Lednice 2021: Sezóna začíná, jaká bude?

28.4.2021 8:00 Josef Vendolský, Milan Vojtek

Lednice 2021: Sezóna začíná, jaká bude?

Kalendář nostalgických jízd Českých drah bývá obvykle v dubnu už nejen zveřejněný, ale některé akce už jsou dokonce úspěšně absolvované. A lidé mají jasno, kam by se rádi vydali. Jenže vloni začaly problémy s tím hnusným bacilem a panují dodnes. Organizátory různých akcí trápí nejistota, zda se kvůli vládním opatřením uskuteční a nostalgické akce nejsou výjimkou.

Aktuálně, v době přípravy příspěvku, je rozpis plánovaných akcí velmi skromný. Odpověď na otázku v titulku neexistuje. Osud nostalgické sezóny je závislý na faktorech, které pořadatel neovlivní. Kalendář ČD Nostalgie obsahuje v době sepisování příspěvku zatím jen nostalgické jízdy do Lednice pro první tři květnové víkendy. Pozvánku do Lednice pak zdobí ještě předběžný příslib parního jezdění... „Od 1. května do 5. září vás o víkendech a svátcích mezi Břeclaví a Lednicí sveze historický motoráček z 50. let minulého století, tzv. Hurvínek. O sobotách 22. května a 11. září ho nahradí parní vlak s lokomotivou Šlechtičnou, vozy Rybáky a historickým restauračním vozem," připomíná odpovědný nostalgik (smajlík) Josef Vendolský. Je ale optimistou a je přesvědčený, že položky v kalendáři budou v dalších dnech přibývat. Čím větší bude jakási šance na uskutečnění, tím hojněji počet poroste.
„Situace na poli železniční nostalgie není ideální ale akce se již začínají rýsovat. Doufejme, že se situace bude již jen zlepšovat a Lednice je pouze takovou první vlaštovkou, která bude mít své následovníky. Mohu uvést, že v plném proudu je příprava akcí například v okolí Olomouce, či tradiční Rožnovské parní léto. Plány jsou a věříme, že se je povede uskutečnit,“ dodal

Něco k jízdám:
Z břeclavského nádraží vlaky odjíždí v 9:11, 11:10, 13:10 a 15:10 hodin, z Lednice se vydají na zpáteční jízdu v 10:20, 12:20, 14:20 a 16:20 h. Předprodej jízdenek začal 24. dubna 2021.
Jednosměrná jízdenka do motoráčku stojí 40 Kč, zpáteční 60 Kč. Za jednu jízdu v parním vlaku zaplatíte 80 Kč, jízdenku pro cestu oběma směry pořídíte za 120 Kč. Pro cestující 6–18 let, žáky a studenty 18–26 let, cestující 65+, držitele průkazů ZTP, ZTP/P platí sleva 75 %.
V historickém motorovém voze je možné přepravovat i jízdní kola, a to rovněž s 75% slevou. Počet je omezen na deset bicyklů. V parních vlacích je přeprava jízdních kol vyloučena.
V době jízdy parního vlaku se také můžete svézt historickým busíkem Praga RND nebo si pochutnat na grilovaných a zvěřinových specialitách z místního penzionu Myslivna

 

Súvisiace odkazy