KATKA je už doma, v Čermeli si veselo bafká

28.4.2011 20:00 Ing. Igor Molnár

KATKA je už doma, v Čermeli si veselo bafká

Tradičné prebúdzanie KATKY v košickom depe sa tentoraz konalo bez tejto parnej babičky. V diskusných fórach odzneli rôzne názory, že to bol zo strany organizátorov podvod a pod. Pravda je však taká, že táto parná krásavica potrebovala odborný zásah u našich českých susedov, aby sa v plnej kráse mohla zúčastniť tradičného zahájenia letnej turistickej sezóny v Čermeľskom údolí. A ten je už tradične spojený s dátumom, v kalendári nesúcom označenie 1. máj.






Od nášho prispievateľa sme sa mohli tento týždeň dozvedieť, že KATKA je už v Košiciach. Bolo teda len otázkou času, kedy nastane čas jej transportu z areálu depa do Čermeľa. Ten čas nastal práve dnes ráno. A tak moje kroky neplánovane hneď zrána viedli práve tu. Prišiel som ako sa vraví 5 min. pred 12-stou. Viazacie prostriedky už obopínali mašinku a ramená cestných žeriavov sa týčili k nebu.

 

 

Ešte niekoľko kontrolných pohľadov, úchytov a mohlo sa dvíhať. KATKA sa vznešene zdvihla zo svojho ležoviska na vz. Res a o pár minút už bola pevne pripútaná k trajleru.

 

 

Ten ju cestným ťahačom obchvatom Košíc previezol do jej terajšieho pôsobiska. Situácia sa zopakovala, len s tým rozdielom, že KATKA si tentoraz ustlala na dvoch oceľových prútoch vzdialených od seba 1000 mm.

 

 

Tie ju budú sprevádzať až do koncovej  stanice Alpínka. Vo východzej staničke Čermeľ na ňu už netrpezlivo čakala jej mladšia motorová sestrička Danka, ktorá jej túto sezónu bude sprevádzať taktiež v novom šate. Podali si teda rúčky, teda skôr nárazníky a spoločne sa vybrali k ich plechovému domčeku.

 

 

Tu Danka nechala sestričku dobrým ľuďom, ktorí ju budú opatrovať. Sama mala totižto ešte veľa práce, keď musela spoločne s kamarátom výsypným vozňom vyjsť na trať s pracovným vlakom.

 

 

Do staničky za ten čas prišli i dievčence z Klubu historických koľajových vozidiel, aby drevenú staničnú budovu zbavili pavučín, prachu po zimnom spánku.

 

 

Onedlho sa na ceste objavil opäť zástup áut vezúcich pre zmenu výletný vozeň. Nastala menšia diskusia o tom, kto dostane prednosť. Na ceste sa totižto objavili i pracovníci z dopravného značenia, ktorí chystali značenie na ceste pre motorizovaných Košičanov a ich návštevníkov. Keďže táto nevšedná situácia s návozom vozidiel sa neopakuje často, tak vyhrala partia vezúca tento vzácny náklad.

 

 

Rozmiestnila žeriavy, pristavila vozidlo s podvozkami osobného vozňa. Šikovne ich zložila na koľaj a už aj sa chystala na ne položiť samotnú skriňu vozňa. Potom už len chlapi pozapájali tiahla brzdového ústrojenstva. Medzitým sa na opačnej strane diali tiež zaujímavé veci.

 

 

Z trate sa vrátila partia traťovákov, ktorá bola skontrolovať technický stav trate. Katka dostala krásny klobúčik, pardón komín, ktorý sa dovtedy ukrýval v kabíne rušňa. Starostlivé ruky zanietencov železničnej histórie ju pripravili na to, čo sa malo pôvodne odohrať pred viac než týždňom niekde inde.

 

 

A tak presne o 11.45 hod. sa v jej peci rozhoreli prvé nesmelé plamienky, ktoré rozohriali jej dosiaľ chladné srdce. O pár minút už vypúšťala z komína prvé obláčiky dymu, ako neklamný dôkaz o tom, že sa po náročnej operácii opäť prebúdza.

 

 


Držme jej teda päste, nech môže opäť prinášať so svojou mladšou sestričkou úsmev na tvárach tých najmenších. Na to, aby svoju náročnú úlohu mohla dôstojne plniť potrebuje starostlivú opateru, ktorú verme, že nájde v partii ľudí, ktorí sa starajú o historické železničné vozidlá s láskou, bez rozdielu veľkosti. Do slávnostného uvedenia do prevádzky ostáva ešte niekoľko dní a tak je potrebné, aby kompetentní odstránili všetky nedostatky, ktoré sa tu stále dajú vidieť.

 

 

Aj keď sa takmer všetka pozornosť teraz venuje samotnému mestu a čistote v ňom, netreba zabúdať, že je tu atrakcia, ktorú si v cudzine vedia patrične vážiť a urobiť všetko pre to, aby domácim nerobila hanbu.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy