Dopravné správy

Eurotunel slaví 21 let

Psal se 6. květen 1994, když nově vybudovaným tunelem pod kanálem La Manche mezi Francií a Británií projel první vlak. Projekt, který mnozí označovali za stavbu století, představoval naplnění dávných snů o spojení ostrovů s kontinentem. A přestože po sobě zanechal obří dluh a málem zbankrotoval, dnes se mu nejspíš blýská na lepší časy. V Evropě se navíc chystá další podmořské spojení, tentokrát mezi Německem a Dánskem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzi Vrútkami a Žilinou obmedzia vlakové spojenia

Pre práce na trati bude v priebehu mája a júna výluka na železničnej trati medzi Žilinou a Vrútkami. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová, práce na trati budú v dvoch etapách. Prvá od stredy 6. mája do nedele 10. mája a druhá od pondelka 11. mája do piatka 19. júna.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva chystá rychlík Praha - Trenčín přes Vláru

Další dopravce na české železnici chce vstoupit na trh dálkových vlaků. Společnost Arriva vlaky patřící majetkově pod německé státní Deutsche Bahn, chce od příštího jízdního řádu spustit linku mezi Prahou a slovenským Trenčínem. Znovu oživuje i plány na příměstské vlaky z Prahy do Benešova.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo čaká priecestie vo Svrčinovci

V týchto dňoch by sa mal začať rekonštruovať železničný prechod vo Svrčinovci. Čo všetko sa bude v rámci prác robiť, koľko to bude stáť a dokedy sú naplánované práce? ako to bude s dopravou?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD stoply nástup GWTR na šumavské lokálky

Dosud největší soutěž o vlakové dotace se dostala do patové situace. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes zakázal předběžným opatřením Jihočeskému kraji uzavřít smlouvu s firmou GW Train Regio. Ta se s nejnižší cenou umístila na prvním místě v soutěži o provoz na šumavských lokálkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽOS Vrútky zmodernizuje rušne ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) zaplatí za modernizáciu jedenástich jednosystémových hnacích dráhových vozidiel radu 163 na dvojsystémové 25,81 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 30,97 mil. eur vrátane dane. Súčasťou zmluvnej ceny je aj opcia na modernizáciu siedmich rušňov. Vo verejnej súťaži na poskytovanie týchto služieb, vyhlásenej v januári tohto roka, uspela firma ŽOS Vrútky, a.s. spomedzi štyroch ponúk na základe elektronickej aukcie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pro hokejové fanoušky vyjede stovka posilových vozů

V souvislosti s utkáními české hokejové reprezentace na světovém šampionátu v ledním hokeji a s ohledem na začátek druhého květnového prodlouženého víkendu vypraví České dráhy ode dneška do pátku 8. května téměř stovku posilových vozů, které nabídnou téměř 8 000 dodatečných míst k sezení.

Nejvíce budou posilovány vlaky mezi Prahou a Ostravou a posily budou vypraveny také na nočním spojení Prahy s Brnem zajišťovaném vlakem Metropol. Ve čtvrtek večer pak počítají České dráhy s vypravením zvláštního posilového vlaku z Prahy-Libně směrem na Pardubice a Olomouc. Na tento spoj bude vypravena elektrická jednotka CityElefant s kapacitou cca 300 míst k sezení.
Pro operativní posílení dalších spojů budou připraveny také další vozy a soupravy především v Praze a v Brně. Podle provozní situace a obsazení jednotlivých spojů tak budou moci dispečeři rozhodnout o dalším operativním posílení vybraných vlaků, které budou přepravovat hokejové fanoušky do a nebo z Prahy. Spoje Českých drah zastavují také na nádražích Vysočany a Libeň, které jsou v sousedství hokejové arény.
Ve všech vlacích Českých drah platí speciální nabídka „VLAK+ hokej“, kterou je možné vydat z jakékoliv stanice na území České republiky do místa konání hokejového zápasu (Ostrava, Praha). Zákazník si nechá jízdenku orazítkovat u stánku ČD ve fanzóně u stadionu a zpáteční cestu má díky tomu zdarma. Bez razítka je ale neplatná. Jízdenku „VLAK+ hokej“ lze koupit na kterékoliv pokladně Českých drah.
Podrobné informace o cestování vlakem na zápasy Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 a tarifních nabídkách ČD najdou fanoušci na www.cd.cz/nahokej. Na stánku ČD ve fanzóně v Ostravě i v Praze budou stabilně umístěny obrazovky s informacemi o vlakových spojích. Pro rychlou orientaci o spojích a mimořádných zastaveních lze využít také mobilní aplikaci „Můj vlak“.
České dráhy připravují posily vlaků i na další víkendové dny a na příští týden.

Priecestie v Šariškých Michaľanoch

Dobrý deň, v prílohe Vám zasielam návrh na zmenu zabezpečenia železničného priecestia v obci Šarišské Michaľany, okr. Sabinov (trať Prešov - Pleveč).

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Leo Express zmenšil ztrátu, ale ...

Soukromý železniční dopravce Leo Express loni poprvé otočil svůj provoz do zisku, ale jen pokud do výsledků nezapočítá odpisy a úroky z úvěru. Jinak zůstává ve ztrátě. Ta se ale oproti roku 2013 snížila. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou v pátek soukromý dopravce zveřejnil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štáty V4 rokovali o cezhraničnom cestovaní

Koordinovanie dopravy medzi krajinami Vyšehradskej štvorky (V4) bolo témou konferencie v Bratislave, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Podpisom memoranda sa predstavitelia ministerstiev dopravy zaviazali k spolupráci v rozvoji integrovaných dopravných systémov (IDS). Obyvatelia prihraničných oblastí cestujú za prácou často do niektorej zo štyroch krajín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chystá elektrizaci deseti regionálních tratí

Správa železniční dopravní cesty začala letos ve velkém opravovat vedlejší tratě. Chce vyčerpat co nejvíc z evropských peněz. Během roku se na železnici utratí asi 44 miliard korun. Podle zjištění České televize chystá stát také elektrizaci deseti regionálních tratí. Velké stavění sloupů a trolejí chtějí železničáři spustit za necelé tři roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jarné novinky z košickej koľajovej dopravy

Z dôvodu prípravy na nasledujúce etapy výluk a potreby väčšieho množstva obojsmerných električiek boli v priebehu apríla 2015 do súpravy "PX" (zadnými čelami k sebe) spriahnuté ďalšie električky typu ČKD Tatra T3. K štyrom doterajším súpravám pribudli 4 nové súpravy #404 + 405, 408 + 409, 419 + 420 a 421 + 422.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Extremisté chtěli zaútočit na vlak v centru Čech

Levicoví extremisté, proti kterým policisté zasahovali v úterý na více místech, loni na podzim chystali útok na vlak ve středních Čechách. Vyšetřovatelé už dříve v souvislosti s tímto případem obvinili šest lidí, tři z nich poslali do vazby. Server Lidovky.cz v pátek s odkazem na policejní dokumenty informoval, že anarchisté ze skupiny Síť revolučních buněk chtěli loni v říjnu nebo listopadu zaútočit na vlak s vojenským materiálem, nebo s vozidly Hyundai.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V B.Bystrici sa rokovalo o zelenej energii v MHD

Prezentovať využitie zelenej energie v mestskej hromadnej doprave a predstaviť nové, vysoko bezpečné, ekologické a energeticky úsporné typy električiek a autobusov so superkondenzátormi bolo cieľom konferencie, ktorá sa uskutočnila v Banskej Bystrici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Občané Prahy 6 jsou proti rychlodráze na letiště

Obyvatelé Prahy 6 se opět ohrazují proti stavbě rychlodráhy z centra na letiště. Vadí jim rozšíření jednokolejné trati a připomínají, že radnice slibovala, že trať povede tunelem. Hrozí tak, že místo moderní trati budou turisté jezdit po jednokolejce. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rušňovodiči v Nemecku budú štrajkovať

Odborový zväz nemeckých rušňovodičov (GDL) vyhlásil päťdňový štrajk s platnosťou od utorka 2.00 h SELČ do nedele 10. mája 9.00 h SELČ. Rušňovodiči nákladných vlakov majú štrajkovať už od pondelka, od utorka sa k nim pridajú kolegovia z vlakov dopravujúcich ľudí. Ohlásený štrajk bude doteraz najdlhším v spore GDL s národnou železničnou spoločnosťou Deutsche Bahn.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdci DB opět vstupují do stávky, ČD radí

Část strojvedoucích a podpůrného personálu, odborového svazu GDL, dopravce Deutsche Bahn (DB) vstupuje do stávky. Je vyhlášená od úterý 5. května 2:00 do neděle 10. května do 9:00 hodin.

Tato stávka prakticky neomezí dopravu na hraničních přechodech mezi ČR a Německem. Bude zajištěn také provoz vlaků EC/EN na přechodu Děčín / Bad Schandau v úseku Praha - Drážďany. Cestující však musí počítat s komplikacemi a náhradní dopravou na území Německa.

Na cestující do a z Německa se obracíme s prosbou, aby si informace o spojení na území Německa ověřili přímo u DB, např. na webu
www.bahn.de.

Přechod Děčín / Bad Schandau
 
Spojení EC Praha – Ústí nad Labem – Drážďany – Berlín – Hamburk bude zajištěno v úseku Praha – Drážďany bez omezení. Pro další cestu z Drážďan do německého vnitrozemí je třeba postupovat podle instrukcí DB.
Provoz nočních vlaků EN/CNL Praha – Oberhausen / Zürich bude omezen už  v noci z pondělí na úterý, ze 4. na 5. května. Vlaky pojedou jen v úseku Praha – Drážďany sestavené z náhradních souprav.
Podle sdělení DB se u  vlaků EC/EN v úseku Drážďany - Berlín předpokládá zavedení náhradní autobusové dopravy.
Spoje linky U28 Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk zajišťované ČD pojedou bez omezení.
 
Ostatní hraniční přechody ČR / Německo
 
Spěšné vlaky Cheb – Norimberk budou zrušeny bez náhrady.
Osobní vlaky linky Marktredwitz - Cheb a zpět nebudou stávkou dotčeny. 
Bez omezení je zajištěn provoz vlaků EC/Ex Praha – Plzeň – Řezno – Mnichov provozované ve spolupráci s ALEXem.
 
Z důvodu stávky v Německu, především na lince Praha – Berlín – Hamburk, mohou cestující v mezistátní dopravě uplatnit právo z přepravní smlouvy (včetně Včasných jízdenek) a mohou vrátit  jízdní doklady. Podrobnosti poskytnou cestujícím mezinárodní pokladny nebo operátoři Kontatního centra ČD 840 112 113.

Čo s vyrúbanými stromami pri trati?

Dobrý deň, pomerne často cestujem smerom Bratislava-Nové Zámky a už dlhšiu dobu ma znepokojujú vyrúbané stromy ktoré sa nachádzajú bezprostredne pri trati hlavne na úseku Sládkovičovo- Galanta. Vyrúbané sú už síce dlhšiu dobu ale z kmeňmi prípadne konármi ,ktoré ležia na zemi sa nič nerobí respektíve nevidím tam žiadnu aktivitu pre ich odstránenie. Preto sa u Vás chcem informovať či sa už vyvíja činnosť na odstránenie týchto stromov prípadne ako chcete postupovať.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Má být MHD zdarma?

Česká města se za své systémy veřejné dopravy bezpochyby nemusí stydět. V posledních letech však řada radnic hledá způsob, jak ji ještě více zatraktivnit. Důvodem není pouze snaha mít obsazené spoje, za jejichž provoz města platí miliony korun, ale také ulevit ulicím od aut. Zejména poslední léta se stále častěji diskutuje o MHD zdarma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové železničné zastávky v Bratislave

Železnice už dlhšie plánujú vybudovanie nových železničných zastávok, resp. terminálov v Bratislave, a čitateľom imhd.sk by sme radi priniesli nové informácie, ako postupuje proces prípravy ich výstavby. Máme preto na Vás zopár otázok: Rozhodlo sa už o finálnej polohe zastávok tam, kde sa posudzovalo viacero variant? Ak áno, viete poskytnúť bližšie detaily (prípadne výkresy), kde by boli zaznačené polohy zastávok a okolité vybavenie?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.