ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.
Diskusia o národnom dopravcovi ZSSK.
Na to práve úplne neplatí, pretože vlakvedúca ma takto poslala kade ľahšie, pretože nemám pri sebe dieťa. A tvrdila, že k môjmu maxiklasiku môžem mať len miestenku maxiklasik. A teória o plnom vlaku neplatí z každej stanice, takže síce z Trnavy ide vlak plný, ale už v Žiline sú dve miesta, ktoré si môžem kúpiť...a podobné argumenty...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927554/
'' povinne miestenkový vlak Kriváň alebo aj Tatran je vypredaný, ale sú voľné a neobsadené miesta pre OZP, deti a ženy a ja ako relatívne zdravý muž nad 10 rokov si nemôžem kúpiť miesto, aj keď je voľné ''
Ale mozes si ich kupit. Ak si ich ides kupit tak ta upozorni system na to , ze je to ozp , ale je tam formulka , ze ak ine miesto nieje volne mozes pokracovat v nakupe. Ma to tak ZSSK ako aj CD.
Ale mozes si ich kupit. Ak si ich ides kupit tak ta upozorni system na to , ze je to ozp , ale je tam formulka , ze ak ine miesto nieje volne mozes pokracovat v nakupe. Ma to tak ZSSK ako aj CD.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927549/
Treba napísať aj to, že dotyčný pán Ch. sa potrebuje zviditeľniť za každú cenu a neváha pošpiniť každého na okolo. To svoje dosiahol - hovorí a píše sa o ňom. Preto by som jeho vyjadrenia bral s rezervou....
Časom sa na toto zabudne a on si nájde niekoho iného, na koho bude špiniť.....
Časom sa na toto zabudne a on si nájde niekoho iného, na koho bude špiniť.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927544/
K povinne miestenkových vozňom nemám žiadne výhrady, pokiaľ nenastanú nasledujúce situácie (som držiteľ MAXIKLASIK prenosný 1.trieda) :
- prvá trieda je vypredaná, ale reálne je tam 10 voľných miest, pretože niekto nenastúpil na cestu, resp. zmeškal náš vlak lebo mu meškal prípojný a pod.
- kúpim si lístok do prvej triedy v predstihu, ale môj Fatran mešká a ja nestihnem vo Vrútkach Tatran. Nemôžem si kúpiť žiadnu miestenku na ďalší vlak, kým pôvodný nepríde do mojej cieľovej stanice
- povinne miestenkový vlak Kriváň alebo aj Tatran je vypredaný, ale sú voľné a neobsadené miesta pre OZP, deti a ženy a ja ako relatívne zdravý muž nad 10 rokov si nemôžem kúpiť miesto, aj keď je voľné
- pri dámskom kupé to považujem v prípade vypredaných vlakov avšak voľnom mieste v ženskom kupé za diskrimináciu, že nemôžem nastúpiť na jazdu kvôli pohlaviu.
- do Metropolitanu nie je možné si kúpiť lístok do prvej triedy, lebo je chyba v rezervačnom systéme a ja nemôžem využiť prvú triedu, lebo je povinne miestenková hoci je prázdna
- pri kupovaní miestenky mi často nastáva situácia, že mi urobí rezerváciu, ale pri potvrdzovaní v banke sa nevráti do aplikácie ZSSK a zruší mi transakciu. Musím si kupovať opäť miestenku, ale nedokážem si ju kúpiť na rovnaké miesto. Takže ak cestujem s niekým, neviem si už kúpiť miestenku vedľa neho.
- v povinne miestenkovom vlaku sú radené vozne, kde je možné kúpiť miestenky len na 3 zo 4 miest v štvorke. Reálne tak vlak vezie miesta, na ktoré nie je možné kúpiť miestenky, ale nemôže ich obsadiť ani človek bez miestenky...
- povinne miestenkové vozne pre deti do 10 rokov chodia pri mnohých vlakoch úplne prázdne, najmä v okrajových časoch do 8.00 a po 18.00
- prvá trieda je vypredaná, ale reálne je tam 10 voľných miest, pretože niekto nenastúpil na cestu, resp. zmeškal náš vlak lebo mu meškal prípojný a pod.
- kúpim si lístok do prvej triedy v predstihu, ale môj Fatran mešká a ja nestihnem vo Vrútkach Tatran. Nemôžem si kúpiť žiadnu miestenku na ďalší vlak, kým pôvodný nepríde do mojej cieľovej stanice
- povinne miestenkový vlak Kriváň alebo aj Tatran je vypredaný, ale sú voľné a neobsadené miesta pre OZP, deti a ženy a ja ako relatívne zdravý muž nad 10 rokov si nemôžem kúpiť miesto, aj keď je voľné
- pri dámskom kupé to považujem v prípade vypredaných vlakov avšak voľnom mieste v ženskom kupé za diskrimináciu, že nemôžem nastúpiť na jazdu kvôli pohlaviu.
- do Metropolitanu nie je možné si kúpiť lístok do prvej triedy, lebo je chyba v rezervačnom systéme a ja nemôžem využiť prvú triedu, lebo je povinne miestenková hoci je prázdna
- pri kupovaní miestenky mi často nastáva situácia, že mi urobí rezerváciu, ale pri potvrdzovaní v banke sa nevráti do aplikácie ZSSK a zruší mi transakciu. Musím si kupovať opäť miestenku, ale nedokážem si ju kúpiť na rovnaké miesto. Takže ak cestujem s niekým, neviem si už kúpiť miestenku vedľa neho.
- v povinne miestenkovom vlaku sú radené vozne, kde je možné kúpiť miestenky len na 3 zo 4 miest v štvorke. Reálne tak vlak vezie miesta, na ktoré nie je možné kúpiť miestenky, ale nemôže ich obsadiť ani človek bez miestenky...
- povinne miestenkové vozne pre deti do 10 rokov chodia pri mnohých vlakoch úplne prázdne, najmä v okrajových časoch do 8.00 a po 18.00
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927543/
Vychádzajúc z jeho príspevku, ide skôr o toto:
Miesta vyhradené pre cestujúcich s deťmi do 10 rokov môžu použiť len deti do 10 a ich sprevádzajúci cestujúci. V prípade, že takéto miesto obsadí cestujúci bez dieťaťa, nárok na prepravu na danom mieste má len po zaplatení sankcie vo výške 20 EUR. V opačnom prípade je povinný miesto opustiť bez nároku na vrátenie sumy za miestenku a pridelenie náhradného miesta.
https://www.zssk.sk/miestenka/
Nemal so sebou decko. Tak bol zrejme vyzvaný, nech opustí danú časť vlaku alebo zaplatí sankciu.
Miesta vyhradené pre cestujúcich s deťmi do 10 rokov môžu použiť len deti do 10 a ich sprevádzajúci cestujúci. V prípade, že takéto miesto obsadí cestujúci bez dieťaťa, nárok na prepravu na danom mieste má len po zaplatení sankcie vo výške 20 EUR. V opačnom prípade je povinný miesto opustiť bez nároku na vrátenie sumy za miestenku a pridelenie náhradného miesta.
https://www.zssk.sk/miestenka/
Nemal so sebou decko. Tak bol zrejme vyzvaný, nech opustí danú časť vlaku alebo zaplatí sankciu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927542/
Ja by som v tom príbehu oddelil 3 roviny:
1. osobu sťažovateľa 2. postoj ZSSK a 3. technickú stránku veci...
Vlakvedúcu by som radšej vynechal, jej verziu udalosti nepoznáme.
*Ad 1:* Človek v postavení Chmelára by mal mať v sebe istú zdržanlivosť. Ak by sa aj neudržal na mieste (hoci nebol v práve), to by som skôr pochopil, ale napísať ešte v ten večer sťažnosť ako status na fb?
Stačilo si večer v kľude prečítať prepravný poriadok, vyspať sa na to a ráno by tá sťažnosť vyzerala úplne inak. Bez pomáhania si barličkami ako časté meškania, zastaralé vozne 3. triedy, ale najmä bez výrazov ako **ziapala, fúria, bacharka** by sťažnosť mala omnoho väčšiu váhu a nemusel by ju neskôr vymazať.
*Ad 2:* postoj ZSSK je bohužiaľ symptomatický. Všetko robíme správne, aj keď ** to môže pôsobiť nelogicky**. Vážení páni v ZSSK, ak ste vypravili vlak s dostatočnou kapacitou, ale jeho polka je prázdna a v polke ľudia stoja na jednej nohe, tak je niekde chyba. Ak vám to nedocvaklo, tak veziete dajme tomu 500 zákazníkov, z ktorých je spokojných len 100 (to sú tí v poloprázdnych) a zvyšných 400 je pravdepodobne nespokojných (ich nespokojnosť sa pohybuje v rôznych stupňoch od diskomfortu až po totálnu nasranosť).
Že nie som ďaleko od pravdy, svedčí tých 1700 lajkov za 3 hodiny a stovky komentárov ľudí, ktorí strašne vítajú vaše vynálezy typu 3 € príplatok za nástup v neobsadenej stanici. Vy si naozaj myslíte, že spokojný zákazník bude platiť napr. z BB mesto (to je najfrekventovanejšia zastávka krajského mesta, kde sa už nepredávajú lístky), do 19 km Zvolena 4,50 €?
*Ad 3:* Prepravný poriadok hovorí:
Cenník č. 17 Sankcie, ceny, poplatky
bod 2. Za použitie povinne miestenkového miesta bez platnej miestenky 3,00 + cena miestenky
bod 6. Za uvoľnenie neoprávnene obsadeného miesta až po vyzvaní vlakvedúcim (cestujúcemu s platnou miestenkou, OZP miesta cestujúcemu OZP, miesta obsadeného batožinou) 20,00
Chápem to tak, že 20.-€ pokuta je keď niekto nechce uvoľniť miesto cestujúcemu s miestenkou a ten privolá vlakvedúcu (sám som takého bol raz svedkom), ale prítomnosť cestujúceho s miestenkou nebola...?
1. osobu sťažovateľa 2. postoj ZSSK a 3. technickú stránku veci...
Vlakvedúcu by som radšej vynechal, jej verziu udalosti nepoznáme.
*Ad 1:* Človek v postavení Chmelára by mal mať v sebe istú zdržanlivosť. Ak by sa aj neudržal na mieste (hoci nebol v práve), to by som skôr pochopil, ale napísať ešte v ten večer sťažnosť ako status na fb?
Stačilo si večer v kľude prečítať prepravný poriadok, vyspať sa na to a ráno by tá sťažnosť vyzerala úplne inak. Bez pomáhania si barličkami ako časté meškania, zastaralé vozne 3. triedy, ale najmä bez výrazov ako **ziapala, fúria, bacharka** by sťažnosť mala omnoho väčšiu váhu a nemusel by ju neskôr vymazať.
*Ad 2:* postoj ZSSK je bohužiaľ symptomatický. Všetko robíme správne, aj keď ** to môže pôsobiť nelogicky**. Vážení páni v ZSSK, ak ste vypravili vlak s dostatočnou kapacitou, ale jeho polka je prázdna a v polke ľudia stoja na jednej nohe, tak je niekde chyba. Ak vám to nedocvaklo, tak veziete dajme tomu 500 zákazníkov, z ktorých je spokojných len 100 (to sú tí v poloprázdnych) a zvyšných 400 je pravdepodobne nespokojných (ich nespokojnosť sa pohybuje v rôznych stupňoch od diskomfortu až po totálnu nasranosť).
Že nie som ďaleko od pravdy, svedčí tých 1700 lajkov za 3 hodiny a stovky komentárov ľudí, ktorí strašne vítajú vaše vynálezy typu 3 € príplatok za nástup v neobsadenej stanici. Vy si naozaj myslíte, že spokojný zákazník bude platiť napr. z BB mesto (to je najfrekventovanejšia zastávka krajského mesta, kde sa už nepredávajú lístky), do 19 km Zvolena 4,50 €?
*Ad 3:* Prepravný poriadok hovorí:
Cenník č. 17 Sankcie, ceny, poplatky
bod 2. Za použitie povinne miestenkového miesta bez platnej miestenky 3,00 + cena miestenky
bod 6. Za uvoľnenie neoprávnene obsadeného miesta až po vyzvaní vlakvedúcim (cestujúcemu s platnou miestenkou, OZP miesta cestujúcemu OZP, miesta obsadeného batožinou) 20,00
Chápem to tak, že 20.-€ pokuta je keď niekto nechce uvoľniť miesto cestujúcemu s miestenkou a ten privolá vlakvedúcu (sám som takého bol raz svedkom), ale prítomnosť cestujúceho s miestenkou nebola...?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927541/
A už zase invektívy. Dokola. Teraz som bol u nás v lidli. Pani sa niečo spýtala predavačky, neviem čo, nepočul som a už predavačka začala ziapať, to som už počul ''že ja zato nemôžem, že ste slepá a nevidíte voľnú pokladňu''. Včera ráno v jednote som sa len priblížil k pokladni, kde už bola cedula, že je zavretá, predavačka už zaručala, že zavreté a šlahla tú cedulu predomňa, že skoro pás roztrhla. Za posledných 5 rokov iné nevidím len toto. Ale prídem do Čiech a tam sa každý baví slušne. Nechápem. Nebudem sa Chmelara zastávať, nebol som pri tom, ale dokážem si predstaviť, že tam sadol z nevedomosti, ja som o tomto nevedel a možno by som si tam sadol tiež. Kto sa už jak správal neviem, ale tiež poznám sprievodcov, ktorí by hneď vrieskali. Možno sa choval sprosto najprv Chmelar, ťažko súdiť bez dôkazu. Proste nedokážeme sa k sebe správať normálne. Sedel som v kupé raz svojho času s pánom hovorcom vtedy Čikovským. Došiel sprievodca (mne známy, keďže sme spolu robili) a klasicky pýtal lístok. Pán Č. zrovna telefonoval a povedal sprievodcovi nech počká. Ten na neho, že on neni čakáreň. A už to išlo. Ťažko posúď, kto spravil väčšiu blbosť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927537/
Keby si sa správal nedôstojne, tak určite. Keď sa budeš správať tak ako sa patrí, tak prečo.
Sajmi: ty si to už hneď otočil, že chmelar sa správal nedôstojne. Keby bol ten záznam, tak vieme kto sa ako správal a kto vyvolal konflikt. Takto je to len slovo proti slovu.
Sajmi: ty si to už hneď otočil, že chmelar sa správal nedôstojne. Keby bol ten záznam, tak vieme kto sa ako správal a kto vyvolal konflikt. Takto je to len slovo proti slovu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927534/
Ja s Chmelárom inak väčšinou súhlasím, ale v tomto je absolútne mimo.
Je úplne legitímne že ZSSK zvolilo takýto systém, lebo pamätáme si, aspoň mám takýto pocit, že kým ešte nebolo prvých 5 vozňov povinne miestenkových, preplňovali sa hlavne tie 3,4,5 a ostatné až po 10 boli poloprázdne.
Toto ZSSK celkom dobre vymyslela, to by ani mňa nenapadlo.
Také sú pravidlá a treba ich rešpektovať. Ak sa niekto cíti ako nadčlovek a odmieta rešpektovať systém, mal by zaplatiť nie len prirážku, ale aj pokutu za drzosť.
Ak ZSSK zdrbe vlakvedúcu, len kvôli tomu lebo Chmelár je známy človek, tak ZSSK urobí veľmi, ale veľmi zle.
Ja keď som išiel v 3,4,5 a boli prípady že si tam niekto sadol bez miestenky, vždy som videl ako vlakvedúci slušne požiadal aby si presadol do 6-10 alebo doplatil miestenku.
O nič iné tu nejde...
Je úplne legitímne že ZSSK zvolilo takýto systém, lebo pamätáme si, aspoň mám takýto pocit, že kým ešte nebolo prvých 5 vozňov povinne miestenkových, preplňovali sa hlavne tie 3,4,5 a ostatné až po 10 boli poloprázdne.
Toto ZSSK celkom dobre vymyslela, to by ani mňa nenapadlo.
Také sú pravidlá a treba ich rešpektovať. Ak sa niekto cíti ako nadčlovek a odmieta rešpektovať systém, mal by zaplatiť nie len prirážku, ale aj pokutu za drzosť.
Ak ZSSK zdrbe vlakvedúcu, len kvôli tomu lebo Chmelár je známy človek, tak ZSSK urobí veľmi, ale veľmi zle.
Ja keď som išiel v 3,4,5 a boli prípady že si tam niekto sadol bez miestenky, vždy som videl ako vlakvedúci slušne požiadal aby si presadol do 6-10 alebo doplatil miestenku.
O nič iné tu nejde...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927533/
''takže žiadna prvá trieda ako miro dúfal, lebo je to Edko'' Nedúfal som, len som vyslovil svoj predpoklad, nakoľko 1.trieda býva najmenej obsadzovaná. Táto ''novinka'' platí viac ako 4 mesiace. Viem, čas je relatívny. Možno neuveríš, ale stále vídavam cestujúcich, ako hľadajú po vozňoch miesta, ktoré nemajú ''lístoček''. Pre upresnenie: tie vozne sú 4 (slovom štyri). Keby si mal takú moc, aj mňa by si ''okamžite vyrazil'' ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927532/
Takže už som sa dozvedel, že zssk vymyslelo 3 vozy povinne miestenkové vo vlakoch do Košíc, takže žiadna prvá trieda ako miro dúfal, lebo je to Edko. Na 99% by som sa do podobného problému dostal aj ja, keďže o tomto výmysle som nevedel. Teraz záleží už len ako sa zachová sprievodca. Ak je normálny, tak sa to vydiskutuje a neni problém si presadnúť. Ak natrafil na zlého, ktorý si potrebuje dokazovať nadradenosť tak je problém. Kamera by to vyriešila, ale neviem, či to už používajú. Ak sa na ňom vybúrila len preto, lebo je to Edko (podobné zmýšľanie ako miroK), tak už len preto by som ju okamžite vyrazil. Samozrejme aj Chmelár môže zveličovať a nemuselo to tak byť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927531/
Napr.: Ex 650 TATRAN 4:31 Žilina -> 6:33 Bratislava hl.st.
nepovinne miestenkové vozne 2. triedy č. 6 -10, možnosť zakúpenia miestenky
povinne miestenkové vozne 2. triedy č. 3, 4, 5
povinne miestenkový vozeň 1. triedy vo vnútroštátnej preprave, cestujúci je povinný zakúpiť si cestovný lístok s miestom
nepovinne miestenkové vozne 2. triedy č. 6 -10, možnosť zakúpenia miestenky
povinne miestenkové vozne 2. triedy č. 3, 4, 5
povinne miestenkový vozeň 1. triedy vo vnútroštátnej preprave, cestujúci je povinný zakúpiť si cestovný lístok s miestom
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927530/
Z Kosic do Budapesti mas EC nepovinne miestekove medzi Kosicami a Miskolcom resp medzi Budapestou a Hatvanom. Takisto Bohemia a Kosican su povinne miestenkove medzi Prahou a Cadcou. No a tiez ak si sadnes do 1.triedy, tam potrebujes prislusny listok, od urciteho roku aj miestenku. Nepride mi to so zamestnancami take zle, ale cestujucich ako Edko, ktori platit nebudu, tych pribuda.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927526/
OK. Podľa mňa Edko sedel v 1.triede Ex Tatran, ktorý má v súčasnosti 1 + 3 vozne povinne miestenkové a 5 vozňov nepovinne miestenkové. Pripomenulo mi to jednu scénku, ktorá opisovala konflikt medzi zákazníčkou a pokladníčkou v supermarkete. Obidve opisovali tú istú situáciu zo svojho pohľadu, čiže diametrálne odlišne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927525/
Ak sa už fanúšik železnice neorientuje, je to veľmi zle.
Všetky Ex 6xx majú polovicu vozňov povinne miestenkovú a vozne č. 6 - 10 nie sú povinne miestenkové.
Dosť je o tom napísané aj tu vo viacerých diskusných príspevkoch.