Dopravné správy

RegioJet veľa nasľuboval, realita je iná

Štátne IC vlaky sa RegioJetu nepodarilo dostatočne nahradiť, výsledkom je len súkromný monopol v komerčných IC vlakoch. Otáznik visí aj nad výhodnosťou ceny za dopravné výkony, ktorú českej firme platí štát na trati do Komárna.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express využije ústup ZSSK z trati do Košic

Soukromý železniční dopravce Leo Express rozšíří nabídku vlaků z Prahy do slovenských Košic. Od 29. února prodlouží o úsek do Prešova a do Košic noční spoj, který z Prahy vyjíždí v 19:11 a nyní končí ve Spišské Nové Vsi. V opačném směru vlak z Košic bude odjíždět ve 4:45. V současnosti až do Košic jezdí jeden pár vlaků soukromého dopravce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bombardier chystá masové prepúšťanie

Kanadský výrobca lietadiel a vlakov Bombardier zruší v najbližších dvoch rokoch vo svete okolo 7000 pracovných miest, zhruba 10 % z celkovej pracovnej sily. Väčšinu zruší v železničnej divízii, viac než 3000. Informovali o tom agentúra Bloomberg a server BBC.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cenová válka na trati Praha - Košice graduje

Souboj tří železničních dopravců o cestující na trase mezi Prahou a Košicemi přináší další zlevnění jízdenek na rekordně nízkou úroveň. Na trase o zákazníky bojují České dráhy, RegioJet a Leo Express. Dosud se utkávaly pouze na lince Praha - Ostrava, nyní tak získal konkurenční boj mezinárodní rozměr.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka v Bratislave testovala normálny rozchod

Po novom bratislavskom Starom moste tento týždeň skúšobne prešla aj špeciálne upravená električka so širokým rozchodom kolies. Novú trať zo Štúrovej ulice do Petržalky totiž vybudovali s duálnym rozchodom, keďže pri spracovaní projektu sa uvažovalo, že tam budú jazdiť aj tzv. tram-trainy. Od myšlienky sa však potom upustilo a aj zámer pokračovania trate električky už hovorí len o úzkom, 1000-milimetrovom rozchode. Široký rozchod tak zrejme povedie odnikadiaľ nikam.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: Odborné dopravné médium by nemalo písať o rozchode 1 435 mm ako o širokom, kedže ide o rozchod všade inde označovaný ako normálny. Široký rozchod je čosi iné - 1 520 mm a viac. 

Německá Arriva zkouší návrat na koleje ČR a SR

Německý státní dopravce Arriva se po letech opět pokouší uspět na české železnici. Po neúspěšném pokusu zavést spojení Praha - Kralupy nad Vltavou nyní sází na spoj mezi hlavním městem a Benešovem. Nabídne i víkendový spoj do Trenčína.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Holandsku sa zrazil osobný vlak s autožeriavom

Najmenej jeden človek zahynul a viacero ľudí utrpelo zranenia pri zrážke osobného vlaku s autožeriavom, ku ktorej došlo dnes na železničnom priecestí pri meste Dalfsen na severovýchode Holandska. Informovala o tom agentúra DPA.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Státní naftu z Německa má přivézt Čepro

Zakázku na převoz české nafty ze skladů společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu získá zřejmě státní správce ropovodů a produktovodů Čepro. Za převoz nafty by měla firma získat 60 milionů korun bez DPH.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 7. týždeň

Uplynulý týždeň boli na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenané 4 zrážky vlaku s  civilnou osobou, jedna z nich bola, žiaľ, smrteľná. V ŽST Diviaky zrazil rýchlik muža, ktorý sa pohyboval v koľajisku. Zraneného muža odviezli do nemocnice a v dôsledku tejto mimoriadnosti bolo zmeškaných 5 vlakov celkovo 323 minút. V Žiline prešiel osobný vlak ponad telo muža, ktorý ležal v koľaji medzi koľajnicovými pásmi. Tento muž bol pod vplyvom alkoholu, odviezli ho do nemocnice na ošetrenie a pozorovanie. Tragický prípad sa stal na trati Nové Zámky – Galanta, kde osobný vlak zrazil a usmrtil muža a príčinu vyšetruje polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Národní dopravce myslí i na miminka

Cestovat s miminky je stále snazší. Moderní vlaky dostávají přebalovací pulty. České dráhy mají touto praktickou pomůckou vybaveny již 568 vozů, které obsluhují několik tisíc spojů denně. Cestování s dětmi je lehčí ještě ve větším počtu bezbariérových souprav, kam se snadno nastupuje i s kočárkem. Cestujícím s dětmi slouží také vyhrazené dětské oddíly nebo místa ve 379 dálkových vlacích a dětská kina v 38 spojích.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

