Dopravné správy

Co s bývalým ředitelstvím plzeňské Škodovky?

Západočeská univerzita brzdí velké plány, které měla s budovou bývalého ředitelství Škodovky v Plzni v Tylově ulici. Škola objekt koupila před pěti roky a po rekonstrukci do něj chtěla přesunout dvě fakulty a knihovnu, vzniknout tu měly velké posluchárny a menza. Dnes je ale využita pouze třetina budovy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pod kolesami vlaku zahynuli dvaja ľudia

Minulý týždeň zahynuli pod kolesami vlaku dvaja ľudia. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková, prvý tragický prípad sa stal vo štvrtok 10. septembra v železničnej stanici Leopoldov, kde vlak zrazil a usmrtil muža v koľajisku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další část 4. koridoru slavnostně otevřena

Správa železniční dopravní cesty dnes v železniční stanici Soběslav slavnostně ukončila modernizaci části 4. tranzitního železničního koridoru z Prahy do Českých Budějovic, konkrétně úseku Veselí nad Lužnicí – Soběslav. Cestující se mohou těšit zejména na zkrácení jízdních dob a v neposlední řadě také na pohodlnější a bezpečnější cestování.

Podrobnosti v tiskové zprávě.

Mimoriadne vlaky ZSSK na púť do Šaštína

Cestujúci na celonárodnú púť do Šaštína môžu využiť mimoriadne vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko. Rýchliky budú vypravené 15. septembra ráno zo staníc Prievidza a Zlaté Moravce. K prvému z vlakov pôjde ešte mimoriadny prípoj z Nitry. Cestovné poriadky sú časovo prispôsobené tak, aby veriaci prišli v najvhodnejšom čase pred začiatkom slávnostnej omše o 10.30 h. Na spiatočnú cestu pôjdu zo Šaštína popoludní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Hostivaři vlaky pojedou na nové nástupiště

V rámci postupující přestavby nádraží v Praze Hostivaři začnou od zítra zastavovat vlaky u nového nástupiště. Pro cestující se tak změní také příchod k a od vlaků. Místo úrovňového příchodu kolem původní budovy začne cestujícím sloužit nový podchod a nové odbavovací prostory v blízkosti autobusových a tramvajových zastávek Nádraží Hostivař. Zkrátí se tak docházková vzdálenost mezi vlaky a linkami MHD. Nová nástupiště navíc usnadní cestování osobám se sníženou mobilitou, například dětem nebo seniorům. Na rozdíl od dosavadních nízkých nástupišť jsou ta nová půl metru vysoká a jsou ve stejné úrovni s podlahou ve vlacích CityElefant, které obsluhují místní linku S9 Praha - Benešov u Prahy. Díky tomu při nástupu odpadává překonání výškových rozdílů a nástup nebo výstup je tak mnohem snazší. Po dokončení celé stavby v příštím roce bude nádraží Praha Hostivař další bezbariérovou vlakovou stanicí v Praze.

Ako „papagáj“ slávil Deň železnice v Humennom

Ani vyše, obrazne povedané, šesť krížikov na chrbte nezabránilo papagájovi z Popradu, aby po ťažkom „odfúknutí“ hravo potiahol päť vagónov plných nedočkavých cestujúcich. Po ceste z Humenného do Sniny a späť „zhltol“ tri tony uhlia a „zapil“ ich 12 kubíkmi vody. Papagáj je parný rušeň a nostalgické parné časy pripomenul účastníkom osláv Dňa železnice v rušňovom depe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Praze frčí selfíčka s tramvajemi

Nestačí jim mluvit o tramvajích, v jejich očích je to vždy určitý typ. Jejich vášní jsou selfíčka s tou mazací, nadšení jsou z návštěvy zázemí metra. Dokonce mají i svou každoroční soutěž. Fenomén šotoušství ovládá Prahu. První příznaky je podle odborníků možné pozorovat ještě v předškolním věku. Při pohledu na autobus či při zaslechnutí cinkání tramvaje začne dítě vykazovat abnormální známky radosti, následované zvídavými otázkami. Pokud rodič tyto symptomy u svého potomka vypozoruje, je vhodné s ním urychleně navštívit muzeum MHD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Autor článku si poněkud plete dojmy a pojmy. Kdo je či není šotouš, to patrně ví skoro každý návštěvník našich stránek. Té menšině může posloužit heslo Wikipedie. K němu lze dodat, že původci toho označení jsou zahraniční vlakofilové, kteří kdysi při vykazování z veřejnosti nepřístupných prostorů našich drah standardně používali prosebnou větičku Only one shot, please (Jen jeden záběr, prosím). Tak jim železničáři začali říkat šotouši.

