Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Kurník, musela to byť múdra hlava. Keby som ho poznal navrhol by som ho na nóbelovu cenu za idiotizmus. Nemali by aj ŽSR vyberať poplatok za vstup na ich pozemok, územie ???? Radšej ticho, ľahko sa najde aj tam nejaký exot čo to navrhne.
je jasná voľba ..... á propos ! Čo keby aj obchody zaviedli podobný servisný poplatok na pokladni ? Nechce sa ti digitalizovať pri samoobslužnej pokladni - tak plať ''servisný poplatok 1 EUR !!
3. A do NM autobusy z Hrachovišťa nechodia? A okrem toho obchodný reťazec, ktorý má v danej predajni fľaškomat, ti je povinný byť ochotný vyplatiť bloček z fľaškomatu v hotovosti aj bez akéhokoľvek nákupu. Druhá vec je (ne)ochota pokladníkov robiť to(vraj aj na pokyn vedenia) a nemožnosť spraviť to na samoobslužných pokladniach(teda minimálne v Tescu sa to muselo robiť na informáciách alebo riadnej pokladni). Keď som ešte robil v tescu o veľkosti staroturského, tak sme bloček z fľaškomatu vyplácali bez akejkoľvek námietky na požiadanie.
tak, ako to robia MHD, SAD, Arriva
možnosť vybaviť si na pokladni čipovú kartičku, kartičku si na pokladni nabijem (tak ako u šoféra autobusu alebo v kancelárií SAD, Arriva, MHD, IDS) napr. 100 Euro
v každej menšej funkčnej stanici automat, v každej väčšej stanici 2-3 automaty, v každej súprave 2-3 automaty, kde priložím kartičku a pekne krásne mi vypľuje papierový lístok (slúži ako doklad)
2.) keď pôjdu pracujúci 61 roční dvaja ujčekovia a jedna tetuška z Hrachovišťa do Kauflandu na nákup do Nového Mesta nad Váhom, zaplatia za tri lístky kúpené vo vlaku (pochybujem, že im sprievodca predá jeden lístok spiatočný pre tri osoby) 3 x cena cestovného + 3x serivisný poplatok 3 Eurá, to je spolu minimálne 12 Euro....no to radšej si zavolajú taxík, za ktorý zaplatia 15 euro
3.) keď pôjde 16 ročný chlapec z Hrachovišťa, ktorý chodí do učilišťa autobusom na Myjavu a nemá preukážku na cestovanie vlakom zadarmo (nepotrebuje) do Nového Mesta nad Váhom do Kauflandu vrátiť dve plné kapse vratných plastových fliaš, tak zaplatí viac za cestu, ako dostane za fľašky
toto nie je politika e3 - ekologia, ekonomika a neviem čo to ešte reklamujú ale
politika f3 - fašismuz, frustrácia a fatalizmus
toho, kto to vymyslel, by som okamžite zbavil funkcie a poslal ho pracovať do triedičky separovaného odpadu bio
toho, kto to schválil, by som dal na výstrahu ako najväčšieho zlodeja, ktorý okráda 80% platiacich cestujúcich vo vlaku, lebo sú totálne zavádzajúce klamstvá že 70% cestujúcich si kupuje lístky cez mobil, treba uviesť, že z týchto 70% je drvivá väčšina študentov, ktorí tak či tak cestujú zadarmo.....
Na koľaji č.3, i keď má perón, by EC vlaky zastavovať nemohli. Pretože v smere na Kúty by mašina stála pred odchodovým návestidlom S3 a už táto by brala potrebný priestor pri nástupištnej hrane (S3 návestidlo je hneď za perónom). Pri párnych vlakoch v smere na Prahu by musel rušňovodič s vlakom zastaviť tak, aby prvé dvere na prvom vozni boli stále pri peróne, čo spôsobí, že posledné 2 vozne (pri prevádzke v silné dni) by boli mimo 1. perón a zasahovali by na Kútocké zhlavie. Takže vlaky v smere na Prahu by mohli zastaviť jedine na 2. koľaji, a v silné dni by nemohli byť posilnené o posilové vozne. Takže EC vlaky by mohli využívať iba koľaje 2 a 4. V prípade, že by nejaký vlak meškal 120 minút, v Lanžhote by nebolo miesto pre tretí vlak. A rezervu potrebujete.
Váš predikovaný jazdný čas 12 minút, keď dnes je doba 10 minút a to bez prirážky na zastavenie a rozbeh na zastávke Brodské plus pobyt a zároveň bez prirážky na zastavenie v Lanžhote, kde by ste zároveň museli počítať s prirážkou na rozbeh oproti idúceho vlaku smerom na Kúty, beriem ako pokus o vtip. Napríklad také EC 272 to dnes nedalo ani za tých 10, ale až za 11 minút kvôli obmedzeniam, ktoré tam stále bohužiaľ trvajú. Budete potrebovať minimálne 15 minút. Aj tých 15 minút je možno málo. A nechcem vedieť, čo sa bude diať, keď EC v smere na Prahu bude na území SR meškať povedzme do tých 15 minút, že ako to bude v rámci listu grafikonu posúvať ostatné časy ďalších vlakov ďalej a ďalej. A to nezabúdajme, že tu máte aj dopravcu Regiojet, ktorý určite na týchto miestach nemá záujem zastavovať, ale plynule prejsť. Takisto je tu EC 130/131, ktoré by ste asi tiež chceli, aby zastavovalo, alebo by ste súhlasili s tým, že ani tieto by tam nezastavovali. To ja už polemizovať nejdem.
Avšak veľmi rád by som vedel, kde by ste vykonával nástup a výstup cestujúcich na zastávke Brodské. Ten perón už ani nie je perón, a v žiadnom prípade nemá ani len tých aspoň 170m, ako tie peróny v Lanžhote.
Takisto veľmi rád by som chcel vedieť, ako by ste chceli riešiť polohy vlakov v uzle Brno ovplyvnené inou polohou Metropolitanov kvôli vášmu návrhu. Takisto by som veľmi rád vedel, ako by ste riešili polohu Metropolitanov a dotknutých ostatných vlakov na trati od Českej Třebovej po Prahu, najmä v úseku Kolín - Praha-Libeň.
Neexistuje, že Metropolitany budú zastavovať v Brodskom a Lanžhote. To je proste fakt. Lanžhot už bol modernizovaný dávnejšie a nikde v štúdii nebolo, že by tam niekedy mali zastavovať EC vlaky, kde čisto vozne majú cez 180m.
O prípadnom ukotvení v jednotlivých predpisoch, že ako by museli traťoví dispečeri CDP Přerov postupovať v týchto prípadoch, a ako by museli postupovať mimochodom vlakové čaty ZSSK na tratiach Správy železnic (nie čaty ČD, pretože tie ZSSK zachádzajú až po Břeclav) kvôli presunu cestujúcich do prednej časti súpravy, by ste mi kľudne mohli napísať knihu. Ja by som si ju for fun kúpil.
Pri prevádzke po obidvoch traťových koľajách, by sa toto samozrejme pretaviť do objednávky mohlo, ale logicky by väčší zmysel dávalo znovu zavedenie vlakov Os Kúty - Bťeclav os.n., ktoré by boli objednávané MD SR a KORDIS JMK. Neviem či je žiadúce, aby vlak kategórie EC, ktorý by mal dosahovať priemernú/cestovnú rýclosť aspoň 90km/h, by zastavoval v Kútoch, v Brodskom (a to netuším, aká dlhá nástupištná hrana tam vlastne po novom bude vyubodovaná), v Lanžhote a aj v Břeclavi.
https://blog.sme.sk/sonakallova/cestovanie/slovenske-zeleznice-35-rokov-po-revolucii-a-107-rokov-po-monarchii