Dopravné správy

RegioJet u soudu prolomil obchodní tajemství ČD

Spory mezi Českými drahami, státem a soukromými dopravci o zveřejňování detailnějších výsledků hospodaření za státem objednávané dálkové vlaky se začínají otáčet v neprospěch Českých drah. Krajský soud v Brně rozhodl, že ČD musí zveřejnit výkazy nákladů a výnosů podle jednotlivých linek objednaných Jihomoravským krajem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 16. týždeň

Uplynulý týždeň bol na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) mimoriadne tragický, zaznamenalo sa až päť smrteľných zrážok vlaku s civilnou osobou. Jeden z týchto tragických prípadov sa stal na trati Podunajské Biskupce – Bratislava-Nové Mesto, kde vlak zrazil muža, ktorý spáchal takýmto spôsobom samovraždu. Ostatné prípady sa stali na tratiach Brestovany – Trnava, Kysucké Nové Mesto – Krásno nad Kysucou, Leopoldov – Hlohovec a Poprad-Tatry – Vydrník. Vo všetkých prípadoch išlo o mužov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD hostí Konferenci generálních ředitelů OSŽD

Tento týden se v Praze uskuteční 30. Konference generálních ředitelů OSŽD (Organizace pro spolupráci železnic). V přiložené tiskové zprávě najdete základní informace o pracovním jednání zástupců železnic členských států.

RegioJet chce jazdiť z Bratislavy do Košíc aj o rok

Súkromná spoločnosť RegioJet plánuje prevádzkovať žlté vlaky IC na trati z Bratislavy do Košíc a späť aj v budúcom roku. Ako vo štvrtok informovala, požiadala už o pridelenie kapacít na osobnú železničnú prepravu na uvedenej trase na rok 2016. "RegioJet svoje investície plánuje z dlhodobého hľadiska a aj na Slovensku má záujem svojim cestujúcim dlhodobo ponúkať kvalitný servis a o triedu lepšie služby," uviedol hovorca spoločnosti Tomáš Bořuta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němečtí strojvůdci vyhlásili stávku

Němečtí strojvůdci vyhlásili na středu a čtvrtek stávku v osobní dopravě. Už v úterý odpoledne začnou stávkovat i strojvůdci nákladních vlaků. V pondělí o tom informoval Odborový svaz strojvůdců (GDL), který se dlouhodobě pře s vedením železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) o pracovní podmínky, mimo jiné o výši mezd.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo šéfovi LEO Expressu neprekážajú

Leoš Novotný, riaditeľ a zakladateľ súkromného železničného dopravcu Leo Express exkluzívne pre Aktuality.sk: Keď začínal, nikto mu neveril, že dokáže so svojimi čiernymi vlakmi uspieť. Dnes premávajú vlaky Leo Express po celej Českej republike a u nás aj na linke Praha-Košice. Ako sám hovorí, štátne vlaky zadarmo mu nijako neprekážajú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdci Deutsche Bahn chystají stávku

Němečtí strojvůdci chystají na příští týden stávku, protože se s vedením železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) nemohou dohodnout kromě jiného na zvýšení mezd. Kdy protest strojvůdců začne a jak dlouho bude trvat, není zatím jasné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako zmizol nájomný železničiarsky dom

V strážnych domčekoch bývali v minulosti zamestnanci železníc, ktorých úlohou bolo pohotovo zabezpečiť plynulosť dopravy a obsluhu trate. V priebehu rokov ale prestali byť potrebné, mnohé z nich dali železnice do prenájmu bez ohľadu na to, či nájomca bol alebo nebol zamestnancom. Strážny domček donedávna stál aj pri trati v Kráľovej Lehote zhruba sto metrov od mosta na ceste vedúcej na horský priechod Čertovica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České filmaře na ruském nádraží zadržela policie

Čeští filmaři Petr Nikolaev a Jiří Pruša cestují Sibiří po stopách legionářů, o nichž chtějí v roce 2017 natočit celovečerní film. Aktuálně se blíží k jezeru Bajkal. Za sebou už mezi jiným mají vlastní „čeljabinský incident“ - kvůli filmování projíždějícího vlaku Nikolaeva zadržela policie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Mnoho (mediálního) povyku pro nic. Mnohem zajímavější než ten banální "incident" je projekt, při jehož realizaci k události došlo. 

DB Schenker ponúka rýchly servis aj vo vzduchu

Nonstop linka pre objednanie charterového letu pomôže klientom v krízových situáciách. DB Schenker, medzinárodný poskytovateľ integrovaných logistických riešení, spustil na Slovensku nonstop linku pre objednávanie leteckých prepráv s najvyššou prioritou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rodí se další studie rychlodráhy na pražské letiště

Správa železniční a dopravní cesty opět oprašuje projekt rychlodráhy na pražské letiště. Poté co ministr dopravy Dan Ťok v únoru pozval do chystaného tendru korejské firmy, správce českých tratí slibuje, že v červnu budu hotová aktualizovaná studie tohoto dvacet let chystaného projektu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Správa železniční dopravní cesty existuje už přes 12 let. Za tu dobu by snad dobře placení novináři mohli vstřebat název této instituce a přestat jej prznit.