LEO Express zavedie nové vlaky z Prahy do Košíc

Z Prahy do Košíc pribudne ďalšie vlakové spojenie. Český súkromný dopravca Leo Express od marca zavedie z Prahy na východ Slovenska nový nočný spoj, ktorý do Košíc bude prichádzať nadránom. Na spiatočnej ceste, teda z Košíc do Prahy zavedie ranný spoj, ktorý do Prahy bude prichádzať tesne popoludní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnici má nahradit „potrubní pošta“

Hyperloop je vize Elona Muska, jak pomocí speciální vláčků pohybujících se v uzavřeném tunelu přepravovat lidi i náklad velice vysokou rychlostí, konkurující letounům. Vize je zajímavá, ale pro řadu lidí byla jako nápad ze sci-fi románu. Zvláště poté, co sám Elon Musk pouze nabídl samotnou představu a podle původních slov se v projektu již nechtěl příliš angažovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Môže za zrážku vlakov v Bavorsku „diera“ v spojení?

Vyšetrovanie príčin minulotýždňovej tragickej zrážky vlakov pri bavorskom meste Bad Aibling dostalo dnes nový rozmer. Kvôli špekuláciám o existencii úseku na inkriminovanej časti trate, na ktorom sú problémy s rádiovým spojením, prokuratúra v Trausteine rozšírila vyšetrovanie aj o preskúmanie tejto skutočnosti, informovalo internetové vydanie denníka Bild.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak dostat naši naftu z Bavorska?

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) jedná s německým insolvenčním správcem o tom, jak odveze ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu desítky miliónů litrů nafty za 1,2 miliardy korun. Zvažuje opravit na vlastní náklady vlečku v areálu, aby mohla využít své železniční cisterny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravu pre Nitriansky kraj vyhrala opäť Arriva

Prímestskú autobusovú dopravu vo verejnom záujme v Nitrianskom samosprávnom kraji budú naďalej prevádzkovať spoločnosti Arriva Nitra, a.s. a Arriva Nové Zámky, a.s. Ako Arriva v stredu informovala, na základe uzavretej novej zmluvy bude zabezpečovať tieto služby vo všetkých siedmich okresoch Nitrianskeho kraja počas desiatich rokov za 304 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva vlaky na linkách z Prahy do Benešova a Trenčína

Arriva dnes v poledne zveřejnila ceníky svých nových vlakových linek a spustila internetový předprodej.

V pondělí 29. února se rozjedou její rychlé spěšné vlaky na trase Praha – Čerčany – Benešov a v sobotu 5. března zahájí Arriva provoz přímého expresu Praha – Olomouc – Uherské Hradiště – Trenčín.

V pracovní dny pojede na lince Praha - Benešov v každém směru sedm nových vlaků, které rychle propojí Benešov, Čerčany, Senohraby a Mnichovice s Prahou. Základní jízdenka z Benešova do Prahy vyjde na 50 Kč, na internetu bude stát 45 Kč. Slevu dostanou studenti na ISIC kartu i pravidelně dojíždějící.

Další detaily k jízdním řádům a k ceníkům najdete v přiložené tiskové zprávě. Nákup jízdenek můžete otestovat v eshopu na http://www.arriva-vlaky.cz/.

Stavba trate petržalskej električky pokročí v r. 2018

Druhý úsek električkovej trate v bratislavskej Petržalke od Bosákovej ulice po Janíkov dvor by mali začať stavať v roku 2018. V projekte sa už nepočíta so štvorprúdovou komunikáciou, ako boli pôvodné plány, a v súbehu s traťou má vzniknúť cyklotrasa. Náklady na pokračovanie projektu sa podľa predpokladov vyšplhajú približne na 70 miliónov eur a práce majú trvať dva roky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Absurdní cesta spacím vlakem do Švýcarska

Dojet ze Švýcarska do Prahy za 800 korun včetně jízdenky a lehátka? Zimní slevová akce na noční vlaky vypadá víc než lákavě. A tak jsme ji vyzkoušeli na vlastní kůži. Výsledek? Domů jsme dorazili spolehlivě a včas, zato o spánku jsme si cestou mohli nechat spíš jen zdát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nízkopodlažné vozidlá v MHD Spišská Nová Ves

Výprava autobusov na jednotlivých linkách je v MHD Spišská Nová Ves podobne ako v iných mestách riadená fixným systémom, tzv. obehom vozidiel. Ten sa delí na prevádzku v pracovných dňoch – školské vyučovanie, alebo prázdniny a na prevádzku v sobotu, nedeľu a sviatok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektrizace trati Otrokovice - Vizovice na obzoru

Tolik potřebná elektrifikace trati Otrokovice - Zlín - Vizovice je zase o kus dál. Správa železniční dopravní cesty už začala zpracovávat dokumentaci pro územní rozhodnutí, stavět by se mohlo začít do tří let.

Celou zprávu najdete na této stránce.