Naše téma: Zábradlománie SŽDC

8.5.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Zábradlománie SŽDC

Lidé jsou všímaví a přemýšliví. Tedy alespoň někteří. A takovým neuniklo, že v poslední době modernizované železniční stanice a zastávky oplývají kromě dnes tak zdůrazňované bezbariérovosti také čímsi, co přináší (nejen) vizuální efekt právě opačný. Všude vyrůstají bariéry nové, v podobě masivního zábradlí na všech možných i nemožných, někdy až naprosto neuvěřitelných místech.

 

 

 

A ptají se proč. Proč jsou všude obšancováni masivními trubkami, jež po tu už hrozně dlouhou dobu, po kterou u nás jezdí vlaky, nikdo nepostrádal. A samozřejmě je také zajímá, kolik to „vylepšení“ nás všechny jakožto „sponzory“ správce státní železniční sítě stojí. Jak už to tak v moderní společnosti chodí, nastíněný problém našel svůj odraz na jedné sociální síti, konkrétně na velice oblíbeném Facebooku, kde vznikla specializovaná stránka. A té si povšimla také naše média – jak obecná, tak také odborná. Proto bude jistě zajímavé a možná i přínosné nad touto zábradlománií se zamyslet i v této rubrice našeho internetového magazínu, na jehož stránkách se mohou vyjadřovat „civilisté“, poučení laici i železniční profesionálové. Nakonec podobně jsme se popasovali už s podobným problémem protihlukových stěn.


Romantické zátiší z Rychnova nad Kněžnou (24.10.2015) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Zakladatelem zmíněné facebookové stránky je prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka. Ke svému počinu pro web Zdopravy.cz řekl: Našim cílem je upozornit na tyto nesmyslné projekty a otevřít diskusi, která by měla vést ke změně přístupu modernizace železnice. Projektovat a stavět by se pak mohlo ke spokojenosti cestujícím, ne jen kvůli plnění železničních norem a předpisů. Zbytečně vynaložené peníze za zábradlí by mohly skutečně sloužit cestujícím a být využity ke zvýšení komfortu na nádražích pro lepší lavičky, nebo k vybudování krytých čekáren pro cestující. Můžeme se také ptát, zda příslušné stavební normy opravdu každé to na první pohled nesmyslné zábradlí vyžadují, zda je projektanti neuplatňují příliš striktně nebo široce. Nenastupuje u nás vedle betonové také jakási trubková loby?


Zbrusu nové zábradlí ve Stéblové (1.10.2016) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Investor drážních modernizací ovšem onen současný trend hájí: SŽDC ve svém vyjádření uvedla, že každé zábradlí má své opodstatnění. Nezvažuje ani vyvíjení tlaku na změkčení stávajících norem. „O umístění zábradlí rozhoduje příslušná ČSN. Jestliže tedy dispozice konkrétní stanice naplňují požadavky normy, projektant nemá jinou možnost než zábradlí, či přístupovou rampu naprojektovat. Společným jmenovatelem je vždy bezpečnost cestujících,“ řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Podle něj v případě jakýchkoliv modernizací stanic musíme dnes dodržovat platné normy, nelze již akceptovat stav který byl běžný před sto lety. „Kdyby cestující byli ukáznění a přecházeli pouze tam kde je to dovoleno a je to bezpečné, nemusela by vznikat podobná zábradlí. Například u malých dětí ale takovéto povědomí očekávat nemůžeme vůbec.


Zábradlománii neunikla ani nová zastávka Tábor-Čápův Dvůr (10.7.2014) 
PhDr. Zbyněk Zlinský

Kolikrát vidím jak se rodiče o své děti na nástupištích vůbec nestarají a to i ve stanicích kudy projíždějí vlaky 160 km/h. Další skupinou cestujících jsou senioři, kteří kvitují možnost použití zábradlí, například jako oporu při chůzi,“ dodal Illiaš. A my dodejme, že v tom má nepochybně pravdu, nicméně na druhou stranu může leckdo oponovat, že z dětí jejich pečlivé udržování mezi zábranami obecně opatrné občany nevychová a seniorům použitý typ zábradlí jako opora neposlouží, protože je příliš vysoký a jeho horní trubka špatně uchopitelná. Nemluvě o tom, že v oněch stanicích, kudy projíždějí vlaky 160 km/h, cestující na nástupištích žádné zábradlí nechrání. Jestliže ta nejrizikovější místa z pochopitelných důvodů zábradlím opatřit nelze, je ho zřejmě třeba umístit kamkoliv, kde provozu nepřekáží – jako třeba v Hanušovicích:


Hanušovická zdvojená ochrana opěrné zdi (21.4.2018); zdroj: www.facebook.com

Zkrátka na případnou přemíru zábradlí na modernizovaných či nově stavěných nádražích a zastávkách lze nahlížet všelijak. Což se nepochybně odrazí i v následující diskusi, která by se mohla vést třeba v (nikoliv striktně stanovených) mezích následujících otázek:

Všimli jste si už toho, že na některých železničních stanicích a zastávkách po jejich modernizaci přibyla zábradlí?

Zdá se vám budování takových bezpečnostních prvků současné situaci v železniční dopravě přiměřené či nikoliv?

Je ona „zábradlománie“ nějakou výstředností Správy železniční dopravní cesty nebo má svůj protějšek i v cizině?

Úvodní snímek: Nejedním zábradlím byla při modernizaci obdařena i stanice Stará Paka (15.12.2012) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy