Dopravné správy

METRANS investuje do lokomotiv i terminálů

Společnost METRANS má za sebou velmi dobrý rok – objem přepravených zásilek vzrostl téměř o pětinu, park vlastních vozidel se rozrostl o dvacítku moderních elektrických lokomotiv, využití terminálu v České Třebové se pohybuje na hranici jeho kapacity a chystá se zde realizace druhé etapy. „V letošním roce uvažujeme o spuštění nových linek, na konkrétní plány je však ještě brzy. Chceme rozšít naši síť zejména směrem na Rusko, částečně odhalil plány generální ředitel této firmy Jiří Samek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister dopravy sa zaľúbil do drahej diaľnice

Minister dopravy Ján Počiatek chce pri Bratislave postaviť najdrahší a najväčší diaľničný projekt v slovenskej histórii. Len výstavba má stáť 1,3 miliardy eur. Ide o obchvat mesta v kombinácii s rýchlostnou cestou v smere na Dunajskú Lužnú. Slúžiť má primárne obyvateľom obcí na východ od Bratislavy a tranzitujúcim vodičom smerujúcim do Rakúska či Maďarska a naspäť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO vyrábí lokomotivy pro Lotyšsko

Jihlavský závod CZ LOKO začal vyrábět šestinápravové motorové lokomotivy pro Lotyšsko. Do roku 2017 tam dodá 28 dvoudílných sekcí. Lotyšský národní železniční dopravce je bude využívat při těžké nákladní dopravě z Ruska a Běloruska. Jde o kontrakt za více než 42 milionů eur, v přepočtu přes 1,1 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB Schenker logistickým partnerom teamu F1

Logistická spoločnosť DB Schenker bude zodpovedná za európsku logistiku teamu MERCEDES AMG PETRONAS Formula One Team. Spolupráca začína v Barcelone, na Veľkej cene Španielska. F1 team MERCEDES AMG PETRONAS uzavrel celoeurópsky logistický kontrakt so spoločnosťou DB Schenker Logistics.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Tanvald - Szklarska Poręba čekají změny

Turisty oblíbená přeshraniční krokonošská trať z Harrachova do polské Sklářské Poruby (Szklarska Poreba) přestane být popelkou. Zatím musí cestující z vnitrozemí v Kořenově, popř. Harrachově, přestupovat a dále pokračovat jiným vlakem. Liberecký kraj oznámil, že přeshraniční úsek, kudy se v zimě vozí běžci na lyžích z obou stran hranic, propojí s linkou osobních vlaků Liberec–Harrachov. Do Polska by tak také měly začít jezdit novější vozy, které tam dosud zajíždět nesměly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ludia chcú viac vlakov na trati Trenčín - Chynorany

Spoje do Chynorian zo železničnej stanice v Trenčíne sú podľa ľudí nedostatočné. Počas pracovného týždňa spoje premávajú štyrikrát za deň. „To je naozaj málo, hlavne v predpoludňajších hodinách by som minimálne jeden spoj navyše privítal,“ povedal Marián z Trenčína.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chce změnou tarifu zvýšit využívání MHD

Praha zlevní od července roční kupony MHD. Nově budou lidé platit 3650 korun, nyní kupon stojí 4750 korun. Zdarma budou jezdit také rodiče dětí do tří let. Návrh schválili pražští radní. Kompenzace pro cestující, kteří si roční kupon již koupili, město nechystá. Praha chce na nižší cenu přilákat do MHD více cestujících, a ulevit tak přetížené automobilové dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo s bratislavskou Hlavnou stanicou?

Ivo Nesrovnal ešte pred pár mesiacmi vyhlasoval, že zmluvu s Transprojektom, firmou, ktorá má prestavať hlavnú stanicu, zruší. Tvrdil to ako poslanec, ako kandidát na primátora, aj krátko po zvolení. Dnes, ako primátor, je vo vyhláseniach opatrnejší. Ak by investor predložil „nepriestrelný a nezvratný dôkaz o svojej schopnosti“ zámer uskutočniť, je ochotný s ním diskutovať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlín chystá dopravní terminál

Vlakové nádraží posunuté ke středu Zlína a vznik navazujícího dopravního terminálu pro autobusy a MHD. Tak zní plán na zlepšení železničního spojení Zlína. Začít stavět se má za tři roky. Zahájení výstavby v roce 2018, hotovo nejdříve za dva roky. Vlakové nádraží ve Zlíně, které je v neutěšeném stavu a jež místní obyvatelé dlouhodobě označují za největší ostudu krajského města, čeká rozsáhlá přeměna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Peter Dvorský spieval z okna vlaku a má problém

Operný spevák Peter Dvorský sa dlhší čas objavoval v reklamnom spote bankového domu s piesňou Svet lásku má. Nebolo by to nič nezvyčajné, keby súčasne nebol v štátnych službách rezortu diplomacie ako šéf Slovenského inštitútu v Ríme.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soutěž SŽDC na studii VRT krachuje

Přípravy projektů na vysokorychlostní tratě v Česku zatím připomínají spíše jízdu hodně pomalou lokálkou. Další soutěž na studii, která měla ukázat, zda se u nás takové železnice vůbec vyplatí, skončí nejspíše fiaskem a soudními spory.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR neplnia sľuby, ktoré dali Trenčanom

Vlaňajšiu sezónu si Trenčania vytrpeli bez letnej plavárne, a všetko nasvedčuje tomu, že to isté ich čaká aj tento rok. Starú plaváreň železnice zbúrali počas modernizácie železničnej trate a novú do začiatku sezóny nestihnú dokončiť. Stará letná plaváreň v Trenčíne mala smolu, že sa nachádzala v blízkosti koľajníc hlavnej železničnej trate Bratislava – Žilina. Pri jej modernizácii je potrebné koľajnice posunúť, a to práve do priestoru, kde takmer 80 rokov stála mestská plaváreň.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na dopravní uzel v Berouně přispějí Švýcaři

V Berouně začne v brzké době přesun autobusového nádraží financovaný z programu švýcarsko-české spolupráce. Práce si vyžádají 46 milionů korun, což je o 17 milionů méně, než se původně předpokládalo. Radnice jedná s poskytovatelem dotace o využití uspořené částky na rozšíření projektu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vynovené čakárne ŽSR konečne slúžia cestujúcim

Dobrý deň, chcem sa informovať, či sú túto zimu otvorené čakárne na ŽS v Dunajove a Ochodnici, ktoré sa v minulosti rekonštruovali a akú možnosť majú cestujúci využiť ich. V minulosti boli buď zatvorené, alebo sa otvárali len na určitý čas, aká je situácia v súčasnosti.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD BUS spojí Ostravu s Krakovem

V neděli 1. března zahájí České dráhy provoz nové autobusové linky ČD BUS z Ostravy do Krakova. Pilotní projekt nabídne zákazníkům v hlavní sezóně od března do října nejrychlejší přímé spojení severomoravské metropole s turisticky oblíbeným Krakovem, zajíždět bude i na žádané krakovské letiště. Trasu mezi Ostravou a Krakovem v délce 170 km urazí autobus za 2 hodiny a 20 minut. Jízdné bude stát od 256 Kč (9 EUR).  Autobus mohou využít cestující i z jiných míst republiky, zajištěny budou vlakové přípoje od / do Prahy, Vídně, Bratislavy či Budapešti.

Pravidelná autobusová linka Ostrava – Krakov a zpět bude jezdit denně od 1. března. Pilotní projekt počítá s provozem v hlavní turistické sezóně do 31. října. Vzdálenost mezi Ostravou a Krakovem je po silnici 170 km a autobus ji urazí za 2 hodiny a 20 minut. Spoj bude vyjíždět z ostravského hlavního nádraží v 11:15, příjezd na krakovské hlavní nádraží je plánován na 13:35. Zpět se spoj vrací  z Krakova ve 14:20 a do Ostravy dorazí v 16:45. Dopravcem je společnost Arriva Morava, vítěz výběrového řízení z loňského podzimu. Nasazovat bude moderní autobusy MAN LIONS COACH s kapacitou 49 míst, s klimatizací, Wi-Fi, TV a WC. Autobus je povinně místenkový.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ťažké boje o strategický železničný uzol

