lepšímu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vozidlá ZSSK bude naďalej čistiť Euroclean

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK Slovensko) zaplatí za čistenie koľajových vozidiel počas nového grafikonu vlakovej dopravy 2010/2011 spolu 4,87 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Uvedené služby poskytne opäť košická firma Euroclean, s.r.o. na základe dvoch čiastkových zmlúv cez rokovacie konanie bez výzvy na súťaž.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD provoz na Osoblažce zastavit nehodlají, kraj by rád

Boj o osud úzkokolejné trati z Třemešné do Osoblahy nabírá obrátky. Vedení Moravskoslezského kraje váhá, jak s jejím provozem dál. A co vlastně s jedinou úzkokolejkou na Moravě a v tuzemské části Slezska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je jich stále víc: zamčené čekárny

Zima a nepohodlí čeká při zpoždění vlaků v následujících měsících lidi na Valašsku. Čekárny, kam by se mohli cestující před přicházejícím mrazem ukrýt, jsou totiž na mnoha místech zavřené. Správa železničních dopravních cest, která budovy spravuje, se provoz obnovit nechystá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další dálkově řízená trať na Liberecku

Mezi Malou Skálou a Velkými Hamry cestující do dvou let nepotkají výpravčí ani výhybkáře. Po letos zrekonstruovaném úseku Železný Brod – Stará Paka bude tato trať další dálkově řízenou železnicí v Libereckém kraji.

Celou zprávu najdete na této stránce.