Dopravné správy

K rekonštrukcii prestupovej haly TEŽ v Poprade

Chcem Vás požiadať o aktualizáciu termínov a údajov o plánovanej rekonštrukcii prestupovej haly TEŽ v Poprade. Podľa staršieho vyjadrenia sa malo začať stavať už v 3. kvartáli 2014. V apríli 2015 sa pritom len začali pripravovať súťažné podklady. Aký je aktuálny stav tohto projektu, kedy sa začne s rekonštrukciou prestupovej haly TEŽ? Zmenil sa rozsah prác, v porovnaní s tým, čo bolo uvedené v správe v januári 2014? Aké sú predpokladané náklady na rekonštrukciu tejto časti ŽST Poprad-Tatry? Z akých zdrojov bude rekonštrukcia financovaná a kedy by mala byť ukončená?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

V Mostě dají knihy do vlaku, v Ústí k bazénu

Novinku, která zpříjemní cestu vlakem, mohou využívat lidé v Mostě. Na nádraží si mohou vzít knížku a odnést si ji do vagonu. Stojan je k dispozici v hale, pravidelně ho doplňují pracovníci městské knihovny. Nabídka je lákavá i proto, že se za knihy nic neplatí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach koľajári predbehli sami seba

„Konzorcium Dúha – ZUE nasadilo také vysoké tempo, že predbehli sami seba - koľajnice chceli podbíjať ešte skôr, ako ich stihli uložiť,“ komentoval jeden z vtipálkov na webe kurióznu nehodu stroja na podbíjanie koľajníc. Ten nezastal včas pred miestom, kde ešte nie sú položené koľajnice. Časť stroja sa skydla do jamy a opačný koniec ostal vo vzduchu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet prý bude letos ziskový, tvrdí Jančura

Železniční dopravce Regiojet, který patří do skupiny Student Agency, přepravil v prvním pololetí ve svých vlacích v Česku a na mezinárodních spojích 1,4 milionu cestujících, což je meziroční nárůst o 32 procent. Na Slovensku převezly vnitrostátní dálkové vlaky mezi Bratislavou a Košicemi 450.000 lidí, začaly zde jezdit teprve na konci loňského roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrážka vlakov pri Johannesburgu: vyše 300 zranených

Vyše tristo ľudí utrpelo zranenia pri zrážke osobných vlakov, ku ktorej došlo v piatok v Juhoafrickej republike. Podľa hovorkyne miestnych záchranárov bolo do nemocníc prevezených 326 osôb s ľahšími i ťažšími zraneniami, informovala agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektrobusy s napájením z troleje míří do Prahy

Autobus na elektrický pohon se vrátí do pražských ulic. Dopravní podnik navazuje na loňské krátkodobé zkoušky různých typů malých elektrobusů. Tentokrát ale jde o autobus téměř obvyklé délky a zkušební provoz elektrobusu SOR EBN11 má být dlouhodobý. Zatím se na něm školí řidiči, od pondělí již začne jezdit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Meškanie vlakov medzi Trnavou a Bratislavou

Do redakcie prišlo viacero ohlasov od cestujúcich, že vlaky v týchto dňoch meškajú na trase medzi Trnavou a Bratislavou 20-25 min. V posledných dňoch meškali aj IC vlaky približne hodinu. Mohli by ste mi odpovedať na otázku, čo spôsobuje toto meškanie? Jeden z cestujúcich spomínal, že je výluka, resp. zdržanie pri Trenčíne, lebo sa tam niečo opravuje. Kde všade sa v týchto dňoch pracuje na železnici? Ak k meškaniu dôjde, kde môžu cestujúci zistiť, prečo vlak mešká a ako dlho asi?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Na trať Liberec - Jablonec se vrátily tramvaje

Po dvou odkladech začaly tramvaje opět vozit cestující mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Od loňského března procházely dva úseky jediné tramvajové trati v Česku, která spojuje dvě okresní města, rekonstrukcí. Novou podobu dostaly čtyři kilometry mezi oběma městy a konečná v Jablonci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Neberte nám zľavy v MHD, znie z Bratislavy

Občianske združenie Amazonky, združujúce ženy s karcinómom prsníka, vyzvalo bratislavského primátora Iva Nesrovnala, aby sa zasadili o zachovanie tarifných zliav pre zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP), darcov krvi a vojnových veteránov v mestskej hromadnej doprave (MHD) v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plán tratě na pražské letiště jasnější

