Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy

To bezobsazne tliachanie, pseudoexpertov ako Hargaš. Riešenie nikde, ale prelomové je obrátenie sa na NKÚ....a pre niečo čo ešte nie je...keby UVo, ale NKÚ
- autobus stojí v každej dedine na dvoch-troch zastávkach, kým vlak stojí miestami dooosť odveci
- autobus je mobilný, jednoduchý na údržbu
- autobus v čase dopravných špičiek vďaka tvoriacim sa kolónam nie je spoľahlý
- v autobuse si kúpim u vodiča lístok, nemusím sa hnať na stanicu, aby som tam ráno čakal vo fronte pred jednym okienkom na lístok, nemusím chodiť cez podchod - proste ide o to, že keď vlak odchádza o piatej, 4.50 musím byť na stanici, keď autobus odchádza o piatej, šofér o 4.57 otvára dvere na nástup
- vlak je kapacitne podstatne väčší, v čase ranných návozov a poobedných odvozov je nenahraditeľný
Teraz 14:41 ide vlak a pred nim dalsie 3 spoje SADky. Samozrejme, ze ludia nejdu vlakom, ked maju 2x autobus a jeden, co ide cez dediny.
Je to možné, lenže tá tarifná tabuľka bývala na zadnej strane skladacej mapy tratí. A tam ju t.r. nahradil celostránkový oznam ''aktuálny cenník ZSSk nájdete na stránke www...''. Takže mne to pripadalo, že vydavateľ ŽSR snahu mal, ale ZSSK nedodala. Lebo niečo plánovala alebo v to dúfala... ? Tam sa uberala moja úvaha. :o
ZV - BB som za pár desaťročí šiel tisíce krát , busom, vlakom, aj autom, takže som videl na vlastné oči, ako sa cestujúci prelievali podľa aktuálnej hustoty spojov, ceny, ako sa študenti preliali do vlaku po zavedení BP (odvtedy sa dá v busoch pohodlne sedieť).
Inak som rád že spomínaš sever. Tam je pomer rýchlosti bus-vlak presne ako píšeš, opačný. Na severe výrazné zvýšenie cestovného vlakom cestujúcich z vlaku nevyženie, lenže u nás áno. Riešením by bol jedine relačný tarif na južnej trase. Lenže by musel byť po zdražení dosť výrazný a to by asi niekto inerpretoval ako nerovnosť. On na BB -BA dokonca dlhé roky bol, zanikol len nedávno.
Inak pri zvýšení ceny do BA by sa aktivovali komerční dopravcovia autobusov, ktorí kedysi mali veľkú ponuku a nízke ceny dotovaného vlaku ich postupne vytlačili na úplné minimum.
Každoročná bezbolestná zmena cestovného vlakov o infláciu by sa mohla kľudne zakotviť podobne ako dôchodky. Pírpadný pomiestny úbytok cestujúcich riešiť relačnými cenami. Bezplatné cestovanie zmeniť na výraznú zľavu dajme tomu -75 % študenti, - 85 % seniori, aby nedošlo k úbytku cestujúcich. Lebo sa mi vidí že nárastom cestujúcich si pomáha ZSSK ako hlavným argumentom pre zahusťovanie taktov.
- cesta medzi školou, trvalým bydliskom a internátom , potom v rámci školou organizovaného výletu
- cesta medzi trvalým bydliskom a poskytovateľom (špecializovanej) zdravotnej starostlivosti pre dôchodcov
A inak nech si všetci ľudia normálne platia aspoň to polovičné cestovné, nechápem prečo by mali mať študenti cestu napr. na hudobný festival či an diskotéku do susedného mesta za lacnejším pivom zadarmo len preto že sú študentami
a v tomto sa ZSSK zastanem, bohužiaľ dokým im štát nedovolí tento nezmysel zrušiť či zvýšiť cestovné alebo nepridá zo štátneho rozpočtu alebo nedovolí zrušiť dopravu na nejakej lokálke, manažment bude musieť hľadať cestičky ako zvýšiť tržby. Zase aj oni si veľmi dobre uvedomujú že ekonomická realita sa nedá oklamať...ja ich svojím spôsob chápem, ak sú náklady na predaj tohto lístka v pokladni 1€ a pri nákupe cez aplikáciu tých 0,2€, hľadajú spôsob ako to zohľadniť v tržbách
Mne je úplne jedno čo počítal jencik.
Šiel som ZV a BB dosť tisíc krát na to, aby som vedel, o čom píšem.
Zobral som zastávku Zvolen, Kozačekova ul. Centrum, ktorá leží neďaleko žel. zast. Zvolen mesto, a BB Štadlerove nábrežie, ktorá leží pri vlakovej zastávke BB mesto.
Zobral som ich nie preto **jaj on zobral zastavku niekde inde, aby to vyslo.**, ale preto, že na týchto zastávkach nastupuje gro denne pendlujúcich medzi ZV a BB. Lebo ležia v absolútnom centre a majú nadväznosť na takmer všetky linky MHD i prímestskej dopravy.
Cestovný čas autobusom medzi nimi je 15 minút aj podľa CP.
Najbližšie spoje Zv -BB 13.07 - 13:22, 13:32 - 13:47, 14.12-14.27, 14.25-14:42, 14.32-14.47, 14.47-15.02, 15.02-15.17
Samozrejme podľ jencika **je to nezmysel, tam sa davno mala trat optimalizovat a autobusy zrusit, je to palenie penazi**. Asi bude treba napísať na zvolenskú sadku alebo županovi, nech to neobjednáva...
Tie obmedzenia zliav a kapacit pre zadarmistov beriem tak, ze toto moze ZSSK urobit a nepotrebuje na to MinDop, ale to stale nepovolilo zvysovat cestovne. Co sa tyka cien, mozno benzin stoji rovnako, ale zabudate, ze autobus uz nestoji tolko, kolko stal v roku 2013 a tiez aj vodic ma vyssiu vyplatu. Cize naklady preukazatelne rastu, ako som uviedol nizsie, v CR alebo AT pocitaju, ze 25-33% nakladov pokryju z cestovneho. Pri zadarmistoch je to take osemetne, stat posle , kolko si niekto zmysli, ale pochybujem, ze to vie niekto presne vycislit. Tiez mzdy v ZSSK idu hore, nove vlaky tiez nieco stoja- bavili sme sa o vyhodnosti prenajmu Vectronov. V konecnom vysledku nas vsetko toto casom dobehne, otazkou je len, ako rychlo k tomu bankrotu utekame.
Co sa tyka cenotvorby, tam je ZSSK dost neflexibilna, najma do zahranicia dokazu listky zahranicne spolocnosti lepsie promovat a nalakat cestujucich.
Porovnávaš jablká s hruškami. Nemám čas to študovať, chodím tam málo, ale chceš povedať, že ten bus zo ZV do BB za 15 - 16 minút obslúži rovnaké zastávky ako vlak za 30-35? Alebo poď na sever, na 180 a zistíš úplný opak toho čo popisuješ. Taký vláčik PP-SNV to urobí za 30 minút, náhradnú dopravu ani neorganizujeme, lebo by to bolo dobre cez 60. Nehovorím že vždy, ale takéto porovnanie určite nie je v kontexte celého SK OK.
**Osobne si myslím, že zvýšenie cestovného bolo a je v pláne.**
Nebolo a nie je. Tabuľka vypadla zrejme preto, že vydavateľom sú ŽSR a cestovné nie je ich vecou.
**Môj názor je, že cestovné by sa malo meniť každoročne.**
Tak to beriem všetkými desiatimi. A ani by to nebolelo.
Vo všeobecnosti sa tu niet o čom baviť - namiesto nezmyselných výpalníckych poplatkov by sa namiesto bezplatnej prepravy malo zaviesť pre tieto skupiny cestujúcich symbolické evidenčné cestovné 1 € - jednoduché opatrenie pri zachovaní sociálnej zľavy. Pri napr. cca 25 mil. bezplatných cestujúcich príjem hneď cca 25 mil. € - napr. za roky 2019 - 2023 (https://www.zssk.sk/o-spolocnosti/vysledky/), mohlo prísť na železnicu aj pri znížení kvôli pandémii vyše 107 mil. eur (+ za ďalších 5 rokov možno ďalších 125 mil. € a mohlo byť štvrť miliardy aspoň na niečo), teda ak by sa ako bežne niekde nestratili...
**Fakt celé je to o tom, ako to dokážu občanom vykomunikovať..**
Tak o tom to fakt nie je a už vôbec nie celé. Je to o možnosti voľby a trhovom správaní spotrebiteľa, 99% občanov nečíta denník N ani netrávi piatkové popoludnia na námestí. Podobne ako chcú kúriť lacnejším plynom napriek tomu, že im propaganda už 3 roky usilovne komunikuje, aký je krvavý.
Osobne si myslím, že zvýšenie cestovného bolo a je v pláne. Ako indícia poslúži, že v tlačenom CP prvýkrát chýba tabuľka cestovného (na rube rozkladacej mapky siete). Že vzhľadom na dopady konsolidácie bolo odsunuté a nahradené týmto nezmyslom. (ktorý btw vznikol už na prelome r. 2022/2023).
Môj názor je, že cestovné by sa malo meniť každoročne. Pri inflácii 0 - 4 %, ktorá bola počas vlády Smeru, by to bol iba technický, nie ekonomický problém. Pri dvojcifernej inflácii, ktorú sme zažili počas vlád, ktoré sa na týchto stránkach nevypláca menovať , je to problém ekonomický a už aj politický. Zvlášť keď bola za vlády tých, ktorí dnes revú o drahote, sprevádzaná ešte vyššou, dokonca najvyššou v eurozóne, infláciou potravinovou.
https://www.financnykompas.sk/grafy/vyvoj-inflacie
A matematika nepustí... má dať - dal.
A ak mám dať, musím aj dostať. A odkiaľ?
1) vnútorným šetrením a racionalizáciou. Ale nie na slovenský spôsob, keď šéf má stále 5-6 ciferné odmeny a ''plebs'' maká za minimálku..., každý na 150 až 200%
2) Doprava je/ mala by byť v záujme štátu,a samosprávy - dotácie a druhá vec minimalizácia administratívných výdavkov a poplatkov
3) cestovné...kto sa chce viezť, mal by zaplatiť.
Tieto tri zložky tvoria príjem dopravcu (vlakového autobusového,; jedno) Takže aby doprava šla, je potrebné jufinancovať a to aj z cestovného, ktoré by sa mohlo a malo upravovať.
K cestovnému platia aj zľavy pre špecifické skupiny. (Aj zadarmisti majú zľavu - 100%)
Písal som to už viackrát ale moja predstava zliav en bloc vo verejnej doprave...
ZADARMO: Deti do 10 rokov
Študenti 2. stupňa a SŠ po maturitu zadarmo do školy, na cestách inde napr. zľava 90% - predsa len niečo málo aby platili
To samé študenti VŠ (do školy zadarmo, inde trebárs 85%) - týka sa železníc
Penzisti po 65 rokov zadarmo, resp za tzv evidenčné cestovné napr 1€ na 100 km - to je vec daná v celej EÚ. Možnosž zúžiť to na regionálnu dopravu
Je treba vyladiť systém predplatných lístkov a hlavne umožniť integrované cestovné lístky v rámci IDS Tie by mali byť asi takto IDS Východ (ako je KSK a PSK); IDS Sever (ZSK) IDS Juh BBSK , NRSK) IDS Západ BaSK, TTSK, TrSK) Varianta: IDS Považie, kde by Trenčiansky SK bol v jednom systéme so Žilinou) - prosím nechytajte ma za vetu - to je môj laický názor. Tu treba doriešiť aj ''hraničné oblasti'' ale to by šlo tým, že napr. do systému by patrili aj body zo susedného ids. Napr Revúca pre IDS východ a napr. Rožňava pre IDS Stred (teraz IDS BBSK)
Fakt celé je to o tom, ako to dokážu občanom vykomunikovať...a ako postupuje ZSSK...ak sa vyskytne podozrivé verejné obstarávanie, v očiach verejnosti akékoľvek zdraženie sa pretláča veľmi ťažko
V našom meste máme jedného populistu na pozícii primátora. Jeho slávny výrok ''pomôžeme vám prežiť turbulentné roky v stabilite'' mu (na)pomohli vyhrať voľby. Ale ako môže byť stabilita v turbulenci?... však? No tak, že sa ''umelo'' udržiavali dane, poplatky za umelecké školy, šk.stravu, odpady... na stabilnej úrovní... Babky chytali orgazmy, ale nielen tie, všeobecnú popularitu mal aj u neseniorov... No lenže klamať sa môžeme iba krátko, všakže. A tak priviedol svojou stabilitou v turbulentných časoch mestskú kasu a občanov k útesu... A zrazu po voľbách. Odpady +250%, dane +150%, tamto +500%, hento +50%... A aj tak mesto muselo vziať ďalšie a ďalšie úvery...
Späť k železnici - zvyšovanie cestovného má prichádzať podľa mňa každý rok. Očakávateľne, bez zahmlievania, bez skrytých servisných poplatkov a bez populizmu. V lepších časoch trošku viac, v horších trošku menej.
To, čoho sme svedkami dnes, je bohapusté oblbovanie jednoduchých ľudí, ktorí si nevedia spočítať jedna a jedna. Nič viac. A je jedno, či to robí Sulík, Heger, či Fico...