 

Výluka TEŽ v úseku Starý Smokovec - Vyšné Hágy

Dňa 23. apríla 2015 (štvrtok) v čase od 7:30 do 13:30 bude prebiehať traťová výluka na Tatranskej elektrickej železnici v úseku Starý Smokovec - Vyšné Hágy. Električky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou, ktorá bude zastavovať na zastávkách ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kradli pohonné hmoty z vagónů, prodávali je v garáži

Mostecká policie odhalila dosud největší organizovanou skupinu zlodějů nafty a benzinu. Šest lidí kradlo na seřadišti vagónů v Mostě-Kopistech, odkud míří pohonné hmoty z litvínovského Unipetrolu na čerpací stanice v celém Česku. Zloději palivo prodávali v garážích z improvizované čerpací stanice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Videnský Tramwaytag s rozšíreným programom

Vo Viedni sa v sobotu 25. apríla 2015 v čase od 9:00 do 17:30 uskutoční tradičné podujatie venované električkovej doprave - Tramwaytag 2015. Podujatie sa ponesie v duchu tohtoročného 150. výročia od začiatku premávky prvej konskej električky vo Viedni a bude sa konať v Ústredných dielňach Wiener Linien na ulici Simmeringer Hauptstraße 252.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AWT vsází na přepravu plodin a poživatin

Společnost AWT Rail HU Zrt., která je členem skupiny AWT, získala jako první železniční dopravce v Maďarsku certifikát GMP+ FSA B4 na bezpečnou přepravu zemědělských a potravinářských výrobků. Od roku 2014 vlastní tento certifikát i společnost Advanced World Transport a.s., která certifikát obdržela jako první železniční nákladní dopravce v České republice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzi Smokovcom a Lomnicou nepôjdu električky

V dňoch 20. - 22. apríla 2015 (pondelok - streda) denne v čase od 7:40 do 13:00 bude prebiehať traťová výluka na Tatranskej elektrickej železnici v úseku Starý Smokovec - Tatranská Lomnica. Električky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou, ktorá bude zastavovať na zastávkách ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co místo pražské Opencard?

Částečná náhrada problémových pražských karet Opencard - elektronické časové kupóny fungující přes aplikaci Sejf pro smartphony a tablety - by vyšla levněji než SMS jízdenky. Podle firmy Erika, která už systém v Praze provozuje pro jednorázové jízdné, se provize pohybuje na úrovni transakčních poplatků u platebních karet. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pre koho bola modernizovaná zastávka Brodno?

Bývam pri Žiline a doprava ako celok ma zaujíma (ako koníček). Cestujem už od mojich 14-tich rokov a to mi bude 48 rokov. Cestovával som vlakom ako študent a teraz už skoro len autom. A pretože ma doprava zaujíma, tak aj na týchto cestách snažím sa sledovať všetko čo sa týka dopravy a jej napojenie na okolie. V poslednom čase bola modernizovaná železničná trať Žilina – Krásno nad Kysucou a s ňou aj zástavky na tejto trati. A preto by som sa chcel opýtať, pre koho bola modernizovaná železničná zastávka Brodno – Rudina? Podotázka - kto takto nezmyselne umiestnenú zastávku navrhol modernizovať a či aj tá dotyčná osoba potom celú túto rekonštrukciu nevyuživajúcej zastávky zaplatila.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Doprava plánuje inteligentní dopravní systémy

Čidla a družicové systémy by měly do budoucna zvýšit bezpečnost dopravy, umět předpovídat sesuvy půdy nebo prudké zhoršení počasí. Předpokládá to akční plán rozvoje inteligentních dopravních systémů, který schválila vláda. Do technologií bude podle materiálu potřeba do roku 2020 investovat 17,5 miliardy korun ze státního rozpočtu a dalších 4,5 miliardy Kč by měly přispět kraje a města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je treba hanbiť sa za slovenský vlak?

Veronika cestovala v stredu dopoludnia z Trenčína do Bratislavy. Počas cesty sa rýchlik v zastávke Leopoldov zmenil na osobný vlak. Podľa Veroniky zastavoval takmer všade, kde sa dalo. Atmosféra vo vlaku sa razom zmenila. "Toto je možné len na Slovensku. Každý nadával, o zmeškaných termínoch a spojoch ani nehovorím," napísala na redakčný mail tip@novycas.sk nahnevaná čitateľka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.