Dopravné správy

Leo Express může vstoupit na polské koleje

Český soukromý dopravce Leo Express získal povolení pro provoz osobní železniční dopravy v Polsku. Společnost tak může prodloužit železniční spojení z Prahy do Ostravy o úsek do Krakova. Zatím dopravce neuvedl, kdy se tak stane. V novém jízdním řádu, který začne platit od 10. prosince, toto spojení dosud zanesené není.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bouře uvěznila posádku JLV v Německu

Čtyři dny ve vlaku odstaveném v Německu kvůli bouři Xavier strávila trojice Čechů. Kuchař a dva číšníci se během nich podle listu Hagenower Kreisblatt živili převážně zásobami v jídelním voze a pivem. Vyrazili ale i na sběr hub.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Otevírá se zastávka Havířov střed

Železničáři dokončili stavbu nové zastávky Havířov střed. Vlaky zde začnou zastavovat v pondělí. Celkově si příprava a realizace stavby vyžádala zhruba 60 milionů. Stavba probíhala od letošního března.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Prahy se vrátily trolejbusy

Na den přesně po 45 letech se lidé v Praze zase svezli trolejbusem. Nyní tedy oficiálně elektrobusem, jehož testovací provoz v neděli začal na trase mezi Palmovkou a Letňany. Nové vozy bude pražský dopravní podnik na trati několik týdnů testovat ve zkušebním provozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stoupá počet vlakem sražených osob

Za prvních devět měsíců zemřelo na českých železnicích 177 lidí, dalších 161 jich bylo zraněno. To je více než loni. Sebevražd z toho bylo více než šedesát. Dopravcům tím vznikají náklady, které jim nikdo nenahradí. Případy sražených chodců se přitom šetří neúměrně dlouho.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pardubický kraj utratil 1,4 mil. Kč za parní vlaky

Každou sobotu od poloviny června do konce září projížděl historický vlak napříč okresem Ústí nad Orlicí. Akce má své fanoušky, ale také jednu vadu. Je drahá. Jízdenku každého cestujícího Pardubický kraj dotuje stovkami korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EVO1 pro Olomouc - jediný možný vítěz

Olomoucký DP uzavřel dne 4. 10. 2017 (a dne 12. 10. 2017 publikoval) smlouvu na nákup nových nízkopodlažních tramvají. Vítězem se stala společnost Krnovské opravny a strojírny, jež je součástí Aliance TWT (ta sdružuje ještě Pragoimex a VKV Praha). Do hanácké metropole dodá firma celkem 8 vozů typu EVO1 ve dvou variantách řešení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové tramvaje Flexity Wien od Bombardieru

Vídeňský DP (Wiener Linien) ukázal na svém facebooku první fotografie nové tramvaje Flexity Wien. Tyto tramvaje si objednalo město od společnosti Bombardier.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako RegioJet (ne)rokuje o vstupe do BID

Cestovanie vlakom na električenku z Vrakune do Kvetoslavova sa od začiatku budúceho roka nemusí podariť tak, ako to plánuje Bratislavská integrovaná doprava a RegioJet. Myslí si to analytik mimovládneho Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo a bývalý šéf spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava (BID) Rastislav Cenký, ktorý zapojenie žltých vlakov do systému už o niekoľko mesiacov považuje za málo pravdepodobné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kdo udal FlixBus na ÚOHS?

Konkurenčním bojem mezi českými dopravci se opět bude zabývat antimonopolní úřad. Ten dostal podnět k prošetření kampaně tuzemské pobočky FlixBusu, který nabízel přes svou mobilní aplikaci vnitrostátní jízdenky za korunu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trnava bude lídrom v podpore elektromobility

Primátor Trnavy Peter Bročka vidí v blízkej budúcnosti svoje mesto ako slovenského lídra v inštalácii nabíjacích staníc pre elektromobily. Počet už inštalovaných, pripravovaných a ohlásených projektov posúvajú Trnavu podľa neho na vrch rebríčka v podpore elektromobility. Aj samotná radnica sa rozhodla zadovážiť si tri elektromobily pre potreby jej pracovníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Firma Sudop Praha úspěšná v Německu

Jedinou firmou ze střední a východní Evropy, která získala certifikaci k projektování železničních staveb v Německu, se nově stala česká společnost Sudop Praha. Úspěšně dokončila dva projekty pro německého železničního dopravce Deutsche Bahn.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia električkovej trate DPB finišuje

Dopravný podnik Bratislava očakáva, že práce na rekonštrukcii električkovej trate budú ukončené do polovice novembra tohto roka. Zároveň Bratislavský samosprávny kraj predpokladá, že k rovnakému termínu by mohlo byť vydané aj povolenie na skúšobnú prevádzku električiek po zrekonštruovanej trati, čím by sa linky 3, 4 a 9 mohli vrátiť na svoje pôvodné trasy a odbremeniť v súčasnosti preťaženú trasu cez Obchodnú a Radlinského ulicu. Pôvodne mala byť rekonštrukcia ukončená už koncom októbra, ale predĺženie tohto termínu spôsobilo dvojtýždňové vynútené zastavenie prác po zrušení stavebných povolení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Třebívlické nádraží je ozdobou obce

Nově opravená železniční budova v Třebívlicích na Litoměřicku se uchází o titul Nejkrásnější nádraží v Česku. Smyslem soutěže, která pokračuje už jedenáctým rokem, je zlepšit prostředí železničních nádraží, stanic a zastávek. Kandidáty navrhuje veřejnost, která také rozhoduje o vítězi. Třebívlice se z jednatřiceti nominovaných staveb dostaly do finálové desítky

Celou zprávu najdete na této stránce.

Reklamné vozidlové novinky DPB

Električka K2S #7103 dostala novú celovozidlovú reklamu na projekt Proxenta Residence. Celovozidlové reklamy boli v uplynulých dňoch odstránené z električiek K2S #7107 (Pro.laika) a #7114 (Týždeň mobility; električka je zároveň po prehliadke).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Víkendová výluka Olomouc - Šternberk

Upozorňujeme na výluku na trati č. 290 Olomouc - Šumperk ve dnech 14. října (od 7:30 hod.) a 15. října 2017 (do 15:30 hod). Přesně jde o úsek Olomouc hl.n. – Šternberk.

Provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty, s.o. bude během víkendu pracovat na udržení technického stavu trati.
Dopravce České dráhy, a.s. proto musí po dobu výluky všechny vlaky v úseku Olomouc - Šternberk a opačně nahradit náhradní autobusovou dopravou.

Ze stanice Olomouc hl.n. odjíždějí spoje náhradní dopravy dříve než je odjezd vlaku, v opačném směru přijíždí spoje náhradní dopravy do stanice Olomouc hl.n. později. Za všechny vlaky jsou vedeny zrychlené spoje náhradní dopravy (linka P).

Z důvodu odlišné jízdní doby po silničních komunikacích bude po dobu výluky platit odlišný Výlukový jízdní řád (v příloze) náhradní autobusové dopravy, prosíme proto cestující, aby věnovali zvýšenou pozornost při plánování cesty po této trati.

S ohledem na počet autobusů náhradní dopravy je nutno u skupinových přeprav cestujících (školní výlety, turistické akce apod.) nahlásit požadavek na přepravu. Požadavek je nutno uplatnit minimálně 72 hodin před plánovaným odjezdem, a to buď telefonicky, nebo e-mailem na Kontaktním centru Českých drah, a. s. – tel.: 221 111 122, e-mail: info@cd.cz. Na tomto pracovišti Vám rovněž poskytneme bližší informace o organizaci dopravy po dobu výluky.

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení.

Projekt prestavby Predstaničného námestia končí

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) po odstúpení od zmluvy so spoločnosťou Transprojekt 18. septembra pristúpili k druhému kroku. V závere septembra ŽSR písomne vyzvali spoločnosť Transprojekt na protokolárne odovzdanie pozemkov, ktoré sa uskutočnilo v plánovanom termíne 5. októbra pred bratislavskou hlavnou železničnou stanicou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet prodává své odstavené jídelní vozy

Sedm jídelních vozů, které přes dva roky nepoužívá, prodává soukromý dopravce RegioJet. Firma se rozhodla je prodat, protože už nezapadají do jejich konceptu nabídky služeb. „Nepočítáme do budoucna s jejich využitím, proto připravujeme jejich prodej,“ řekl mluvčí firmy Aleš Ondrůj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná trať medzi Nitrou a Bratislavou

Dobrý deň, majú ŽSR vypracovanú novú štúdiu, ktorá by umožňovala výstavbu železničnej trate medzi Nitrou a Bratislavou? Ak áno, aké sú v nej zmeny oproti štúdiu z roku 2014. Koľko by výstavba stála, kadiaľ by trasa viedla, o akú trať by išlo podľa štúdie. Je možné uviesť časový horizont, kedy by Nitra mohla mať priame železničné spojenie s Bratislavou?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Šachový vlak se na kolejích objeví už po sedmé

V pátek 13. října v 10 hodin vyjíždí z Prahy hlavního nádraží Šachový vlak 2017. Letos jeho trasa vede z české metropole do Olomouce, Trenčína, Bratislavy a přes Lednici zpět do Prahy, kam přijede 17. října.  Přihlášeno je 84 hráčů ze 17 zemí. Všechny partie devítikolového turnaje v rapid šachu se odehrají ve vlaku. Startovní listina Šachového vlaku 2017 zahrnuje například hráče z Francie, Švédska, Nizozemska, Belgie, Švýcarska, Německa, Anglie, Ruska, USA, Austrálie a Česka. Hlavní trofejí pro vítěze je skleněná lokomotiva.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.