Historické vozidlá na Slovensku
Podarilo sa mi vytvoriť zoznam historických koľajových vozidiel, ktoré sa nachádzajú na Slovensku. Bol by som rád, keby ste mi napísali odkaz v prípade, ak máte akúkoľvek pripomienku k zoznamu, ak viete nejakú informáciu ohľadne uvedeného, nejakú aktualizáciu, alebo čokoľvek čo s tým súvisí. Budem Vám veľmi vďačný.
Zoznam nájdete na osobitnej stránke.
Bol aktualizovaný dňa 30.12.2007.
Podradené diskusné témy
Ad Rahmann: 140.001 (ex E499.001) má atypické čelá a pásy, ktoré boli dosadené po násilnom poškodení pri nehode. Jirka mi vravel, že nepripadá do úvahy.
MDC je oficiálnou organizáciou ŽSR na zachovanie a opateru historických vozidiel. Žijeme však v liberálnej spoločnosti, v akej sa nezvykne brániť iným organizáciám, ani súkromným, ani spolkom dobrovoľníkov a ani občanom, aby sa na vlastné náklady nevenovali podobným aktivitám. Podobne to funguje v Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku, vo Francúzsku a v Británii, kde sa nachádzajú početné súkromné skanzeny železničnej historickej techniky a HDV. Neviem, prečo by to na Slovensku malo byť inak. Možnosti MDC sú priestorovo i finačne limitované. Je potom lepšie šrotovisko, než zachovanie pre budúce generácie, či len tak pre radosť?
Jedna vec je, čo si o tom myslí MDC alebo ŽSR a iné je, že zákony takéto aktivity nezakazujú. Poznám viaceré súkromné osoby na Slovensku, ktoré sa na takúto činnosť pripravujú. Jedna z nich bude čoskoro mať historickú M262 ex ČSD a dve osemdverové Bai-ky. A keď sa z Cargo stane akciová spoločnosť s účasťou zahraničného kapitálu, kto zabráni, aby si zachoval nejakú tú bobinku či rakaňku. E499.005 a 140.097 v Spišskej už dávno nepatria ŽSR. Podobná činnosť nebude narúšať status MDC, môže ho vhodne dopĺňať.
Inak, čo som počul, tak MDC by mala byť jediná organizácia, ktorá bude na Slovensku na normálnom rozchode prevádzkovať historické vozidlá.
Pri plote tamže sa nachádza 140.097, ktorú uvažujú Spišiaci vo vhodnom čase zrenovovať. U domácich má prezývku "icečkova bobina", pretože dlhé roky pôsobila ako záložná pre vozbu rýchlikov a vlakov IC.
Okrem oficiálnych historických vozidiel v MDC badať náznaky snahy ZSSK a CARGO vytvoriť si v budúcnosti vlastný úzky okruh HDV pre vlastné nostalgické účely. Vidno to napríklad aj v Žiline, kde plánujú uchovať 140.001 a 121.001, o ktoré MDC údajne nemá záujem. Podobne je to aj v cudzine, kde okrem ústredných muzeálnych vozidiel jestvujú ďalšie v početných spolkoch, kluboch, v depách i v rukách súkromných firiem či osôb.
Ad Rahmann: Mám takú informáciu, zatiaľ nepotvrdenú oficiálne, takže to berte s rezervou, že 820.086 (pôvodne M240.086) pripadla po dodatočnom delení HDV pod Cargo aj s tromi prívesnými vozňami 020. Má pôsobiť ako asistenčné vozidlo pri mimoriadnych prepravách. Aspoň jej v blízkej dobe nehrozí zánik.
Pokiaľ ide o 820.039, bola dlho nepojazdná a uvažovalo/uvažuje sa s jej zachovaním hlavne kvôli tomu, že bola v relatívne dobrom technickom stave.
Ad rp_751: Pozrel som si kazetu 150 rokov železníc na Slovensku, a mal si pravdu. Ako doprovodným vozňom k 498.104 so tam zazrel F 9-2309.