Dopravné správy

Nostalgická jazda vlakom do Nededu

Postupným utlmovaní železničnej osobnej dopravy na regionálnych tratiach sa u nás čoraz viac aktivizujú združenia nadšencov. Vraj oveľa viac u nás ako v Česku sa stretávajú milovníci starých vlakov a tratí. Aj našinci chcú poznávať lokálky, kde osobná doprava bola zastavená pred desiatimi a viac rokmi.

Celý rozhlasový príspevok nájdete na tejto stránke.

Nové stanice pražského metra čeká záruční oprava

Dvě z nových stanic metra A Petřiny a Nemocnice Motol budou o víkendu pro cestující uzavřeny. Důvodem jsou záruční opravy. Bez dalšího vysvětlení to oznámil pražský dopravní podnik. Čtyři stanice za zhruba 20 miliard korun slouží cestujícím od jara.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Staškove dokončia Železničiarske múzeum

V novom Železničiarskom múzeu v Staškove už stihli v rámci plenéra Maľované pod Grapou venovanom hercovi Jozefovi Kronerovi, inštalovať výstavu obrazov - umeleckých artefaktov šiestich profesionálnych výtvarníkov. Návštevníkom bola k dispozícii šesť týždňov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Polep 380.011 k výročí Olomoucko-pražské dráhy

Netradiční polep expresní lokomotivy řady 380 připomíná výročí 170 let od zahájení provozu na Olomoucko-pražské dráze a 200 let od narození významného českého stavitele železnic Jana Pernera. České dráhy nabízejí reklamní a propagační polepy svých lokomotiv a vozů již řadu let. Reklamní nátěry lokomotiv propagovaly například společnosti ČEZ, Poštovní spořitelnu, AŽD, ale také podpořily veřejně prospěšné projekty jako je sbírka "Pomozte dětem" známá pod svým symbolem jako "kuře", které zdobilo také jednu z lokomotiv. Reklamní nátěry bývají umístěny také na osobních vozech nebo na rychlovlaku pendolino. Reklamní a propagační nátěry lokomotiv a vlaků jsou oblíbené především ve Švýcarsku, ale také v Rakousku, Německu a setkat se s nimi lze také v dalších zemích (Velká Británie, Maďarsko atd.).  

Bližší informace o novém propagačním nátěru jsou uvedeny níže:

Lokomotiva: 380.011 (dosud v reklamním nátěru k fotbalovému šampionátu Vlakem na Euro), tento typ lokomotivy vede vlaky EuroCity/InterCity v ČR, na Slovensko, do Rakouska a do Maďarska.

Polep: ČD Nostalgie k 170. výročí vzniku trati Praha - Olomouc a k 200. výročí narození Jana Pernera.

Grafický návrh: Studio Najbrt

Zadavatel: ČD Odbor obchodu osobní dopravy

Realizace polepu: Railreklam spol s.r.o.

Místo polepu: Depo kolejových vozidel Praha, provozní jednotka Praha-Vršovice

Termín deinstalace starého polepu Vlakem na Euro a instalace nového polepu ČD nostalgie 6.9.2015 od 11.30 do 11.9.2015 - 16.30 hod.

Slavnostní křest: 12.9.2015 na hlavním nádraží v Pardubicích za účasti vybraných zástupců Pardubického kraje, zástupců ČD, neziskové organizace Společnost Jana Pernera (
www.rokjanapernera.cz).

Námět: V loňském roce jsme realizovali několik propagačních polepů lokomotiv, konkrétně Šachový vlak, Národní vlak, Sportuj s námi, a na základě těchto realizací vznikla u ČD myšlenka na propagační polep s větším rozsahem grafiky k letošnímu výročí 170 let Olomoucko-pražské dráhy spojené s významnou osobou stavitele železnic Jana Pernera. Prvotní myšlenkou bylo realizovat polep představující historickou parní lokomotivu, konkrétně typ, který přivezl první vlak do Prahy v roce 1845, na bočnici současné expresní lokomotivy a propojit tak historii a současnost železniční dopravy. Konečnou podobu pak vytvořilo Studio Najbrt. Kvůli nerovnostem na bočnicích lokomotivy řady 380 (profilovaný plech na bočnicích) bylo nutné zvolit tzv. vektorovou grafiku. S ohledem na to, že parní lokomotiva z roku 1845 je poměrně malá a zabírá jen část bočnice řady 380 byla grafika rozšířena o další prvky spojené s výše uvedeným výročím. Jedná se znázornění siluet významných měst s jejich dominantami na Olomoucko-pražské dráze a grafické znázornění významných stavitelů železnice Jana Pernera a Aloise Negrelliho. 

EÚ chce zvýšiť bezpečnosť v medzištátnych vlakoch

Predstavuje cestujúci vo vlaku bezpečnostnú hrozbu? Prezradiť by ho mohol cestovný lístok s osobnými údajmi. Kontrolóri by mali vďaka Schengenskému informačnému systému, do ktorého dostanú prístup, možnosť si overiť, či osoba nie je na zozname možných teroristov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční regulátor ČR stále v nedohlednu

Vláda dnes [zpráva je ze ] přerušila jednání o vzniku regulátora v železniční dopravě. Na svých internetových stránkách o tom informoval Úřad vlády. Takzvaný Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře by měl mít za úkol hlídat rovný přístup státu při přidělování kapacity jednotlivým dopravcům na přeplněných železničních tratích a chránit spoje objednané a financované z veřejných peněz proti komerčním linkám. Projednání tohoto bodu kabinet už jednou odložil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nitriansky Deň bez áut s historickým autobusom

Počas tohtoročného Dňa bez áut, ktorý sa tradične koná 22. septembra, bude v uliciach mesta premávať historický autobus Ikarus 280 a cyklistov bezplatne prepraví cyklobus na linke C35.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přestavba tratě do Jeseníku se zastavuje

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) musí zrušit smlouvu na modernizaci tratě mezi Šumperkem a Jeseníkem za 713 milionů korun. Dodavatel stavby, kterým je česko-maďarské sdružení firem Klement a A-Híd, není schopen dokončit stavební práce včas.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 37. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni dva smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Prvý smrteľný prípad sa odohral vo štvrtok (10.09.2015) v železničnej stanici Leopoldov, kde vlak zrazil a usmrtil muža pohybujúceho sa v koľajisku. Dôsledkom tejto vážnej nehody malo meškanie 5 vlakov dokopy 216 minút. Druhá nehoda sa stala pri železničnej stanici v Považskej Bystrici, kde osobný vlak zachytil a následne usmrtil muža, ktorý sa neoprávnene pohyboval v tesnej blízkosti koľajiska. Táto nehoda sa odohrala v piatok (11.09.2015) vo večerných hodinách a meškanie mal 1 vlak 121 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC resuscituje kokořínskou lokálku

Železničáři se v těchto dnech pustili do opravy proslulé (a notně zanedbané) trampské lokálky z Mělníka do Mladé Boleslavi. Stavební ruch se zatím týká pouze úseku Mělník – Mšeno, jehož obnova bude stát 341 milionů korun. Podobně vysoké investice jsou na lokálkách výjimečné. Úsek uvedou do provozuschopného stavu firmy GJW Praha a Strabag.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzinárodný železničný kalendár čaká vaše fotky!

Medzinárodný železničný kalendár bez fotografií zo Slovenska? Dúfame, že nie. Snímky zo Slovenska sa dostali medzi víťazov v každom z doterajších dvoch ročníkov fotografickej súťaže CER - Spoločenstva európskych železničných podnikov a manažérov. V medzinárodnom kalendári CER na tento rok vďaka úspechu v súťaži zažiaril vlak Železničnej spoločnosti Slovensko pod Trenčianskym hradom. V predchádzajúcom ročníku zaujala romantická atmosféra pamiatkovo chránenej zastávky Bratislava – Železná studienka alebo pohľad z okna historického vlaku s drevenými lavicami. A to všetko v spoločnosti fotografií z iných kútov Európy – Švajčiarska, Rakúska, Talianska, Bulharska alebo Bosny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Mexiku jezdí trolejbusy s výzbrojí z Plzně

V druhém největším mexickém městě Guadalajara začaly jezdit trolejbusy, na jejichž výrobě se významně podílí Škoda Electric. Vozy úspěšně prošly jízdními testy. Plzeňský podnik vyrobí 26 sad trakčních výzbrojí pro trolejbusy za zhruba 100 milionů korun. Finálním dodavatelem vozů je místní společnost DINA, který škodovácké díly montuje do svých karoserií.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava otvorí dvere verejnosti