Dlouhá léta odkládaný projekt železničního spojení pražského letiště Václava Havla s centrem Prahy a Kladnem se výrazně posunul vpřed. Ministerstvo dopravy vybralo variantu dopravního řešení. Vycházelo přitom ze studie proveditelnosti Správy železniční dopravní cesty. Ta hodnotila jednotlivé varianty tras z hlediska kapacity trati, provozního modelu, ekologické přijatelnosti a ekonomické efektivity, která je nezbytnou podmínkou financování stavby z evropských fondů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K droge nájdenej vo vlaku sa nikto nehlásil

V osobnom vlaku na trase Liptovský Mikuláš v smere do Žiliny našli žilinskí colníci igelitové vrecko s neznámou sušenou rastlinou sfarbenou dozelena, pravdepodobne s marihuanou. Igelitové vrecko označil služobný pes na toalete pri umývadle.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výkup pozemků je Achillovou patou stavby metra D

Výkup více než 800 pozemků je „jednou z Achillových pat“ stavby metra D do Písnice. „Je to velmi obtížný proces, pořád jsme na začátku, jde to pomalu a složitě,“ říká v rozhovoru ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš. Kvůli výkupům se ale prý termín výstavby nezdrží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo opäť ponúka svoju dcéru

Vedenie Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo) vyzvalo významných investorov, aby od 1. augusta tohto roku prejavili záujem o získanie 66 % akcií v jej dcérskej firme ZSSK Cargo Intermodal, a. s. Ako štátny nákladný vlakový prepravca v stredu oznámil, jeho zámerom je získať záväzné ponuky uchádzačov do 31. októbra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V sobotu začne Léto s párou na Šumavě

České dráhy připravily na nadcházející letní sezónu tradiční jízdy Léto s párou na Šumavě. Nejrozsáhlejší nabídka jízd historickým vlakem v České republice zahrnuje trasu z Černé v Pošumaví po břehu Lipna přes Novou Pec a Stožec až do Nového Údolí. První parní vlak vyjede právě o nadcházejícícm víkendu, v sobotu 18. července, a pojede každou sobotu a neděli až do neděle 9. srpna. Navíc pojede zvláštní noční parní vlak i v pátek 7. srpna a zájemcům nabídne možnost pozorování noční oblohy v prostředí Národního parku Šumava. Ve vlaku budou řazeny historické vozy 3. třídy s plošinami, bufetový vůz a zcela unikátní otevřený vyhlídkový vůz. Vlak bude tažen pohádkovou parní babičkou 310.093 z roku 1901, které se přezdívá podle baňatého komínu „Kafemlejnek“.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Zlacnené ubytovanie v Prahe s lístkom ZSSK

Cestujte vlakom ZSSK a ubytujte sa v Prahe za výhodné ceny v hoteloch Czech INN Hotels. Nárok na zvýhodnenú cenu ubytovania získa každý, kto pricestuje do Prahy vlakom a preukáže sa cestovným lístkom ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Proč „ešus“ na Masarykáči nezastavila automatika?

Vlak, který v noci na středu vykolejil na Masarykově nádraží, měl ve stanici zastavit takzvaný systém automatického vedení vlaku. Proč nehodě nezabránil, se nyní zjišťuje. Na vině může být strojvedoucí i technická závada. V 15 hodin byl na nádraží plně obnoven provoz. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na trati chceli minulý týždeň ukončiť život dvaja ľudia

Minulý týždeň zaznamenali železnice dva pokusy o samovraždu na trati. V obidvoch prípadoch sa rušňovodičom podarilo zrážke vlaku s človekom zabrániť. Informovala o tom hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha začala čerpat dotace EU na dostavbu metra

Několik měsíců po otevření nových stanic metra A začala Praha čerpat evropské dotace na stavbu. Dopravní podnik v červnu dostal více než tři miliardy korun. Do konce roku by měl obdržet i zbytek z celkových zhruba sedmi miliard, řekl ředitel podniku Jaroslav Ďuriš. Čtyři nové stanice vyšly město na zhruba 20 miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 28. týždeň

Na trati medzi Markušovcami a Spišskou Novou Vsou spozoroval minulý týždeň rušňovodič osobného vlaku mŕtvolu muža, ktorá sa nachádzala v koľajisku. Prípad prešetruje polícia. V priebehu minulého týždňa sa na trati Bytčica - Žilina na železničnom priecestí odohrala aj zrážka vlaku s cyklistom. Cyklista bol odvezený s ťažkými zraneniami do nemocnice. Dôsledkom tejto nehody mali meškanie 3 vlaky dokopy 123 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železničnímu stavitelství hrozí přehřátí

Část úředníků letos rozhodně nečeká klidný konec roku či dny volna pro přípravu svátku. Některé úřady kvůli očekávanému náporu proplácení evropských dotací nabírají nové zaměstnance a současně jim zakazují na závěr roku výběr dovolené.

Celou zprávu najdete na této stránce.