Preventivní prohlídky vozidel a obnovování provozu v krajích

30.4.2020 8:00 Ing. Gabriela Novotná Zdroj: České dráhy - tiskové zprávy

Preventivní prohlídky vozidel a obnovování provozu v krajích

České dráhy využily současnou sníženou poptávku po cestování a omezení dopravy kvůli zavedeným opatřením v podmínkách boje státu proti šíření koronaviru k rozsáhlé mimořádné preventivní prohlídce svých vlakových souprav. Preventivní údržba se zaměřila na vady, které sice neohrožují bezpečnost dopravy, ale svou povahou omezují funkci či zhoršují použití vozidel. Přitom jejich odstranění v běžné přepravní špičce a při intenzivním využití vozidel je omezené.

„Při současném poklesu poptávky po cestování a nižším počtu vlaků v důsledku přijatých opatření proti šíření koronaviru nesedíme se založenýma rukama, ale rozhodli jsme se využít současnou situaci k provedení mimořádných preventivních prohlídek našich vozů a jednotek. Zaměřujeme se na kompletní prohlídky a odstranění závad u jednotlivých konstrukčních celků vozidel a vybavení. Tyto opravy a údržbu sice provádíme i za běžného provozu, ale při plném využití souprav v provozu máme jen omezený čas a můžeme k údržbě odstavit jen malou část vozů najednou. Současný stav nám tak umožňuje provést nadstandardní údržbu efektivně na mnoha vozech najednou,“ vysvětluje okolnosti mimořádné prohlídky Ing. Zdeněk Štěpánek, ředitel odboru kolejových vozidel.

Mimořádné preventivní prohlídky

se zaměřují na odstranění dlouhodobějších drobných závad, které nemají vliv na bezpečnost cestujících, ale negativně zhoršují kvalitu kultury cestování. Jedná se například o opravy mechanických poškození interiéru, kontroly a opravy osvětlení, funkčnost interiérových a čelních dveří, především pak dveří s elektrickým nebo elektropneumatickým pohonem, seřízení nástupních dveří, ale také odstranění závad vodního a sociálního hospodářství vozidla.

„Současných preventivních prohlídek využíváme i ke každoroční přípravě na nastávající letní sezónu. Díky menšímu provozu však máme na tyto práce více prostoru než v minulosti. Soustředíme se na kontrolu chladicích systémů a jejich regulace, čistíme filtry, kontrolujeme stav tlaku chladiva, těsnost celého systému klimatizace a doplňujeme chladící médium,“ upozorňuje Zdeněk Štěpánek.

Vedle prvků souvisejících především s komfortem cestování se preventivní kontroly zaměřují i na řadu technických celků, které souvisejí s bezpečnostní drážní dopravy. Jedná se například o kontroly pojezdu vozidel nebo brzdového systému.

Mezi nový preventivní výkon, který je součástí výkonu údržby, je zařazeno čištění interiérů vozidel ozónovým generátorem. Každé vozidlo po větší údržbě je takto ošetřeno. Je to moderní způsob zbavování pachů, bakterií, virů a účinnost aplikace je mnohonásobně vyšší než při použití dezinfekčních prostředků.

„S programem preventivních prohlídek jsme začali přibližně před měsícem a do dnešního dne jí prošlo skoro 500 vozů,“ doplnil Zdeněk Štěpánek.


Vozidla provozovaná a na návrat do provozu čekající (29.3.2019, Hradec Králové hl.n.)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

V Pardubickém kraji se znovu navýší rozsah vlakové dopravy

Na základě rozhodnutí Rady Pardubického kraje bude od 1. května 2020 na většině tratí v regionu obnovena doprava v původním rozsahu. Stávající omezení regionálních vlaků ČD tak platí jen do 30. dubna.

Od 1. května budou platit omezení už jen na tratích 031 v úseku Pardubice – Hradec Králové (zde ale bude rozšířen provoz spěšných vlaků ve špičce pracovních dnů), 238 v úseku Hlinsko v Čechách – Havlíčkův Brod a 260 v úseku Česká Třebová – Svitavy – Březová nad Svitavou – Letovice, dále u několika spojů na tratích 010 v úseku Pardubice – Kolín a 017 v úseku Česká Třebová – Moravská Třebová. I nadále také pokračují omezení na tratích 020 Choceň (– Hradec Králové – Velký Osek) a 021 Týniště nad Orlicí – Letohrad stanovená sousedním Královéhradeckým krajem. K dalším změnám dojde v návaznosti na chystané zmírnění omezení ze strany Královéhradeckého kraje.

