Dopravné správy

Liberecký kraj přisype peníze Českým drahám

Po mnoha letech se do sítě, kde platí Integrovaný dopravní systém Libereckého kraje (IDOL) přidají i rychlíky Českých drah. Cestujícím se tak výrazně rozšíří možnost, jakými vlaky mohou na krajskou jízdenku cestovat. Nebude to ale zadarmo: kraj oznámil, že přidání vlaků do systému zaplatí až pět milionů korun ročně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obmedzenie MHD v Bratislave počas nočného behu

V sobotu 9. septembra 2017 sa bude konať bežecké podujatie, ktoré obmedzí premávku MHD v meste. V čase približne od 20:00 do 21:45 príde k zdržaniu, presmerovaniu a meškaniu liniek premávajúcich v blízkosti trasy bežeckého podujatia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvajový třesk v Brně se zadrhl

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetřuje miliardový tendr brněnské radnice na přesun tramvajové tratě z ulice Dornych na Plotní, který měl letos začít. Podnět je anonymní a týká se technické kvalifikace. Mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda potvrdil, že ÚOHS podnět obdržel a prošetřuje jej. Jak dlouho to potrvá, neuvedl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Legiovlak príde do Nitry

Na železničnú stanicu v Nitre príde v utorok 12. septembra Legiovlak, ktorý je vernou replikou legionárskeho vlaku z obdobia rokov 1918 až 1920. Vlak je súčasťou projektu Legie 100, ktorý sa začal v roku 2014 pri príležitosti 100. výročia začiatkov boja československých légií za samostatný štát. Vlak križuje od mája 2015 celú Českú republiku a jeho cesta sa skončí až v roku 2020.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metrostav staví v Turecku podzemní lanovku

Dceřiná firma Metrostavu  Metrostav Ankara Inşaat vyhrála v Turecku soutěž na stavbu podzemní lanovky Aşiyan – Rumeli Hisarüstü v Istanbulu na březích Bosporu. Stavbu za 29 milionů euro, tedy zhruba tři čtvrtě miliardy korun, má dokončit do dvou let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice na Slovensku a v ČR: dva rozdielne svety

Českými vlakmi jazdí mnoho ľudí zo Slovenska. Majú možnosť porovnávať. Nepotrebujete však špeciálne analytické či odborné vedomosti, aby ste si uvedomili rozdiel v kvalite cestovania, ten je badateľný na prvý pohľad. Slovenské železnice viditeľne ťahajú za kratší koniec povrazu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čachry kolem výstavby u Masarykova nádraží

Rada hlavního města Prahy minulý týden schválila započtení svých pozemků do plochy, na níž by měla investiční skupina Penta stavět své obchodně-administrativní centrum. To investorovi umožní například vybudovat vyšší budovu nebo ušetří na ploše pro zeleň. Krok kritizuje lídr Strany zelených Matěj Stropnický, podle nějž mohla Praha získat víc.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V žst. Považská Bystrica pokračuje modernizácia trate

Železnice Slovenskej republiky upozorňujú cestujúcich, že v železničnej stanici (ŽST) Považská Bystrica pokračuje modernizácia trate Púchov – Považská Teplá. Od 9. septembra 2017 od 9.00 hod. začína modernizácia bratislavského zhlavia nepárnej skupiny staničných koľají v ŽST Považská Bystrica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zpřístupní historické salonky a Výtopnu Nusle

Jedinečnou příležitost prohlédnout si běžně nepřístupné prostory na železnici v Praze a ve středních Čechách budou mít zájemci o nadcházejícím víkendu. V rámci Dnů evropského dědictví v sobotu a neděli 9. – 10. září budou otevřené historické salonky na pražském hlavním a Masarykově nádraží, prezidentská čekárna ve stanici Stochov a železniční muzeum v Lužné u Rakovníka bude mít vstupné za symbolickou 1 korunu. Připravené jsou komentované vycházky mezi oběma nádražími. Otevřená bude také Výtopna Nusle.

Podrobnější informace najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Rozlúčka s letom naruší spoje DPB

V nedeľu 10. septembra 2017 sa bude konať rozlúčka s letom, ktorú organizuje mesto Bratislava. Z tohto dôvodu bude počas celého dňa vylúčená premávka električiek v úseku Štúrova - Starý most - Petržalka. Električkové linky 1, 3, 4, 8 budú premávať po zmenených trasách a náhradnú dopravu do Petržalky zabezpečí autobusová linka X95, ktorá zároveň nahradí linky 95 a 97.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přímé rychlíky Liberec - Praha jako volební téma

ČSSD i Starostové v Libereckém kraji se shodují v jednom z předvolebních slibů - chtějí přímé vlaky z Liberce do Prahy. Zatím se zdá, že rychlík bez přestupu by mohl být v hlavním městě za dvě hodiny. Jednička kandidátky sociálních demokratů v kraji, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, přišla s peticí namířenou na ministerstvo dopravy. Jejím cílem je, aby stát zřídil přímé rychlíky z Liberce do Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate v Trenčíne

Žiadam Vás o odpoveď na otázku k téme: opravu kanalizácie v križovatke ulíc M. Rázusa a Študentská mesta Trenčín, ktorá bola ukončená zhotoviteľom (ŽSR) v 34. týždni roku 2017 (v rámci investície súvisiacej s modernizáciou železničnej trate).1. Prečo došlo k rozdielu medzi povolením mesta Trenčín a zhotoviteľom stavby? (v povolení mal zadávateľ (mesto Trenčín) uvedené, že má dať komunikácie do pôvodného stavu, čiže zabezpečiť povrch zámkovou dlažbou.) 2. Nakoľko mesto neprebralo uvedenú stavbu, kedy dôjde zo strany zhotoviteľa k náprave?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Varšavští tramvajáci si podali sprejera

Řetězem k posprejované tramvaji připoutali zaměstnanci tramvajového depa ve Varšavě vandala, kterého se jim podařilo chytit přímo při činu. Delikvent „přikovaný“ ke své „oběti“ dostal za úkol své dílo smýt - anebo alespoň část, než dorazí policie. Jak vylíčila televize TVN 24, vše se odehrálo o třetí hodině v noci, kdy do depa vtrhli dva mladíci. Stačili postříkat jednu soupravu, než si jich všimli mechanici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sieť viedenského metra sa rozrástla o päť staníc

Sieť viedenského metra sa od soboty (2. 9.) rozrástla o päť staníc na celkovo 109 staníc. Po piatich rokoch výstavby sa pre cestujúcich otvorilo predĺženie trasy U1 na juhovýchode rakúskeho hlavného mesta o 4,6 kilometra, čím sa trasa U1 stala s vyše 19 kilometrami najdlhšou linkou metra vo Viedni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslední jízda výletního vlaku „Český ráj“

V sobotu 9. září vyrazí na svou poslední cestu letos nově zavedený výletní vlak „Český ráj“. Ten, jak už jeho název napovídá, vozil v sezóně o vybraných sobotách a svátcích zejména vyznavače pěší turistiky a cykloturistiky, kteří měli namířeno na túry do Prachovských skal a jejich okolí.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Výluka liniek DPB počas Vrakunských hodov

Počas konania Vrakunských hodov bude od piatka 8. septembra od 19:00 do nedele 10. septembra 2017 do 24:00 vylúčená premávka liniek 78, 79, 87 a N70 cez ulice Hradská a Podunajská vo Vrakuni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na historické slavnosti do Oslavan parním vlakem

V sobotu 9. září vyrazí z Brna speciální vlak tažený parní lokomotivou „skaličák“. Z brněnského hlavního nádraží pojede historická souprava do Ivančic nebo Oslavan, kde se na zámku konají historické slavnosti s bohatým programem. Lákadly budou i tradiční jarmark nebo vystoupení kejklířů.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Z Bratislavy do Viedne lacno a komfortne

Overený autobusový dopravca Slovak Lines a slovenská taxi aplikácia HOPIN TAXI spoločne prinášajú ešte lacnejšie a komfortnejšie cestovanie na viedenské letisko Schwechat či do centra Viedne. V rámci cestovného lístka v hodnote 10 eur získava zákazník lístok na autobus v hodnote 5 eur a jednorazovú jazdu taxíkom cez aplikáciu HOPIN TAXI v hodnote 8 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žst. Jihlava město se opravy hned tak nedočká

Chystá se velká vlna oprav desítek vlakových nádraží na Vysočině za více než čtvrt miliardy korun. V krajském městě ale dříve zamíří velké peníze jinam, než se původně předpokládalo. I když se poslední roky mluvilo hlavně o rekonstrukci městského vlakového nádraží poblíž centra Jihlavy, dočká se opravy dříve to hlavní, stojící na periferii.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

V Nových Zámkoch pokračujú v bezplatnej doprave žiakov

Žiaci základných škôl (ZŠ) a osemročného gymnázia, tried príma, sekunda, tercia, kvarta, v Nových Zámkoch budú môcť aj v tomto školskom roku cestovať do školy zadarmo. Ako TASR informovala riaditeľka spoločnosti Arriva Slovakia pre obchod a komunikáciu Petra Helecz, bezplatnú prepravu im umožní už štvrtý ročník spoločného projektu mestského úradu, ZŠ a dopravnej spoločnosti Arriva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.