Pozvánka na konferenciu KPŽT 2019

26.10.2019 8:00 Ing. Marko Engler, PhD. Zdroj: Klub priateľov železníc Trnavy a okolia

Pozvánka na konferenciu KPŽT 2019

Aj v roku 2019 sa v Trnave uskutoční ďalší, tentoraz už šiesty ročník konferencie „Železnice v Trnavskom regióne, história – súčasnosť – budúcnosť“, ktorú usporadúva Klub priateľov železníc Trnavy a okolia (KPŽT). Železničná a verejná hromadná doprava v regióne bude aj v tomto roku hlavnou témou konferencie. Podujatie, naplánované na 14. novembra, je určené pre každého záujemcu o jeho tému z radov odborníkov aj laikov a účasť na ňom je bezplatná.

Klub priateľov železníc Trnavy a okolia (KPŽT) si Vás dovoľuje pozvať na šiesty ročník konferencie „ŽELEZNICE V TRNAVSKOM REGIÓNE história – súčasnosť – budúcnosť“, ktorá sa uskutoční v zasadačke Mestského úradu v Trnave (budova starej radnice na pešej zóne Hlavná ulica 1, prízemie vľavo, cca 10 až 15 minút chôdzou zo železničnej stanice) vo štvrtok 14. novembra 2019 o 13.00 hodine.

Účasť je možná pre širokú odbornú aj laickú verejnosť a je bezplatná (rovnako sa nepožaduje žiadny príspevok za prednášajúcich)! K dispozícii by mal byť aj vytlačený zborník, ktorý dostane každý účastník zaregistrovaný pri príchode do konferenčnej miestnosti.


Pozvánka na konferenciu (z náhľadu sa otvorí celá)

Program konferencie:

  • 13:00    Prezentácia účastníkov
  • 13:30    Otvorenie
  • 13:45    Jozef SCHMIDT: Činnosť Klubu priateľov železníc Trnavy a okolia 2018–2019
  • 14:00    Marko ENGLER: 120 rokov trate Jablonica – Brezová pod Bradlom
  • 14:30    Prestávka
  • 14:45    Ivan MRVA: Železný minister Gabriel Baroš (1848–1892) – reformátor železničnej dopravy a spojov – tvorca koncepcie dopravy v 19. storočí
  • 15:00    Patrik MAHATS: Modelová železnica na SPŠ dopravnej v Trnave
  • 15:15    Pavol ELIÁŠ: Železnice a rastliny v okolí Trnavy (75 rokov od zverejnenia prvej písomnej informácie o rastlinách železníc okolia Trnavy)
  • 15:30    Diskusia, námety na spoluprácu, plány
  • 16:00    Ukončenie konferencie

Dúfame, že ponúknuté témy publikum zaujmú a z akcie možno získame ďalšie námety na príspevky do budúcoročnej konferencie, prípadne získame pomoc od sponzorov, sympatizantov a nadšencov ...

Tento rok prichádzame na konferencii s dvoma novinkami. Prvou je poskytnutie väčšieho časového priestoru pre jednu z prednášok – namiesto pre nás obvyklých 15 minút bude jedna prednáška rozšírená až na 30 minút. Táto prednáška by mala byť nosnou témou konferencie, prípadne má poskytnúť väčší priestor mimoriadne zaujímavej téme. Vzhľadom na oslavy 120. výročia trate Jablonica – Brezová pod Bradlom sme sa rozhodli vyskúšať to práve na jubilujúcej trati.

Druhou novinkou je vyhradenie jednej prednášky na každej konferencii mladej generácii – študentom Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave. Týmto krokom chceme jednak prilákať mládež, ktorá by mala postupne preberať aktivitu v dobrovoľníckej činnosti, jednak poskytnúť možnosť prezentácie činností žiakov na Strednej priemyselnej škole dopravnej v Trnave, keďže mnohé práce Stredoškolskej odbornej činnosti alebo praktickej časti maturitnej skúšky sú priamo naviazané na železnicu, či už skutočnú alebo modelovú.

KPŽT

Úvodná ilustračná fotografia: Ing. Marko Engler, PhD.

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy