Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Nadler, osobne to beriem skôr ako hypotetickú možnosť, ktorú sem ktosi nadhodil. Aspoň tak to chápem ja... Či nesprávne to chápem?
EDIT: Nižšie som písal, že ak by sa raz také čosi malo stať, tak pevne verím, že len a iba na základe tvrdých dát. Ak by niekto raz dokázal, že napr. v Piešťanoch sa neoplatí zastavovať, potom v poriadku. Ale nesmie to byť tak, že aby sme sa pochválili, kde ešte vieme stiahnuť pár minút, tak necitlivo zarežme tu a potom tam...
Naozaj by som som chcel vidieť keby všetky trate čo su zastavené sa obnovia a ľudia by mali prípoje, ako by to bolo využité.
dvojhodinový rychlík Bratislava Košice a späť už nebude zastavovať v Leopoldove, Nitre, Piešťanoch, v Trenčianskej Teplej.....?
alebo diskutujete o niečom inom?
No a Leopoldov? Sám osebe je to diera, kde okrem basy a železničiarskej kolónie nič moc nie je, ale zároveň je to de facto predmestie 22-tisícového Hlohovca. To, aby sme nezabudli. Najmä, ako viacerí podotkli, je to uzol: z pohľadu železnice brána do regiónu Nitry a stredného Ponitria. Domnienku, že pasažieri z NR, ktorí budú chcieť prestúpiť na rýchlik sa zvezú o kúsok ďalej do Trnavy, nepodporuje najmä ľahké spojenie busom z Nitry priamo na trnavskú železničnú stanicu, prípadne sa do Trnavy presunie autom. Prípadne si povie, že mu taká zachádzka nedáva zmysel a bude hľadať iné alternatívy. Vo výsledku tým železnica získa čo? Zase len nejakých 4-5 minút potrebných na zastavenie vlaku, pobyt v stanici a jeho rozbehnutie. Stratiť môže oveľa viac, najmä nezanedbateľnú množinu cestujúcich.
Podobne sa dá uvažovať o Vrútkach aj Kraľovanoch, ako o bránach do regiónu Turca, resp. Oravy. Samozrejme, argument, že rýchlik nemôže stáť za každou vŕbou je vecne správny, no tu treba brať do úvahy aj iné argumenty. A keď chceme dostať do vlakov čo najviac ľudí - čo vraj chceme, potom by sme mali myslieť trocha strategickejšie a investovať do staníc v týchto uzloch, aby nevyzerali ako na začiatku deväťdesiatych rokov, ale prostredím aj rozsahom služieb ponúkali určitý štandard, ktorý ľudí neodrádza, aby ich využívali. A samozrejme, nezabúdať na prípoje.
-mozno to bude v style 2,3,4, posilovych vlozenych R ktore budu pokracovat zo ZA v case terajsich RR .....otazka ci to bude zmysluplne naplnene (asi nie), a ci to ma kto vozit a zaplatit
-potom uz len sibovanie celej supravy KE-PO-ZA-BA, alebo PO-KE-ZA-BA bez zastaveni v Kysaku, sam neviem co by bolo lepsie.........mozno PO-KE-ZA-BA (a opacne) s tym zeby cast supravy mohla s dieslom ist az do (z) Michaloviec, ale to zas rozhodi obehy, takt, vytvori velke prestoje pre supravy a caty.........takze mozno nieco rano a vecer .
-ale vacsina Presovcanov si radsej v Kysaku prestupi ako by sa mala navyse 15-20 minut vozit hore-dole, ...... nuz: ''dva je malo,tri je moc'' .....ale az raz bude KE-PO 160-ka a durch dvojkolajka , tak by to vozenie sa bolo predychatelne.
PS: ale fak je blbe, ze PO ako 3 najvacie mesto nema priame vlaky do hlavnej dediny. :-)
PS2: potom uz len (cez EU fondy) nakupit supravy s autocepkou a poctivo sa v Kysaku spajat a rozpajat.
Nevýhoda Prešova je tá, že LE ti dá cenu Praha-Košice 25€ a si rád a neriešiš, či ideš cez Prešov alebo nie.... u ZSSK by si platil 2x za tú istú trasu podľa cenníka ZSSK... Čiže z BA do KE ak niekto pôjde zaplatí úsek Kysak-Prešov-Kysak zbytočne...
Rovnako ak prejde, že R 6xx nebudú stáť v Teplej, Piešťanoch, Leopoldove ... si zober, že pocestuješ Žilina - Nitra - dnes ideš cez Leopoldov, ale ak to bude stáť až v Trnave tak zbytočne platíš úsek Leo-TT-Leo + časová strata 1 hodina! Ja by som ako platiaci klient veľmi namietal a dal to platiť niekomu kto toto vymyslel na Rozňavskej ... to bol Mgr -magor asi ako sa to hovorilo...
Pokiaľ by tu stáli RR 7xx a pravidelne by ich doplňali Os (ktoré zrušili v roku 2015 - okrem toho jedného) by to bolo fajn, problém je, že prípoje sú na 600vky a vysvetlime turistom (arabom, nemcom a pod čo idú zo zahraničia do kúpeľov, že ten prípojný tu nestojí a ten o hodinu hej... a ďalej ak by toto chceli organizovať tak všetky 7xx musia jazdiť denne, ale uvidíme aké zastávky vyberú, no špekulujú aj nad PN...