Dopravné správy

Sľúbený a dôležitý dopravný uzol si Slováci tak skoro neužijú...

Dostavbu železničného uzla Žilina dokončia koncom roka 2025, prípadne v roku 2026. Počas pondelkového kontrolného dňa aj za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža to povedal Ľubomír Goňo zo spoločnosti Strabag, ktorá je vedúcim členom združenia realizujúceho stavbu. Pôvodný termín ukončenia stavby, ktorá je s 330 miliónmi eur jednou z najväčších investícií do železničnej infraštruktúry, bol koncom roka 2024. Dôvodom predĺženia termínu dostavby boli podľa neho pandémia koronavírusu, problémy s dodávkami materiálov a aj vojna na Ukrajine.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Holandskí železničiari zastavia dopravu na tri minúty. Nepáči sa im nárast násilia vo vlakoch

Železničiari tak reagujú na víkendový útok skupiny mladých ľudí na vlakový personál. Útočníci v sobotu (13. 4.) zbili a zhodili zo schodov vlakového sprievodcu. Následne mladíci napadli aj rušňovodiča. „Dosahujeme hranice našich možností. Potrebujeme pomoc od vlády. Takto to ďalej nejde,“ povedal v pondelok riaditeľ Holandských železníc (NS) Wouter Koolmees.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Regionální den PID v Benešově u Prahy proběhne 20. dubna

V sobotu 20. dubna 2024 se ve vlakové stanici a v autobusovém terminálu v Benešově u Prahy uskuteční Regionální den PID. Téměř po celý den od 10:00 do 17:00 hod. se můžete těšit na jízdy historickými autobusy, speciálními vlaky a bohatý doprovodný program.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zmodernizované vlaky Stadler se opět rozjedou na jihu Moravy

O dvaceti letech starých soupravách se může zdát, že představují staromódní dopravní prostředek. Avšak, dopravce společnost Arriva, který je zakoupil od německého partnera, má jiný názor. Těchto 13 vlakových souprav prochází potřebnými úpravami, aby byly v souladu se současnými požadavky. Konec března se stal milníkem těchto modernizačních prací, kdy technický tým dokončil první třetinu projektu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy začaly školit na nové RegioFoxy také strojvedoucí z Pardubic

Národní dopravce pokračuje ve školení zaměstnanců na nové RegioFoxy ve východních Čechách. Po strojvedoucích z Havlíčkova Brodu se nyní školí na nové vlaky také strojvedoucí z Pardubic. K tomu stále slouží jednotka 847.007 v barvách PID z depa v Rakovníku. Od pondělí do pátku je plánované nasazení nového vlaku na třech párech spojů mezi Havlíčkovým Brodem a Pardubicemi. O víkendech je nasazení jednotky operativní a nejčastěji se objevuje na trati z Havlíčkova Brodu do Humpolce.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Obce kolem jindřichohradecké úzkokolejky převezmou infrastrukturu a nemovitosti zadlužené dráhy

Zástupci obcí z okolí jindřichohradecké úzkokolejky se dohodli na převzetí infrastruktury zadlužené dráhy. Obce a města se na založení svazku, který převezme trať a nemovitosti, dohodly dnes v Jindřichově Hradci. Majetek odkoupí skupina investorů, které ho následně budou samosprávy splácet.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Na trať v Hradci Králové opět někdo nastražil kamení, vjely do něj vlaky

Na železniční koleje v Hradci Králové na trati do Pardubic v pondělí někdo opět položil kamení z železničního náspu. Místem následně krátce po sobě projely zhruba stokilometrovou rychlostí dva spěšné vlaky, které vezly dohromady asi pět set lidí. Policie hledá svědky události, vyšetřuje ji jako obecné ohrožení. Pachateli hrozí až osm let vězení. Obdobný případ se ve stejné lokalitě stal letos v lednu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Noční vlaky jsou znovu v kurzu. Nové linky zdárně maskují věk vagonů a jsou plné

 

Síť nočních vlaků se v režii státních dopravců na začátku 21. století skoro rozpadla, z desítek expresů křižujících střední Evropu jich zbylo jen pár. Teď se ale naopak začala rozrůstat, jen trochu jinak a v soukromých rukách. Dopravci, kteří na konci března rozšířili spojení do Prahy, si po prvních dvou týdnech obsazenost spojů pochvalují. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK podporí Deň narcisov v tatranských vlakoch. Pripnite si malý žltý kvietok so silným posolstvom

Aj tento rok, vo štvrtok 18. apríla 2024, budú na tratiach tatranských elektrických železníc (TEŽ) (Poprad-Tatry – Starý Smokovec – Štrbské Pleso a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica) dobrovoľníci z Ligy proti rakovine, konkrétne študenti Gymnázia Kukučínova Poprad, vykonávať v čase od 8:00 do 14:00 finančnú zbierku. Cestujúci tak budú mať možnosť pripnúť si narcis a dobrovoľne prispieť na dobrú vec.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Policisté vyrazili zkontrolovat nádraží, vlaky i železniční přejezdy. Padala jedna pokuta za druhou

Pokuty létaly jedna za druhou během mezinárodní policejní akce na železnici s názvem 24-BLUE RAD. Policisté z Plzeňského kraje se při ní zaměřovali na kontrolu osob i vozidel. Kontrolovala se i nádraží, ale také vlaky, rychlost na železničních přejezdech nebo vstupování na nepřístupná místa. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Silný vítr lámal stromy. Ty zastavily vlaky z Prahy mezi Čerčany a Benešovem

