Dopravné správy

GWTR převezme zbývající rychlíky mezi Plzní a Mostem

Soukromý dopravce GW Train Regio převezme od 10. prosince provoz všech rychlíků mezi Plzní a Mostem. S Ústeckým a Plzeňským krajem se domluvil na převzetí spojů, které dosud zajišťují České dráhy. Namísto čtyř párů vlaků tak bude GW Train denně vypravovat šest párů ve všední den, v sobotu 7 a v neděli osm. Nově přibyl v jízdním řádě víkendových rychlík s odjezdem v 8 hodin z Plzně.  Dopravce nabídl krajům prakticky stejné podmínky, jako ministerstvu dopravy. Za kilometr jízdy si bude účtovat 76 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lístok cez internet na všetky autovlaky ZSSK

Auto, motorka, štvorkolka? Vaše vozidlo odvezieme v autovlaku, zatiaľ čo vy môžete odpočívať. Cestovný lístok si ľahko zabezpečíte aj cez internet už na všetky trasy, kde autovlaky jazdia. K medzinárodným autovlakom z východného Slovenska do Prahy sme teraz v internetovom obchode doplnili aj lístky na autovlak Bratislava – Humenné. Nemusíte teda chodiť do pokladnice, lístok si môžete kúpiť cez internet a potom stačí priviezť auto na stanicu, naložiť ho a nastúpiť do vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Express se uchází o státní rychlíky

Soukromý dopravce Leo Express podal nabídku na provoz rychlíkových a expresních spojení, u nichž končí Českým drahám smlouvy v roce 2019. Firma usiluje o získání dočasného zajištění linek do doby, než se státu podaří vybrat dopravce v řádné soutěži. Je jisté, že ministerstvo dopravy nebude mít po vypršení zmíněných smluv včas uzavřené tendry. Proto letos na jaře přislíbilo, že bude jednat o dočasném provozu linek, a to i s jinými dopravci než s dosavadním „monopolistou“ na tratích Českými drahami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pomohol Schwarzenberg v električke svojej strane?

Jedna z bežných krčiem v širšom centre Prahy, v depe električiek. Zaplatím, hovorí žena pri bare a čašník začína spočítavať. Káva, minerálka, povie sumu. „Účet nepotrebujem, my Babiša nepodporujeme,“ hovorí žena na opačnej strane pultu. „My tiež nie,“ odpovedá čašník s úsmevom. Účet síce vytlačí, vyžaduje to do neho zákon, no rovno ho zahodí do koša.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministerstvo dopravy by bylo nejlepší zrušit

Po svém zrušení volá ministerstvo dopravy už dlouho. Série skandálů a pokut v poslední době to jen potvrzuje, ale není tím hlavním důvodem. Dokonce jím není ani současný ministr. Resort dopravy totiž dlouho funguje úplně špatně bez ohledu na ministry.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická železnička sa lúčila so sezónou

V sobotu sa lúčili so sezónou na detskej historickej železnici v košickom Čermeľskom údolí. Podujatiu s názvom Tekvicová sobota okrem vláčika dominovali masky a tekvicové dobroty.

Fotoreportáž nájdete na tejto stránke.

Co mohou změnit výsledky voleb v rezortu dopravy

Parlamentní volby znamenají v dopravě vždy velké změny, zejména v personálním složení klíčových státních organizaci. Letos by změny ale nemusely být tak velké, jako před čtyřmi lety, kdy dopravu začalo řídit hnutí ANO.  Sice není jisté, že si jeden z klíčových ekonomických rezortů udrží, je to ale pravděpodobné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Devínska Nová Ves – Zohor

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 23. až 27. októbra 2017, v čase od 8.00 h do 14.00 h, realizovať výlukové práce v úseku Devínska Nová Ves – Zohor. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s opravou geometrickej polohy koľaje. Dôvodom realizácie prác je odstránenie chýb zistených meracím vlakom  a strojný výrub porastu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať ze Studénky do Mošnova prošla řádnou kolaudací

Drážní úřad vydal 16. října 2017 kolaudační souhlas na rekonstruovanou trať ze Studénky do Mošnova (trať je využívána mj. jako železniční spojení s ostravským Letištěm Leoše Janáčka). Zkušební provoz na trati tak byl ukončen. Výsledky zkušebního provozu potvrdily, že trať je zcela bezpečná a je v souladu s projektovou dokumentací. Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Dopravná kancelária DPM BB je už presťahovaná

V súvislosti so sťahovaním dopravnej kancelárie DPM BB z dočasnej na novú autobusovú stanicu fungovala dopravná kancelária v obmedzenom režime (len informácie). Od štvrtka 19. októbra 2017 je dopravná kancelária na autobusovej stanici v plnej prevádzke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hradec Králové kupuje trolejbusy Škoda 30 Tr

Trolejbusy, které budou vybaveny navíc bateriovým pohonem, dodá do Hradce Králové společnost Škoda Electric. Firma uzavřela s tamním dopravním podnikem smlouvu na dodávku celkem devíti dvanáctimetrových vozidel Škoda 30 Tr. Hodnota zakázky je zhruba 120 milionů korun. 

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nočné spoje DPB počas zmeny času

V noci z 28. na 29. októbra 2017 sa mení stredoeurópsky letný čas (SELČ) na stredoeurópsky zimný čas (SEČ) - o 03:00 SELČ si hodinky posunieme na 02:00 SEČ, čím sa noc predĺži o hodinu. Nočné spoje vykonajú o jeden odchod naviac ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přestavby výpravních budov v Přerově a Lipníku

SŽDC zahájila rekonstrukce hned dvou výpravních budov v Olomouckém kraji. Jedná se o první rozsáhlejší investiční akce v regionu, na které v příštím roce navážou další. Oprava památkově chráněného přerovského nádraží se zaměří převážně na vnější a vnitřní prostory u prvního nástupiště včetně dvorany a střechy. Komplexní modernizace čeká i staniční budovu v Lipníku nad Bečvou. Spolu s revitalizací vnějších částí budovy se počítá i s potřebnou úpravou prostor pro cestující. Celkové investiční náklady obou staveb činí bezmála 33 milionů korun. 

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Skontrolujte si platnosť košickej mestskej karty!

Pripomíname cestujúcim, aby si nezabudli skontrolovať platnosť mestskej karty, ktorú využívajú na cestovanie v MHD. Keďže DPMK v spolupráci s mestom Košice začal nové Mestské karty vydávať 1.januára 2013, o niekoľko týždňov sa skončí 5-ročná doba platnosti tisíckam cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation dodá tramvaje do Tampere

Transtech Oy, dceřiná firma společnosti Škoda Transportation, dodá až 65 nových moderních vozidel pro finské město Tampere. Vozidla budou sloužit na nově budované trati, která bude postavena v roce 2021. Tampere zúčinilo opci na moderní tramvaje ForCity Smart Artic v počtu devatenácti tramvají, včetně full servisu. Hodnota kontraktu je 2,7 miliardy korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

SAD Žilina nasadila 30 nových autobusov

Spoločnosť SAD Žilina nasadila na najvyťaženejšie linky v regiónoch Žilina, Martin, Čadca 30 nových autobusov Iveco Crossway, ktoré budú v nepretržitej prevádzke celý týždeň. Autobusy nahrádzajú podľa hovorkyne SAD Žilina Ivany Strelcovej staršie, technicky aj morálne zastarané typy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DÚ schválil pražskou trolejbusovou trať

Po dlouhých 45 letech se vrací trolejbusová trať do systému veřejné dopravy v Praze. Protože trolejbusový provoz spadá dle zákona do drážního provozu, musel Drážní úřad posuzovat, zda technické provedení tratě vyhovuje všem platným normám. Zároveň bylo posuzováno i trolejbusové vozidlo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Svetelná signalizácia na priecestí v obci Dolný Bar

Žiadala by som informácie ohľadom vybudovania svetelnej signalizácie na železničnom priecestí v obci Dolný Bar. Dostali sme informácie o tom, že ŽSR realizuje na železničnom priecestí vybudovanie svetelnej signalizácie. Môžete nám to potvrdiť?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation dodá tramvaje do Sofie

Společnost Škoda Transportation vyhrála zakázku na dodávku třinácti moderních tramvají pro Sofii. Hlavní město Bulharska získá tramvaje ForCity Classic, které již slouží v provozu například v maďarské Miskolci nebo turecké Konye. Hodnota zakázky je zhruba 610 milionů korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Výluka v úseku Dolný Štál – Dunajská Streda

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 21. a 22. októbra 2017 realizovať výlukové práce v úseku Dolný Štál – Dunajská Streda. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku  zrealizuje oprava  jednokoľajného priecestia v km 49,227. Jedinečné identifikačné číslo (JIČ) priecestia je SP2293. Priecestie sa nachádza v obci Kútniky – časť Blažov. Práce budú pozostávať z výmeny koľajového roštu, štrkového lôžka, poškodenej žliabkovej výdrevy a asfaltového povrchu. Dôvodom realizácie prác je celkový stav priecestia. Práce vykonajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.