Dopravné správy

Prvé štátne rýchliky budú na „predaj“

Na slovenských železniciach by sa už do konca tohto roka mohli objaviť ďalšie súkromné vlaky. Ministerstvo dopravy nedávno ohlásilo, že čoskoro spustí verejnú súťaž na prevádzku dotovaných rýchlikov na trati Bratislava – Šaľa – Levice – Zvolen – Banská Bystrica. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vyhrály soud o vydání dat RegioJetu

Českým drahám se podařilo zvrátit vývoj v kauze citlivých obchodních čísel, které ministerstvo dopravy vydalo konkurenční firmě RegioJet. Městský soud v Praze v rozsudku z poloviny února označil postup ministerstva před více než dvěma lety za chybný a rozhodnutí o vydání čísel zrušil. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničný podchod v Čadci terčom kritiky

Dobrý deň, novovybudovaný železničný podchod v Čadci, ktorý vedie popod obchvat, cestujúci kritizujú - objavili sa veľké trhliny, často ho zalieva. Budete situáciu riešiť? Ako a kedy?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Síť brněnských trolejbusů se naposled rozšíří

Brněnští radní schválili investiční záměr na prodloužení trolejbusové tratě z Novolíšeňské na Jírovu. Za 48 milionů korun by měl být vybudován úsek dlouhý zhruba 1,5 kilometru. Zprovoznění se předpokládá do roku 2022.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Banská Bystrica má dostať novú autobusovú stanicu

Vláda sa na svojom výjazdovom rokovaní v Banskej Bystrici rozhodla podporiť viaceré projekty v Banskobystrickom kraji, na čele ktorého stojí Marián Kotleba. Informoval o tom premiér Robert Fico (Smer-SD). "Celkovo sme sa rozhodli v prostredí Banskej Bystrice, ďalej miest ako je Brezno, Podbrezová, Krupina vyčleniť približne 18 miliónov eur," spresnil.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC dokončí elektrizaci litvínovské trati

Do dvou let chce Správa železniční dopravní cesty zahájit modernizaci trati mezi Teplicemi a Litvínovem. Při ní dokončí elektrizaci celého úseku, díky které bude možné zavést přímé vlaky z Litvínova do krajského města. Litvínovská železnice také výrazně zrychlí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

2. nástupišťe v Trnave si na opravu počká

Ešte minulý rok sme spolu riešili obnovu 1. nástupišťa v Trnave. Identickými zmenami malo prejsť aj druhé nástupište, zatiaľ sa tam nič viditeľné nedeje...Kedy sa začnú práce na druhom nástupišti? Z čoho budú pozostávať? Koľko eur si asi vyžiadajú? Za aký čas by mohlo byť hotové? resp. koľko budú trvať práce?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

DP Praha byl loni ziskový

Pražský dopravní podnik, který je největší firmou v majetku města v Česku, se loni dostal z červených čísel do zisku 315,9 milionu korun. Na jízdném meziročně vydělal o 114 milionů korun víc, ale vzrostly mu náklady na mzdy. Mluvčí podniku Jiří Štábl nechtěl informace komentovat, protože je dosud neprojednaly dozorčí rada a představenstvo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo likvidujú diaľkovú autobusovú dopravu

Opatrenie vlády, ktorým sa zaviedlo cestovanie vo vlakoch zadarmo pre študentov a dôchodcov, má likvidačné dosahy na diaľkovú autobusovú dopravu. Tvrdí to Zväz autobusovej dopravy (ZAD), ktorý sa odvoláva na svoje najnovšie porovnania. Zväz totiž po čase opäť vyhodnotil situáciu v autobusovej doprave a dospel k záveru, že sa úbytok cestujúcich oproti prvým výsledkom už takmer zdvojnásobil.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať na letiště Praha možná postaví Korejci

Jihokorejské firmy by se mohly podílet na vybudování vysokorychlostní dráhy z centra Prahy na letiště Václava Havla. Po jednání se svým protějškem So Sung-hwanem to sdělil český ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který doprovází premiéra Bohuslava Sobotku na čtyřdenní návštěvě Jižní Koreje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O budúcnosti uzlu Žilina a priľahlých tratí

V akom rozsahu bude zredukované koľajiská jednotlivých staníc? Budú ponechaná nejaká časť zo súčasného koľajiska ŽST Žilina zriaďovacia stanica? Ak áno, pre aké účely? Všetky súčasné vlečky zostanú aj naďalej zapojené do trate resp. do koľajísk jednotlivých staníc (Intrans, Žilinská Teplárenská, Metsa Tissue, KIA, Vápenka Varín...)?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

USA počítají s 10 vážnými nehodami ropných vlaků ročně

Stovky lidských životů a čtyři miliardy dolarů ztrát si může v následujících letech vyžádat přeprava velkého množství ropy a etanolu po železnici na dlouhé vzdálenosti po celých Spojených státech. Odhaduje to analýza amerického ministerstva dopravy, již citovala agentura AP. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo bude so stanicou v Trenčianskych Tepliciach?