Provoz vlaků na železniční trati Praha–Benešov v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily popadané stromy, poničily i trakční vedení. České dráhy (ČD) zavedly náhradní autobusovou dopravu, provoz se podařilo obnovit před 12:30, oznámil mluvčí dopravce Filip Medelský. Silný vítr lámal stromy také v Královéhradeckém kraji, na Náchodsku najel do stromu vlak. Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli větru ke stovce případů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na koľajnice na Orave sa zosunula pôda, namiesto vlakov vyrazili na cesty autobusy

Mnohí cestujúci, ktorí využívajú železničnú dopravu na Orave, sa dnes ráno vlakmi nepreviezli. Medzi Kraľovanmi a Párnicou sa totiž na koľajnice zosunula pôda. Informovala o tom Železničná spoločnosť Slovensko. K zasypaniu trate došlo v utorok 16. apríla pred 6:00 hod. ráno. Všetky vlakové spoje, ktoré spomínaným úsekom mali prechádzať po šiestej, boli odrieknuté. Namiesto nich premávali náhradné autobusy, ľudia však na ne spočiatku čakali vyše hodiny.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Mama, neviem dýchať a musíš ma držať. Vlak so zaseknutým chlapčekom vo dverách zastavil až po 4km...

Hrôzostrašné chvíle zažila mamička trojročného dieťaťa na železničnej stanici v obci Pribeník v okrese Trebišov. Jej chlapec sa zasekol vo dverách vlaku a musela bojovať o jeho život. Informovala TV Joj vo svojej reportáži na stránke Noviny.sk.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Technickém muzeu v Brně začne výstava železničních modelů z minulého století

Výstavu železničních a tramvajových modelů ze 30. až 90. let minulého století s názvem Jízdenky, prosím! si mohou od středy prohlédnout návštěvníci Technického muzea v Brně. Uvidí sbírku železničního nadšence Lubomíra Kysely, kterou brněnské muzeum převzalo po jeho loňském úmrtí. V jedné části výstavy budou mít děti možnost vyzkoušet si roli výpravčího či průvodčího, uvedl v tiskové zprávě kurátor výstavy Zbyněk Rederer.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tramvajovou trať na Václaváku začnou stavět v červnu. Hotová bude za tři roky

Celkem 2,5 miliardy letos investuje Praha do rozvoje a oprav tramvajových sítí, řekl na tiskové konferenci náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib. Město postaví například novou vozovnu v Hloubětíně, opraví trať na Dukelských hrdinů a v ulici Dlážděná. Začne také výstavba nové tramvajové trati v horní polovině Václavského náměstí, která začne letos 29. června a potrvá tři roky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/dpp-rekonstrukce-tramvaj-trat-metro-mhd-stavba-praha-doprava.A240415_091155_praha-zpravy_vich

Všejanská spojka,kterou projektuje AFRY,výrazně zkrátí cestování mezi Prahou,Ml.Boleslaví a Libercem

Projekčně-inženýrská společnost AFRY začíná připravovat železniční novostavbu Všejanská spojka. Zkrátí cestování z Prahy do Mladé Boleslavi na 45 minut a umožní vlakům jezdit rychlostí až 200 km/h. Cílem projektu je zlepšit dopravní obslužnost Mladoboleslavska a zrychlit spojení mezi Prahou a Libercem.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky na jihu Moravy bez průvodčích? Odboráři se postavili proti jejich rušení

Minulostí se mají stát průvodčí ve vlacích Moravia. Ty jezdí především na nejvytíženějších linkách S2 mezi Křenovicemi, Brnem a Blanskem a S3 mezi Tišnovem, Brnem a Židlochovicemi/Hustopečemi. Odborové sdružení železničářů (OSŽ) ale nyní vyzvalo Jihomoravský kraj, aby ještě přehodnotil svůj plán od prosince zrušit vlakový doprovod. Ohradilo se také proti rušení osobních pokladen.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Při modernizaci trati z Plzně do Německa vybudují u Holýšova dlouhý tunel

Správa železnic plánuje zmodernizovat do roku 2030 trať z Plzně přes Domažlice do Německa. Holýšov na Plzeňsku čekají kvůli přestavbě velké změny. Železniční přejezd ve městě totiž nahradí silniční podjezd, most s třídou 1. máje čeká zvýšení a prodloužení, aby se pod něj vešly obě koleje a nástupiště.

Zdroj: https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/modernizace-sprava-zeleznic-dvojkolejka-plzensko-domazlice-nemecko.A240415_085506_plzen-zpravy_vb

Ve Starém Plzenci proběhl druhý ročník Železničního víkendu

Žebřík nebo motorová pila. I to patří k vybavení takzvaných montážních vozů Správy železnic. Přímo dovnitř se mohli podívat návštěvníci během druhého ročníku Železničního víkendu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Holandskí železničiari plánujú zastaviť dopravu na protest proti násiliu vo vlakoch

Holandskí železničiari plánujú v sobotu večer zastaviť na tri minúty vlakovú dopravu. Budú tak protestovať proti rastúcemu násiliu voči vlakovému personálu. Informovala o tom agentúra DPA.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.