Vydarený Deň železnice na KDHŽ

1.10.2013 8:00 Ondrej Krajňák

Vydarený Deň železnice na KDHŽ

Tak ako vlani, aj tento rok som navštívil Deň železnice na Košickej detskej historickej železnici (KDHŽ) v košickom Čermeľskom údolí. Nebudem veľa písať. Nemám presné informácie o prípravách tejto udalosti, o presnom programe, hosťoch a podobne. Nie som ani oficiálnym reportérom, bol som tam ako každý iný návštevník. A chcem vám len stručne opísať, čo som videl, a fotkami priblížiť, čo sa mi tam v tú peknú nedeľu 22.9.2013 najviac páčilo.

Akcia to bola opäť vydarená. Aj počasie prialo. Ľudí bolo dosť, bolo veselo. Nebol som tam do večera, preto moju reportáž nepovažujte za oficiálny report. Je to môj pohľad na pekný nedeľný deň v Čermeli.

 

Do Čermeľa som dorazil krátko po siedmej hodine ráno. Prišiel som tak skoro preto, lebo ďalším autobusom zo Sečoviec by som prišiel do Čermeľa až tesne pred odchodom prvého vlaku. A ja som chcel vidieť tú prípravu, ten ruch, ktorý pri takýchto akciách býva na mieste činu. Všetko ale prebiehalo pokojne. Každý si robil svoje, bolo vidno, že je to dobre zorganizované a riaditeľ KDHŽ Mgr. Ľubomír Lehotský už len stručnými pokynmi dolaďoval posledné prípravy pred začiatkom akcie. Rušňové posádky pripravovali svoje stroje. Podľa príprav som pochopil, že dnes budú v prevádzke všetky tri mašinky.


Mašinky sa chystajú na dlhý deň © Ondrej Krajňák

Jak parná Katka, tak i motorové rušne TU 29.2003 Danka a TU 29.2002 Janka. Červená Janka asi okolo ôsmej vyrazila so služobným vozňom do stanice Alpínka. Zrejme tam viezli potrebné veci. Pred deviatou sa vrátili. Chodil som po staničke a fotil. Okolo deviatej hodiny sa už začali trúsiť prví cestujúci. O 9.15 bol vypravený prvý vlak. Na čele vlaku bol parný rušeň Katka a ten ťahal za sebou služobný voz a krytý voz ABC/u 600. Postavil som sa na zadnú nástupnú plošinu vozňa a fotil som za jazdy to, čo ma zaujalo. Už pri vychádzaní zo stanice Čermeľ to bolo vchodové návestidlo, postavené do polohy voľno.
 

Vchodové návestidlo bez chýbajúceho žltého ramena © Ondrej Krajňák
 
Nesedí mi táto návesť, lebo pokiaľ viem, na tomto návestidle bolo vždy aj žlté rameno, natrvalo vo vodorovnej polohe. Čiže návesť výstraha. V koncovej stanici nemôže byť na vchodovom návestidle návesť voľno. Asi to rameno niekto ukradol. Alebo je vymenené celé návestidlo. V stanici Vpred sme zastavili. Odohrala sa tam pekná a veselá scénka o prepadnutí vlaku. Po tejto krátkej a zábavnej prestávke pokračovala jazda do stanice Alpínka. Tu už nás vítal spev mužskej speváckej skupiny z Krásnej nad Hornádom s harmonikovým doprovodom. Bolo to veľmi pekné privítanie.
 

Privítanie v stanici Alpínka © Ondrej Krajňák
 
Rušeň obehol súpravu. Trochu som sa tu poobzeral. Varil sa tu guľáš. Bol tu nafukovací hrad pre deti, ale aj iné atrakcie pre tých najmenších. Vláčik krátko po desiatej vyrazil na cestu späť do Čermeľa. A tu sa až potom začali diať veci. Prišiel primátor mesta Košice a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Richard Raši. S námestníčkou Renátou Lenártovou slávnostne pokrstili opravený služobný voz, ktorý má slúžiť pre malých železničiarov ako učebňa. Dali mu meno Janko. Potom nasledovalo vrcholné číslo dňa. Jazda troch vlakov zo stanice Čermeľ do stanice Alpínka.
 

