Dopravné správy

Najmenší vlak na svete je Smart

Prvý apríl bol síce už pred tromi mesiacmi, no Smart sa napriek tomu rozhodol v týchto dňoch pobaviť verejnosť nevšedným vozidlom. Dcéra koncernu Daimler vzala svoj päťdverový model ForFour a premenila ho na najmenší vlak na svete. Vyzerá to síce ako nevinný vtip, no v skutočnosti ide o výsledok až šesťmesačnej práce zamestnancov.

Celú správu nájdete na tejto stánke.

Hlavní, Wilsonovo nebo Wintonovo?

Starosta Prahy 7 a pražský koaliční zastupitel Jan Čižinský pošle rodině zesnulého sira Nicholase Wintona dopis, v němž navrhne možné přejmenování Hlavního nádraží v Praze na Nádraží Nicholase Wintona. "Nejdřív bych chtěl znát názor rodiny, než budu přejmenování stanice iniciovat," ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výrazné zmeny na linkách košickej MHD

Od nedele 5. júla 2015 dochádza k zmenám trás liniek a cestovných poriadkov z dôvodu uzavretia križovatiek Protifašistických bojovníkov – Rooseveltova a uzavretia cestno-koľajového prejazdu v križovatke Štúrova – Moyzesova – Rastislavova v rámci stavieb Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) a Modernizácie električkových uzlov (MEU).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychnovští mají (skoro) úplně nové nádraží

První investice související s plánovaným rozšířením automobilky v Kvasinách na Rychnovsku je hotová. Celkovou obnovou prošlo nádraží v Rychnově nad Kněžnou. Zvýší se tak kapacita trati mezi Týništěm a Solnicí. Až na výpravní budovu mají Rychnovští úplně nové nádraží. Jeřáb nebo bagry ještě dokončují některé práce, ale nová bezbariérová nástupiště, prodloužené koleje i zabezpečovací zařízení jsou hotové. Opravené nádraží bude vyhovovat nárokům rozšířené průmyslové zóny v Kvasinách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové trolejbusy DPB stále nejazdia

Bratislavský dopravný podnik ešte v závere mája tohto roka informoval, že vo vozidlovom parku má už 82 nových trolejbusov, z čoho až 56 bolo kĺbových vozidiel. V priebehu júna boli dodávané ďalšie kĺbové vozidlá, ktorých bude spolu 70.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policie našla agresora z pražského metra

Kriminalisté z Prahy našli útočníka, který začátkem června ve stanici metra Kobylisy shodil do kolejiště sedmapadesátiletého muže. Ke svému činu se přiznal. Policisté ho ale zatím neobvinili, bude ještě podroben znaleckému zkoumání. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR menia podvaly medzi Markušovcami a S.N.Vsou

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od polovice júna komplexne rekonštruujú železničný zvršok druhej traťovej koľaje medzi Markušovcami a Spišskou Novou Vsou. "Na 1 356 metrov dlhom úseku sú vymieňané koľajové polia s nevyhovujúcimi drevenými podvalmi za repasované koľajové polia s betónovými podvalmi, ktoré ŽSR získali v roku 2014 z rekonštrukcie staničných koľají v Spišských Vlachoch," uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Obnova tratě z Aše do Selbu finišuje

Dlouho připravovaná rekonstrukce trati z Aše do Selbu, která je známá také jako trať Vlaku svobody, na české straně skončila. Vlaky však na ni prozatím nevyjedou. Přestože čeští železničáři hlásí hotovo, čeká se na to, až podobné hlášení přijde i z německé strany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehoda vlaku vyhnala z domovov tisíce Američanov

Americké úrady v noci na štvrtok evakuovali niekoľko tisíc ľudí z okolia železničnej trate na východe štátu Tennessee, kde sa vykoľajil a vznietil najmenej jeden vozeň nákladného vlaku prepravujúceho horľavú a toxickú látku. Podľa dôstojníka hasičského zboru v okrese Blount, na ktorého sa odvoláva tlačová agentúra AP, prijali hlásenie o nehode v stredu krátko pred polnocou miestneho času a požiar sa do východu slnka stále nepodarilo uhasiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD rozšiřují nabídku výhodných jízdenek

České dráhy na začátku prázdnin a období letního cestování nabízejí další výhodné jízdenky. Od 1. července snížily některé ceny u "Včasných jízdenek Česko", a to u cenových úrovní 2 a 3, tedy v kratším čase před odjezdem spoje. Snížení cen se týká 10 relací, například z Prahy do Ústí nad Labem a Teplic, z Brna do Českých Budějovic nebo z Prahy na Valašsko.

V úterý 7. července pak dojde k rozšíření nabídky tzv. "Akčních jízdenek" na dalších čtyřech relacích, např. z Prahy nebo z Pardubic do Uherského Hradiště a k zavedení nové tzv. "SuperAkční jízdenky" na trase Praha - Ostrava.

České dráhy zavedly některé atraktivní letní slevy již od 1. července s možností předprodeje již v červnu. Jedná se například o síťovou "Jízdenku na léto", se kterou lze po dobu 14 dní cestovat neomezeně spoji Českých drah. Její cena je pro držitele ISIC nebo aplikace IN 990 Kč, resp. 1190 Kč pro ostatní cestující. V červnu již došlo také ke zlevnění některých cestovních dokladů z Prahy na severní a východní Slovensko nebo do slovinské Lublaně.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

S Levočskou púťou ožije aj železnica

Plánujete sa zúčastniť na Levočskej púti? Alebo sa cez víkend 4. a 5. júla chystáte do tohto historického mesta na Spiši z iných dôvodov? Aj tento rok môžete využiť spolu 7 párov osobných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko na linke Spišská Nová Ves – Levoča a späť. Osobná doprava bola na tejto trati zastavená v roku 2003, počas Levočskej púte sa však vlaky na Spiš pravidelne vracajú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnské šalinové šaškec

Brno zažívá dopravní operaci „kulový blesk“. Jen co se rozjely po ulici Milady Horákové první tramvaje, po Minské a Horově jezdit přestaly. A tím výčet výluk ani zdaleka nekončí. Na ulici Milady Horákové začalo být od pátku po více než roce a čtvrt opět rušno. Den před 65. výročím justiční vraždy političky, po které je rušná ulice pojmenovaná, se nově zrekonstruovaná třída slavnostně otevřela.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novinkou tohto leta je prázdninový cyklovlak

Novinkou tohto leta je prázdninový cyklovlak. Prvý krát pôjde 4. júla 2015 zo Zvolena do Hronca s plánovaným odchodom 6:28 a naspäť 16:28. Druhý krát pôjde 8. augusta 2015 zo Zvolena do Banskej Štiavnice s plánovaným odchodom 7:30 a naspäť 16:40.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha vsází na železniční dopravu

Prahou možná povedou nové železniční linky, přičemž ty stávající by měly být prodlouženy. Radní si schválili studii rozvoje železniční dopravy v hlavním městě. Kdy by mohly být nové linky zřízeny, není zatím jasné. V hlavním městě nyní fungují více než dvě desítky linek označených písmenem S a denně vlaky v rámci pražské integrované dopravy přepraví více než 117 tisíc cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O novej zastávke v Handlovej

Dobrý deň, prosím Vás o vyjadrenie k vybudovaniu železničnej zastávky na Morovnianskej ceste v Handlovej.
1. Je pre železnice táto zastávka zaujímavá z hľadiska získania nových cestujúcich?
2. Koľko ľudí sa prepraví vlakom z Handlovej do Prievidze (za týždeň)?
3.Je táto trať rentabilná pre železnice?
4. Koľko vlakov premáva na trati a ako často? Nejaké zaujímavosti z tejto trasy, napr. názvy vlakov?
5. V akom štádiu je momentálne príprava na výstavbu zastávky?
6. Aký je predpokladaný rozpočet na výstavbu zastávky?
7.Čo všetko sa vybuduje, pripadne čo projekt zahŕňa?
8. Mesto Handlová v minulosti už malo vypracovanú projektovú dokumentáciu na vybudovanie zastávky, ktorú podľa slov primátora aj poskytlo, nie je možné tuto dokumentáciu použiť? Ak nie, tak prečo?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Závažných nehod na železnici letos výrazně ubylo

Množství nehod a úmrtí chodců na železnici se v letošní první polovině roku výrazně snížilo. O život při střetu s vlakem přišlo 90 lidí, v meziročním srovnání jde o snížení počtu úmrtí o 33 osob. Ještě větší pokles nastal u smrtelných nehod na železničních přejezdech, kde zemřelo osm osob proti loňským 20 úmrtím v prvním pololetí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka košickej MHD počas prázdnin

Počas letných školských prázdnin, od pondelka 6. júla do 31. augusta 2015, bude počas pracovných dní MHD premávať podľa cestovných poriadkov platných v režime Pracovné dni (školské prázdniny).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zmatený článek o zmatku ve vlaku

Úzkostlivé dodržování drážních předpisů zřejmě stálo za sporem cestujícího a zaměstnance drah v České Třebové. Ten odmítl vyložit z vlaku bicykly muže a jeho manželky. Pár tak měl pokažený začátek dovolené, muž navíc musel ženu dočasně opustit a jet do Pardubic, kde konflikt urovnávali strážníci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce: Ten článek moc smyslu nedává. Nabízí se ovšem zamlčený pravý důvod toho konfliktu - cestující zřejmě chtěl vyložit kola pomocí plošiny pro vozíčkáře.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 26. týždeň

Uplynulý týždeň sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nezaznamenala ani jedna zrážka vlaku s civilnou osobou. Na trati Kvetoslavov – Lehnice sa však odohrala zrážka osobného vlaku s osobným cestným motorovým vozidlom na aktívnom (zabezpečenom) priecestí. Vodič vozidla z miesta nehody ušiel, evidenčné číslo auta sa nebolo zistené. Dôsledkom tejto nehody bola od 15:11 h do 16:28 h prerušená vlaková doprava, zmeškaných bolo 7 vlakov celkovo 330 minút. Okolnosti vzniku tejto nehody objasňuje polícia, ktorá uvíta akékoľvek informácie o poškodenom vozidle prípadne o jeho vodičovi (či vodičke), ktorý svojím bezohľadným správaním a nerešpektovaním výstrahy ohrozil bezpečnosť cestujúcich vo vlaku, plynulosť železničnej dopravy a spôsobil škodu na súprave vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stávky na německé železnici jsou zažehnané

Na německé železnici už nehrozí další stávky. Odborový svaz strojvůdců se totiž dohodl s vedením Deutsche Bahn na nové kolektivní smlouvě. Oznámili to společně durynský premiér Bodo Ramelow a braniborský expremiér Matthias Platzeck, kteří vedli zprostředkované jednání mezi odbory a dopravcem.

Celou zprávu najdete na této stránce.