Dopravné správy

Mimoriadny vlak ZSSK na púť Živčáková

Aj tento rok môžu cestujúci využiť mimoriadny vlak na púť Živčáková. Súprava zložená z motorových vozňov bude vypravená v nedeľu 4. októbra o 7.30 zo Žiliny cez Kysucké Nové Mesto, Krásno nad Kysucou a Čadcu. Jazdu ukončí na zastávke „Turzovka, zastávka“. Odchod naspäť do Žiliny je stanovený na 14.54 h. Zo stanice Turzovka (predposledná zastávka na trase mimoriadneho vlaku) je zabezpečená kyvadlová autobusová doprava pre tých, čo sa nechcú na horu vybrať pešo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Parking Otrokovice a Staré Město u Uh. Hradiště

České dráhy ode dnešního dne nabízí cestujícím z Otrokovic či Starého Města u Uherského Hradiště a blízkého okolí výhodné parkování v blízkosti odbavovací haly. Parkovací místa jsou speciálně určena pro zákazníky ČD, kteří z daných měst cestují na delší vzdálenost jak 100 km.

V Otrokovicích na Nádražní ulici je k dispozici 10 parkovacích míst, ve Starém Městě u Uherského Hradiště na stejnojmenné ulici pak 15 míst. Non-stop provoz a výhodná cena zatraktivňuje cestování vlakem ČD. Jeden den parkování je zdarma, za dva dny zaplatí cestující 20 korun.

Zakoupení rezervace parkovacího místa pro osobní vozidlo na parkovišti ČD Parking Otrokovice / Staré Město u Uh. Hradiště je pouze v rámci eShop ČD.

V případě nákupu jízdního dokladu z výše uvedených stanic se zákazníkovi nabídne možnost zakoupení rezervace jednoho parkovacího místa pro osobní vozidlo na parkovišti ČD Parking. Zakoupení rezervace parkovacího místa se potvrdí zatržením příslušné nabídky. Stačí si pouze vybrat dobu rezervace (1 den až 2 dny) a zadat SPZ vozidla. Parkování začíná v 00:00 hodin prvního dne a končí v 03:00 hodin následujícího dne po dni skončení platnosti. Po potvrzení výběru a provedení platby stačí vytisknout jednodílný voucher ČD Parking ve formátu PDF a umístit viditelně za přední sklo vozidla.

Tresty smrti za útoky na indické vlaky

Za naplánovanie bombových útokov na vlaky a vlakové stanice v Bombaji z roku 2006 vyniesol v stredu indický súd rozsudky smrti nad piatimi mužmi a doživotného väzenia nad ďalšími siedmimi, informovala tlačová agentúra Reuters. Výbuchy, za ktoré sú zodpovední, zabili 189 ľudí a stovky ďalších zranili, pripomenula.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na Den Zlínského kraje

Tuto sobotu 3. října vypraví České dráhy při příležitosti 5. ročníku oslav Dne Zlínského kraje historický vlak tažený parní lokomotivou 433.002 „Matěj“. Parní vlak pojede z Valašského Meziříčí přes Kroměříž, Zlín střed do Vizovic a zpět. Sestaven bude z historických vozů, chybět nebude bufetový vůz. Dobovou atmosféru dokreslí vlakový doprovod v historických uniformách.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

V Bratislave sa na trolejbus zrútilo lešenie

Na ulici 29. augusta v Bratislave spadlo lešenie. [...] Lešenie sa zrútilo na trolejbus č. 208, ktorý touto trasou jazdí. Nikto z cestujúcich sa nezranil. Ako ďalej informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová, spadnuté lešenie poškodilo trolejbus aj trolejové vedenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Obnova přeshraniční tratě Aš - Selb finišuje

Česká republika úspěšně dokončila obnovu tratě z Aše do Bavorska. Ta je známá hlavně z padesátých let, kdy po ní na Západ komunistickým úřadům ujel takzvaný vlak svobody. Na dokončení německého úseku od hranic do Selbu se ještě čeká.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ukrajina blokuje ruské nákladné vlaky

Ukrajinská štátna železničná spoločnosť Ukrzaliznycja prerušila spoluprácu s divíziou nákladnej prepravy ruskej štátnej železničnej spoločnosti Russian Railways v rámci súboru sankcií voči Rusku pre podporu separatistov na východe ukrajinského územia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rozvoj pražského metra vázne kvůli pozemkům

Stavba první části nové trasy metra D začíná pořádně drhnout a to se ještě ani nekoplo do země. Dopravnímu podniku Praha (DPP) se v přípravné fázi zatím podařilo vykoupit jediný ze zhruba osmi set pozemků potřebných pro postavení „déčka“. Získaná parcela v Kunraticích má podle katastru sedm metrů čtverečních.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O trati Haniska – Maťovce

Obracím se na vás se žádostí,ohledně provozu na vaší trati Haniska-Velké Kapušany,která slouží pro U.S.Steel Košice.1.zajímá,mne jaké organizaci,tato trat patří.2.zdali je na ni provozována osobní a cargo doprava do zemích SNS.3.zdali je možné na této trati jezdit,jako soukromí dopravce se s vlastními lokomotivami a vagony.4.zajímá,mne jak je to s napojením na evropskou trat,zdali je možné přejet,ze širokorozchodné koleje,bez vykládky vagonů.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Číňané konkurují šinkansenům, pronikli do USA

Společnosti East Japan Railway a Kawasaki Heavy Industries podle japonské tiskové agentury Kyodo nadzvedla nedávná zpráva, že čínský výrobce rychlovlaků CRRC vytvořil konsorcium s americkou společnosti XpressWest pro stavbu vysokorychlostní tratě mezi Los Angeles a Las Vegas.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Seniori budú v žilinskej MHD cestovať bezplatne

Viac ako 8000 žilinských dôchodcov od 62 do 69 rokov bude od decembra cestovať mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Žiline bezplatne. Na svojom pondelkovom (28.9.) zasadnutí o tom rozhodli poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva, ktorí schválili zmeny tarify cestovného v MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet kupuje 70 ojetých vagonů z Belgie

Evropští železniční dopravci si oblíbili Česko jako dobré odbytiště pro vlaky, které už nepotřebují. Další sedmdesátku použitých osobních vagonů kupuje soukromý RegioJet od belgického státního dopravce SNCB. Nákup 70 vozů oznámil RegioJet letos v květnu, firma ale dosud odmítá uvést, odkud použité vagony jsou. Jejich původ odhalil ve svém posledním čísle Železniční magazín, který zachytil přepravu prvních 19 vozů z celé série přes Česko do slovenského Leopoldova, kde kompletně demontují interiér. Zbývající vozy mají z Belgie dorazit do konce roku. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Vajanského nábreží opravujú električkovú trať

Na Vajanského nábreží v Bratislave začali opravovať električkovú trať. Práce tak obmedzili motoristov, na oboch stranách vozovky sú dva jazdné pruhy zúžené do jedného, pravého jazdného pruhu. Obmedzenia by mali trvať do 28. októbra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD řeší proměnu toalet

České dráhy začínají čím dál více řešit, jak vypadají toalety v jejich vlacích. Do budoucí podoby chtějí nově zapojit i zákazníky. Na svém webu spustili anketu, v které nechávají cestující hlasovat o budoucí podobě toalet v modernizovaných vozech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 39. týždeň

V uplynulom týždni sme zaevidovali štyri smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Prvý smrteľný prípad sa odohral v utorok (22.09.2015) na trati Bratislava – Vajnory - Bernolákovo. Vlak zrazil a usmrtil muža, prechádzajúceho cez zabezpečené železničné priecestie v čase, keď bola svetelná signalizácia aktívna. Dôsledkom tejto vážnej nehody malo meškanie 7 vlakov dokopy 539 minút. Druhá nehoda sa stala na trati Oslany – Veľké Uherce, kde osobný vlak taktiež zrazil a usmrtil muža, ktorý sa neoprávnene nachádzal v koľajisku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Razicí štít Viktorie už klepe na brány Plzně

Razicí štít Viktorie, který hloubí nejdelší železniční tunel v České republice, je už před branami Plzně. Má za sebou čtvrtinu práce, kterou musí u města zvládnout. Stavba začala v únoru a měla by být dokončena na začátku roku 2017.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Konkurencia v prímestskej doprave nie je nemožná

Na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zabezpečuje autobusovú prímestskú dopravu iba jeden prepravca. Na základe výberového konania je to spoločnosť Slovak Lines. Či by viacero spoločností zabezpečilo väčšiu frekvenciu i možnosti spojov, je podľa BSK otázkou toho, či by pre samotných prepravcov s vydanou licenciou bola prevádzka takýchto liniek rentabilná.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Primátorka chce vyměnit šéfa DP Praha

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová chce výměnu generálního ředitele dopravního podniku Jaroslava Ďuriše a obměnu představenstva. Není spokojena s fungováním firmy. Ředitel kritiku odmítá. Vedení podniku podle ní žádá na příští rok z rozpočtu města skoro dvě miliardy navíc, tedy více než 13 miliard korun

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žst. Nová Baňa nemá nárok na nové nástupištia

Chcem sa spýtať, prečo nemá železničná stanica Nová Baňa nástupištia spevnené - dlažba, betón, asfalt, ale je tam stále štrk . Zle sa tam chodí , nohy ide vyvrtnúť a tie cestovné kufre keď ťahajú ľudia cez ten štrk, tak to nevládzu ťahať. Kedy sa tieto nástupištia spevnia ako je trebárs v Kozárovciach?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Vlakem ČD/DB do Německa ještě výhodněji

České dráhy v kooperaci s DB AG za vedou od 1. října nové jízdenky pro opakované cesty pro pravidelné cestující na lince Praha - Drážďany a Praha - Berlín. Dochází také ke zlevnění cest z Prahy do Berlína u prvního ranního spoje, které jsou nyní až o polovinu levnější. Cestující nyní zaplatí za Včasnou jízdenku Německo do vybraných destinací jen 386 Kč. Zlevnilo také cestování do Hamburku u prvního ranního spoje z Prahy do Německa.

Z Prahy do Berlína jezdí komfortní klimatizované spoje EuroCity každé dvě hodiny a doba jízdy je přibližně 4 a 3/4 hodiny. Vybrané spoje pokračují také do Hamburku nebo Stralsundu a prostřednictvím sítě návazných spojů ICE / EC / IC lze cestovat do dalších míst po celém Německu a do dalších zemí.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.