Tri vlaky sú pripravené na odchod zo stanice Čermeľ © Ondrej Krajňák
 
Bola to jedinečná akcia, ktorá sa tu ešte nikdy v minulosti neuskutočnila. O 11.15 vyrazil na trať prvý vlak. Vpredu modrý motorový rušeň TU 29.2003 Danka, za ním služobný voz a jeden krytý voz ABC 600/u. Druhý vlak ťahal červený motorový rušeň TU.29.002 Janka a súpravu tvorili dva otvorené vozne. Tretí vlak pozostával z parného rušňa U 36.003 Katka a jedného otvoreného vozňa. Ja som sa postavil na zadnú nástupnú plošinu vozňa prvého vlaku. Počas jazdy som fotil za nami idúci druhý vlak a pred stanicou Alpínka sa mi podarilo zachytiť aj tretí vlak idúci hneď za druhým. Vlaky išli tesne za sebou.
 

Tri vlaky vchádzajú do stanice Alpínka © Ondrej Krajňák
 
Možno iba sto metrové medzery boli medzi vlakmi. Bolo to úžasné. V stanici Vpred sa aj pri tejto jazde konalo divadlo o prepadnutí vlaku. Ľuďom sa to páčilo. Bolo to vtipné a celkom zábavné. Po skončení divadielka sa vlaky opäť pohli ďalej. Postupne vchádzali do stanice Alpínka. Ľudia vystúpili. Vlaky potom vycúvali na trať pred stanicu. Nechápal som prečo. Po krátkom príhovore riaditeľa KDHŽ a hosťa z Bieszczadzkej Kolejky Leśnej z Poľska sa konala malá rušňoparáda. Do staničky prišiel prvý vlak na čele s rušňom TU 29.003 Danka.
 

Rušňoparáda - predstavuje sa „Danka“ © Ondrej Krajňák
 
Ľubomír Lehotský povedal stručne o tomto rušni všetko zaujímavé, jak technické údaje, tak jeho históriu. Potom sa vláčik posunul dopredu až na koniec stanice. Vošiel druhý vlak. Nasledovalo to isté. Popis rušňa a jeho minulosť. Za ním prišiel aj tretí vlak na čele s parným rušňom Katka. Nasledovalo takisto niekoľko slov o histórii tejto najstaršej prevádzky schopnej parnej mašinky široko-ďaleko. A na záver pripochodovala skupina mladých železničiarov s Jánom Zádorožným, alias Terčíkom na čele. Niesli transparent, na ktorom bol zobrazený parný rušeň Krutwig.
 

Predstavenie parného rušňa Krutwig © Ondrej Krajňák
 
Riaditeľ KDHŽ o tomto rušni povedal, že je celkom reálne ho pre potreby KDHŽ získať. Robia všetko preto, aby sa do Čermeľa dostal. Je potrebné ho opraviť a upraviť rozchod z 900 mm na čermeľských 1 000 mm. K tomu si môžete prečítať aj oskenovaný článok Ing. Martina Kypra z časopisu Ržurnál o histórii týchto rušňov. Po tomto ceremoniáli prvý rušeň obehol, postavil sa na čelo troch vlakov. Vlaky sa spojili. Nasledovala neformálna, družná povedal by som, zábava. Účastníci si pochutnávali na dobrom guľáši, popíjali čapované pivo.
 

Folklórna skupina s výčapom v pozadí © Ondrej Krajňák
 
Speváci a speváčky z folklórnej skupiny za sprievodu akordeónu a huslí dávali atmosfére ten správny šmrnc. Roztancovali aj personál železničky. Deti šantili pri rôznych atrakciách. Takto ubehla takmer hodina a nastal čas odchodu spojených troch vlakov do Čermeľa. Väčšina prítomných nastúpila do dlhého vlaku a pobrala sa dole do Čermeľa. Ja som na Alpínke ostal. Chcel som si pozrieť aj rekreačný areál Alpínka. Dávno som tam nebol. Pribudli mnohé atrakcie. Tak som si to tam prešiel, popozeral, pofotil a počkal na ďalší vlak, ktorým som sa zviezol do Čermeľa.
 

Vlak je pripravený na odchod © Ondrej Krajňák
 
Tým sa to pre mňa skončilo. Rozlúčil som sa s kamarátmi a s pocitom krásne prežitého dňa som odcestoval domov. V závere len stručne zopakujem, že to bolo pekné. Teší ma, že železnička funguje. Myslím, že má aj dosť návštevníkov. Riaditeľ a jeho kolektív vyvíjajú veľké úsilie, aby to fungovalo. Viem, že v dnešnej dobe je ťažké udržať v prevádzke hoc aj takúto malú trať, ale im sa to darí. Znamená to, že to vedia robiť a robia to dobre. Držme im palce.
 
Odkazy:

Úvodná snímka: Rušňoparáda - predstavuje sa „Katka“ © Ondrej Krajňák

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy