Dopravné správy

Výluka v úseku Ivanka pri Nitre – Komjatice

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 12. septembra 2017, v čase od 8.20 h do 14.40 h, realizovať výlukové práce v úseku Ivanka pri Nitre – Komjatice. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s výmenou koľajníc s ich následným zvarením. Dôvodom je odstránenie defektoskopických chýb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Medvědín povede nová lanovka

Největší české lyžařské středisko Špindlerův Mlýn v Krkonoších nákladem 50 milionů korun buduje čtyřsedačkovou lanovku z Horních Míseček na Medvědín. U lanovky se také o 1,5 hektaru rozšíří sjezdovka Machytka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezbariérové stanice a zastávky

Chcel by som sa opýtať na motorové jednotky"mravce". Jednou z výhod nových motorových jednotiek by mal byť záchod pre postihnutých - bezbarierová WC bunka, s nízkopodlažným priestorom, s rampou, a teda s možnosťou bezbarierového nástupu imoblitných cestujúcich.  Tieto vlaky majú premávať na trati Kraľovany- Trstená. Problém by však mohol byť s tým, že i keď sú vlaky bezbariérové, stanice a zastávky bezbariérové nie sú. 

1. Chcel by som sa preto spýtať, že na akých staniciach na trati Kraľovany- Trstená sú bezbariérové prístupy k vlaku. Pravidelne cestujem z Dolného Kubína do Kraľovian alebo z Párnice do Kraľovian a naspäť a v týchto miestach chýba perón, ku ktorému by mal vlak prísť, čiže aj samotné schody sú vo výške asi jedného metra. To ale samozrejme budete vedieť lepšie vy. 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Výluka na Linec oživila trať přes Gmünd

Byla to velká přeshraniční sláva, když před sedmi lety projel první elektrický vlak z Českých Velenic do Gmündu. Elektrizace celého úseku z Českých Budějovic na hranice včetně přestavby velenického nádraží vyšla na více než dvě miliardy. Naděje na oživení trati nákladní dopravou se ale nenaplnily. Pomáhají pouze výluky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Grécko a Bulharsko spoja prístavy novou železnicou

Grécko a Bulharsko chcú spojiť svoje dôležité prístavy rýchlymi vlakmi. Rýchlovlaky, ktoré majú byť alternatívou k lodnému spojeniu cez Bospor a Dardanely, vytvoria spojenie medzi severoegejskými prístavmi a čiernomorskými prístavmi a jedným dunajským prístavom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oblouky Negrelliho viaduktu se promění v kavárny

Nevzhledné dřevěné bednění, nepořádek, stojící vozidla a omezený průchod pod Negrelliho viaduktem. To je minulost karlínské části historické stavby. Přítomnost patří dělníkům, kteří celou stavbu opravují. Jak se zdá, v budoucnu by mezi pilíři železničního mostu mělo být občerstvení, obchody a jiné služby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka ŽSR v úseku Banská Štiavnica – Banská Belá

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v 37. týždni práce na moste v úseku Banská Štiavnica – Banská Belá. Pre cestujúcich je zabezpečená náhradná autobusová doprava. Výlukové práce budú spojené aj s opravou geometrickej polohy koľaje a realizované budú  11.9.2017 v čase od 7:15 hod. do 16:00 hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Havířovské nádraží čeká stamilionová oprava

Před lety se měla bourat, teď čeká výpravní budovu havířovského nádraží kompletní oprava. Stavba v bruselském stylu pak bude sloužit nejen k odbavování cestujících, ale i k volnočasovým aktivitám nebo jako služebna městské policie. Podobně čeká do pěti let obnova další čtyři desítky nádraží v kraji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku železničnej trate Podbrezová - Dubová

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v 37. týždni zváračské práce v úseku Podbrezová - Dubová. Pre cestujúcich je zabezpečená náhradná autobusová doprava. Výlukové práce budú realizované 11. – 13.9.2017 v čase od 10:05 hod. do 13:50 hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha výhledově zahájí stavbu 30 tramvajových tratí

Praha výhledově zahájí stavbu téměř tří desítek tramvajových tratí. Vyplývá to z dokumentu, který vypracoval pražský dopravní podnik a který schválili radní. Plán počítá s tím, že tři trati mají být vybudovány do pěti let a stavba 16 dalších má začít do roku 2030. S dalšími 11 úseky se počítá v dlouhodobém výhledu. Vedení magistrátu zároveň pověřilo Institut plánování a rozvoje (IPR) vypracováním navazujícího materiálu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K rekonštrukcia stanice Považská Bystrica

1. Čo sa na ňom počas rekonštrukcie všetko spravilo a či sa prípadne ešte niečo plánuje potom dorábať? 2. Všimol som si, že starý podchod je zasypaný, preto ma zaujíma, či sa plánuje vybudovať nový podchod? Ak áno, v ktorej časti ŽST? 3. Ako bude od 9.9. prebiehať nástup a výstup cestujúcich, na ktorom nástupišti? Ak na druhom, v ktorej časti ŽST sa bude prechádzať cez prvé nástupište? 4. Spomína sa aj to, že by mala teraz nasledovať rekonštrukcia prvého nástupišťa a samotnej budovy žel. stanice. Zaujíma ma preto, čo sa ešte plánuje na ŽST v PB všetko rekonštruovať a v akom časovom rozmedzí by mali tie práce prebiehať?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Hledá se rychlejší železniční spojení Praha - Liberec

Rychlejší železniční spojení do Prahy, nebo modernizaci železničních stanic v Malé Skále, Hrádku nad Nisou, Chrastavě, Turnově a Semilech, sliboval v Liberci ministr dopravy Dan Ťok. Zatímco ale nádraží by se oprav měla dočkat už v příštích čtyřech letech, zrychlení spojení do Prahy bude záležitostí na mnohem delší dobu. Teprve v polovině příštího roku má být hotova studie, kudy trať vést. V minulosti jich už ale byla zpracována více než desítka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vypraví pútnicky vlak do Lúrd

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví v piatok 15. septembra 2017 o 13:10 špeciálny vlak z Košíc do francúzskeho pútnického mesta Lurdy. Púť pre telesne postihnutých a chorých občanov organizuje združenie Rodina nepoškvrnenej. Vlaková preprava pútnikov sa uskutočňuje pod záštitou ministra dopravy a zúčastní sa na nej i 14 zamestnancov ZSSK, ŽSR a ZSSK CARGO.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České Mashinky si zahrajete začátkem října

Mashinky jsou srdcovým projektem vývojářského sólisty Jana Zeleného, který podle dosud zveřejněných materiálů dělá opravdu neskutečnou práci. Zda to bude ono i po herní stránce, to budete moct vyzkoušet už 6. října, kdy se Mashinky objeví na Steamu v předběžném přístupu. [...] Mashinky vás nechají tvořit vlastní železniční impérium se vším všudy. V plánu je 7 rozdílných epoch, od období, kterému udávala tón pára, až po blízkou budoucnost. Těšit se tak můžete na plejádu rozdílných technologií, z nichž vyčnívá 28 lokomotiv a 21 průmyslových budov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravný podnik Bratislava predstavil nové autobusy

Vo štvrtok 7. septembra 2017 predstavil Dopravný podnik Bratislava 38 nových autobusov, ktoré predstavujú prvú várku z 90 nových vozidiel obstaraných v tomto roku. Do ulíc mesta v týchto dňoch vyrazí 32 kĺbových autobusov SOR NB 18 City, ktoré cestujúci v bratislavskej MHD už dobre poznajú, a 6 krátkych, 12-metrových, autobusov SOR NB 12 City.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První třída v příměstských vlacích je zbytečná?

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) chce jednat s Českými drahami o tom, proč v příměstských vlacích v okolí Prahy nasazují vozy s oddíly první třídy. Je to podle něj zbytečné. Řekl to při dnešních [7.9.2017] interpelacích ve Sněmovně. Na ministra se obrátila poslankyně za Středočeský kraj Helena Langšádlová (TOP 09) s tím, že v ranní i odpolední špičce jsou tyto vlaky přeplněné a cestující si dlouhodobě stěžují na to, že do souprav jsou zařazovány oddíly první třídy, které jsou ale nevyužívané.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Subdodávateľov „Nimnice“ chráni banková záruka

Subdodávatelia podieľajúci sa na modernizácii železničnej trate na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu v úseku Púchov – Považská Teplá sú chránení bankovou zárukou. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) to prvýkrát zmluvne zakotvili so zhotoviteľom stavby – Združením Nimnica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Italové šetří šéfa Grandi Stazioni

Římská prokuratura vyšetřuje Silvia Gizziho, šéfa italské společnosti Grandi Stazioni, kvůli podezření z úplatků při veřejných soutěžích. Finanční stráž pak v sídle firmy zabavila rozsáhlou dokumentaci. Jméno Silvia Gizziho, generálního ředitele společnosti Grandi Stazioni, jímž hlavním partnerem jsou italské veřejnoprávní železnice Ferrovie dello Stato, bylo zařazeno do seznamu osob prošetřovaných římskou prokuraturou v rámci velkého skandálu spojeného s výběrovými řízeními společnosti Consip (Concessionaria Servizi Informativi Pubblici).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku trate Senica – Šajdíkove Humence

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 11. a 13. septembra 2017, v čase od 8.00 h do 13.50 h, realizovať výlukové práce v úseku Senica – Šajdíkove Humence. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s výmenou podvalov. Dôvodom prác je zlepšenie držebnosti koľajového roštu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konec letní výluky brněnského hlavního nádraží

V neděli 10.9. skončí tříměsíční výluka v okolí brněnského hlavního nádraží. Všechny spoje, které v uplynulých týdnech zajížděly, nebo mimořádně zastavovaly, na Dolním nádraží, nádraží v Brně-Židenicích, nebo Brně-Králově Poli, se vrátí do původního jízdního řádu. Přesněji výluka SŽDC skonči ve 21 hodin, výlukový jízdní řád potrvá ještě do půlnoci téhož dne. První vlaky, které již pojedou bez omezení, jsou noční rychlíky EN 476/477 Metropol v obou směrech (do Brna přijíždí časně ráno 11.9.).

Brněnským hlavním nádražím projdou desítky tisíc lidí denně (o víkendech a o prázdninách je frekvence cestujících nižší). Náročná letní výluka se dotkla zhruba 50% z nich. Celkem se pak výluková činnost v okolí brněnského uzlu dotkla 300 spojů denně (všední dny). Co se týče vytíženosti náhradních nádraží - zhruba 60 % cestujících využívalo Dolní nádraží a 40 % Brno-Židenice.

Letošní výluky byly zatěžkávací zkouškou na následující dva roky. V příštím roce se na šest měsíců změní režim jízdy vlaků z Třebíče a Moravských Bránic, které by měly zajíždět na Dolní nádraží. Po celý rok 2019 pak bude významně omezen provoz na brněnském hlavním nádraží. V podstatě po celou dobu platnosti jízdního řádu 2019 nebude na Brno hl.n. možné přijet ze směrů Modřice, Brno-Chrlice, a Brno-Slatina. Koleje u všech 4 průjezdných nástupišť se tak "od severu" stanou kusými (slepými) a budou muset být obsluhovány vratnými soupravami (např. InterPanter a RegioPanter), které nemusí objíždět lokomotiva. Tým ČD a SŽDC už teď pracuje na výlukových opatřeních, aby byla regionální, ale i mezistátní dálková doprava co nejméně zasažena.