Rok 2023 s vlaky.net

17.1.2024 8:00 Jaro Vybo

Rok 2023 s vlaky.net

Na prelome rokov sa tradične nielen na vlaky.net hodnotí, čo nám priniesol uplynulý rok. Keďže tento rok sa na našom webe podobný retrospektívny pohľad zatiaľ neobjavil, rozhodol som sa zahrať na redaktora a priniesť ten svoj.

V roku 2023 ste si s článkami na vlaky.net mohli pocestovať do viacerých krajín, navštíviť slovenské rušňové depá, či (nielen) lokálky v (nielen) česko-nemeckom pohraničí.

Slovensko

Upozornili sme, a fotoblogovo resp. článkovo zdokumentovali niektoré akcie, hoci sa na železnici toho samozrejme dialo oveľa viac, ako zachytil náš web. Spomeňme aspoň Rendez, návštevu Legiovlaku, koniec Pantografov, 150 rokov trate Zvolen - Fiľakovo (všetko Sebastián Langhoffer), rozkúrenie štvorkoláka 434.2338 (Ľubomír Lehotský), výročie SPŠ Dopravnej v Trnave (Ing. Marko Engler, PhD.), odklony v okolí Kútov, či štart LeoExpresu na trati 131 do Komárna (Helmut Böhme).


Vitéza zaujíma miesto na výstavisku, 9.9.2023, Bratislava © S.Langhoffer

Okrem toho z množstva ďalších akcií, na ktoré sme aj uverejnili pozvánku sme si však reportáž neprečítali - konferencia KPŽT, viacero seminárov SVTS, ukončenie sezóny v žel. múzeu, jazdy do Kalondy, Radošiny, Mazutkou do Hlohovca, na Noc múzeí a galérií a podobne. Množstvo podobných akcií samozrejme čaká na svojich dobrovoľných reportérov pre vlaky.net aj tento rok. Snáď sa takí nájdu.

Na Slovensku sa Sebastián Langhoffer podujal navštíviť rušňové depá a z jeho exkurzií nám vždy priniesol hodnotnú reportáž. Jaro Vybo zase navštívil a zdokumentoval odľahlejšie zákutia slovenskej železničnej siete - na Malohonte, v Katarínskej Hute, či Haliči a podal aj svoj pohľad v komentároch k opravám trate 150, či vykoľajeniu Pendolina v Žiline. Aktuálne dianie však malo svoje zastúpenie skôr v dopravných správach.

Medzi smutnejšie udalosti patrila plánovaná jazda do Šiah, ktorá sa napokon kvôli malému záujmu neuskutočnila. Tlačové správy počas roka hovorili o tom, že počty cestujúcich sa na slovenskej a českej železnici postupne vrátili na úroveň spred pandémie. Zdá sa, že vlaky.net na podobné oživenie v podobe návratu alebo prílevu nových autorov ešte len čakajú.

Česko

V Českej republike sa toho na železnici deje podstatne viac a to rozhodne nielen kvôli väčšej hustote železničnej siete. Žiaľ dobrovoľných reportérov tam máme pomenej.

Reportáže z Česka počas celého roka neúnavne prinášal najmä Helmut Böhme. Tento mix okrem iných výborne okorenil Hynek Posselt pri 50-tom výročí M152.0, či Tomáš Kraus na železnično-archeologickej výprave do Nučic. Spriatelená firma vlaky.net CZ Loko uvádzala nových Effishunterov.


21.6.2015 - Lužná u Rakovníka: Vůz M152.0002 na výstavě v muzeu ČD Lužné u Rakovníka © Hynek Posselt

Európa a svet

O cestovateľské zážitky po Európe ale aj na iných kontinentoch sa už tradične stará Libor Peltan (napr. Pobaltie, Anglicko), Tomáš Kraus s Jiřím Mazalom (USA, Dánsko, Portugalsko), Oliver Dučák (Balkán, India). Opäť by sa toho samozrejme na naše stránky zmestilo oveľa viac.

Za zmienku tiež stoja tohtoročné reportáže z Maďarska, kde sa na viacerých tratiach zastavila osobná doprava (Helmut Böhme), no ešte predtým stihol Jozef Gulík výborne zdokumentovať posledné “íčkové” koľajnice.


Gulbene: DR1AM PV ze strany řídícího vozu, 10. 6. 2023 © Libor Peltan

Ja a vlaky.net

Rok 2023 bol pre mňa výnimočný okrem prispenia pár článkami aj v tom, že majiteľ webu Miro Sekela mi umožnil stať sa administrátorom facebookovej stránky vlaky.net a tešiť sa tak z toho, keď moje príspevky na tejto sociálnej sieti priniesli nových čitateľov, či interakcie, napríklad v podobe zdieľaní či lajkov. Vlaky.net žiaľ nezobrazujú pri článkoch čítanosť, a tak išlo o jedinú viditeľnú metriku dosahu našich článkov, či fotoblogov. A veru bežne nazbierali aj niekoľko desiatok, v niektorých prípadoch až stoviek “páčikov”. Či už sa to niekomu páči alebo nie, v súčasnosti je bežné, že väčšina čitateľov sa na článok na webe dostane cez sociálne siete.

O to väčšie sklamanie som zažil, keď som v polke októbra zistil, že zrazu sa mi na facebookovú stránku prispievať nedá. A zistili to aj všetci ďalší redaktori, ktorým sa tiež zrazu stratil prístup. Či išlo o nejaký tajomný zásah facebooku, alebo ešte tajomnejší zásah niekoho iného sme doteraz nezistili. Možno je to kvôli tomu, že sme marketingoví amatéri (predsa len, radšej máme vlaky ako sociálne siete), no od polky októbra žiaľ FB stránka leží opustená a nevieme o nikom, kto by k nej mal prístup, ani čo s ňou ďalej :-(

Rok 2024

Deje sa na železniciach vo vašom okolí niečo zaujímavé? Autorom môžete byť ľahko a rýchlo aj vy. Napokon, ako bolo povedané pri niektorom z minuloročných hodnotení - vlaky.net budú také, aké si ich spravíme.

Okrem spomínaných autorov a článkov publikovali samozrejme aj ďalší, za čo im veľmi ďakujem. Vopred sa ospravedlňujem každému, koho som pri tomto prehľade opomenul, ale nebolo v mojich silách a napokon ani mojim cieľom spraviť kompletný “obsah roka”. Na dianie vo fotoblogu v uplynulom roku sa pozrieme nabudúce.

Súvisiace články

Titulná fotografia: Druhá vyrobená gorila, 9.9.2023, Bratislava © S.Langhoffer