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o informácie ohľadom železničnej stanice v Trenčianskych Tepliciach. Mesto má roky o túto budovu záujem. Prečo železnice nechcú stanicu mestu predať/previesť do majetku? Nebolo by pre vás výhodnejšie zbaviť sa tejto budovy? Plánujete budovu stanice v blízkej dobe zrekonštruovať?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy zveřejnil platy náměstků a ředitelů

Ministr dopravy Dan Ťok začal s plánovaným otevíráním informací o svém resortu. Od úterý začalo ministerstvo zveřejňovat platy nejvýše postavených úředníků a náměstků ministra včetně jejich odměn. Data za loňský rok ukazují, že Ťokův předchůdce Antonín Prachař byl vůči svým podřízeným velkorysejší než bývalí ministři. Každý z jeho čtyř náměstků dostal roční odměnu 110 až 200 tisíc korun k měsíčnímu platu ve výši 82 až 86 tisíc korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O trati Kraľovany - Trstená

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o odpovede, prípadne doplnenie. Trať č. 181 Kraľovany - Trstená meria 56 kilometrov. Priemerný čas jazdy je ... Jedenásť nechránených priecestí je príčinou jej zníženia na 30 km/h. Na dvadsať klesá v šiestich prípadoch pre padanie skál. Platia čísla spred dvoch rokov?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Praha nechce na letiště metro, ale železnici

Praha neuvažuje o prodloužení metra A z Motola na Letiště Václava Havla. Bude usilovat o výstavbu železničního spojení. Novinářům to při dnešní prohlídce nových stanic metra, které nyní končí u nemocnice v Motole, řekla primátorka Adriana Krnáčová (za ANO).

Celou zprávu najdete na této stránce.

GEFCO aj na rozchode 1 520 mm

Narastajúci objem prepráv medzi Európu a Čínou vytvára čoraz väčší tlak na efektívne prepravné riešenia cez Rusko či okolité krajiny so systémom širokorozchodnej železničnej trate 1520 mm. Pre poskytovateľa logistických služieb GEFCO s najväčšou privátnou prepravnou sieťou v Európe a ťažiskom v hlavných industriálnych oblastiach so silným potenciálom rastu, akým je Rusko a krajiny Spoločenstva nezávislých krajín, je zrejmá jeho pripravenosť. Komplexné multimodálne riešenia s vlastnou sieťou pobočiek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavební práce omezí provoz na koridoru u Prahy

V úterý 3. března zahájí Správa železniční dopravní cesty další fázi modernizace hlavního železničního koridoru, která až do 29. června 2015 výrazně omezí provoz ve stanici Úvaly. Propustnost této stanice bude během výluky značně omezena a řada dálkových vlaků Českých drah bude proto odkloněna v úseku mezi Prahou a Kolínem po trati přes Lysou nad Labem. Kvůli jízdě po delší odklonové trase budou posunuté odjezdové a příjezdové časy ve stanici Praha hl.n. a zároveň budou vlaky zastavovat místo Libně ve Vysočanech. Změní se také jízdní řády několika linek regionální dopravy (S1, S2, S9, S11, S12, S20 a S41). Vlaky pojedou podle výlukových jízdních řádů, které jsou k dispozici na stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu a na vývěskách ve stanicích.

Výlukové jízdní řády pro jednotlivé tratě jsou k dispozici na těchto stránkách:

  1. Trať 010 Praha – Pardubice – Česká Třebová (dálková doprava): www.cd.cz/cs/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/files/k010vyluka02.pdf 
  2. Trať 011 Praha – Kolín (regionální doprava): www.cd.cz/cs/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/files/k011vyluka03.pdf
  3. Trať 012 Pečky – Kouřim: www.cd.cz/cs/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/files/k012vyluka01.pdf
  4. Trať 060 Poříčany – Nymburk: www.cd.cz/cs/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/files/k060vyluka01.pdf
  5. Trať 231 Praha – Lysá nad Labem – Kolín: www.cd.cz/cs/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/files/k231vyluka02.pdf a www.cd.cz/cs/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/files/k231vyluka03.pdf
  6. Městská linka Praha-Hostivař – Praha-Libeň – Roztoky u Prahy: www.cd.cz/cs/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/files/k091mlvyluka01.pdf
Cestujícím doporučujeme, aby věnovali zvýšenou pozornost plánování své cesty a dopředu se informovali o všech těchto dopravních změnách. Za případné komplikace, vzniklé v důsledku výlukových prací, se cestujícím omlouváme.
Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě

Úrazovosť u ŽSR v roku 2014

V roku 2014 zaregistrovali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) 34 pracovných úrazov (PÚ), čo je o 10 menej ako v roku 2013, z toho bol jeden závažný pracovný úraz, a to ťažká ujma na zdraví (ŤUZ). ŽSR svojich zamestnancov opakovane upozorňujú na bezpečnosť pri práci, apelujú na zamestnancov, aby venovali dostatočnú pozornosť pri pohybe v prevádzkovom priestore a zvýšili ostražitosť a boli obzvlášť opatrní pri vykonávaní samotnej pracovnej činnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dodávka tramvají Škoda pro Miskolc je kompletní

Plzeňská Škodovka úspěšně zakončila projekt dodávky tramvají pro město Miskolc. Škoda Transportation v minulých dnech předala tamnímu dopravnímu podniku poslední ze série 31 moderních vozidel ForCity Classic.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.