Proruskí separatisti získali pod kontrolu vyše 80 percent mesta Debaľceve, ktoré je strategickým železničným uzlom. Oznámil to predstaviteľ ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin. "Armáda Doneckej ľudovej republiky kontroluje vyše 80 percent Debaľceve a naďalej vytláča ukrajinskú armádu," citovala Basurina agentúra Reuters.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V sobotu vyjede „Pivovarnický expres“

Dovolujeme si Vás pozvat v SOBOTU 21. února 2015 na jízdu zvláštního vlaku: Saxíkův PIVOVARNICKÝ EXPRES (návštěva pivovaru Nymburk a Minipivovaru Neumann, Mělnické Vtelno)

Na programu je:

• Jízda zvláštním vlakem ze Zdic, či Prahy na exkurzi do průmyslového Pivovaru Nymburk. Dále oběd a degustace v Minipivovaru Neumann v Mělnické Vtelně. Jízda bude naší nejmenší dieselovou lokomotivou T 212. 0 „Prasátko“ a vozem typu „Rybák“ s dřevěnými lavicemi. Ve vlaku bude řazen i služební vůz Ds pro nadměrnější zavazadla (sáňky, kočárky, lyže a podobně) a jako „zásobárna pochutin na dlouhou cestu“.

• Trasa saxíkova pivovarnického expresu a možnost nástupu účastníků: Zdice 6:30 - Beroun 6:50 - Praha hl.n. 8:05, Pivovar Nymburk - Postřižinské pivo, Kropáčova Vrutice přes Mladou Boleslav, Neratovice - Praha hl.n. 19:00 - Beroun 20:00 - Zdice 20:20.

• Jízdné 490 Kč zahrnuje prohlídku s degustací v obou pivovarech, oběd dle výběru z cca 4 hlavních jídel v minipivovaru Neumann, dopravu zvláštním vlakem z místa nástupu do místa výstupu a minidopravu z žst. Kropáčova Vrutice do minipivovaru Neumann. Neplatí žádné slevy ani tarifní výhody, případnou dětskou slevu nutno projednat předem. Jinak nemůže být uznána. Vzhledem k omezené kapacitě vlaku a exkurze je třeba se předem přihlásit na telefonu 777 209 817, či e-mailem saxi-doprava@seznam.cz. Zde také obdržíte upřesňující informace.

• Po celou dobu jízdy zvláštního vlaku bude k dispozici točené pivo a základní bufet. Oběd v pivovaru Neumann - výběr dle jídelního lístku běžných čtyř hotovek bude proveden při nástupu do vlaku. Tento oběd a jedno malé pivo z místního rodinného pivovaru jsou v ceně jízdenky. Případné pivo navíc, či další objednané pochutiny nad rámec oběda si každý hradí sám.

Prešovský DP má prevádzkovať parkovacie automaty

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove zmenili [...] stanovy Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) a rozšírili predmet podnikania tejto mestskej firmy o prevádzku parkovísk. Spoločnosť sa totiž v súťaži mestských firiem na prevádzku parkovísk v centrálnej mestskej zóne chce uchádzať najmä o to, aby mohli prevádzkovať parkovacie automaty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD si pořídí dalších až 11 RegioPanterů

České dráhy uzavřely rámcový kontrakt se společností Škoda Vagonka na dodávku až 11 dvouvozových elektrických jednotek řady 650 z rodiny RegioPanter v hodnotě až 1,2 miliardy Kč.

RegioPantery jsou moderní nízkopodlažní, klimatizované elektrické jednotky. České dráhy je již nasazují např. v Ústeckém, Jihočeském, Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém nebo Královéhradeckém kraji. Dosud bylo Českým drahám dodáno nebo jimi objednáno 26 regionálních jednotek z rodiny RegioPanter v různých konfiguracích. Další jednotky jsou objednány v provedení pro rychlíkovou dopravu.

Další podrobnosti k rámcovému kontraktu naleznete v příloze.

Obrovská nehoda vlaku v USA

Cisternový vlak s nákladom surovej ropy v pondelok vykoľajil v americkom štáte Západná Virgínia, pričom jeden či dva vozne spadli do rieky Kanawha a najmenej 14 vozňov zachvátil obrovský požiar, ktorý si vynútil evakuáciu dvoch obcí. Informovali o tom tlačová agentúra AP a BBC.

Celú správu nájdete na tejto stránke.