Dopravné správy

Poslední ústecká tramvaj ve šrotu neskončí

Slavnou éru tramvajové dopravy v Ústí nad Labem by mohl připomínat stroj, který málem skončil ve šrotu. Město, muzeum, dopravní podnik a parta nadšenců se pouští společně do záchrany vozu z roku 1960. Prvním krokem je zastřešení, které zabrání další devastaci. Přáním zúčastněných je upozornit na to, že průmyslové město má být na co hrdé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena názvu zastávok bratislavskej MHD

Od 8. januára 2015 bude zmenený názov zastávky Nový záhon na komerčný názov Malé Krasňany podľa rovnomenného developerského projektu na mieste bývalých vinohradov pri vozovni Krasňany. V tejto súvislosti budú zmenené aj cestovné poriadky liniek 3, 5, 6 a N55.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budějovický DP se bude starat i o pouliční lampy

O veřejné osvětlení se bude v Českých Budějovicích od ledna starat tatáž společnost, která dbá o reklamní poutače, odtahuje auta, vybírá parkovné a také provozuje městskou hromadnou dopravu. Radnice pod novým vedením pokračuje v přidělování obecních zakázek městské firmě. Ta předpokládá, že zisky z dalších činností zmenší její ztrátu z provozování MHD, město by tak mělo ušetřit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čína prispeje na infraštruktúrny fond Hodvábna cesta

Čína prispeje sumou 40 miliárd USD (32,28 miliardy eur) na vytvorenie fondu známeho ako Hodvábna cesta, ktorého cieľom bude pomôcť ázijským krajinám zlepšiť vzájomné prepojenie. Je to ďalší projekt Pekingu na posilnenie svojho postavenia ako regionálneho lídra. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Praze a okolí přibývají železniční zastávky

Správa železniční dopravní cesty otevřela v polovině prosince v souvislosti s nástupem nového jízdního řádu další dvě zastávky v Praze a jejím nejbližším okolí. Vlaky začaly nově zastavovat v zastávce Kačerov, která je v bezprostřední blízkosti stejnojmenné stanice metra, a v zastávce Chýně-jih.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávka Bratislava-Vinohrady a sprejeri

Láskavo Vás žiadam o informáciu ohľadom situácie na železničnej stanici Bratislava Vinohrady. Je krátke obdobie po nákladnej rekonštrukcii stanice a stanica rýchlo stratila svoj pekný, obnovený vzhľad. Dôvodom je enormný výskyt posprejovaných stien v útrobách stanice. Chcel by som sa opýtať, prečo priestory stanice nie sú od uvedených sprejov vyčitené (hádam sa protisprejový povrch počas rekonštrukcii dával) a kedy tak nastane. A zároveň, či sa na stanici nachádza kamerový systém, ktorý by razantne dokázal zamedziť uvedenej nelichotivej situácii so sprejmi.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Požár podvozku vlaku s auty

V Moravičanech na Šumpersku v noci hořel nákladní vlak, jenž převážel desítky zcela nových osobních vozů značky Hyundai. Kvůli technické závadě na brzdovém systému se vlaku rozžhavil podvozek. Hasiči přijeli včas. Plameny způsobily jen malou škodu, k autům se nedostaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Štedrý deň prežil zrážku s vlakom

Na železničnej trati medzi Novými Zámkami a obcou Dvory nad Žitavou (okres Nové Zámky) na Štedrý deň dopoludnia neznámy vlak zrazil Jána (42). Zraneného muža, ktorý ležal v koľajisku, si všimol rušňovodič nákladného vlaku vo vzdialenosti približne 50 metrov pred vlakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj o havířovské nádraží architekti zatím vyhrávají

Bourat, či nebourat? U havířovského nádraží zvítězila možnost B. Aspoň prozatím. Radní se rozhodli ukončit smlouvu o poskytnutí dotací na proměnu prostranství u nádražní budovy. A protože je rekonstrukce součástí jedné stavby nového dopravního terminálu, znamená to, že obnova nádraží zahrnující bourání se odkládá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK pripravuje modernizáciu električkového depa

Dopravný podnik v polovici decembra 2014 zverejnil oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania s názvom "Modernizácia električkového depa DPMK - projektová dokumentácia". Zákazka zahŕňa zabezpečenie vstupných podkladov, projektovú prípravu a dokumentáciu stavby a zabezpečenie výkonu odborného autorského dohľadu. Kritériom pre vyhodnotenie ponúk je najnižšia cena.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O mizejících strážních domcích

Někteří lidé v okolí Police nad Metují na Náchodsku litují demolice dvou strážních domků zvaných vechtrovny u železniční trati. Krajina tím přichází o svůj typický kolorit, podle místních stavby mohly ještě sloužit. Dávné vechtry neboli železniční strážníky proslavil ve dvacátých letech Josef Kopta svým románem Hlídač č. 47, jehož filmovou podobu zpracovali Josef Rovenský, Hugo Haas i Filip Renč. Strážní domek stejného čísla u České Metuje však koncem září skončil neslavně. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Širokorozchodná dostala zelenú

Rakúsky spolkový správny súd vo Viedni rozhodol o zamietnutí námietky v tendri na štúdiu uskutočniteľnosti predĺženia širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne. Vyplýva z informácií, ktoré TASR získala z dôveryhodných zdrojov. Napriek zneniu článku 326 rakúskeho zákona o verejnom obstarávaní spolkový správny súd rozhodol až po 16 týždňoch, namiesto zákonnej lehoty 6 týždňov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kauza Opencard se vrací k došetření

Pražský městský soud vrátil státnímu zastupitelství k došetření obžalobu 15 pražských radních v kauze Opencard, uvedl bývalý primátor Tomáš Hudeček, který patří mezi obviněné. Informaci potvrdila i mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Obžaloba se týká údajného porušení předpisů v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice nové trolejbusy zatiaľ mať nebudú

Dopravný podnik mesta Košice zverejnil 22. decembra 2014 vo Vestníku verejného obstarávania oznámenie zrušení verejného obstarávania z dôvodu zmeny okolností, za ktorých sa vyhlásilo verejné obstarávanie. Predmetom zákazky "Obnova vozového parku trolejbusov v Košiciach" mala byť dodávka 3 kusov nových dvojčlánkových kĺbových nízkopodlažných trolejbusov. Ani na druhý pokus sa trolejbusy vysúťažiť nepodarilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Proměny mizející Ostravy

Kam se poděli všichni ti horníci, vozíky s uhlím a hustý černý dým nad městem? Útlum hornictví, kterým Ostrava žila od 19. století, znamenal v polistopadovém vývoji města zásadní změnu. Jak se na pohled změnila kovárna socialismu, kde v dolech, hutích a železárnách pracovala většina obyvatel? Ostravský dokumentární fotograf Květoslav Kubala zachycoval život ve městě od konce války a v jeho posmrtně vydané dvoudílné publikaci Mizející Ostrava je hornická minulost vidět téměř na každém snímku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka bratislavskej MHD počas Vianoc

Prinášame sumár premávky MHD od 24.12. do 26.12.

Štedrý deň (24. decembra)

  • Denné linky budú jazdiť podľa cestovných poriadkov platných pre voľné dni. Ich premávka sa postupne ukončí po cca 17:30. Posledné odchody denných liniek nájdete v cestovných poriadkoch v stĺpci 24.12.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za co mohou Pendolina

Deset let provozu s cestujícími slaví před Vánoci elektrické soupravy, kterým Drážní úřad přidělil řadové označení 680, cestující je ale znají spíše pod italským názvem Pendolino neboli Kyvadélko. Krátce před prvními "kulatinami" je České dráhy všechny splatily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kolektívne vyjednávanie na železnici viazne

Kolektívne vyjednávania o zvýšení platov železničiarov na rok 2015 sa doteraz nepodarilo uzavrieť ani v jednej z troch železničných firiem. Pre TASR to uviedol prezident Odborového združenia železničiarov (OZŽ) František Zaparanik. "Rokovania budú pokračovať v januári 2015," doplnil. Odbory sa dohodujú o náraste platov s vedením všetkých troch železničných firiem.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno mění jedinou podzemní tramvajovou zastávku

Proměna zdevastované jediné brněnské podzemní zastávky tramvaje Jírova v Líšni pokračuje. Od poloviny prosince ji hlídá zaměstnanec dopravního podniku, na noc se celá zavírá a zůstávají zde čtyři tramvaje. Díky tomuto režimu postupně mizí čmáranice na zdech a městská část věří, že se zastávka stane zase živým a bezpečným místem ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trnavský kraj chce harmonizovať verejnú dopravu

Úbytok cestujúcich v regionálnej autobusovej doprave po zavedení bezplatnej vlakovej dopravy v rámci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude podľa aktuálnych indícií v roku 2015 vyšší, ako sa pôvodne predpokladalo. V uplynulých štyroch rokoch sa znižoval počet zhruba o 4 % ročne, na budúci rok by to však mohlo byť aj 15 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.