Potomok tvorcu „Katky“ otváral výstavu na jej počesť

4.5.2014 8:00 Ondrej Krajňák

Potomok tvorcu „Katky“ otváral výstavu na jej počesť

V Slovenskom technickom múzeu v Košiciach sa 2. mája 2014 konalo milé podujatie. Slávnostne bola otvorená výstava k 130. výročiu sprevádzkovania úzkorozchodného parného rušňa U 36.003, známeho pod menom Katka. Redakcia VLAKY.NET dostala pozvánku na túto akciu a jej riaditeľ PhDr. Zbyněk Zlinský ma požiadal, či by som sa vernisáže nemohol zúčastniť a urobiť z nej krátku reportáž.

 

 

 

 

Bolo mi cťou zúčastniť sa vernisáže výstavy. Zvlášť, ak bol pozvaný aj potomok konštruktéra a majiteľa fabriky, v ktorej sa Katka zrodila, Hans Christian Hagans. Najstaršiu prevádzkovanú úzkorozchodnú lokomotívu na území Slovenska vyrobili pred 130 rokmi v strojárni Hagans v nemeckom meste Erfurt. Zadávateľom objednávky na výrobu štyroch zhodných lokomotív bol koncesionár prevádzkujúci Miestnu železnicu v údolí Gelnice. Lokomotíva prišla do Gelnice v decembri roku 1884 a slúžila na ťahanie nákladných vlakov s rudou. Číslo U 36.003 dostala lokomotíva v roku 1931. Nahradilo pôvodné označenie číslom 3.


Pózovanie s číslom v košickom depe 26.4.2014 © OZ DŽK

Katka opustila prvýkrát trať v roku 1938, kedy bola odoslaná na opravu do dielní ČSD vo Vrútkach, a odtiaľ ju presunuli na trať z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice. Tu s malou prestávkou vydržala až do roku 1949. Vtedy bola dokončená Trať mládeže a s jej otvorením ukončili dopravu na úzkorozchodnej železnici. Katka sa vrátila späť do služby na trati Smolnícka Huta – Mníšek nad Hnilcom. Po skončení prevádzky na gelnickej trati v roku 1965 sa dostala do depa v Spišskej Novej Vsi ako vykurovací kotol, čo ju zachránilo pred autogénom. Po skončení tejto služby sa ocitla na podstavci pri vstupe do spišskonovoveského depa.


Pomníková minulosť „Katky“ sa pripomína aj na výstave © Ondrej Krajňák

Na pomníku nehybne stála až do roku 1990. O jej návrat do Košíc sa zaslúžili najmä Ing. Rudolf Schuster a Ing. Igor Reiprich, ktorí v rušňovom depe v Spišskej Novej Vsi zariadili jej presun do Košíc a potom do dielní v Českých Veleniciach, kde z torza vytvorili funkčnú parnú lokomotívu. Na Detskú železnicu do Košíc sa dostala 5. júla 1991. Lokomotíva U 36.003 Katka je od roku 1994 národnou kultúrnou pamiatkou. V súčasnosti je najstaršou prevádzkyschopnou úzkorozchodnou lokomotívou na území bývalého Československa. Na Košickej detskej historickej železnici jazdí dodnes. Patrí medzi najvyhľadávanejšie atrakcie Košíc.


Pozvánka na vernisáž (po kliknutí do náhľadu sa otvorí celá vo formáte PDF)

Toľko na úvod o našej oslávenkyni a teraz obráťme našu pozornosť k slávnosti samotnej. Do technického múzea som prišiel s viac ako pol hodinovým náskokom, a to z praktického dôvodu. Chcel som si výstavné panely a vystavené muzeálne predmety vyfotiť ešte pred začiatkom akcie, kým v miestnosti ešte nie je veľa ľudí. Vystavených bolo 12 panelov, na ktorých bol ucelený pohľad na vznik, históriu a súčasnosť lokomotívy U 36 003 (viď fotografie č. 006 – 017 v pripojenej galérii). Panely s unikátnymi historickými fotografiami chronologicky približujú okolnosti vzniku a peripetie parného stroja.


História „Katky“ sa začína ... © Ondrej Krajňák

Výstava hovorí aj o troch ďalších rovnakých rušňoch a návštevníkom približuje ich neľahké osudy na pozadí historických faktov. Výstava mapuje obdobie od roku 1884 a končí v súčasnosti, teda v Košiciach, kde Katka verne slúži od roku 1991 na jedinej slovenskej detskej úzkorozchodnej železnici v Čermeli. Okrem panelov sú tu vystavené aj predmety súvisiace s každodennou prevádzkou parnej lokomotívy, obsluhou a údržbou trate (047 - 050, 055 - 067). Raritou výstavy je aj funkčný model parnej lokomotívy U 35.1, predchodkyne dnešnej Katky (054). Autorom modelu je Karel Vykydal z Českej republiky.


