Dopravné správy

Stát nahrává služebním cestám vlastním autem

Zaměstnanci s vlastním vozem mohou v příštím roce na služebních cestách za každých sto kilometrů vydělat až čtyřicet korun. Umožní to štědře nastavené ceny pohonných hmot v ministerské vyhlášce. Tratit však budou firmy i stát. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v bratislavskej MHD od 8. januára

Dopravný podnik Bratislava po zimných prázdninách zavedie zmeny v doprave. Od 8. januára 2015 už totiž nebude jazdiť linka 120, ktorá spája Tesco Lamač a Devínsku Novú Ves. Po prázdninách pribudne nová linka č. 123 spájajúca nákupné centrum Bory Mall s Dúbravkou a Lamačom. V hustejších intervaloch bude po prázdninách premávať linka č. 20 z Devínskej Novej Vsi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zajímavý pohled do historie tratí

Ten zážitek, že při cestě z Třebíče do Brna zastavíte s vlakem v Božím Požehnání, tedy dnes Zastávce u Brna,, kdysi mohli cestující zažívat každý den. Poslanec Karel Černý je spoluautorem nové knihy nazvané Železniční tratě z Jihlavy do Znojma a Brna na starých pohlednicích. Mapuje v ní počátky železnice v kraji. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sviatky na stanovišti električky

Uponáhľaná a nervózna Bratislava sa upokojí, cesty sa vyprázdnia a ľudia sa viac usmievajú. Vianočné služby šoférov v bratislavskej MHD sú podľa jedného z nich, Dominika Minárika, iné. Vodiča električky práca cez sviatky neminie ani tento rok. Vďaka skráteným zmenám však stihne štedrovečernú večeru.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodováci s Ježíškem a jiné zajímavosti betlémské

Jak vypadaly betlémy v Plzni v posledních sto letech a čím jsou pozoruhodné? O tom v čase předvánočním pohovořil farář při katedrále svatého Bartoloměje Emil Soukup. Připomněl, že ve městě je k vidění například betlém, který má dva Ježíšky, nebo třeba betlém, kde jsou i figury významných osobností regionu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Elektrický prúd zasiahol v koľajisku chlapca

Popáleniny hrudníka a rúk utrpel 15-ročný chlapec, ktorého v piatok večer na železničnej stanici v Leopoldove zasiahol elektrický prúd zo železničného vagóna. Ako dnes informoval Andrej Hirjak z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, dieťa poranenia utrpelo pravdepodobne pri prebiehaní medzi koľajami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pivní začátky slavné vagonářské rodiny

Před 140 lety a dvěma týdny, 15. prosince 1874, uvařili ve Velkých Popovicích první várku piva. Tehdejší sládek Přemysl Růžička připravil šedesát hektolitrů Velkopopovického Kozla. Podle historických pramenů se zde vařilo už ve 14. století. 

Celou zprávu najdete na této stránce. A můžete si ji doplnit nahlédnutím do Wikipedie.

Prevádzka žilinskej MHD na Silvestra a Nový rok

Na Silvestra, v stredu 31. decembra 2014 budú linky MHD premávať podľa cestovných poriadkov pre sobotu, nedeľu a sviatok. Na Nový rok, vo štvrtok 1. januára 2015 budú linky MHD taktiež prevádzkované podľa cestovných poriadkov pre sobotu, nedeľu a sviatok, no premávať budú až od cca 6:00, pričom trolejbusové linky dovtedy nahradí nočná linka 50. Linka 99 bude na Silvestra v prevádzke do 17:12, na Nový rok premávať nebude.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vrátí se tramvaje na Václavák?

Více než tři desetiletí uplynula ode dne, kdy po Václavském náměstí naposledy projela tramvaj. Minulé pražské zastupitelstvo na jaře navrhlo změnit územní plán tak, aby se trať mohla obnovit. Tato myšlenka stále žije, větší šanci na úspěch však nyní má propojení hlavního nádraží a Vinohradské.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura nevie, kam na Slovensku ďalej

Spoločnosť RegioJet do konca roka nerozbehne svoju pripravovanú autobusovú linku medzi Bratislavou, Nitrou a Banskou Bystricou. Na trasu, ktorá mala začať jazdiť 3. novembra totiž stále nedostala potrebné povolenia. Informuje o tom šéf českej dopravnej spoločnosti Radim Jančura. Podľa neho Bratislavský samosprávny kraj po troch mesiacoch odmietol žiadosť jeho firmy z konca augusta na základe negatívneho vyjadrenia mesta Nitra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sníh zastavil vlaky ve Švýcarsku

Vánoční prudká změna počasí zasáhla téměř celou Evropu. Čerstvý sníh a námraza uzavřela letiště ve Velké Británii nebo Nizozemsku, stejně dopadly vlaky ve Švýcarsku. Lidé uvízli na dálnicích, zůstali bez elektřiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka košickej MHD počas Silvestra

V stredu, 31. decembra 2014, bude MHD počas celého dňa premávať podľa cestovných poriadkov v režime Pracovné dni (školské prázdniny). Nočné linky N1, N2 a N71 budú počas silvestrovskej noci premávať podľa osobitných cestovných poriadkov v posilnenom intervale 30 minút (od 23. do 01. hod.), resp. 60 minút (od 01. do 04. hod.), a budú na ne nasadené veľkokapacitné autobusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ukrzaliznycja zruší spojení na Krym

Ukrajinská státní železniční společnost Ukrzaliznycja přeruší železniční spojení na ukrajinský autonomní poloostrov Krym, který letos v březnu připojilo ke svému území Rusko. Důvodem jsou údajně obavy o bezpečnost. Opatření se podle sdělení firmy týká nákladní i osobní železniční přepravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O revitalizácii železničnej stanice Košice

Prosím Vás o odpoveď na otázku, či rekonštrukcia železničnej stanice v Košiciach, ktorú realizuje spoločnosť Achiles Slovakia, počíta aj s úpravou/rekonštrukciou schodísk k nástupištiam. Žiadne z existujúcich dosiaľ nemá pohyblivý pás, čo sťažuje hlavne cestujúcim s batožinou prístup z/na nástupištia. Ak to nie je súčasťou zazmluvnenej rekonštrukcie, v koho kompetencii to je a kedy možno očakávať pozitívnu zmenu?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Plzeňská „myší díra“ pod tratí doznala proměny

Po více než čtvrt roce je pro motoristy opět průjezdná ulice U Velkého rybníka v Plzni-Bolevci, kde se opravoval a zvětšoval železniční podjezd. Úzký průjezd nyní nahradil vyšší a širší betonový most. Zbývá ještě rozšířit pod ním i vozovku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sviatky na Lomnickom štíte

Turisti, ktorí lanovkou navštívia Lomnický štít, sa vo výške 2 633 metrov nad morom môžu zdržať len 50 minút. Je to dané kapacitou lanovky, ktorá naň premáva. No sú ľudia, ktorí tu trávia celé dni a na drsné podmienky si už zvykli. Pracujú pri obsluhe lanovky, v našom najvyššie položenom bare a v meteorologickej stanici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smutné konce nádraží Vyšehrad

S výpravkou a v červené čepici řídil Robert Zeman vlaky na Vyšehradě patnáct let. Pro místní platil za patrona nádraží. Až do letošního listopadu, kdy musel svůj post opustit. Jeho odchod je stejně smutný jako osud chátrajícího nádraží. Lidskou sílu nahradily počítače a Vyšehrad už výpravčího nepotřebuje. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Alstom dostal v USA vysokú pokutu za korupciu

Francúzska spoločnosť Alstom dostala od amerických úradov rekordnú pokutu 772,3 milióna dolára. Ukončí sa tak vyšetrovanie týkajúce sa podozrení z korupcie. Pomocou úplatkov mala spoločnosť získať zákazky po celom svete. Informovalo o tom v pondelok americké ministerstvo spravodlivosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EP o dobré pověsti silničních dopravců

Europoslanci zamítli kontroverzní návrh Evropské komise o pravidlech pro hodnocení dobré pověsti silničních dopravců. Právě kritérium dobré pověsti je jedním z požadavků, které musí dopravce splňovat, aby mohl provozovat svou činnost v Evropské unii. Komise však v návrhu neuvedla celou řadu prohřešků, které mohou vést ke ztrátě dobré pověsti podnikatele. Využívání některých nekalých praktik by tak dobrou pověst dopravců nijak neovlivnilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR v r. 2014 a perspektíva na r. 2015

Ako hodnotíte rok 2014? Aké pozitíva/negatíva priniesol? Čo sa vám podarilo uskutočniť a čo naopak nepodarilo? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.