Dopravné správy

ČD si pořídí dalších až 11 RegioPanterů

České dráhy uzavřely rámcový kontrakt se společností Škoda Vagonka na dodávku až 11 dvouvozových elektrických jednotek řady 650 z rodiny RegioPanter v hodnotě až 1,2 miliardy Kč.

RegioPantery jsou moderní nízkopodlažní, klimatizované elektrické jednotky. České dráhy je již nasazují např. v Ústeckém, Jihočeském, Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém nebo Královéhradeckém kraji. Dosud bylo Českým drahám dodáno nebo jimi objednáno 26 regionálních jednotek z rodiny RegioPanter v různých konfiguracích. Další jednotky jsou objednány v provedení pro rychlíkovou dopravu.

Další podrobnosti k rámcovému kontraktu naleznete v příloze.

Obrovská nehoda vlaku v USA

Cisternový vlak s nákladom surovej ropy v pondelok vykoľajil v americkom štáte Západná Virgínia, pričom jeden či dva vozne spadli do rieky Kanawha a najmenej 14 vozňov zachvátil obrovský požiar, ktorý si vynútil evakuáciu dvoch obcí. Informovali o tom tlačová agentúra AP a BBC.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Japonci zaplatí první rychlodráhu v USA

První místo v závodech o vybudování první vysokorychlostní železniční tratě v USA možná získá Texas. Do roku 2021 se zde má otevřít dráha, která spojí více než 380 kilometrů vzdálená města Dallas a Houston do hodiny a půl. Celá stavba má vzniknout bez jediného dolaru od americké vlády. Mezi jinak soukromými investory má být pouze jedna státní instituce - japonská vláda. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Balvan vykoľajil vlak v Indii

Najmenej 11 ľudí prišlo v piatok o život pri vykoľajení sa vlaku na juhu Indie. Najmenej 42 ľudí museli hospitalizovať, pričom 17 z nich je vo vážnom stave. Minister dopravy Sureš Prabu informoval, že vlak vrazil do balvana, ktorý spadol z kopca nad traťou. Náraz spôsobil vykoľajenie deviatich vozňov. Nehoda sa stala pri meste Bangalúr v južnom štáte Karnátaka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skupině Škoda Transportation se daří

Skupina Škoda Transportation utržila v loňském roce zhruba 15,5 miliardy korun, meziročně o šest procent více. Dvě třetiny produkce vyvezla. Největší tuzemské strojírny očekávají čistý zisk na úrovni roku 2013, tedy asi 1,7 miliardy Kč. Letos plánují vyšší profit, o dvě procenta vyšší prodej zboží a služeb a export kolem 70 procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

NSK vyberá dopravcu cez medzinárodný tender

Do konca tohto roka chce Nitriansky samosprávny kraj (NSK) uzavrieť medzinárodný tender na výber dopravcu, ktorý bude zabezpečovať prímestskú hromadnú dopravu. Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana je NSK prvým slovenským krajom, ktorý začal takéto verejné obstarávanie pripravovať. Aj preto považuje prípravu súťaže za mimoriadne náročnú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pojedou vlaky Praha - Vídeň zase přes Tábor?

Část železniční veřejnosti chce prosadit, aby se přímé vlaky mezi Prahou a Vídní vrátily na trasu přes Tábor, po které jezdily naposledy před více než dvaceti lety. Ministerstvo dopravy zatím jejích návrh zcela neodmítlo, velké naděje ale změna zatím nemá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cenová vojna na trati Bratislava - Košice pokračuje

Ešte pred vyše dvoma mesiacmi stáli najlacnejšie lístky na štátne IC-čka z Bratislavy do Košíc 20 eur. Potom prišla polovica decembra a ich cena sa „zosunula“ len na 12,90 eura. A dnes sa podľa zistení HN dostali na nové dno. Z Bratislavy do Košíc sa dá dostať už za necelých 10 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka pronikla do Mexika

Škoda Electric se bude významným způsobem podílet na výrobě trolejbusů, které budou již brzy sloužit v Mexiku. Předmětem dodávky je dvacet pět nových vozidel pro město Guadalajara. Trolejbusy bude Škodovka vyrábět společně s tamním významným výrobcem autobusů, firmou Dina.


Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Na stanici Kysak funguje knižnica

V čakárni železničnej stanice Kysak pribudla v posledných dňoch polica s knihami. Cestujúci si môžu tituly požičať a skrátiť si tak čakanie na ďalší vlak. Novinka sa dotkne aj Prešovčanov, keďže Kysak predstavuje dôležitý dopravný uzol. A takáto knižnica funguje aj priamo v čakárni na železničnej stanici v Prešove.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Východočeské metropole chystají inteligentní dopravu

Změří rychlost, přečte značku hříšníka, zaměří autobus, kterému následně spustí zelenou. Tyto a řadu dalších funkcí by měl mít inteligentní systém dopravy, který si chtějí společně pořídit Pardubice a Hradec Králové. Platit bude Evropská unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR sa chcú zbaviť pionierskeho tábora

Kontaktujem Vás ohľadom "problematiky" v súvislosti s bývalým pionierskym táborom v obci Cejkov v Košickom kraji. Bol som na prechádzke, a videl som, že všetky budovy, chaty a bazén - respektíve cely "ústav" je totálne zničený. Chceli by sme ohľadom toho napísať reportáž, čo sa stalo, prečo je ten tábor v takom stave ako teraz. 

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.

Podívejte se do nových stanic pražského metra

Novým úsekem „zelené“ linky metra A projela poprvé regulérní souprava. Stalo se tak v noci z pondělí na úterý. Podle dopravního podniku se při jízdě nevyskytly žádné problémy. První souprava s cestujícími by se do čtyř nových stanic měla vydat 6. dubna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zhotoviteľ dokončí nový Starý most do 15.12.2015

Práce na bratislavskom Starom moste a električke do Petržalky by sa mali dokončiť do 15. decembra tohto roku. Takýto termín udáva zhotoviteľ v novom, v poradí už treťom harmonograme prác, ktorý predložil na schválenie hlavnému mestu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation se vydá na lov Ukrajinců

Personalisté a technici z plzeňské Škody Transportation se chystají na Ukrajinu. Chtějí odtud přivézt špičkové projektanty z podniků, které jsou kvůli válečnému konfliktu zavřené. Podnik chce z ciziny přilákat i studenty, protože ti čeští míří hlavně na humanitní vysoké školy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehodovosť v prevádzke ŽSR za rok 2014

Na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) bolo v roku 2014 zaevidovaných celkom 325 nehôd (122 vážnych nehôd, 110 menších nehôd a 93 incidentov) a 207 prevádzkových porúch. Spolu bolo zaevidovaných 532 udalostí. Z celkovej vzniknutej škody 1 842 905 € pri týchto udalostiach vznikla škoda na zariadeniach ŽSR v hodnote 221 562 €.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soud zachránil fungování pražské Opencard

Společnost eMoneyServices (EMS) nesmí omezit fungování karty Opencard. MF DNES to potvrdil pražský zastupitel za Piráty Jakub Michálek. Předběžné opatření vydal městský soud v Praze. EMS nesmí odpojit vydávání nových karet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Logistic Conference 2015 už o mesiac

Novinky a trendy v logistike, pohľad na manažment logistiky vo výrobe, riadenie skladov, ale i jednotlivé špecifiká výberových konaní v tomto segmente budú nosnými témami 9. ročníka odbornej konferencie „Logistic Conference 2015“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skluzavka jako bonus k jízdnému v brněnské MHD

Poposednou, pár vteřin se sesouvají. A pak zase musí poposednout... Cestující v brněnské hromadné dopravě mají zážitek, o který ale nestojí. Kvůli sedačkám v nových ekologických autobusech si připadají skoro jako na skluzavce. Podnik slibuje problémové plastové sedačky vyměnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Network Rail testuje vlak na batérie

Hoci naša vlaková infraštruktúra je oveľa hustejšia ako napríklad v USA, stále nájdete úseky, ktoré nie sú elektrifikované. Tam musia jazdiť naftové lokomotívy. To by sa však mohlo v budúcnosti zmeniť. Aktuálne prebieha medzi anglickými vlakovými stanicami Harwich International a Manningtree v Essexe experiment. Cestujúcich vozí elektrický vlak, nie však klasický - tento nepotrebuje elektrické vedenie. Zdrojom elektrickej energie sú batérie vo vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: V titulke článku zmienená „revolúcia“ je v skutočnosti technické riešenie známe už vyše 100 rokov - napríklad pruská dvojdielna (neskoršie aj trojdielna) akumulátorová jednotka radu AT 535/536 bola uvedená do prevádzky v r. 1907.