„Katka Prvá“ v miniatúre © Ondrej Krajňák

Ide o parnú lokomotívu, ktorá mala tú česť po prvýkrát prejsť novopostavenou traťou pionierskej železnice v Čermeli v roku 1955 a volala sa tiež Katka. Pofotil som si všetko čo tam bolo, porozprával sa s priateľmi a už nadišiel čas slávnostného otvorenia výstavy. Mgr. Igor Holéczy z Občianskeho združenia Detská železnica Košice sa prihovoril ako prvý (019). Privítal hostí a odovzdal slovo primátorovi mesta Košice MUDr. Richardovi Rašimu, PhD., MPH (020 , 021) Ako ďalší mal krátky príhovor predseda Občianskeho združenia Detská železnica Košice Mgr. Ľubomír Lehotský (022, 023). Príhovory týchto pánov boli stručné.


Hovorí predseda OZ Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský © Ondrej Krajňák

Hovorili o činnosti a význame Detskej železnice ako i o cieľoch do budúcna. Potom dostal slovo hosť najvzácnejší, pán Hans Christian Hagans - vnuk Christiana Hagansa, konštruktéra a majiteľa továrne, v ktorej bola naša oslávenkyňa Katka pred 130 rokmi vyrobená (024 - 026). Pán Hagans hovoril o histórii fabriky, o jej úspechoch, o tom, koľko strojov bolo vyrobených, aj o problémoch firmy. Veľmi ho teší a je hrdý na to, že Katka je v takom dobrom stave aj po 130 rokoch. Predsedovi Občianskeho združenia Detská železnica Košice Mgr. Ľubomírovi Lehotskému podaroval knihy o lokomotívach Hagans (031 - 033).


Pán Hagans odovzdáva knihy Ľubomírovi Lehotskému © Ondrej Krajňák

Slová nemeckého hosťa prekladala pekná tlmočníčka. Pán Hagans navštívil Košice aj so svojou manželkou a s ich synom. O príprave výstavy hovoril vo svojom vystúpení autor výstavy, architekt Mgr. art. Tomáš Haviar (027). Tomáš Haviar je aj publicista a je známy aj ako milovník úzkorozchodných železničiek. Je autorom niekoľkých publikácií o týchto malých železničkách. Na záver otváracieho ceremoniálu sa v krátkosti prihovoril k prítomným aj riaditeľ Slovenského technického múzea Košice Ing. Eugen Labanič (028, 029). Potom nasledoval prípitok (030) a neformálna diskusia medzi účastníkmi a hosťami.


Debata pri občerstvení © Ondrej Krajňák

Medzi hosťami hodno spomenúť i Ing. Ladislava Olexu, PhD., vedúceho odboru dopravy Košického samosprávneho kraja. Slávnosti sa zúčastnil aj Ing. Igor Reiprich, CSc., bývalý riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice, ktorý sa tiež pričinil o záchranu Katky. Bolo postarané aj o občerstvenie. Návštevníci a hostia si brali to, čo im chutilo, a medzi tým si prezerali vystavené exponáty. V skupinkách sa diskutovalo o všeličom, ale hlavne o parnom rušni Katka a o Detskej železnici. Vo výstavnej miestnosti bola postavená úzka trať s modelom rušňa a dvoma vagónikmi, na ktorých sa vozili nielen deti. Vláčik poháňala batéria (044 - 046).


Prvá jazda malej železnice © Ondrej Krajňák

Kto chcel, mohol si na vlakovom simulátore vyskúšať riadenie rušňa. Zaujímali sa o to hlavne deti, ale vyskúšal si to i primátor mesta (042, 043). Na stene bol zavesený krásny obraz o veľkosti 2 x 3 metre (018). Na obraze je namaľovaná historická budova košickej železničnej stanice. Obraz namaľovala žiačka ZUŠ na Kováčskej ulici 43 v Košiciach, Zuzana Kudernáčová. Výstava je zaujímavá. Potrvá do 27.6.2014. Kto má možnosť do Košíc v tomto termíne zavítať, odporúčam mu ju navštíviť. Do galérie som umiestnil aj niekoľko detailných fotiek z výstavných panelov. Boli pre mňa zaujímavé, tak som ich priblížil (68 - 73).


Výstavná sála sľubuje poučenie aj zábavu © Ondrej Krajňák

Odkazy:

  1. Slovenské technické múzeum Košice – oficiálne stránky
  2. Detská železnica Košice – oficiálne stránky OZ DŽK
  3. Katka oslavuje 130 rokov pod parou – tlačová správa OZ DŽK k výstave (formát PDF)
  4. Plagát výstavy (formát JPG)
  5. Maschinenfabrik Christian Hagans – Wikipedia (nemecky)
  6. GVT 1 bis 4 – Wikipedia - o rušňoch radu U 36.0 ČSD (nemecky)
  7. Leto s Katkou III. – úzkorozchodný parný rušeň U 36.003 Katka – informácie o rušňoch radu U 36.0
  8. U 36.003 „Katka“ 1884 – 2014 – stručný prehľad histórie (formát PDF)
  9. Železničná trať Čermeľ – Alpinka - Wikipédia

Úvodná snímka: „Katka“ bola na oslave prítomná iba ako model © Ondrej Krajňák

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy