Zákaz opravy historických vozidiel [ARCHIV]
Citát z Tatranského dvojtýždenníka z č.9/2004, str.11:
Uznesením č.76/04 Predstavenstvo Železničnej spoločnosti a.s. zakázalo akékoľvek opravy (svojich) historických vozidiel, čo znamená, že sa železničiari perfektne (a bezcitne) "odpílili" od svojej minulosti. (koniec citátu)
Čoho sa ešte v tejto krajine dožijeme? Snažil som sa ne Internete nájsť znenie toho uznesenia, ale márne...
ad České_dráhy:
K pojmu "historická vozidla" doporučuji přečíst např. publikaci "Živé historické lokomotivy", speciál čas. "Železnice", Arrow Line, Praha (rok neuveden). V zásadě je za historické železniční vozidlo označováno to, které patří řadě, jež už není v provozu, popř. to, které je už předem určeno k zachování po nadcházejícím zániku řady. Zpravidla je jeho vzhled a konstrukce udržována v podobě, v jaké bylo vozidlo vyrobeno nebo v jakém bylo v určitém období v provozu. Někdy se místo historické říká také muzejní, což ale neznamená, že jde jen o vystavovaný exponát, takže je to poněkud zavádějící.
S postupem odděleného vývoje u nástupnických společností ČSD dochází k tomu, že některé řady jsou v ČR už v podstatě historické a ve SR provozní (a naopak). Napadají mne třeba řady 140 a 820.
ad Rahmann & M366:
Jde o firmu DMG Koniarovce, která dělá servis hasicích zařízení a také opravy motorových vozíků pro traťové hospodářství ŽSR. Skutečně také opravovala historické vozy pro MDC a v letech 2000 - 2002 opravila průmyslovou parní lokomotivu Cockerill (2952, 1920) pro lucemburský manželský pár Caroline a Jean-Marie Thill-Boon. Lokomotiva označená č. 503 a nazvaná "Jeanne" je umístěna jako provozní exponát v soukromém železničním muzeu Fond-de-Gras. (viz "Dráha" 8/2002 a na stránce http://www.rail.lu/materiel/cockerillthill.html).
Na převzatém snímku je tato lokomotiva dne 26.4.2002 v Dippach-Reckange:
Stavim sa, ze zakazu opravovat tie masiny aj muzeam a nadsencom.
Chcel by som sa trochu vyjadriť k zákazu opráv historických vozidiel.
Pokial dobre viem tak ZSSK malo v prenájme niektoré rušne zo zbierok MDC a počas prenájmu sa mali starať o ich opravu a údržbu.
ZSSK ale k 1.9.2004 vypovedalo zmluvu o prenájme vozidiel takže je to teraz už asi všetko jasné. O rušne sa budú museť starať kluby samostatne
Ľudia, a nie je to trochu inak?
Aj vo mne text spravy najprv vyvolaval emocie, ale po ich ochladeni som prišiel na to, že sa to da interpretovať i takto:
Vozidla určene pre "archívne" účely by sa mohli neuváženými rekonštrukciami historicky znehodnotiť. Napr. improvizácie pri osadzovaní zberačov a pod. Takto je predpoklad že pri odchode medzi veteránov zostanu v akotak originalnom stave......
Tomuto nasvedčuje i to, že MDC je skutočne mimo ZSSK a pokiaľ si pamätám malo sa stať jediným garantom histórie železníc u nás. Mali vytipovávať vozidlá a preberať ich od ZSSK (Asi by neprevzali "Bobinu" po rekonštrukcii na 160 .) Ako je v súčasnosti teraz neviem...
Myslím, že ani nájdenie originálu článku nepomôže, s novinármi a hlavne regionálnimi je to tiež úbohé. Skôr by sa mal vyjadriť niekto zo ZSSK.
Nema niekto pristup k zneniam uzneseni toho slavneho predstavenstva? Ak to samozrejme nie je tajne (ako Kia)... Ani by som sa necudoval, ved zijeme na Slovensku!
No skoro ma šľak trafil, keď som zbadal túto tému, však tí "páni inteligenti" zo ZSSK majú dokopy menšie IQ ako tie budovy, v ktorých sedia a tento ich dementný výplod to len potvrdzuje. Čo ich do toho, keď MDC patrí pod ŽSR, a to viem na 100%. No bodaj by im do rodinných hrobov spodná voda stúpla a nech im slonica v obývačke porodí................
Hovadá sú to!!!!!!!!!!!!
Keby ešte tie historické vozidlá dali zošrotovať, tak sa nechám vystreliť na mesiac.
Znamena to teda, ze na MDC sa ten zakaz asi nevztahuje, ale potom nechapem ake historicke vozidla maju ZSSK... Ved skoro vsetko ma MDC, akurat 140.001 co by malo byt buduce historicke vozidlo este patri ZSSK. A co este ine? 850.047 uz patri MDC, parne patria teiz MDC, aj 776 (alebo 775, neviem co to je), 830. Teraz som si spomenul, ze asi stare tatranske elektricky patri este pod ZSSK. A kedze ten clanok bol uverejneny v "Tatranskom dvojtýždenníku", mozno autor narazal prave na tie stare elektricky...
skoda by bolo, aby KC-4 spala spala spankom celorocnym, ked je v takej dobrej kondicii
adresa
Š.N.Hýroša 10
Ružomberok
Slovenská Republika
034 50
lipt.muzeum@post.sk