Dopravné správy

Čo s vyrúbanými stromami pri trati?

Dobrý deň, pomerne často cestujem smerom Bratislava-Nové Zámky a už dlhšiu dobu ma znepokojujú vyrúbané stromy ktoré sa nachádzajú bezprostredne pri trati hlavne na úseku Sládkovičovo- Galanta. Vyrúbané sú už síce dlhšiu dobu ale z kmeňmi prípadne konármi ,ktoré ležia na zemi sa nič nerobí respektíve nevidím tam žiadnu aktivitu pre ich odstránenie. Preto sa u Vás chcem informovať či sa už vyvíja činnosť na odstránenie týchto stromov prípadne ako chcete postupovať.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Má být MHD zdarma?

Česká města se za své systémy veřejné dopravy bezpochyby nemusí stydět. V posledních letech však řada radnic hledá způsob, jak ji ještě více zatraktivnit. Důvodem není pouze snaha mít obsazené spoje, za jejichž provoz města platí miliony korun, ale také ulevit ulicím od aut. Zejména poslední léta se stále častěji diskutuje o MHD zdarma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové železničné zastávky v Bratislave

Železnice už dlhšie plánujú vybudovanie nových železničných zastávok, resp. terminálov v Bratislave, a čitateľom imhd.sk by sme radi priniesli nové informácie, ako postupuje proces prípravy ich výstavby. Máme preto na Vás zopár otázok: Rozhodlo sa už o finálnej polohe zastávok tam, kde sa posudzovalo viacero variant? Ak áno, viete poskytnúť bližšie detaily (prípadne výkresy), kde by boli zaznačené polohy zastávok a okolité vybavenie?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Pravidla bezpečnosti železnic ČR mají zpoždění

Česká republika dostala dva měsíce na to, aby svá pravidla o bezpečnosti železnic uvedla do souladu s pravidly evropskými. Uvedla to Evropská komise, která upozornila, že pravidla související s úkoly inspekčních orgánů měla platit od dubna 2006. Řízení v této věci zahájila komise loni, nyní poslala do Prahy takzvané odůvodněné stanovisko. Pokud Česko nezareaguje uspokojivým způsobem, může věc skončit až u Soudního dvora EU.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priecestie v Čiernej n.T. hnevá ľudí

Chcel by som spytat, ci by som dneska vedel dostat odpovede na moje otazky ohladom priecestia medzi Cierna nad Tisou - Cierna Obec. Mojou otázkou je, či ZSR plánuje vybudovať podchod alebo most, ktorý by zjednodušil a urýchlil premávku?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

DP Praha bude prodávat levnější roční kupony

Pražský dopravní podnik je připraven na to, že začne od 1. července vydávat zlevněné roční kupony na MHD. Informační kampaň zahájí zhruba šest týdnů předem. Zájem o levnější kupony podle předpokladů firmy projeví tisíce cestujících. Pro výdejní přepážky to žádné komplikace znamenat nebude.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR sa o fotovoltaickú energiu nezaujímajú

Dobrý deň prajem, chcel by som Vás požiadať o vyjadrenie pre náš internetový magazín k tomu, že v susednom Rakúsku uviedli do prevádzky fotovoltickú elektráreň (zjednodušene) a túto energiu získanú zo Slnka budú dodávať do žel. siete.

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.

Šéf komunikace SŽDC dostal padáka

Na Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) došlo k menšímu personálnímu otřesu. Ředitel organizace Pavel Surý odvolal s platností ke konci dubna ředitele odboru komunikace Zbyňka Honyse. Serveru E15.cz informaci Surý potvrdil. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet na juhu Slovenska úspešný

Regionálne vlaky spoločnosti RegioJet, ktoré zabezpečujú prepravu cestujúcich na trati z Komárna do Bratislavy a späť, aj v tomto roku zaznamenávajú dynamický nárast. V prvom štvrťroku narástol počet cestujúcich o viac ako 22 % a spoločnosť svojimi vlakmi prepravila za tri mesiace roku 2015 viac ako 562.000 cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ruská dcera Škodovky dodá metrovozy Petrohradu

Ruská firma OOO Vagonmaš ze skupiny Škoda Transportation podepsala ve středu kontrakt na výrobu osmi nových souprav metra pro ruské město Petrohrad. Zakázka na osm šestivozových moderních souprav má hodnotu 3,8 miliardy rublů (přes 1,8 miliardy korun). Vozy se budou vyrábět ve Vagonmaši v Petrohradu. První souprava metra bude předána už v roce 2015 ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Slovensku na vás rýchlik nepočká, v ČR áno

Cestovať vlakom napríklad na dovolenku či z koncertu z Nemecka či Česka na Slovensko môže byť náročné na čas. Ak totiž na prestup z medzinárodného na vnútroštátny rýchlik máte podľa grafikonu len päť minút, je veľmi pravdepodobné, že ho nestihnete. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB hatí obří zakázku Škodovky do Bavorska

Desetimiliardový kontrakt na vlaky pro Norimberk a okolí se začíná Škodě Transportation mírně vzdalovat. National Express, který soutěž na provoz tamějších vlaků vyhrál právě s novými vlaky z Česka, zatím nemá vítězství jisté a musí se o něj soudit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Elektrifikácia trate Bánovce n.O. - Humenné

Keďže na budúci týždeň sa chystá v Michalovciach verejné prerokovanie týkajúce sa elektrifikácie predmetnej trate, chcel by som vás poprosiť o základné info k celému zámeru. Aký je hlavný dôvod elektrifikácie na danom úseku? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Výluka zastaví vlaky mezi Olomoucí a Šternberkem

Od pondělí 4. května (7:20) zahájí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) práce na tratí 290 v úseku Olomouc hl. n. - Šternberk. Práce potrvají nepřetržitě do 15. května do 17. hodiny. Výluka si vyžádá zastavení drážní dopravy, všechny vlaky nahradí autobusy.

Po dobu výluky budou všechny vlaky mezi olomouckým hlavním nádražím a Šternberkem nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. S ohledem na časově náročnější jízdu po silničních komunikacích, především z důvodu stavebních prací na komunikacích v Olomouci, bude náhradní autobusová doprava organizována dle výlukového jízdního řádu. Ze stanice Olomouc hl.n. odjíždějí spoje náhradní dopravy dříve než je odjezd vlaku, a to přibližně o 25 - 30 minut, v opačném směru přijíždí spoje náhradní dopravy do stanice Olomouc hl.n. později. Za vybrané vlaky jsou vedeny zrychlené spoje náhradní dopravy. Jedná se především o ranní spoje ze Šternberka do Olomouce a odpolední spoje v opačném směru. Ve Šternberku je zajištěn přestup cestujících na vlaky z/do Uničova.

Zastávky náhradní autobusové dopravy:

Olomouc hl. n.        ulice Táborská, u východu z nového podchodu
Hlušovice               na hlavní silnici u obecního úřadu
Bohuňovice            před nádražní budovou
Štarnov                 pod nádražní budovou (u podjezdu pod zastávkou)
Šternberk              před nádražní budovou

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou SŽDC.

O protihlukovej stene v Trenčíne

Rád by som sa informoval prečo nie je vybudovaná protihluková zábrana medzi železničnou stanicou a rodinnými domami na Hodžovej ulici, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti železničnej stanice? Nová protihluková zábrana je ukončená pri rodinných domoch približne v miestach ako je Gáborikov štadión, ďalej smerom k byvalemu Mliečnemu baru už nepokračuje.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Indické dráhy nabízejí šanci výrobcům z ČR

Východočeský výrobce železničních brzd Dako-CZ pronikl na slibný indický trh. Od tamních drah získal nezbytný certifikát a tento měsíc zahájil dodávky pro indickou společnost Escorts Group, která vyrábí brzdové komponenty na železniční vagony. Kolem obřích drážních zakázek v zemi krouží také plzeňská Škoda Transportation. Ta jedná o možné spolupráci s nejmenovaným indickým hráčem z železničního průmyslu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priecestia v Kežmarku

V súvislosti s nedávnou nehodou osobného auta na priecestí v Kežmarku v smere na Malý Slavkov by sme radi pripravili článok o bezpečnosti na priecestiach v meste a radi by sme Vás požiadali o odpovede na nasledujúce otázky:
- koľko dopravných nehôd sa stalo na priecestiach v meste Kežmarok, príp. v jeho okrese za posledné roky?
- je v pláne v najbližšom období zabezpečiť niektoré priecestia závorami? Príp. sú v pláne iné rekonštrukcie priecestí? - ktoré priecestia sú v meste či v okrese Kežmarok najproblémovejšie z hľadiska bezpečnosti či najdiskutovanejšie medzi šoférmi?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Skupina ČD skončila loni čistým ziskem 156 milionů

Skupina České dráhy vykázala dle mezinárodních účetních standardů na konci loňského roku hospodářský výsledek po zdanění ve výši 156 milionů korun. To představuje meziroční zlepšení o více jak 2 miliardy.

Lépe se dařilo všem společnostem Skupiny ČD, včetně mateřských ČD, a.s., které zajišťují osobní dopravu. Ta dosáhla výrazně lepších výsledků než v roce 2013. Tržby z hlavní činnosti stouply meziročně o 800 milionů korun a firmě se dařilo snižovat provozní i režijní náklady. Segment osobní dopravy tak vykazuje pozitivní výsledek před započítáním finančních nákladů. Vyšší míra zadlužení kvůli investicím do obnovy vozidel však generuje vysoké finanční náklady (na obsluhu dluhu) a způsobuje celkovou ztrátu. Přesto segment osobní dopravy stáhnul ztrátu z 2,053 miliardy korun v roce 2013 na 865 milionů korun v roce 2014.

Ziskovější byla také dceřiná společnost CD Cargo, a.s., která vykázala zisk po zdanění 877 milionů korun, což je o 100 milionů více než v roce předchozím.

Další podrobnosti k hospodaření Skupiny ČD (podle mezinárodních účetních standardů) a dceřiné společnosti ČD Cargo, a.s., (podle českých účetních standardů) najdete v přiložených tiskových zprávách:

- České dráhy, a.s.
- ČD Cargo, a.s.

V Hodoníne plánujú multimodálne logistické centrum

Na juhu Moravy má vzniknúť hlavné prekladisko tovaru určené nielen pre Českú republiku, ale aj pre niektoré okolité krajiny. Lode by do neho mali priplávať po trase Čína - Konstanca - rieky Dunaj a Morava - Hodonín. Projekt by mal v regióne vytvoriť minimálne 2000 nových pracovných miest, a to všetko už do štyroch rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň ukončila rozsáhlou opravu tramvajové trati

Po 14 měsících oprav dokončila Plzeň opravu tramvajové trati v centru v lokalitě U Zvonu a v přilehlém území. Rozsáhlá rekonstrukce, která hlavně loni zasáhla významně i na centrální náměstí Republiky, si postupně vyžádala jedno z největších omezení v historickém jádru Plzně za poslední roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.