Historické vozidlá, vynovené vozovne či bohatý program pre deti - aj to ponúkne Dopravný podnik Bratislava (DPB) počas Dňa otvorených dverí vo vozovni Jurajov dvor. Bratislavský dopravca otvorí svoje brány verejnosti v sobotu 19. septembra od 10:00 do 15:00 a tento ročník sa bude niesť v duchu 120. výročia električkovej dopravy v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na stavby SŽDC přitečou miliardy z Bruselu

Správa železniční dopravní cesty úspěšně zahájila tažení za evropskými penězi v novém období. Prvních pět jejích projektů získalo v Bruselu souhlas s čerpáním peněz z nového finančního zdroje Connecting Europe Facility (CEF). Správa železnic uspěla v prvním kole výzvy se všemi předloženými projekty. Jejich celková hodnota přesahuje 12 miliard korun, unijní příspěvek bude činit sedm miliard.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK zahustila železničnú dopravu na Orave

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zahustí železničnú dopravu na Orave na úseku od obce Podbiel po Trstenú. V pracovných dňoch pridá spolu osem vlakových spojov a súčasne zvýši kapacitu polovice vlakov, ktoré jazdia podľa pôvodného cestovného poriadku. Ide o reakciu na mimoriadnu situáciu na Orave, kde sa minulý týždeň skomplikovala dopravná situácia po uzatvorení hlavného cestného ťahu pre narušenú statiku mosta. Spojenie hornej Oravy s väčšími mestami Žilinského kraja je možné len po oveľa dlhšej cestnej obchádzke, a to vyvolalo presun cestujúcich do vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky mezi Prahou a Berlínem levnější

Boj o cestující mezi Prahou a Berlínem pokračuje. Autobusoví dopravci přidali další spoje, poprvé výrazně na trase zlevnily také České dráhy. Díky tomu se dá cestovat mezi oběma městy i za 250 korun, zlomek ceny ze začátku roku. České dráhy zlevnily jízdenky do Berlína i dalších měst v Německu minulý týden. Zatímco až dosud nabízely nejlevnější za 800 korun, nově se dá jedna cesta do německého hlavního města pořídit za 386 korun. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sťažnosti na priecestie v Prievidzi

Zaznamenali sme niekoľko sťažností na železničné priescestie na Bojnickej ceste v Prievidzi (tesne pred železničnou stanicou). Pred pár rokmi bolo opravené, medzi koľajami sú "gumenné" časti. Napriek tomu sa na jednej strane už vytvorila jama, ktorú mnohí vodiči obchádzajú a to až tak, že neraz zasahujú na chodník, po ktorom chodia chodci. Doteraz sa nám sťažovali len vodiči na spomínanú jamu, najnovšie sa nám ozval práve chodec, ktorý sa tam cítil ohrozený. Chcem sa spýtať: Plánujú Železnice SR opravu tohto priechodu, teda tej časti, kde je vytvorená "jama"? Pokiaľ áno, je známy nejaký termín? Kedy prešlo toto železničné priecestie poslednou veľkou obnovou?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Na ostravské Dny NATO vlakem ČD

O nadcházejícím víkendu se na ostravském letišti v Mošnově uskuteční největší středoevropská přehlídka vojenské a letecké techniky Dny NATO a Dny leteckých sil AČR. Tuto přehlídku každoročně navštěvuje tisíce zájemců. Pro jejich přepravu v letošním roce vypraví České dráhy tři zvláštní posilové vlaky, mnoho vlaků včetně spojů SC Pendolino mimořádně zastaví ve stanici Studénka asi 3 kilometry od události a mnoho pravidelných vlaků bude významně posíleno.

Podrobné informace o možnostech cestování vlakem na Dny NATO a Dny leteckých sil AČR naleznete v přiložené tiskové zprávě a na plakátu.

Kúpte traťový lístok cez internet a vyhrajte ďalší!

Cestujete vlakmi do práce a využívate týždenné alebo mesačné traťové predplatné cestovné lístky s 50-percentnou zľavou oproti obyčajnému cestovnému? Vyskúšajte náš nákup cez internet a ku zakúpenému lístku môžete vyhrať ďalší traťový lístok so začiatkom platnosti podľa vášho výberu.

Celú ponuku nájdete na tejto stránke.

ČR z evropských peněz zaplatí nové vlaky

Po stovkách miliard korun investovaných v posledních letech do modernizace železničních tratí začne stát výrazně podporovat i nákup nových vlaků. Uvolní na ně 20 miliard korun. Na nákup nových souprav výrazně přispěje Evropská unie, k penězům se mají dostat i soukromníci.

Celou zprávu najdete na této stránce.