Přehled omezených vlaků v Pardubickém kraji naleznete v samostatném souboru.

Olomoucký kraj obnoví plný provoz ve vyhraných úsecích

Na základě požadavku Olomouckého kraje je od pondělí 30. března do odvolání omezen provoz regionálních vlaků na Olomoucku. Nejedou zejména tzv. školní vlaky (ranní a odpolední spoje v pracovní dny), zachovány naopak jsou spoje, které slouží k zajištění přepravy do a ze zaměstnání. Osobní vlaky Jeseník – Mikulovice – Zlaté Hory jsou nahrazené autobusovými spoji v odlišných časech. Náhradní doprava tu je denně zajištěna zastavováním autobusů, které jezdí místo spěšných vlaků Sp 1440 – 1447. Od 1. května bude obnoven plný provoz vlaků v úsecích Zábřeh na Moravě – Šumperk, Zábřeh na Moravě – Velké Losiny a vlaky znovu pojedou také v úseku Dzbel – Chornice – Moravská Třebová.

Přehled změn v Olomouckém kraji platný od 1. května do odvolání najdete v samostatném souboru.

Moravskoslezský kraj navýší rozsah dopravy na prázdninovou úroveň

Na základě požadavku Moravskoslezského kraje se regionální doprava od 4. května 2020 vrátí k letním prázdninovým jízdním řádům (tj. bude zajištěna v rozsahu z první vlny omezení od 19. do 25. března 2020). Do 3. května jedou regionální vlaky po celý týden podle nedělních jízdních řádů a nad rámec nedělního provozu jsou v pracovní dny zajištěné další spoje zejména pro cesty do a ze zaměstnání. V souvislosti s přechodem na prázdninové jízdní řády budou některé nyní zrušené spoje z oběhových důvodů v provozu už během neděle 3. května. Od 4. května pak bude rozsah provozu navýšen a oproti běžnému jízdnímu řádu pro rok 2020 nepojedou jen vybrané spoje na linkách S1 v úseku Ostrava-Svinov – Havířov, S2 v úseku Bohumín – Návsí, S5 Frýdlant n. O. – Ostravice, S6 Ostrava – Frýdlant n. O. – Valašské Meziříčí, S10 v úseku Opava východ – Krnov, S11 v úseku Dolní Benešov – Opava východ, S15 Krnov – Jindřichov ve Slezsku, S16 Třemešná ve Slezsku – Osoblaha a S21 Dětmarovice – Petrovice u Karviné. V sobotu a neděli se také po celý den ruší provoz linky R61 v úseku Ostrava-Kunčice – Ostrava hl.n.

Detailní přehled změn v Moravskoslezském kraji platný od 4. května najdete v samostatném souboru.


Regionální železniční doprava v jednotlivých krajích začíná opět ožívat
(29.3.2019, Pardubice-Rosice nad Labem)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Opatření v ostatních krajích

budou postupně aktualizována v průběhu května podle požadavků jednotlivých objednatelů. Omezení se i nadále týkají zejména vlaků v okrajových částech dne (tj. ráno a večer), některých posilových spojů v pracovní dny, víkendových a také rekreačních vlaků. Cestujícím doporučujeme, aby průběžně sledovali na webu informace o omezeních dopravy a své spojení si ověřili v elektronických vyhledávačích, které jsou průběžně aktualizovány. Za komplikace spojené s omezením provozu se cestujícím omlouváme.

O společnosti České dráhy, a.s.

Akciová společnost České dráhy plní v České republice úlohu národního dopravce a na základě objednávky státu a krajů zajišťuje základní dopravní obslužnost státu. Loni využilo služeb společnosti přes 182 milionů zákazníků. V posledních letech došlo k výraznému omlazení vozidlového parku, a to v regionální i dálkové dopravě. Ve snaze zatraktivnit železniční dopravu a zvýšit konkurenceschopnost na otevřeném trhu investovala firma desítky milionů korun do nákupu a modernizace vozidel.

Úvodní ilustračbí snímek: Momentálně nepotřebné osobní vozy nestály bez povšimnutí
(10.9.2011, Opravna vozů Hradec Králové) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy