Dopravné správy

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 39. týždeň

V 39. týždni 2014 zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dve smrteľné zrážky vlaku s civilnou osobou. V obidvoch prípadoch prišli o život muži. Prvá zrážka sa odohrala na trati Moldava nad Bodvou – Výh. Drienovec, v tomto prípade išlo o samovraždu, a druhá zrážka sa stala na trati Krásno nad Kysucou – Kysucké Nové Mesto.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo logistický areál v Lovosicích nekoupí

Dozorčí rada ČD Cargo ve středu odmítla schválit plán představenstva koupit dlouhodobě ztrátový areál v Lovosicích od společnosti Hyparkos, která patří do impéria realitního magnáta Ivana Chrenka a jeho firmy HB Reavis. Představenstvu neprošel ani návrh na povolení vypracování analýzy, která by vedla k nákupu haly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragická zrážka rýchlikov v Indii obrazom

Zrážka dvoch rýchlikov na severe Indie si v stredu vyžiadala 12 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. Podľa vyjadrení tamojších predstaviteľov sa nehoda v meste Gorakhpur na území štátu Uttarpradéš stala po tom, ako jeden z vlakov z neznámeho dôvodu pokračoval v jazde napriek tomu, že návesť mu prikazovala zastaviť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vykolejená historická lokomotiva zastavila vlaky

Dopravu na trase Ledečko-Kácov ve Středočeském kraji v sobotu odpoledne komplikuje netradiční nehoda. Při přesunu historické lokomotivy soukromého vlastníka během focení ve stanici Český Šternberk stroj vykolejil. Provoz v úseku bude zastaven nejméně do sedmé hodiny večerní. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

K elektrifikácii trate Leopoldov – Nitra – Šurany

Poprosím Vás o odpovede:
- Kvôli elektrifikácii jednokoľajnej trate Leopoldov – Nitra – Šurany má byť po dobu dvoch rokov odstavená železničná doprava. Budú túto výluku ŽSR riešiť náhradnou dopravou?
- Predpokladá elektrifikácia trate vybudovanie nového cestného mosta medzi Leopoldovom a Rišňovcami? Kde?
- Do akej miery sa upraví jestvujúci železničný most?
- Vzniknú medzi Leopoldovom a Rišňovcami nové podchody? Kde?
- Ako bude upravená železničná stanica Hlohovec?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

130 miliard na silnice, 97 miliard na tratě

Ministerstvo dopravy je do konce roku 2016 připraveno zahájit přes 200 dopravních staveb v celkové hodnotě zhruba 233 miliard korun. Úřad to [...] uvedl v tiskové zprávě. Nejvíce peněz má jít na výstavbu silnic a dálnic. Konkrétně ministerstvo uvedlo zahájení stavby jihočeských úseků dálnice D3, R35 u Opatovic nad Labem, nový úsek dálnice D1 v úseku Přerov - Lipník nebo D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dozor nad prestavbou trate pri Žiline za 639 970 €

Stavebný dozor pri modernizácii železničnej trate medzi Považskou Teplou a Žilinou zabezpečí bratislavská spoločnosť DEC International. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) jej za zákazku zaplatia 636.970 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Taký je výsledok súťaže, o ktorej železnice informovali vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express musel hledat pomoc u ČD

Leo Express čelí dalším provozním problémů se svými jednotkami Stadler Flirt. Po zářijové srážce jedné soupravy s automobilem na přejezdu musí do soboty odstavit další jednotku kvůli prasklému sklu. Z pěti souprav tak jezdí jen tři. [...] Firma zajistí cestujícím náhradní dopravu ve vlacích Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančuru nechcú na košickej stanici

Železničná stanica v Košiciach stále trochu pripomína stavenisko. Rekonštrukcia by z nej mala urobiť moderné centrum s obchodmi, kaviarňami či fast­foodmi. Jej priestory sa však už stali dejiskom prvého konfliktu medzi Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) a súkromným prepravcom RegioJet, ktorý chce v decembri nasadiť vlaky InterCity na trati do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Premiéři ČR a Saska jednali o VRT do Drážďan

O intenzivnější spolupráci v dopravě [...] v Praze jednal premiér Bohuslav Sobotka se saským premiérem Stanislawem Tillichem. Mluvili o vysokorychlostní trati mezi Prahou a Drážďany, jejíž stavba by v Česku mohla být zahájena v roce 2023.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O vstupe a.s. RegioJet na trať Bratislava - Košice

V denníku SME chystáme článok o avizovanom vstupe spoločnosti RegioJet na trať Bratislava - Košice, ktorá tu od polovice decembra plánuje prevádzkovať vlaky IC. V tejto súvislosti by som vás rád poprosil o vyjadrenie k niekoľkým otázkam, ktoré sa týkajú ŽSR ...

Otázky a odpovede nájdet na tejto stránke.

Ústecký kraj pokročí v integraci dopravy

V Ústeckém kraji bude od ledna 2015 platit jednotný přepravní tarif autobusové dopravy, kterou na svém území kraj zajišťuje. Je to další krok ke zprovoznění integrovaného dopravního systému, do něhož by se už v průběhu příštího roku měly zapojit i České dráhy a některé městské dopravní podniky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Čadci unikala kyselina z vagóna

Na železničnej stanici v Čadci vo štvrtok unikala kyselina chlorovodíková. Na mieste zasahovalo takmer 20 hasičov viac ako dve hodiny v protichemických oblekoch s autonómnymi dýchacími prístrojmi. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová, kyselina unikala z odstaveného cisternového vagóna s objemom 800 litrov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejdelší železniční tunel v ČR má roční zpoždění

S ročním zpožděním hlavně kvůli archeologickému průzkumu začíná stavba nejdelšího železničního tunelu v zemi u Kyšic na Plzeňsku. Půjde o hlavní součást nové dvojkolejné tratě z Rokycan do Plzně, jejíž budování začalo loni v listopadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Noc svetiel na detskej železnici už zajtra!

Pozývame Vás zažiť úžasnú atmosféru parného vlaku v nočnej prevádzke, ktorú ponúkne už tento víkend Košická detská historická železnica. Najväčším lákadlom je neprehliadnuteľný prúd žeravých iskier nad komínom rušňa, ktorý s okolitou krajinou vytvára priam magický obraz. Nevšedné divadlo dotvárajú svetelné inštalácie, doplnené o umelecké, dramatické a hudobné predstavenia. To všetko bude súčasťou unikátnej šou v sobotu 4. októbra od večera až do polnoci. Pokračovanie v priloženej tlačovej správe.

Olomoucké železniční muzeum letos naposled

Tento víkend 4. a 5. října se letos naposledy pro veřejnost otevře od 10:00 do 16:30 olomoucká expozice historických kolejových vozidel Muzea ČD.

V sobotu od 10:00 do 12:00 bude v rámci doprovodného programu k vidění přibližně 20 historických automobilů a motocyklů, v neděli se do expozice vrátí po opravách legendární parní lokomotiva "Rosnička". Navíc se poprvé otevře miniexpozice železničního učňovského školství Střední školy technické a obchodní Olomouc a v provozu bude kolejiště modelové železnice.

Pro skupiny (zejména školní kolektivy) platí i nadále možnost prohlídky po předchozím objednání během celého roku.

Medzinárodný maratón mieru ovplyvní MHD

V nedeľu 5. októbra 2014 sa uskutoční 91. ročník Medzinárodného maratónu mieru a z tohto dôvodu budú počas jeho konania (cca od 8:00 do 15:30) linky mestskej hromadnej dopravy premávať takto:

Viď správa na tejto stránke.

Ministr dopravy jde po krku šéfovi ČD

Personální rošády kolem vedení Českých drah pokračují. Ministerstvo dopravy ve čtvrtek prosadilo v řídícím výboru změnu v dozorčí radě firmy, která nakonec může vyústit v pád šéfa firmy Daniela Kurucze. Řídící výbor, složený ze zástupců několika ministerstev, odvolal z dozorčí rady Drah ekonoma Michala Zděnka, nahradil ho právníkem Janem Hartem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vstupenka na hokej ako lístok MHD

Možnosť cestovať na vstupenku, t. j. permanentku aj jednorazový zápasový lístok, začína dve hodiny pred začiatkom domácich zápasov HC SLOVAN, t.j. v pracovné dni od 17:00 h a počas víkendov od 15:00 h. Platnosť tohto cestovného lístka vyprší posledným denným spojom. Táto dohoda medzi Dopravným podnikom, hokejovým klubom a mestom Bratislava platí na všetky domáce zápasy HC SLOVAN v Kontinentálnej hokejovej lige od 1. októbra 2014 do konca sezóny 2014/2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC rekonstruuje tratě ve velkém

Stát se v posledních měsících snaží dohnat nedostatek stavebních projektů, který brzdí hlavně investice do dopravní infrastruktury. Jen během července státní instituce vypsaly zakázky na projektové práce za celkem 155 milionů korun, což je meziročně o 115,1 procenta více. Vyplývá to z nejnovější analýzy společností CEEC Research, NESS a Komory administrátorů veřejných zakázek. Nejvíce poptávaní jsou dodavatelé projektů na rekonstrukce železničních tratí. 

Celou zprávu najdete na této stránce.