Dopravné správy

O výluke Bánovce nad Ondavou - Trebišov

Dobrý deň! Z neoficiálnych zdrojov sme sa dozvedeli, že sa pripravuje výluka na železničnej trati v úseku Bánovce nad Ondavou- Trebišov. Podla našich neoficiálnych informácií by mala byť údajne niekedy v mesiaci máj. V prípade, ak je táto informácia pravdivá, prosím o bližšie informácie dôvodoch výluky a termínoch. Rovnako prosím o praktické informácie pre cestujúcich týkajúce sa náhradnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Infrastrukturní zakázky SŽDC v hledáčku NKÚ

Příliš tvrdé požadavky, které má Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na dodavatele, vedou k tomu, že se o část zakázek uchází pouze několik firem. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) konstatoval, že se na 1304 zakázkách za celkem 9,3 miliardy korun podílelo 223 firem, polovinu z tohoto počtu – zakázky za 4,6 miliardy – si ale rozdělilo pouze sedm firem. Podle SŽDC je zásadní, že je vše podle zákona.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kedy prestavajú električkovú trať na Hlavnú stanicu

Hlavné mesto zverejnilo plánovaný harmonogram rekonštrukcie električkovej trate na Hlavnú stanicu v úseku od Radlinského po zastávku Žilinská. S rekonštrukčnými prácami sa začne 1. júna 2015 a práce by mali byť hotové do konca augusta tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ťok chce ukončit dodavatelské monopoly na dráze

Mimořádně výnosný byznys několika vyvolených firem s dodávkami různých dílů pro železniční stavby skončí. Ministerstvo dopravy a Správa železniční dopravní cesty připravily poprvé zásadní materiál, v kterém ukazují, že díly za miliardy korun ročně mohou na českou železnici dodávat jen monopolní dodavatelé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O parkovisku pri stanici Bánovce nad Bebravou

V Bánovciach nad Bebravou je prístupová cesta, resp. parkovisko pred železničnou stanicou (v majetku železníc) vo veľmi dezolátnom stave. Kto je za tento stav zodpovedný a ako plánuje vedenie železníc tento problém riešiť?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Jančura prý na hlavním tahu porazil České dráhy

Železniční dopravce RegioJet podnikatele Radima Jančury se loni přiblížil vytouženému cíli, kterým je ziskové hospodaření. Ztráta firmy činila kolem 38 milionů korun, což je téměř o šedesát milionů lepší výsledek než rok předtím. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemecko ochromil štrajk strojvodcov

Už šiesty štrajk na nemeckých železniciach za posledných desať mesiacov spôsobuje značné výpadky v osobnej aj nákladnej železničnej doprave. Asi 3000 železničiarov neprišlo v stredu do práce, aby tak podporilo požiadavku odborov na päťpercentné zvýšenie platov a skrátenie pracovného týždňa zo súčasných 39 na 37 hodín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na Audienci u Karla I. do Brandýsa n.L.

Tuto sobotu 25. dubna vypraví České dráhy parní vlak v čele s lokomotivou „Šlechtična“, který pojede z Prahy-Braníka na tradiční oslavy Audience u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem. Z Brandýsa nad Labem můžou zájemci pokračovat vyhlídkovým vlakem přes Neratovice až do Mělníka a zpět. Jízdenky je možné zakoupit v předprodeji ve stanicích Praha Masarykovo nádraží a Praha-Braník. Ke každé jízdence obdrží cestující místenku zdarma.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě a na webu
www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/814-parnim-vlakem-na-audienci-cisare-karla-i

Lanovku na Kamzík si samospráva nechá

Dvojsedačkovú lanovku, ktorá spája bratislavskú Železnú studničku a Kamzík, nakoniec súkromník prevádzkovať nebude. Mestská časť Nové Mesto chcela atrakciu prenajať, lebo je pre ňu stratová. Do prvej súťaže sa však prihlásil iba jediný uchádzač, ktorý ani nesplnil podmienky. Druhú súťaž síce potom samospráva plánovala, nakoniec sa však rozhodla, že lanovku si nechá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda dodala poslední tramvaj turecké Konye

Společnost Škoda Transportation úspěšně dokončila jeden z nejdůležitějších zahraničních projektů. Jedná se o zakázku na šedesát moderních nízkopodlažních tramvají pro turecké město Konya. Škodovka v minulých týdnech předala do tamější dynamicky se rozvíjející průmyslové metropole Turecka poslední vozidlo ForCity Classic.

 

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Keď sa niekto čosi dopočuje a pak sa pýta ŽSR

Dobrý deň! Mám otázku v súvislosti s projektom nového mostu Brezno/Bujakovo. Podľa toho, čo som sa dopočula, boli Železnice SR kontaktované ohľadne preloženia technickej búdy. Je to pravda, že Železnice SR preloženie tejto búdy vyčíslili na 200 000 Eur? Ide o stavbu, ktorá nemá vlastné základy, je položená na betónovej platni, stačí ju nadvihnúť, premiestniť o 3 až 5 metrov a nanovo zapojiť niekoľko káblov. Čo je v sume 200 000 Eur zahrnuté? Aké sú zvyčajne náklady pri postavení nového takéhoto technického zázemia pre železničné priecestie?

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.

Na Floru Olomouc výhodně s Českými drahami

Stejně jako v předešlých letech nabízí České dráhy i na letošní jarní etapu mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc zvýhodněné jízdné. Každý, kdo vyrazí na olomouckou výstavu vlakem národního dopravce, zaplatí za zpáteční jízdenku pouze cenu jednosměrné. Prodej jízdenek VLAK+ Flora Olomouc běží od tohoto pondělí.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

Unikátny videoprojekt: Trať ŽSR z pohľadu rušňovodiča

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) predstavuje videoexperiment, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval. Podobné projekty sú však hitom mnohých zahraničných, najmä severských televízií.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak jsou na tom našinci s dojížděním do práce

Jen jeden Čech z šesti se dostane z domova do práce za čtvrt hodiny. Všichni ostatní cestují déle. Pro velkou skupinu lidí je však limitem cesta v celkové délce jedné hodiny, tedy třicet minut pro jeden směr. Ochota dojíždět za zaměstnáním se však v jednotlivých krajích výrazně liší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K stavu trate z ČR cez Kúty a Štúrovo do Maďarska

Dobrý den, tento týden jsme absolvolali služební cestu z Prahy do Budapešti vlakem. Mám otázky ohledně infrastruktury ŽSR: Trať Štúrovo - Bratislava: je to pořád "po rovině" téměř bez oblouků, proč se jezdí jen 120 km/h a ve stanicích jen 100 km/h? U Sence byl úsek, kde se jelo 140 km/h, nešlo by tuto rychlost bez stavebních úprav zavést aspoň v mezistaničních úsecích na celé trati nebo jsou i pro zvýšení ze 120 na 140 nutné stavební úpravy?

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.

RegioJet u soudu prolomil obchodní tajemství ČD

Spory mezi Českými drahami, státem a soukromými dopravci o zveřejňování detailnějších výsledků hospodaření za státem objednávané dálkové vlaky se začínají otáčet v neprospěch Českých drah. Krajský soud v Brně rozhodl, že ČD musí zveřejnit výkazy nákladů a výnosů podle jednotlivých linek objednaných Jihomoravským krajem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 16. týždeň

Uplynulý týždeň bol na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) mimoriadne tragický, zaznamenalo sa až päť smrteľných zrážok vlaku s civilnou osobou. Jeden z týchto tragických prípadov sa stal na trati Podunajské Biskupce – Bratislava-Nové Mesto, kde vlak zrazil muža, ktorý spáchal takýmto spôsobom samovraždu. Ostatné prípady sa stali na tratiach Brestovany – Trnava, Kysucké Nové Mesto – Krásno nad Kysucou, Leopoldov – Hlohovec a Poprad-Tatry – Vydrník. Vo všetkých prípadoch išlo o mužov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD hostí Konferenci generálních ředitelů OSŽD

Tento týden se v Praze uskuteční 30. Konference generálních ředitelů OSŽD (Organizace pro spolupráci železnic). V přiložené tiskové zprávě najdete základní informace o pracovním jednání zástupců železnic členských států.

RegioJet chce jazdiť z Bratislavy do Košíc aj o rok

Súkromná spoločnosť RegioJet plánuje prevádzkovať žlté vlaky IC na trati z Bratislavy do Košíc a späť aj v budúcom roku. Ako vo štvrtok informovala, požiadala už o pridelenie kapacít na osobnú železničnú prepravu na uvedenej trase na rok 2016. "RegioJet svoje investície plánuje z dlhodobého hľadiska a aj na Slovensku má záujem svojim cestujúcim dlhodobo ponúkať kvalitný servis a o triedu lepšie služby," uviedol hovorca spoločnosti Tomáš Bořuta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němečtí strojvůdci vyhlásili stávku

Němečtí strojvůdci vyhlásili na středu a čtvrtek stávku v osobní dopravě. Už v úterý odpoledne začnou stávkovat i strojvůdci nákladních vlaků. V pondělí o tom informoval Odborový svaz strojvůdců (GDL), který se dlouhodobě pře s vedením železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) o pracovní podmínky, mimo jiné o výši mezd.

Celou zprávu najdete na této stránce.