Bezplatná MHD v Spišskej Novej Vsi 18.9.2015

Aj roku 2015 sa mesto Spišská Nová Ves opäť zapojí do akcie európsky týždeň mobility. V rámci tejto akcie bude cestovanie na všetkých linkách mestskej hromadnej dopravy v Spišskej Novej Vsi (vrátane linky 4 do Smižian) v piatok 18.9.2014 BEZPLATNÉ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Růst ekonomiky prospívá dopravě a logistice

Ekonomové jsou příjemně překvapeni údaji Českého statistického úřadu za druhé čtvrtletí. Vyplývá z nich, že česká ekonomika v tomto období nad očekávání rostla. Z růstu ekonomiky tažené průmyslovou výrobou profituje také doprava a logistika. S aktuální situací českého průmyslu bude možné se seznámit na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV), který se uskuteční v polovině září na brněnském Výstavišti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trnava sa zapojí do Európskeho týždňa mobility

V rámci kampane "Európsky týždeň mobility", v termíne od 16. septembra (streda) do 22. septembra 2015 (utorok), budú môcť držitelia vodičských preukazov cestovať v MHD v Trnave bezplatne. Cestujúci sa po nástupe prednými dverami preukáže vodičským preukazom a vodič mu vydá evidenčný cestovný lístok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňské hlavní nádraží ukazuje novou tvář

Na plzeňském hlavním vlakovém nádraží je hotová západní polovina třetího nástupiště. Staví tam zatím vlaky z Domažlic a z Klatov, které v Plzni končí. Cestující už tam mohou vidět budoucí podobu rekonstruovaných nástupišť v celé stanici, které budou hotové do podzimu 2016, ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava obmedzuje prepravu bicyklov

Bicykle v bratislavskej MHD už bude možné prevážať len cez víkendy a sviatky, ak to umožňuje obsadenie vozidla. Vyplýva to z nového prepravného poriadku Dopravného podniku Bratislava. Zmena začne platiť od 15. septembra. Doteraz totiž mohol človek s bicyklom nastúpiť do MHD kedykoľvek mimo dopravnej špičky, ak to umožňovalo obsadenie vozidla a vedel o tom vodič. Často sa však stávalo, že sa pre prevážaný bicykel do vozidla nedostala mamička s kočíkom, vysvetľuje Dopravný podnik.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Redaktor Sůra shrnuje svůj „test“ ČD

České dráhy už nejsou pro smích, říká reportér iDNES.cz, který v rámci test od úterý do čtvrtka vystřídal 45 vlaků, v nichž strávil 44 hodin čistého času a najezdil celkem 2 976 kilometrů. Stejný test podnikl už před pěti lety. Na dojmy, zážitky a změny se ho čtenáři ptali v on-line rozhovoru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprastav je na predaj

TREND už minulý týždeň písal, že Doprastav v najbližšom roku dokončuje tri zo štyroch najväčších zákaziek. Ak ho chcú jeho majitelia dobre predať, potreboval by ich nahradiť novými. Neistota týkajúca sa budúcich zákaziek zostáva otvorenou otázkou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČR chce s pomocí EU dotovat dopravcům nové vlaky

Přes 20 miliard korun na nákup vlaků mohou v příštích osmi letech získat na dotacích od státu a EU dopravci v Česku. Dotace uhradí až 100 procent nákladů. Podmínkou ale bude, že vlak bude smět jezdit jen na určité trati, a dopravce tak po uplynutí smlouvy předá vlak svému nástupci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Košice plánuje nakúpiť 30 elektrobusov

Dopravný podnik mesta Košice zverejnil dnes, 11. septembra 2015, vo Vestníku verejného obstarávania č. 180/2015 oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania na tridsiatku nových elektrobusov. O víťazovi obstarávania rozhodne ekonomicky najvýhodnejšia ponuka ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čachry s dluhem Prahy za tramvaje Škoda

Strojírenská firma Škoda Transportation může přeprodat závazky pražského dopravního podniku (DPP) za miliardové dodávky tramvají. Prodat je ale smí pouze bankám či firmě, která tvoří s věřitelem koncern. Za hlavní město Prahu, které ručí za řádné splacení závazků, o tom rozhodli zastupitelé. Praha dosud zaplatila zhruba polovinu z 250 objednaných tramvají, jejichž hodnota je přes 19 miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Bratislava obmedzí bezplatnú MHD

Ťažko zdravotne postihnutí by mali v bratislavskej hromadnej doprave od novembra cestovať zadarmo. Bude sa to však týkať iba tých, ktorí bývajú v Bratislavskom kraji. Z iných regiónov si zaplatia polovicu z ceny cestovného lístka. Pätnásťminútová jazda ich tak vyjde na 0,35 eura. Takáto by mala byť najnovšia úvaha bratislavskej radnice, ktorá mení od novembra systém zliav. Darcovia krvi a vojnoví veteráni, ktorí dnes za MHD neplatia, podľa nej už žiadne úľavy mať nebudú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express zruší kvůli údržbě některé spoje

Železniční dopravce Leo Express v říjnu zruší některé spoje. Konkrétně jde o čtyři vlaky v pondělí a úterý 19. a 20. října. Zároveň nepojedou navazující autobusy z Bohumína ve směru na Krakov. Podle mluvčí dopravce Petry Valentové je důvodem rozsáhlejší údržba vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

BID má fungovať od novembra

Prvú etapu integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji spustili pred vyše dvomi rokmi, odvtedy sa dlho nič nedialo. Stav, keď bude cestujúcim v celom kraji stačiť len jeden lístok na cestu vlakom aj autobusom, je teraz konečne v dohľadne. Systém má kompletne fungovať od 1. novembra, informovala spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID).

Celú správu nájdete na tejto stránke.