Vláčikom do letného kina

15.9.2012 8:00 Ing. Igor Molnár

Vláčikom do letného kina

Pod novým vedením Košická detská historická železnica /KDHŽ/ pripravila pre cestujúcu verejnosť túto sezónu nejedno prekvapenie. Jedným z nich bolo i "letné kino na stanici" a večerné premietania starých čierno-bielych filmov so železničnou tématikou: Železný dědek (1948) – v sobotu 1. septembra s nezabudnuteľným Jaroslavom Marvanom Přednosta stanice (1941) – v sobotu 8. septembra s nenapodobiteľným Vlastom Burianom v hlavných úlohách.

V čase premiéry filmového predstavenia som bádal v banských štôlňach v okolí Banskej Štiavnice a tak prinášam krátku reportáž len z druhého premietania.

Avízo o novinke v dianí na KDHŽ som zaregistroval práve na stránke VLAKY.NET a tak som si na víkend naplánoval namiesto osvedčeného GP 2012 vo ZVOLENE niečo nové, čo tu ešte nebolo. V sobotu večer som vyrazil do Čermeľského údolia. KATKA už spinkala v svojom hangári, denná zmena pomaly odchádzala domov. Naďalej tu ale bolo živo. Klasických návštevníkov košickej úzkorozchodnej atrakcie na okraji východoslovenskej metropoly striedali další. Ich spoločným znakom boli baterky v rukách a teplé oblečenie.

                                          Počas výpravy vláčika v Čermeli. (8.9. 2012) © Slavomír Kontúr

Po 19.00 hod. sa vláčik pohol zo staničky Čermeľ na Alpínku. Nepamätám si, žeby v takýchto večerných hodinách niekedy vláčik brúsil koľaje v malebnom Čermeľskom údolí. Prekvapené boli nielen relaxujúce partie mladých pri ohníkoch, ale i vodiči okoloidúcich áut. Tí museli spozornieť hlavne v závere trate, ktorá pretína štátnu cestu. A tak si Danka počas jazdy výdatne zapískala.

                                                     Uháňame na Alpínku (8.9 .2012) © Ing. Igor Molnár

To sme už ale dorazili na konečnú a presunuli sa do westernového mestečka s improvizovaným letným kinom. Rozbalili techniku, pripravili pre kinomaniakov jednoduché občerstvenie a ....

                                   Počas premietania v letnom kine na Alpínke (8.9. 2012) © Slavomír Kontúr

Áno, bavili sme sa na tejto českej komédii s famóznym Vlastom Burianom. Železničných fanúšikov určite upútali i staré stroje, ktoré sa mihli v snímke. Ostatných, hlavne detičky pobavila pobehujúca kozička, ktorá si takisto nenechala ujsť toto jedinečné predstavenie nielen pre pamätníkov.

                                        Nočná kontrola cestovných lístkov (8.9. 2012) © Ing. Igor Molnár

Ani sme sa nenazdali a bol tu koniec filmu. Nasledovalo zbalenie techniky, nočný presun za svetielkovania lámp na staničku v Alpínke. Ešte niekoľko dokumentačných fotozáberov a mohli sme vyraziť späť. Nočná jazda mala svoje čaro a tie najmenšie detičky tak unavila, že určite snívali svoju železničnú rozprávku.

                                  Spoločná fotka dorasteneckého personálu KDHŽ (8.9. 2012) © Slavomír Kontúr


Aj v nás dospelých toto netradičné predstavenie zanechalo hlboké dojmy. Za seba aj ostatných by som chcel poďakovať vedeniu a personálu KDHŽ za pestrý /v tomto prípade i netradičný/ program, ktorým nás lákajú vyjsť z príbytkov, obchodných centier von z mesta do prírody. Veď mnohí z nás ani netušia, čo máme takpovediac za rohom.
"Sme radi, že naše podujatia a kultúrny program v rámci projektu Art and Fun vagón, podporený Ministerstvom kultúry SR a Európskym hlavným mestom kultúry - Košice 2013, nachádzajú čoraz väčšiu odozvu vo verejnosti. Je to výzva a záväzok zároveň, po prvom skúšobnom roku pripraviť program na ďalšiu sezónu ešte pestrejší a zaujímavejší," povedal riaditeľ KDHŽ Ľubomír Lehotský.

Mimochodom, sezóna na KDHŽ neskončila so začiatkom školského roku, tak ako to bolo po minulé roky. Svoje služby tu ponúka až do 4. novembra a pre svojich priaznivcov pripravila ešte nejedno zaujímavé podujatie. Z tých najväčších spomeniem určite:
Víkend Biesczadskej kolejky lesnej v Čermeli v dňoch 15. - 16. septembra;
Deň železničky alebo RETRO ROZLÚČKA S LETOM V ČERMELI 23. septembra;
Rozlúčka s parnou mašinkou a NOC SVETIEL  6. októbra a Hallowenske jazdy 3. novembra.
Ani po ukončení sezóny sa železnička neuberie na zimný spánok, lebo už o mesiac nato, na sv. Mikuláša pripravujú po prvýkrát originálne mikulášske jazdy.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy