Dopravné správy

Parní vlaky ČD vyrazí nejen do historie

Na sobotu 30. srpna připravily České dráhy dvě atraktivní akce nedaleko Prahy. Fanoušci historických vlaků a rodiny s dětmi můžou tento den vyrazit na výlet ze Železničního muzea v Lužné u Rakovníka do železničního depozitáře Národního technického muzea (NTM) v Chomutově nebo Posázavským pacifikem z Prahy-Braníka do Postupic poblíž Vlašimi. Parní vlak do Posázaví, nazvaný „Ferdinand“, sveze cestující na Tankový den ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech nebo na prohlídku pivovaru Ferdinand v Benešově.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě a také na webových stránkách
www.cd.cz/zazitky a www.cdmuzeum.cz.

Cestovanie vlakom zadarmo je krok zlým smerom

Zrušenie cestovného pre študentov a dôchodcov, ktoré plánuje vláda od 17. novembra tohto roku, bude znamenať dodatočnú záťaž pre daňovníkov v rádoch miliónov eur. Myslí si to analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legendární káhirské tramvaje mají na kahánku

Dlouhá éra tramvajové dopravy v hlavním městě Egypta spěje ke konci. V Káhiře už zůstala poslední linka, kterou využívá minimum lidí. Cestující si stěžují, že tramvaje jsou pomalé a ve špatném technickém stavu. Egyptská megalopole, která má dlouhodobě problémy s dopravou, se nyní zaměřuje na rozšíření metra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

15 zranených pri zrážke vlaku s kamiónom

Na trati medzi Bánovcami nad Bebravou a obcou Rybany sa v stredu popoludní zrazil osobný vlak s nákladným autom. Informuje o tom portál Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Po zrážke dvojvagónového osobného vlaku a nákladného auta naloženého štrkom na nechránenom železničnom priecestí zdravotníci ošetrovali štrnásť zranených z vlaku, z toho štyri až päť osôb utrpelo ťažké zranenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka mezi východočeskými metropolemi

Od 1. do 10. září bude na trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové platit výlukový jízdní řád. Důvodem jsou pokračující práce na zdvoukolejnění úseku Stéblová – Opatovice nad Labem a oprava traťového úseku Pardubice-Rosice nad Labem – Stéblová, jejichž investorem je Správa železniční dopravní cesty. České dráhy během výluky nahradí všechny vlaky mezi oběma krajskými městy autobusy.

Přepravu cestujících zajistí tři různé linky náhradních autobusů. Pojedou jak zrychlené spoje, které budou mít v krajských městech přípoje, tak zastávkové autobusy, které zajistí obsluhu stanic a zastávek v Semtíně, Stéblové, Čeperce a Opatovicích nad Labem. Cestující z těchto zastávkových spojů upozorňujeme na upravené přípojové vazby v Pardubicích i v Hradci Králové.

Od 11. do 18. září bude na trati v souvislosti se stavebními pracemi ve stanici Pardubice-Rosice nad Labem platit nový výlukový jízdní řád, který bude k dispozici na stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě a výlukovém jízdním řádu.

V 1. polroku 2014 ŽSR zaznamenali 65 požiarov

V 1. polroku 2014 sme zaznamenali na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) 65 požiarov. Z celkového počtu požiarov bolo 50 vlastných požiarov ŽSR, 14 požiarov zmluvných dopravcov a 1 požiar objektu v správe ŽSR, ktorý bol v čase vzniku požiaru v prenájme súkromnej fyzickej osoby. Uvedený počet vlastných požiarov ŽSR je rovnaký, ako v 1. polroku 2013 a o 174 požiarov nižší, ako v 1. polroku 2012. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odboráři mají výhrady k liberalizaci železnice

Pravidelné zasedání Představenstva OSŽ, které jednalo v úterý 19. 8. za řízení místopředsedy OSŽ Radka Nekoly, nijak nesvědčilo o tom, že šlo o prázdninové jednání. „V létě se do vlády připravují materiály, které zásadně ovlivní železnici,“ vysvětlil v rámci informací ze zásadních jednání předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša a dodal, že jde především o materiál o liberalizaci osobní železniční dopravy (oficiální název dokumentu je „Zpráva o postupu otevírání trhu veřejných služeb v přepravě cestujících v oblasti dálkové a nadregionální železniční osobní dopravy“).

Celou zprávu najdete na této stránce.

LEO Express bude na trase do Košíc najrýchlejší

Z Košíc do Prahy a späť budú od decembra jazdiť aj vlaky českého súkromného dopravcu Leo Express. Jeho majiteľ Leoš Novotný hovorí, že v pláne majú aj Bratislavu, no najprv pôjdu do Varšavy.

Rozhovor s Leošom Novotným nájdete na tejto stránke.

SŽDC otevře šest nových vlakových zastávek

Správa železniční dopravní cesty otevírá v blízkém okolí Prahy šest nových vlakových zastávek v jednom týdnu, mění se i jízdní řády.

V pátek 29. srpna začnou zastavovat vlaky na nové vlakové zastávce Praha-Podbaba, kde vznikne dlouho očekávaný přestupní terminál z vlaku na tramvaje a autobusy. Den před tím přestane cestujícím sloužit původní nádraží v Bubenči.

Od 1. září pak začnou zastavovat vlaky i na pěti nových vlakových zastávkách v oblasti Rudné a Hostivice (Rudná zastávka, Chýně, Jinočany, Hostivice-Sadová a Hostivice-U hřbitova) a v souvislosti s tím se zcela změní jízdní řády na tratích Praha – Rudná u Prahy – Beroun a Praha-Smíchov Na Knížecí – Hostivice – Rudná. SŽDC a Středočeský kraj tu společně investovali desítky milionů korun.

