Dopravné správy

Česká republika má 17. ministra dopravy

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve čtvrtek na Pražském hradě Dana Ťoka ministrem dopravy. Ve funkci nahradil Antonína Prachaře (ANO), který odstoupil. Zeman připomněl, že Ťok je za posledních šest let „zhruba desátým“ ministrem dopravy. Prezident popřál novému ministrovi, aby narušil tuto „neblahou tradici“ a vydržel ve funkci déle než průměrný půlrok jako jeho předchůdci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové košické električky sú poruchové

Nové električky Vario LF2 plus začali po pondelkovom slávnostnom uvedení do prevádzky voziť cestujúcich. Hneď v ten deň mali až dve zo štyroch problémy. Išlo o električky s evidenčnými číslami 803 a 805 (podľa poradia, v akom dorazili od dodávateľa do DPMK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD lákají slevou cestující na lokálky

České dráhy prodlouží o další rok slevovou akci, která má do vlaků zejména na některých lokálních tratích přilákat více cestujících. Slevy se vztahují na cestující, kteří nemají zákaznické karty. Vyplývá to z nového vydání přepravního věstníku, který na svých stránkách zveřejnilo Ministerstvo dopravy. Dráhy nabídnou na více než čtyřech desítkách tratí po celé republice slevu 25 procent každému cestujícímu, i když nevlastní například zákaznickou In Kartu. Na jedné trati nabízí i poloviční slevu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD chýbali dieselové mašiny požičané ZSSK

Snáď najcennejším vozidlom Českých dráh sa pri súčasnom kolapse stali dieselové lokomotívy. Kvôli námraze, ktorá obalila trakčné vedenie, sú často jedinými mašinami schopnými pohybu. Päť takýchto lokomotív pritom Česi pred niekoľkými týždňami prenajali slovenským železniciam, aby im pomohli zvládať nápor bezplatných cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tajuplný příběh lounské vagónky

Lounská vagónka, spojovaná s obviněným magnátem Františkem Savovem, je v úpadku od letošního března a podle několika věřitelů doprovází insolvenci řada podivných okolností. ČESKÁ POZICE objevila další z nich. Týká se původní verze nezávislého posudku o ekonomické situaci dlužníka, který musel být zpracován před povolením reorganizace. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Otrokovická PSG získala miliardovú zákazku RŽD

Otrokovická spoločnosť PSG-International, ktorá je popredným českým dodávateľom investičných celkov, bude generálnym dodávateľom veľkého železničného terminálu Belyj Rast na okraji Moskvy. Terminál si objednali Ruské železničné dráhy (RŽD). Objednávka má hodnotu vyše 5,95 miliardy Kč (215 miliónov eur). Predseda predstavenstva PSG-International Tomáš Krones povedal, že úspech firmy je o to cennejší, že ide vôbec o prvú významnú investíciu RŽD v oblasti výstavby veľkých logistických centier.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční doprava ČD se postupně stabilizuje

České dráhy již kolem 16. hodiny, jak odpoledne avizovaly, obnovily provoz elektrických vlaků na hlavní trase z Prahy přes Pardubice a Olomouc do Ostravy. Na trať se tak postupně vracejí elektrické soupravy a lokomotivy jak u vlaků pendolino, tak u expresů, rychlíků a regionálních vlaků. Postupně dochází také ke zprovozňování jednotlivých souprav. V následujících hodinách se bude jízdní řád vlaků postupně vracet k normálu. Zítra by již měla většina vlaků v České republice jet podle obvyklých jízdních řádů. Postupně se budou na jednotlivé spoje vracet také plánované soupravy. K tomu může docházet také v průběhu čtvrtka.

Menší omezení zatím trvají na trase z Přerova do Břeclavi a z Hranic na Moravě do Vsetína, ale i zde předpokládáme v nejbližších hodinách postupné obnovení elektrického provozu. Do té doby zde pojedou motorové lokomotivy, komplikací by tak bylo jen menší zdržení vlaků.

Cestující tak již dnes večer mohou opět plně využívat železniční dopravu. Vypraveny budou již také veškeré noční spoje včetně autovlaku. Výzva Českých drah k odložení cest vlakem tak v současné chvíli již neplatí a cestující již mohou postupně stabilizující se dopravu plně využívat a plánovat své cesty pro zítřejší den.  

SŽDC dokončila průjezd uzlem Plzeň

Plzeň, 3. prosince 2014 – Slavnostního ukončení se dnes dočkala další významná etapa modernizace české železnice. Stavba Průjezd železničním uzlem Plzeň ve směru III. tranzitního železničního koridoru přinesla zvýšení komfortu a bezpečnosti cestování, současně snížila hlukovou zátěž pro obyvatele města. Cestující mohou užívat prodloužený podchod, který nově ústí až v Šumavské a Železniční ulici, dále jim slouží nová bezbariérová nástupiště. Rozsah modernizace tak plně odpovídá strategickému významu železničního uzlu Plzeň, který je součástí Transevropské dopravní sítě (TEN-T).

Celé znění naleznete v příloze.

Ako zvláda železnica bezplatné možnosti cestovania?

Od pondelka platí na našich železniciach nový režim. Všetci dôchodcovia, ale aj študenti cestujú na bezplatné lístky. Náhle a neočakávané rozhodnutie vedenia rezortu o novom režime na železnici najviac zaskočil štátneho prepravcu, ktorý sa veľmi rýchlo musel prispôsobiť novým prepravným podmienkam.

Celú rozhlasovú reportáž nájdete na tejto stránke.

ČD obnovují plný provoz dálkových linek i PID

České dráhy dnes odpoledne obnoví elektrický provoz na všech dálkových linkách. Již po po poledni vyrazily expresní spoje včetně souprav railjet na linku Praha - Pardubice - Brno a dále do Rakouska a na Slovensko. V průběhu odpoledne budou na tuto linku nasazovány další soupravy tak, aby byl postupně v příštích hodinách obnoven běžný provoz plně podle jízdních řádů.
Také na hlavním koridoru Praha - Pardubice - Olomouc - Ostrava / Valašsko by mohla začít výměna motorových lokomotiv za elektrické dnes odpoledne. Očekáváme, že od SŽDC bychom mohli dostat pokyn k obnovení elektrického provozu po 16. hodině.  Na trasu pak hned vyrazí první elektrické lokomotivy včetně většiny jednotek pendolino. Ty budou v první řadě využity na obnovení běžných spojů, dnes odpoledne a večer tedy pojedou bez povinné rezervace a obvyklých nadstandardních služeb. Postupně se na trať budou vracet expresní, rychlíkové i regionální spoje.

Plně obnoven bude provoz nočních dálkových vlaků. Podle jízdních řádů budou vypraveny noční vlaky z Prahy do Košic včetně lůžkových a lehátkových vozů. Obnoven je také provoz autovlaku, cestující autovlaku ho dnes večer budou moci využít. Obnoven bude také provoz nočních expresů Metropol a Chopin, které spojují Českou republiku s Budapeští, Vídní, Varšavou a Berlínem. S ohledem na očekávaný velký zájem cestujících o tyto spoje doporučujeme zajištění rezervací jak pro vozy s místy na sezení, tak do lůžkových a lehátkových vozů.  

Po poledni se rozjely elektrické soupravy také mezi největšími moravskými městy. Rychlíky se vracejí na linky Bohumín - Ostrava - Přerov - Brno i na trať z Brna do Olomouce. Postupně během odpoledne tak budou na tyto linky vypraveny další rychlíkové spoje a doprava bude postupně zahušťována tak, aby se v následujících hodinách vrátila k obvyklému jízdnímu řádu. Na střední Moravě se začnou rozjíždět také elektrické osobní soupravy.

Kolem poledne se podařilo obnovit také provoz na všech příměstských elektrifikovaných tratích v okolí Prahy. Na trať již vyrazilo několik desítek souprav City Elefant. Ty postupně začínají zahušťovat dopravu na všech páteřních linkách ve směru Lysá nad Labem - Kolín, Český Brod - Kolín, Benešov u Prahy a Beroun. Do Kralup nad Vltavou jezdily elektrické soupravy již včera. Postupně se bude interval na těchto linkách zkracovat a kapacita vlaků dále zvyšovat.      

České dráhy již od ranní osmé hodiny nasadily na oživení zamrzlých souprav 19 týmů, které připravují soupravy k obnovení provozu. K 15. hodině očekáváme, že bude až 80 % ze všech zamrzlých souprav připraveno k provozu. V případě lokomotiv pak bylo nutné v nejednom případě stroje přistavit do hal, aby námraza odtála a lokomotivy byly připraveny k provozu.  
Plný návrat k jízdnímu řádu, tedy návrat souprav do svých obvyklých plánovaných míst, očekáváme do 24 hodin od zahájení obnovení provozu, tedy postupně v noci na zítřek a během zítřka. Přesto provoz vlaků v tu dobu již bude zajištěn v co největším rozsahu.  

Parkovanie u trnavskej stanice

Pripravujem materiál o parkovaní v blízkosti vlakovej stanice v Trnave. Pred ňou je asi 50 parkovacích miest..... Budú sa v rámci celkovej rekonštrukcie stanice parkovacie miesta nejako upravovať?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Postupné obnovení provozu na železnici

Aktuálně dochází k postupnému zlepšení situace a na železnici. Na železniční tratě se vracejí první elektrické soupravy a ve větším rozsahu je stabilizovaný jízdní řád vlaků z Prahy na Moravu. České dráhy dnes zajistí spoje EC/IC/Ex z Prahy do Ostravy, na Vsetínsko a dále na Slovensko v přibližně dvouhodinových intervalech. Půjde tak o 15 páru spojů. Nadále však může docházet ke zdržení těchto vlaků, protože motorové lokomotivy mají podstatně nižší rychlost 100 km/h oproti elektrickým s rychlostí 160 km/h. Cestující tak musí nadále počítat se zdržením a omezenou kapacitou souprav.

První elektrické soupravy se vracejí také v příměstské dopravy v Praze a okolí. Vedle trati Praha - Kralupy nad Vltavou a dále na Ústí nad Labem, kde jezdily elektrické vlaky i včera, se nyní postupně rozjíždějí elektrické soupravy také na lince S 2 a následně na lince S 20 z Prahy do Lysé nad Labem, Milovic a Kolína.

*****

V současné době byly elektricky obnoveny některé další úseky v okolí Prahy a také dálkové linky. Elektrický provoz byl obnoven na tratích z Prahy do Berouna a dále do Plzně. Postupně se tak během odpoledních hodin budou vracet na tratě rychlíky i příměstské spoje vedené v elektrické trakci, bude rozšiřován provoz vlaků a spoje se budou během celého odpoledne postupně vracet ke svým jízdním řádům.

Elektrický provoz byl obnoven také na hlavní koridorové trati Praha - Pardubice - Česká Třebová - Brno. Po poledni tak vyjedou z Prahy do Brna a dále také ve směru na Slovensko a do Rakouska první expresy vedené již elektrickými lokomotivami. Po poledni vyjel také první CityElefant z Prahy do Kolín na lince S1 pražské příměstské dopravy. Během odpoledních hodin budou na trať vypravovány i další soupravy. Postupně tak bude provoz jednotlivých vlaků z Prahy do Brna i osobních zastávkových spojů z Prahy do Kolína obnovován. Návrat k plnému rozsahu dopravy podle běžných jízdních řádů však bude trvat několik hodin.

Postupně jsou pro provoz připravovány také soupravy a lokomotivy. Ty, které byly postiženy námrazou, však musí být přistaveny do krytých hal, aby námraza odtála. Lokomotivy a soupravy musí být také prohlédnuté, aby byla zajištěna maximální bezpečnost cestujících. Bezpečnost cestujících je prvořadá.

České dráhy již obnovily provoz vlaků na lince S2 z Prahy do Lysé nad Labem a Kolína, i zde budou postupně během odpoledne vyjíždět další elektrické vlakové soupravy. na hlavním tahu Praha - Olomouc - Ostrava a také ve směru na Vsetínsko je zajištěn provoz souprav s motorovými lokomotivami. České dráhy předpokládají, že dnes na této páteřní trase vypraví až 15 párů vlaků.

V Košiciach premávajú nové električky

V pondelok, 1. decembra 2014, boli v areáli vozovne na Bardejovskej ulici, za prítomnosti vedenia mesta, DPMK a zástupcov médií, do premávky slávnostne uvedené nové električky Vario LF2+. Po slávnostnom "krste" nasledovala prezentačná jazda z vozovne na Staničné námestie a späť. Prvé štyri električky Vario LF2+ budú už dnes nasadené do popoludňajších služieb na linke 3.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odškodnění cestujících ČD za důsledky kalamity

České dráhy se rozhodly poskytnout nad rámec evropské legislativy mimořádnou kompenzaci cestujícím, kteří byli ve vlacích ČD ve dnech 1. a 2. prosince 2014 zasaženi kalamitním stavem.

Cestující, kteří nastoupili jízdu 1. a 2. prosince a jeli vlakem, který byl kvůli ledovce zpožděn o více než 2 hodiny, mají nárok na 100Kč poukázku. Nárok na kompenzaci mohou cestující uplatnit do 16. 12. 2014 na kterékoli pokladně ČD. Seznam vlaků, traťových a časových úseků, kterých se tato kompenzace týká, bude zveřejněn na stránkách ČD a najdete ho v přiložené mapě.
V případě, že má cestující jízdenku vydanou jako eTiket (zakoupenou na internetu, přes mobil nebo aplikaci Můj vlak) a byl zasažen kalamitním stavem, požádá o kompenzaci na emailu namraza@cd.cz. Bude mu poskytnuta kompenzace (voucher) ve výši 100 Kč.
Pokud má cestující traťovou jízdenku nebo aplikaci IN 100 a byl zasažen kalamitním stavem, požádá o kompenzaci na emailu namraza@cd.cz. Bude mu poskytnuta kompenzace v podobě připsání 50 věrnostních bodů do věrnostního programu ČD Body. Body budou na účet načítány od 14. 12. 2014. Přesné pokyny pro připsání bodů budou cestujícím zaslány po obdržení e-mailu s žádostí o kompenzaci.
Standardní ustanovení týkající se návratků a náhrad vyplývající ze Smluvních přepravních podmínek ČD nejsou dotčena a platí v plném rozsahu. Cestující tedy mohou uplatnit v oprávněných případech např. nárok na vrácení jízdného:
  • Cestujícím, kteří se kvůli kalamitě vzdali jízdy, bude vráceno jízdné a všechny další poplatky v plné výši.
  • Při ujetí přípoje nebo nedokončení cesty a návratu do výchozí stanice (pokud to provozní stav umožňoval) je cestující přepraven do výchozí stanice bezplatně a je mu vráceno jízdné beze srážky.
  • Při nedokončení cesty a vzdání se další jízdy bude cestujícímu vráceno jízdné za neprojetý úsek (beze srážky)
  • Při ujetí posledního přípoje mají cestující nárok na alternativní přepravu do cílového místa (autobus nebo taxi proplatí ČD do výše 1000 Kč/auto). V noci 1./2. prosince byla tuto možnost využita asi ve 100 případech.
  • Při zpoždění SC nad 60 minut bude cestujícím vrácena cena zaplacené místenky, a to i v případě, kdy cestující dokončil jízdu.
Cestující v mezistátní přepravě budou odškodněni v souladu s Nařízením Evropského parlamentu o právech a povinnostech cestujících v železniční přepravě. Těm, kteří cestovali během kalamity spojem se zpožděním 60 – 119 minut bude vráceno 25 % z ceny jízdného nad 16 EUR (cca 450 Kč). Cestujícím ze spojů se zpožděním větším jak 120 minut nebo z odřeknutých spojů bude vrácena polovina z ceny jízdného nad 8 EUR (cca 225 Kč). Mimořádná kompenzace ve formě 100Kč poukázky bude uznána i v případě mezistátních jízd vlaky ČD, a to v případě, že cestující projížděli vyznačenými úseky podle přiložené mapy. Pokud cestující během kalamity uplatnili právo odstoupit od přepravní smlouvy, vrátí jim ČD celé jízdné beze srážky.
Cestujícím se za vzniklé komplikace velmi omlouváme!

DP mesta Prešov kupuje ďalšie Solarisy

Dopravný podnik mesta Prešov podpísal so spoločnosťou Solaris Bus & Coach S.A. kúpnu zmluvu na ďalšie 3 autobusy. Tentokrát ide o dodávku 2 autobusov v 12-metrovom vyhotovení a jedného 18-metrového vozidla. Novinkou budú motory novej ekologickej normy Euro 6, čo mierne pozmení dizajn zadnej časti vozidla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Ostravě-Hulvákách vzniká nový přestupní terminál

Město Ostrava buduje na Hulváckém kopci v Hulvákách přestupní terminál, jehož součástí bude i zcela nová trolejbusová a autobusová smyčka. Celá stavba přijde na 70,5 milionu korun, přičemž téměř 40 milionů zaplatí evropské dotace. Kvůli problémům s podložím musela být stavba dočasně pozastavena, ale předpokládá se, že práce budou pokračovat ještě letos. Stavba by měla být hotova příští rok v srpnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kalamita pokračuje, vlaky mezi ČR a Slovenskem zrušeny

Z důvodu prodloužení výstrahy ČHMU a vydání nové výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu České dráhy upozorňují, že bude z 2. na 3. prosince  2014 zastavena dálková večerní a noční doprava mezi Českou republikou a Slovenskem. Nepojedou také žádné autovlaky. Obracíme se na cestující s probou, aby své cesty zrušily, odložily nebo využily jiné dopravní prostředky.

Omezení dopravy v úterý 2. prosince 2014 a v noci na 3. prosince 2014

Vzhledem k pokračující kalamitě, kdy je velká část elektrifikovaných tratí nesjízdná pro elektrické vlaky, upozorňujeme, že velká část vlaků osobní dopravy pravidelně vedených elektrickými soupravami v ranních a případně i dopoledních hodinách nepojede nebo pojede pravděpodobně se značným zpožděním. Náhradní autobusovou dopravu se nedaří zajistit z důvodu špatné sjízdnosti komunikací, ale též pro nedostatek autobusů pro takto zásadní omezení železniční dopravy.
České dráhy i nadále naléhavě žádají cestující, aby především na elektrifikovaných tratích z důvodu silné námrazy odložili své cesty na příznivější povětrnostní podmínky nebo použili jiný druh dopravy. Děkujeme za pochopení.

O vedení dalších vlaků se bude rozhodnuto podle aktuální provozní situace a České dráhy o tom budou informovat na webu v sekci mimořádnosti. Děkujeme za pochopení a velmi se omlouváme za nepříjemnosti, které tato kalamitní situace přináší.
Silně omezena je regionální doprava. Podstatně méně vlaků s výrazně nižší kapacitou jezdí především v okolí Prahy. V důsledku přesunutí motorových souprav z neelektrifikovaných tratí na tratě elektrifikované může být omezen rozsah dopravy a zrušeny některé spoje i na tratích bez elektrické trakce.
Aktuální informace o omezení provozu na železničních tratích průběžně poskytujeme na stránce www.cd.cz/omezeniprovozu. Informace můžete zjistit také telefonicky na Kontaktním centru Českých drah na telefonu 840 112 113.

Nákladní dopravu DB poškodil kartel aerolinek

Nákladní divize Deutsche Bahn chce po kartelu 13 aerolinek vymáhat přes tři miliardy dolarů. Společnosti včetně Air France-KLM, British Airways či Lufthansy měly německého železničního dopravce poškodit tím, že uměle navyšovaly ceny za leteckou přepravu zboží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD o kalamitě na železnici a odškodnění cestujících

Zasíláme Vám souhrnnou informaci k mimořádné dopravní situaci v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek v noci z 1. na 2. prosince 2014, kdy v důsledku námrazy nebyly některé důležité a frekventované tratě od večerních hodin 1. prosince sjízdné pro elektrickou trakci.

České dráhy v této souvislosti přijaly řadu mimořádných opatření. V postižených oblastech zůstaly otevřené železniční stanice, jejich čekárny a haly. Například na Masarykově nádraží v Praze byl mimořádně otevřen Masarykův salonek, protože v této stanici není běžná vytápěná čekárna. Ve stanicích a vlacích, kde to bylo možné, byly cestujícím poskytnuty zdarma nápoje, především voda nebo teplý čaj. Posílen byl také personál, byli zajišťováni náhradní strojvedoucí a byly prodlouženy směny nad běžný rámec činnosti. V případě ujetí posledního přípoje bylo povoleno využít ve více než stovce případů taxislužby, v řadě případů bylo umožněno ubytování v hotelech.

Hlavním cílem Českých drah bylo za této mimořádné situace zajistit bezpečnost všech cestujících. Byl jim umožněn pobyt ve vlakových soupravách, a to především v situacích, kdy bylo možné soupravy vytápět a osvětlovat. Prvním úkolem bylo zajistit také dopravu souprav, které uvázly na tratích, do nejbližší vhodné stanice tak, aby byl zajištěn přístup složek integrovaného záchranného systému a dalších osob k vlakům, resp. aby cestující mohli vlakové soupravy v případě svého zájmu opustit, což na širé trati není možné a bezpečné. Tato záchranná akce se týkala více než 20 spojů od Prahy po střední Moravu.

Již během večera byly některé elektrické soupravy nahrazeny motorovými a byl připraven omezený rozsah dopravy na úterý ráno a dopoledne. Soupravy s elektrickou lokomotivou nebo jednotkou byly nahrazeny motorovými soupravami nebo soupravami s motorovou lokomotivou. Rozsah jízdního řádu a kapacita souprav je však významně omezena, většina spojů v postižených oblastech je odřeknuta, proto České dráhy vyzvaly již v pondělí v noci všechny cestující, aby své cesty v úterý zrušily, odložily nebo využily jiné dopravní prostředky.

Večerní a noční komplikace se dotkly řádově až stovky tisíc cestujících a stovek osobních vlaků v různých místech ČR, především na střední Moravě, v okolí Prahy ale i jinde.

Omezení dopravy se dotkne také dnes řádově stovek spojů a své cesty budou muset odložit nebo pro ni využít jiný druh dopravy až několik stovek tisíc cestujících. Významně je totiž omezena doprava jak na páteřních tratích mezi Čechami a Moravou, tak doprava v okolí Prahy.

S ohledem na stále probíhající kalamitní situaci není v současné chvíli možné vyčíslit ani přesný počet spojů ani případné škody.

České dráhy dnes také oznámí informace o mimořádném odškodnění pro cestující, kterých se dotkly dopravní komplikace v noci ze včerejška na dnešek. Přestože jde o vliv nepříznivé povětrnostní situace a Česká republika přijala výjimku z pravidel pro odškodnění v železniční dopravě v EU, podle níž se odškodné v České republice v těchto případech nepřiznává, rozhodly se České dráhy mimořádně a jednorázově cestující ze zdržených vlaků aktivně odškodnit.

O dalších opatřeních budeme průběžně informovat.

Platforma pro podporu inovací železnic

Nejpozději na počátku dubna příštího roku by měl plnohodnotně začít fungovat společný podnik Shift2Rail, jehož cílem je mimo jiné přispět k většímu podílu železnice na přepravě osob i zboží po celé Evropě. Příprava spouštění činnosti podniku zahrnuje zřízení exekutivy a některých poradních orgánů.

Celou zprávu najdete na této stránce.