Dopravné správy

Unikátní tratě světa obrazem

Když železnici stavěly soukromé společnosti, chtěly rychleji přepravovat zboží či suroviny a sledovaly hlavně svůj zisk. Když projektovaly dráhu státy, myslely strategicky a tak koleje propojovaly klíčová místa třeba s odlehlými částmi. Řada těchto tratí dnes slouží cestujícím, a protože často vedou divočinou, přitahují davy turistů. A zase vydělávají jako před sto lety.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Bernolákovo – Senec

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 6. a 7. septembra 2017 realizovať výlukové práce v železničnej stanici (ŽST) Bernolákovo a v medzistaničnom úseku Bernolákovo – Senec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB poprvé na trati otestovala rychlost 300 km/h

Německý státem vlastněný dopravce Deutsche Bahn chce od prosince přetáhnout cestující z letadel mezi Mnichovem a Berlínem do vlaků. Od nového jízdního řádu nabídne spojení mezi centry obou měst pod čtyři hodiny. V týdnu poprvé otestoval dopravce na dokončené trati rychlost 300 kilometrů v hodině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Když už se někdo rozhodl živit zprávami z dopravy včetně zahraničních, tak by měl vnímat třeba to, že Deutsche Bahn je čísla jednotného.

Kontrolný deň tunela Diel

Za účasti ministra dopravy a výstavby Árpáda Érséka a generálneho riaditeľa ŽSR Martina Erdössyho sa dnes, t.j. 5. septembra 2017 uskutočnil Kontrolný deň tunela Diel pri obci Nimnica. Zástupcovia ministerstva dopravy, zhotoviteľa (Združenie Nimnica), investora (ŽSR), projektanta (Reming Consult a.s.) a samosprávy si pozreli aktuálny priebeh výstavby zo strany západného portálu tunela Diel, oboznámili sa s práve realizovanými prácami, zhodnotili plnenie harmonogramu, ako aj riešenie problémov, ktoré uvedená stavba so sebou prináša. Súčasťou akcie bolo aj tradičné posvätenie sochy svätej Barbory, patrónky baníkov, ktorú posvätil Mos. Mgr. Michal Keblušek

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC ke kauze objektu bývalé polikliniky v Praze

Vyjádření Správy železniční dopravní cesty, státní organizace (SŽDC) ve věci bývalé polikliniky v Praze na Jeseniově ulici a k jejímu dalšímu postupu:

Odvolací soud dnes potvrdil ve výroku č. I rozsudek soudu prvního stupně. Tato skutečnost znamená, že do jednoho měsíce od právní moci, která nastane okamžikem doručení písemného vyhotovení rozsudku odvolacího soudu oběma stranám, je žalovaná strana povinna nemovitosti (budovu i pozemky) vyklidit. Proti rozsudku Městského soudu již není přípustný řádný opravný prostředek.

Soud dospěl k jednoznačnému závěru o tom, že zanikl vztah ze smlouvy o výpůjčce. Pokud jde o argumentaci ohledně dobrých mravů, tu jednoznačně odmítl s poukazem na to, že žalovaná strana od počátku věděla o tom, že skončí smluvní vztah na dobu určitou a není jakýkoliv nárok na prodloužení smlouvy.

SŽDC vítá rozhodnutí soudu, které potvrdilo naše stanovisko o protizákonném užívání objektu. Věříme, že protistrana bude stejně jako každý řádný občan tohoto státu respektovat rozhodnutí soudu a objekt vyklidí. SŽDC bude činit potřebné kroky k tomu, aby naplnila své zákonné povinnosti, tedy využívat všechny právní prostředky při uplatňování a hájení svých práv a práv státu jako vlastníka majetku, a mohla zahájit rekonstrukci objektu.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 35. týždeň

V 35. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k trom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Vo všetkých troch prípadoch išlo o smrteľnú zrážku. Tieto nehody stali v úseku Kamenica nad Cirochou – Humenné, Východná – Štrba a na železničnej stanici (ŽST) Nové Mesto nad Váhom. Zmeškaných bolo 14 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metrans testuje hybridní lokomotivy od Alstomu

Společnost Metrans od pátku testuje v kontejnerovém terminálu v pražské Uhříněvsi novou hybridní lokmotivu H3 od Alstomu. Lokomotiva dorazila z Hamburku ve čtvrtek. Její nasazení na posunu v největším středoevropském terminálu kombinované dopravy schválil Drážní úřad; jde zatím o zkušební provoz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky na trati Zlatná na Ostrove – Komárno

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 5. až 8. septembra 2017 a 11. až 13. septembra 2017, v čase od 8.00 h do 15.55 h, realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Zlatná na Ostrove – Komárno – Komárno štátna hranica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opravy hlavního nádraží v Praze míří do finále

Na pražské hlavní nádraží opět začaly zajíždět rychlíkové spoje z Děčína, skončila totiž oprava střechy, kvůli které vlaky končily v Holešovicích. Železničáři začali s rekonstrukcí v roce 2015, oprava měla být hotová v květnu tohoto roku. „Zahájení stavby jsme ale museli posunout z důvodu souvisejících výluk jako jsou třeba opravy tunelů,“ řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Európsky týždeň mobility 2017 v Spišskej Novej Vsi

Európsky týždeň mobility sa koná každý rok od 16. do 22. septembra s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a  podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility a  zároveň vyzvali svojich obyvateľov využívať pre prepravu multimodálnu dopravu (peši, bicyklom či hromadnou dopravou).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První modernizace Pendolina ČD ve finále

Kompletní modernizace první ze sedmi jednotek pendolino je fakticky hotová. Dráhy slibují představení první vylepšené soupravy za zhruba dva týdny,  na svém facebookovém profilu ale už zveřejnily první obrázky. Ačkoliv se z nich nedá příliš vyvozovat, první komentáře jsou vesměs příznivé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

80. výročie trate M. R. Štefánika slávila para

Púchov 3. septembra (TASR) – Mimoriadny vlak ťahaný parným rušňom vypravili dnes dopoludnia z Púchova do českej obce Horní Lideč pri príležitosti 80. výročia otvorenia trate generála Milana Rastislava Štefánika. Podľa starostu obce Dohňany a predsedu Združenia obcí Púchovská dolina Milana Panáčka vybudovali trať v rokoch 1935 až 1937.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD-Informační Systémy k dezinfomacím v médiích

Stanovisko společnosti ČD-Informační Systémy, a.s., k zavádějícím informacím, které se objevily v některých médiích v souvislosti se zvažovanou koupí společností Skupiny CHAPS

ČD - Informační Systémy, a.s., obdržela před několika měsíci oficiální nabídku na odkoupení 100% podílu ve společnosti CHAPS, spol. s r.o., ale také v dalších společnostech z její Skupiny, tedy ČSAD SVT Praha, spol. s r.o., INPROP, s.r.o., a SVT Slovakia, s.r.o.

„Pro ČD IS a Skupinu ČD jde o strategický krok. Společnost CHAPS, která pro Skupinu ČD provozuje a vyvíjí klíčové systémy pro odbavení zákazníků, je na prodej a buďto ji za cenu vycházející z ocenění společnosti koupíme my, čímž získáme strategické know-how, licence a zdrojové kódy všech aplikací pro odbavení zákazníků v osobní dopravě národního dopravce, nebo ji koupí jiný zájemce, kterých je podle našich informací hned několik. Máme zájem stabilizovat portfolio služeb poskytovaných pro Skupinu ČD tím, že budou všechny činnosti na vývoji a správě IT systémů vykonávány uvnitř Skupiny ČD. Během jednání byla provedena nezávislá posouzení a společnost ČD IS získala všechny potřebné souhlasy v orgánech společnosti. Zevrubnou informaci o probíhajících jednáních dostane na příštím zasedání Řídicí výbor ČD, a.s., a veškeré informace jsme samozřejmě připraveni poskytnout i panu ministrovi dopravy,“ říká předseda Představenstva ČD-Informační Systémy, a.s., Miloslav Kopecký.

Ocenění 100% podílu ve Skupině CHAPS  bylo provedeno nejen interně, ale také nezávislým expertem, společností CYRRUS CORPORATE FINANCE, a.s. (tedy nikoliv společností Kreston A&CE, jak zaznělo v některých médiích) a použitá metoda byla následně ověřena znaleckým ústavem, společností STATIKUM s.r.o.

Pro financování nákupu byla jako nejvhodnější vybrána forma vnitroskupinového úvěru, který všemi devíti hlasy schválila Dozorčí rada ČD, a.s. Tento způsob financování využila loni také dceřiná společnost ČD Cargo, a.s., která půlmiliardový úvěr od mateřské společnosti použila na nákup nových lokomotiv.

Společnost ČD - Informační Systémy, a.s., postupně posiluje svou pozici na trhu IT služeb. Již v roce 2015 získala 34% podíl ve společnosti XT Card, a.s., a loni 100% podíl ve společnosti ODP software, s.r.o.

„Zvažovaný nákup 100% podílu ve společnosti CHAPS, spol. s r.o., je další zajímavou příležitostí rozšířit naše podnikání, včetně možnosti expanze na jiné trhy. Jde o portfolio produktů jak pro železniční, tak pro autobusový business, a samozřejmě také pro provozování IDOSu. V případě, že k transakci dojde, bychom chtěli dál rozvíjet všechny segmenty podnikání CHAPSu a poskytovat jeho zákazníkům stoprocentní servis,“ doplňuje Miloslav Kopecký.

Hospodářské výsledky společností Skupiny CHAPS budou v nejbližší době zveřejněny v Obchodním rejstříku.  EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) Skupiny CHAPS se podle nich v uplynulých pěti letech pohybovala okolo 40 milionů korun ročně a tržby kolem 170 milionů Kč ročně.

DP Bratislava má voňavý autobus

Dopravný podnik testuje v autobuse SOR NB 18 #2868 zariadenie na šírenie voňavej arómy. Zariadenie pochádza od firmy Store Media z Bratislavy. Vo vozidle sú inštalované dva kusy zásobníkov na šírenie vône v priestore pri kĺbe.

Originál správy nájdete na tejto stránke.

Ministr hatí Českým drahám nákup Chapsu

Chystaný nákup společností Chaps dceřinou firmou Českých drah ČD – Informační Systémy začíná výrazně zadrhávat. Ministr dopravy Dan Ťok požádal vedení Českých drah, aby ještě s nákupem počkaly. Kvůli nákupu firmy chce interpelovat Ťoka opozice. Na podezřelé okolnosti transakce upozornil jako první server Zdopravy.cz ve středu. České dráhy mají své dceřiné firmy půjčit 400 milionů korun na nákup Chapsu, půjčku schválila už dozorčí rada.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB opäť nasadzuje kĺbové Karosy B 741 CNG

Po letnej prázdninovej prestávke sa od konca augusta do premávky opäť vracajú kĺbové autobusy Karosa B 741 CNG. Počas prázdnin ich zastúpili voľné autobusy SOR NB 18, ktoré vozovni Jurajov dvor zapožičali prevádzky Petržalka a Trnávka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet redukuje plán pro trať Praha - Brno

Společnost RegioJet doladila své plány na rozsah spojení  Praha – Brno – Bratislava / Vídeň pro příští jízdní řád.  Oproti současnému provozu na trase mezi Prahou a Brnem půjde o více než ztrojnásobení počtu spojů. V prvním návrhu jízdního řádu žádala ještě o trasy pro dva další páry spojů Praha – Brno, které nakonec ale nevyjedou a jeden pár spojů pak spustí až v červnu příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Leviciach a Štúrove majú žiaci MHD zdarma

Úspech projektu bezplatnej MHD pre žiakov, na ktorom už 4 rok spolupracujú mesto Nové Zámky a dopravca Arriva Nové Zámky inšpiroval ďalšie mestá - Levice a Štúrovo, kde tento dopravca pôsobí, k podobným krokom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zadlužené České dráhy zvýšily zisk

Českým drahám se podařilo za prvních šest měsíců roku dosáhnout zisku 537 milionů korun, což znamená meziroční růst o 127 milionů korun. Zlepšení výsledků spojuje železniční dopravce s růstem tržeb v osobní dopravě a nákladní dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR chcú elektrifikovať trať z Bánoviec n.O. po Humenné

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú elektrifikovať trať z Bánoviec nad Ondavou po Humenné, ktorá je dlhá približne 33 kilometrov. Vysúťažili už dodanie projektovej dokumentácie potrebnej na tento projekt za 683.110 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku pre ne zabezpečí združenie firiem Reming Consult a Dopravoprojekt.

Celú správu nájdete na tejto stránke.