„Pevně věříme, že právě projekt těchto příměstských zastávek se může stát klíčovým faktorem pro to, aby se železnice stala zajímavou alternativou i pro tisíce cestujících, kteří dosud dojížděli za prací do hlavního města osobními vozy,“ řekl při slavnostním představení nových zastávek generální ředitel SŽDC Pavel Surý. „Věřím totiž, že pokud někdo tento způsob dopravy vyzkouší a objeví cestování bez čekání v přecpaných ulicích a stání v každodenních kolonách, pak kouzlu dráhy jistě propadne stejně, jako jsem mu už kdysi propadl já,“ dodal s úsměvem Surý.

Podrobnosti v tiskové zprávě.

Detská železnica oslavuje narodeniny

Košická detská historická železnica vás pozýva stráviť posledný prázdninový víkend v Čermeli. Bohatý program je pripravený na 29. augusta i 1. septembra, kedy si pripomenieme naše výročie. Vlak prepadnú zbojníci, sokoliari predvedú svoje umenie, o bezpečnosť sa postarajú policajti a ich štvornohí spoločníci. Podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe. Tešíme sa na vás.

Soukromí ve vlaku? Zapomeňte!

Ženy si dámská kupé ve vlacích oblíbily. Vedle většího pocitu bezpečí se jim líbí to, že si mezi sebou mohou probrat věci, které by před muži nevytáhly, či že mohou v soukromí kojit. S postupnou výměnou starých dělených vagónů za velkoprostorové vozy však klasická i ženská kupé z českých kolejí zmizí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rakúšania chcú urýchliť predĺženie širokorozchodnej

Rakúsky denník Die Presse na svojom portáli v piatok (22. 8.) uviedol, že manažéri železníc už roky diskutujú o predĺžení trasy z ruského ďalekovýchodného Vladivostoku do Viedne, aby sa vytvorili podmienky na rýchlejšiu prepravu tovarov z Ázie do Európy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lehké metro v Karlsruhe razí dcera Metrostavu

Rakouská společnost BeMo Tunnelling (BeMo), kterou loni v červenci koupila skupina Metrostav, staví v německém Karlsruhe lehké metro. Na projektu se podílí i další firmy ze skupiny. Hodnotu zakázky společnost nezveřejnila. Podle internetových stránek projektu by mělo vybudování tunelu pro tramvaje vyjít na 486 až 579 milionů eur (13,5 až 16,1 miliardy korun).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košický DP omladzuje park autobusov

Donedávna pestrý vozidlový park autobusov sa pomaly stáva minulosťou. Od začiatku roka 2014, vďaka dodávke nových autobusov SOR, už v košickej MHD dojazdili kompletné typové rady autobusov Karosa B 732(.NGS), B 741, C 744, Ikarusy 415 a 435, autobusy Novoplan C 12.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražský DP má na krku novou žalobu

Pražský dopravní podnik čelí žalobě, kterou na něj podala poradenská společnost BNV consulting. Podnik odmítá uhradit závazky, které mu plynou ze smluv uzavřených minulým vedením. Jde o zakázku za zhruba deset milionů korun. Firma BNV consulting byla v minulosti známá napojením nejen na DPP, ale i na pražský magistrát. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet žiada zdvojkoľajnenie „svojej“ trate

Železničná trať medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou by si zaslúžila vybudovanie druhej koľaje. Myslí si to súkromný dopravca RegioJet, ktorý na tejto trase vypravuje vlaky s dotáciou od štátu. Ministerstvo dopravy však nad takýmto krokom momentálne neuvažuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přesun žst. Brno hl.n. se řeší už přes 100 let

Za týden se aktivistům z občanské aliance Referendum 2014 podařilo získat necelou polovinu ze šesti tisíců podpisů, které jim chybí k tomu, aby dosáhli vyhlášení referenda o přestavbě železničního uzlu v Brně. V termínu petici sice podepsalo celkem 21 tisíc lidí, magistrát při přezkumu ale vyhodnotil třetinu podpisů jako neplatnou, a sdružení tak nepřesáhlo hranici nutnou pro vypsání referenda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava opravuje električkové trate

Okrem veľkých rekonštrukcií električkových tratí v Dúbravke a na Hlavnú stanicu, ktoré sa začali v priebehu letných prázdnin, bratislavský dopravný podnik opravil aj niekoľko menších úsekov tratí na všetkých radiálach. Vďaka opravám ubudlo niekoľko dlhodobých rýchlostných obmedzení pre električky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Klatovy a Železnou Rudou opět jezdí vlaky

Z Klatov do Železné Rudy opět jezdí vlaky. Po většinu prázdnin museli turisté cestovat do srdce Šumavy náhradním autobusem, protože Správa železniční dopravní cesty sanovala skalnaté podloží pod kolejemi u Hojsovy Stráže, které se v červnu pohnulo. Až před posledním prázdninovým týdnem se jim podařilo opravu dokončit a vlaky na turisticky významnou trať opět pustit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na oslavy 70. výročia SNP výhodne vlakom ZSSK

Ak sa na centrálne oslavy 70. výročia SNP do Banskej Bystrice rozhodnete cestovať vlakom, získate 50% zľavu na cestovnom. Špeciálny cestovný lístok s označením: “Vlakom na oslavy 70. výročia SNP“ je určený nielen pre dospelých, aj pre deti od 6 do 15 rokov. Cestovať môžete 29. augusta 2014 z ktoréhokoľvek tarifného bodu ZSSK na Slovensku do staníc: Banská Bystrica alebo Banská Bystrica mesto.

Celú ponuku nájdete na tejto stránke.