Dopravné správy

Ministerstvo dopravy zaplatí za „úřední šimly“

Ministerstvo dopravy bude nově dávat odškodné lidem za nečinnost úřadů. Základní částka za nepřiměřeně dlouhé řízení bude 15 tisíc korun za rok, řekla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, jejíž kancelář o tom s resortem jednala. Podobné odškodnění od loňska vyplácí ministerstvo práce a sociálních věcí, dříve k takové praxi přistoupilo třeba ministerstvo vnitra či spravedlnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČR posilnila kontroly vlakov z Maďarska

Česká republika posilnila kontroly vo vlakoch z Maďarska, ako aj na niektorých nešpecifikovaných cestných komunikáciách v pohraničí, a to v súvislosti s utečencami. Na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR o tom vo štvrtok v Prahe hovoril minister vnútra ČR Milan Chovanec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravní podnik Praha provozuje 1156 autobusů

Celkem 1156 autobusů s průměrným stářím devět let má v současné době v rámci pražské MHD k dispozici Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP). Nejdelší trasu má autobusová linka 177, a to bezmála 29 kilometrů. Náklady podniku na provoz autobusů v rámci pražské integrované dopravy činí ročně necelé čtyři miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňovodiča nemožno nájsť, treba ho vychovať

V štátnych vlakoch je od zavedenia bezplatnej prepravy pre študentov a dôchodcov asi o 15 percent cestujúcich viac. Vlaky má na hlavnej trati z Bratislavy do Košíc naplnené aj súkromný prepravca a, naopak, v autobusoch ubudlo asi 10 percent cestujúcich. Tieto zmeny v doprave majú rôzne dôsledky. Najnovšie v železničnej doprave chýbajú rušňovodiči.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské městské autobusy slaví 90. výročí

Velké rozšíření Prahy v roce 1922 přineslo nejen zdvojnásobení počtu obyvatel hlavního města mladého Československa, ale způsobilo také řadu praktických obtíží. Od nutnosti přejmenovat ulice až po potřebu rozšířit síť veřejné dopravy do alespoň některých z téměř čtyř desítek dříve samostatných obcí. Výstavba nových tramvajových tratí ale pro finanční náročnost většinou nepřipadala v úvahu, a tak se do pražských ulic nakonec 21. června 1925 vrátily autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako napreduje štandardizácia staníc ŽSR

Dobrý deň, pripravujem článok o realizácií a implementácii štandardov železničných staníc. Chcela by som Vás poprosiť o odpovede na nasledovné otázky.
Podarilo sa k 1. 1. 2015 zrealizovať všetky štandardy, ktoré boli požadované?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Nový dopravce chce vydělávat na NAD

Na trh autobusové dopravy vstoupila firma RPM Trans. Nová společnost stojí za pozornost hned z několika důvodů. Na zajímavosti jí dodávají především osoby zakladatelů, kterými jsou tři manažeři české odnože mezinárodní dopravní skupiny National Express. Známí lidé dopravního byznysu Jan Paroubek a Petr Moravec spojili síly s Němcem Tobiasem Richtrem, když si vliv v RPM Trans rozdělili rovným dílem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia priecestia na trati Humenné - Stakčín

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali vo štvrtok 18. júna s rekonštrukciou železničného priecestia na trati Humenné – Stakčín, neďaleko obce Dlhé nad Cirochou, v kilometri 15,393. Výlukové práce budú trvať od 18. do 23. júna. Počas rekonštrukcie bude železničné priecestie uzatvorené, ale nahradené dočasným priecestím. Účastníci cestnej premávky budú dopravným značením presmerovaní na neďaleké priecestné panelové provizórium.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát koupí dopravcům vozidla pro dotované vlaky

Ministerstvo dopravy plánuje, že v příštích letech Českým drahám i soukromým dopravcům zaplatí až sto procent ceny vlaků jezdících v závazku veřejné služby, tedy s dotacemi. Hodlá pro to využít evropské dotace a doplatit je ze státního rozpočtu. Dopravci by ovšem po skončení smlouvy museli vlaky předat svému nástupci na trase.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnova košických tratí napreduje

Od nedele by sa malo opäť jazdiť po Štúrovej ulici v smere od Steel Arény medzi križovatkami s Kuzmányho a Moyzesovou – Rastislavovou. Podľa našich informácií sa o tom údajne rozhodlo v pondelok. Stále však vraj nie je isté, či sa zhotoviteľovi (konzorcium Dúha – ZUE) podarí pripraviť tento úsek natoľko, aby to bolo aj reaálne možné. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zamyšlení nad ztrátovostí dálkových vlaků ČD

Ztrátovost většiny dálkových vlaků na české železnici objednávaných státem loni rostla, v některých případech už stát platí Českým drahám 355 korun za každý ujetý kilometr. O jednu z mála výjimek se postarala oprava D1, která nahnala lidi do vlaků na trase mezi dvěma největšími českými městy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavskú MHD možno obmedzia protesty

V sobotu 20. júna 2015 popoludní sa budú v centre mesta konať protestné zhromaždenia, ktoré môžu mať vplyv na plynulosť MHD. Od 15:00 sú očakávané protesty pred Hlavnou stanicou a na Hodžovom námestí. Dopravný podnik bude situáciu v centre mesta monitorovať a v prípade potreby operatívne zabezpečí odklony dotknutých liniek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Léto s ČD na Šumavě, letos nejen vlakem

Propojení železnice s řadou míst, kam dosud nejezdila pravidelná veřejná doprava, nabízí pro letošní prázdninové měsíce ČD Bus Šumava. Od 4. července až do 30. srpna vždy o sobotách a nedělích zavádějí České dráhy autobusové linky v návaznosti na vlakové spoje do atraktivních částí Šumavy. Na projektu ČD Bus Šumava spolupracují České dráhy s Národním parkem Šumava a bavorskou železnicí Ilztalbahn. Podařilo se vytvořit dopravní systém, který zahrnuje vlakové i autobusové linky v celé oblasti Šumavy bez ohledu na státní hranici. Detaily najdete v přiložené tiskové zprávě.

České dráhy připravily na nadcházející letní sezónu tradiční jízdy Léta s párou na Šumavě. Nejrozsáhlejší nabídka jízd historickým vlakem v České republice zahrnuje trasu z Černé v Pošumaví po břehu Lipna přes Novou Pec a Stožec až do Nového Údolí. První parní vlak vyjede v sobotu 18. července a pojede každou sobotu a neděli až do neděle 9. srpna. Navíc pojede zvláštní noční parní vlak i v pátek 7. srpna a zájemcům nabídne možnost pozorování noční oblohy v prostředí Národního parku Šumava. Další informace včetně jízdních řádů jsou v přiložené tiskové zprávě.

Prešovčanov čaká presmerovanie liniek MHD

Od 1. júla 2015 dochádza k zmenám v linkovom vedení MHD Prešov. Upravujú sa trasy liniek 11, 22, 36, 42, 44 a N2. Rušia sa linky 34S a 36A a zriaďuje sa obsluha Vyšnej Šebastovej a jej časti Severná mestskou hromadnou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministerstvo vybralo trasu tratě na pražské letiště

Ministerstvo dopravy vybralo variantu železničního spojení na pražské letiště a do Kladna. Melo by vést po povrchu z Masarykova nádraží přes Negrelliho viadukt do Stromovky a dále tunelem do Dejvic. Poté preferuje úřad mezi Dejvicemi a Veleslavínem vést trať částečně v tunelu s dalším pokračováním na Kladno a odbočkou na letiště na Dlouhé Míli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo prinesie novela zákona o dráhach

Zo železničných staníc by malo byť od novembra tohto roku možné vyviesť von ľudí, ktorí svojím špinavým odevom či zápachom obmedzujú ostatných cestujúcich. Vyplýva to z novely zákona o dráhach, ktorú [...] poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Právnu normu pripravilo ministerstvo dopravy, podľa ktorého má toto opatrenie skvalitniť poskytované služby pre cestujúcich. Podobné ustanovenia platia podľa rezortu aj v autobusovej doprave a takýto krok sa zavádza po viacerých sťažnostiach cestujúcej verejnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budapešť chce další trolejbusy Škoda/Solaris

Konsorcium firem Škoda Electric a polské Solaris dodá do konce roku do Budapešti dalších 12 trolejbusů za více než 70 milionů korun. Město už loni objednalo 24 nových vozů a nyní uplatnilo opci na dalších 12. Plzeňská Škoda Electric zajistí dodávku kompletní elektrovýzbroje a finální montáž vozidel, řekl viceprezident pro obchod skupiny Škoda Transportation Zdeněk Majer.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Búrky ohrozujú funkčnosť PZZ

Rada by som Vás poprosila o vyjadrenie sa k jednej téme. 14. mája v ranných hodinách volal na Mestskú políciu Žilina človek, ktorý oznámil, že už vyše dvadsať minút nefunguje správne železničné priecestie v mestskej časti Brodno. Vraj v ten deň bolo podobných porúch viac a príčinou mali byť blesky. Čo spôsobilo, že priecestia v Žiline nefungovali tak, ako majú a akú dobu trvalo odstránenie porúch?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

V Itálii začal jezdit nejrychlejší vlak v Evropě

Vysokorychlostní souprava v Evropě s dosud nevídaným číslem 360 na bočnici – které určuje maximální cestovní rychlost, pro kterou je schválená – vstupuje do provozu na italské železnici. Jednotka Frecciarossa 1000 testovaná pro rychlost až 400 km/h bude v Itálii zprvu jezdit nanejvýš 300kilometrovou rychlostí, na provozní maximum zrychlí až po úpravách zdejších tratí. Přesto již dnes hrdě nese titul nejrychlejšího konvenčního vlaku Evropy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka električiek na Jesenského

Pre uzávierku Mostovej ulice bude v piatok 19. júna 2015 v čase medzi 15:00 a 22:00 vylúčená premávka liniek 2, 4 a 6 od Jesenského po zastávku Chatam Sófer obojsmerne. [...] Zastávky Jesenského, Nám. Ľ. Štúra, Most SNP a Chatam Sófer nebudú električkami vôbec obsluhované.

Celú správu nájdete na tejto stránke.